Dodaj do ulubionych

lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadzicie

27.05.05, 11:26
Jestem alkoholiczka od 7 lat. Przez pierwszy rok nie pracowalam, prawie nie
wychodzilam z domu, upijalam sie do nieprzytomnosci prawie codziennie. Od
dluzszego czasu jest lepiej. Pije, ale sie nie uchlewam do utraty
przytomnosci, pracuje na pol etatu, pije tylko przed snem , nigdy przy
ludziach, jestem elegancka, kulturalna kobieta. na moje pytanie , czy
powinnam chodzic na AA, lekarz powiedzial, ze nie. A to dlatego, ze tam
spotkam ludzi na samym dnie, pijacych codziennie, ktorzy w ogole w zyciu nie
funkcjonuja . Sptykajac ich dojde do wniosku, ze ze mna wcale nie jest tak
zle, ze w porownaniu z nimi to ja wlasciwie jestem zdrowa i strace motywacje
do dalszego wychodzenia z alkoholizmu.
Co o tym myslicie ?
Obserwuj wątek
    • jerzy30 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 11:35
      Ten lekarz jest [tu padnie brzydkie słowo i prośba do admina by je puścił]
      pomylony - nikomu jeszcze AA nie zaszkodziło a degeneratów i nurków to tam nie
      ma - w AA się nie pije. A tak na marginesie to co to za lekarz. Powiedz mu że
      jest idiotą [ode mnie].
      A Twoje picie to poważny problem - pomimo że na pół etatu, eleganckie, tylko
      przed snem - ale PRZEZ SIEDEM LAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • deirdra Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 12:34
        Dzieki za odpowiedz. A moje picie jest eleganckie dopiero od paru lat. Kiedys
        maz znajdywal mnie zalana w trupa w lezaca w kuchni na podlodze, bral za noge i
        ciagnal do lozka. Elegancji to w tym raczej nie bylo.
        • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 15:42
          Ten lekarz jest [tu padnie brzydkie słowo i prośba do admina by je puścił]
          pomylony - nikomu jeszcze AA nie zaszkodziło a degeneratów i nurków to tam nie
          ma - w AA się nie pije. A tak na marginesie to co to za lekarz. Powiedz mu że
          jest idiotą [ode mnie]

Idiotą to nie jest lekarz tylko ten lub ta , która pije non stop przez 7 lat i
          twierdzi ,że jest piękną elegancka kulturalna osobą .... i oczywiście ten
          który podtrzymuje wiarę pijanej Damy w te brednie ...

AA to jest organizacja samopomocowa tak jak stowarzyszenie cukrzyków ,
          gruźlików , syfilityków ,wrzodowców i innych - to nie one leczą chorych na
          w/w choroby tylko stosowne poradnie .....

Medycyna rzadko zaglada do tych organizacji samopomocowych i dla nich dobrze ..
          bo włos sie na głowie jeży gdy funkcyjny członek AA podtrzymuje w pijącym
          klasyczny mechanizm samousprawiedliwienia sie i zrzucenia odpowiedzialności za
          swoje picie na otoczenie ...tu akurat na jakiegoś tam lekarza ...
          Klasyczna manipulacja alkoholika ...

Boże ... widzisz i nie grzmisz !!!

• deirdra Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 30.05.05, 20:04
            O mojej pieknosci nie wspomnialam ani slowa. I nadal podtrzymuje, ze jestem
            zadbana, elegancka kobieta, kulturalna - kiedy jestem trzezwa, to chyba
            oczywiste. A trzezwa jestem caly dzien, w pracy nikomu nie przyszlo by do glowy
            podejrzewac mnie o alkoholizm. Upijam sie wieczorem, kiedy nikt mnie nie widzi,
            a domyslam sie, ze nawet pijana jestem bardziej kulturalna niz Ty, kiedy jestes
            trzezwy.
        • paulsixtus Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 15:49
          Koledzy "po fachu" napisali tu wlasciwie wszystko, co trzeba, ale chcialbym
          jeszcze dodac, ze lekarz, ktory nie wie,ze alkoholizm jest choroba postepujaca i
          ten, kto pije, predzej czy pozniej siegnie dna, nie powinien byc lekarzem i tyle.
          A degeneratow wiecej jest w srodowisku czynnych lekarzy, niz w AA...

Sixtus
          • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 21:29
            Może sam grzeje?;))
            Na mojej terapii spotkałem ich czterech.I tylko mial jeden rok trzeźwości.Innym
            jakos nie wyszło.
            Deo-ty bronisz lekarza ,który twierdzi:
            " A to dlatego, ze tam
            funkcjonuja ."?
            To albo jego wiedza z telenoweli Ja alkoholik albo on sam z Zgierza;))
            • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 27.05.05, 22:08
              W Zgierzu to oprócz jednego zmęczonego ,który leży na ławce reszta zgierzan
              porusza sie prosto .... w przeciwieństwie do Hanysów z Rudy Śląskiej gdzie co
              prawda jeden siedzi trzeźwy na ławce ale za to cała reszta szacownych obywateli
              fruwa niczym piwne Pershingi ....

Lekarz / o ile oczywiście nie jest idiotą a zawsze tacy zdarzyć sie mogą /
              ma obowiązek oferować pacjentowi pomoc fachowych placówek leczniczych -PLU -OLU
              a nie organizacji samopomocowych czy też innych sekt czy innej szarlatanerii ...

Na marginesie najwiekszą bzdurą wymyśloną przez alkoholików jest to , iż
              chory / alkoholik / wyleczy innego chorego / alkoholika ...
              i dlatego nie dziwota , że większość a-owców maszeruje czwórkami na detoksy
              a niektórzy jeszcze dalej a mianowicie do P.B.

deo .
              • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 07:09
                deoand napisał:

> W Zgierzu to oprócz jednego zmęczonego ,który leży na ławce reszta zgierzan
                > porusza sie prosto ....

Prosto to raczej co innego robią w Zgierzu;))

wafle.netburg.pl/korben/sikdrugi.jpg
              • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 07:14
                deoand napisał:

>
                > Lekarz / o ile oczywiście nie jest idiotą a zawsze tacy zdarzyć sie mogą /
                > ma obowiązek oferować pacjentowi pomoc fachowych placówek leczniczych

...no,nie zapominajmy jeszcze o polecaniu zakładów pogrzebowych-vide łódzki
                ginekolog jeżdżący w pogotowiu ,o dr Potasik nie wspominając;)
                • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 07:30
                  A wracając do meritum-dzisiaj i jutro można zobaczyć tych z AA" ludzi na samym
                  dnie, pijacych codziennie, ktorzy w ogole w zyciu nie
                  funkcjonuja ."
                  www.aa.org.pl/regiony/013/inne/zloty/zlot_wawa.html
                  • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 08:01
                    A jeśli Otwock daleko -można na Śląsk:
                    www.anonimowi-alkoholicy.org.pl/regiony/001/inne/zloty/zlot_kat.html
                    • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 08:05
                      A dla tych,którzy nie wymiotuja na słowo Bóg można w czerwcu do Częstochowy:

Plan XVII Jasnogorskich Spotkan Trzeźwościowych
                      sobota 4.06.2005
                      14;oo otwarcie Jasnogorskich spotkan AA 9kaplica (Matki Bozej)
                      15;oo Prezentacja tworczosci artstycznej o tematyce zwiazanej
                      z ruchem AA
                      (kaplica sw.Jozefa-Hale Jasnogorskie
                      18;oo - 5;oo Mityng otwarty AA (kaplica sw.Jozefa - Hale
                      Jasnogorskie)
                      18;oo - 5;oo Mityng otwarty Al-Anon (Sala Papieska)
                      18;oo - 5;oo Mityng otwarty DDA (Sala o.Kordeckiego)
                      18;oo - 21;oo Mityng zamknięty Al-Ateen (Kaplica Rozancowa)

niedziela 5.06.2005
                      11;oo Zwiedzanie Jasnej Gory
                      Program Religijny i Duchowy
                      sobota 4.06.2005
                      15;30 - Droga Krzyzowa (zbiorka na placu przed Szczytem
                      Jasnogorskim)
                      21;oo - Apel Jasnogorski
                      23;oo - 24;oo - koncert zespołu VOXEREMI WSD Ojcow Paulinow z
                      Krakowa - Skałki
                      00;oo 1;30 Masz sw. w Bazylice celebrowana przez Biskupa
                      Antoniego Długosza
                      niedziela 5.06.2005
                      14;oo - Zawierzenie w kaplicy Matki Boskiej.
                      • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 08:52
                        Zapomniałem jeszcze o tych trzech sorry ....

Wszystko można tylko trzeba chcieć !!!!
                        do Częstochowy , na zlot itd ....

Byleby to nie było tak jak wygląda pojednanie w południowej Polsce w
                        Krakowie ...
                        Wczoraj wielkie ach i och bo pojednali sie kibice Wisły i Cracowii
                        a dzis już jeden z kibiców ugodzony w ramach pojednania nożem na śmierć ...

W jednym sie zgadzam z tobą drogi H niech AA organizuje swoje zloty mitingii
                        i tym podobne imprezy samopomocowe ...
                        ale zgodnie zresztą ze " statutem " AA nie zajmuje sie oceną poczynań
                        innych placówek służby zdrowia vide doktor idiota bo ... itd...
                        Co oczywiście nie oznacza ,że wśród doktorów nie ma idiotów ale
                        niektórym prominentnym przedstawicielom AA woda sodowa uderzyła tak do
                        głowy / dzięki psychologom zresztą / , że zapomnieli iż uch rola w
                        leczeniu choroby jest rolą pomocniczą a nie wiodącą >>>

Nie są lekarzami a tylko chorymi i tylko chorymi i nic więcej ,
                        mogącymi co najwyżej wspomóc innych chorych ....

Ktoś musi sprowadzić ich na Ziemię
                        a kto to może zrobić ....... oczywiście tylko DEO !!!!
                        • hepik1 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 09:38
                          Może jeszcze raz -bo ty zdajsie ,zafascynowany swoim pisaniem,nie dokońca
                          dokładnie czytasz co pisza inni:
                          "na moje pytanie , czy
                          do dalszego wychodzenia z alkoholizmu."
                          Nikt w następnych postach nie neguje zdobyczy medycyny,z tym,że jakos lekarstwa
                          nikt jeszcze nie wymyślił a lekarze sami zrobic sami nic nie sa wstanie.
                          Spokojnie przeczytaj jeszcze raz,nie mieszaj do tego kibiców,dziennikarzy
                          GW,lekarzy pogotowia i komendantów policji z Łodzi czy Olsztyna;)(to tak
                          uprzedzając ewentualne następne posty;))
                          • jerzy30 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 11:10
                            deoland - znowu bredzisz - bardziej niż ten lekarz z pierwszego linku - dodaj
                            jeszcze do tych bredni [oprócz kiboli] uczniów szkół podstawowych i
                            przedszkolaków co rozrabiają w klasach. I nie obrażaj ślązaków - zresztą z
                            twoich postów to widać że wszystkich obrażasz. Twoja wiedza o alkoholiźmie to
                            jest mniejsza niż zero - bywaj - jadę na zlot pijaków, degeneratów, nurków do
                            Otwocka
                          • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 11:30
                            do dalszego wychodzenia z alkoholizmu."
                            Nikt w następnych postach nie neguje zdobyczy medycyny,z tym,że jakos lekarstwa
                            nikt jeszcze nie wymyślił a lekarze sami zrobic sami nic nie sa wstanie .

Być moze pani doktór ma takie doświadczenia i ma prawo tak mówić ...
                            Może widziała tak jak i JA grupy A-OWCÓW idących po mitingu na
                            PIWO !!!
                            I co ma powiedzieć wtedy ten kto pierwszy raz przyszedł na miting .. No co ???
                            Takie jest niebezpieczeństwo opierania sie tylko na własnych doświadczeniach .

Uwaga kolejna lekarz jest od dawania recept a pacjent od ich stoaowania
                            do czego ma przepis - bierz 3 x dziennie ...itd .

Lekarz nie jest od leczenia idiotów , ktorzy mówia , ze leków nie wezma ...
                            jak jest taki debil w szpitalu to albo mu sie leki kruszy albo dostaje do żyły
                            albo ...do domu !!!

I wtedy gdy bedzie umierał to sie go ratuje w imie etyki gdyż na
                            szczęscie wtedy to juz nic nie gada ale i tak z reguły kończy sie to aktem
                            zgonu ...

A recepta jest jedna -
                            • lechkonrad Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 02.06.05, 20:56
                              Moim zdaniem pójscie na AA nie zaszkodzi Ci. Ale jeszcze lepiej połączyć to z
                              terapią - mam zdanie, ze najpierw terapia, a potem AA. Natomiast twoje mówienie
                              o tym, że pijesz elegancko - jest elementem systemu "iluzji i zaprzeczeń" - to
                              co niby już możesz pić? Jedni upijają się denaturatem, a inni koniakiem, ale to
                              nie swiadczy o zaawansowaniu choroby tylko o ilosci pieniędzy
              • paulsixtus Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 11:33
                >Na marginesie najwiekszą bzdurą wymyśloną przez alkoholików jest to , iż
                > chory / alkoholik / wyleczy innego chorego / alkoholika ...

Taka sama "bzdura" jest twierdzenie,ze kogokolwiek wyleczy z alkoholizmu, terapia.
                Tak to juz jest, ze AA jest bardzo skuteczne i nie można tego negować.Unikałbym
                też generalizowania i krytyki wobec "działaczy" AA, bo przypomina mi to
                histeryczną "nagonkę" na kler i szukanie dziury w całym.
                Alkoholik nie wyleczy alkoholika tak samo, jak niepijacy go nie wyleczy. Jednak
                nikt nie powie Ci tyle o trzezwieniu co gupa trzezwych alkoholikow. Masz
                przekroj wszelkich mozliwych sposobow na trzezwienie. Trzeba tylko chciec sluchac.
                pozdrawiam
                PS
                • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 28.05.05, 12:22
                  Ależ ja dokładnie to samo mowię co paulsixtus ....
                  czasem moze nieco wiecej uogolniajac i oczywiscie nie stroniąc od krytyki
                  " działaczy AA " jesli uważam , że rozmijaja sie z prawda w moim odczuciu ..
                  Przecież nie sa Bogami .
                  To nie ma nic wspólnego z nagonką ...

A akurat ja nikomu nie zabraniam chodzenia na AA czy gdziekolwiek byleby nie
                  pili !!!

pzdr deo .
          • deirdra Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 30.05.05, 20:09
            Dodam, ze to juz drugi lekarz ( specjalista psychiatra, dyrektor szpitala ),
            ktory moje picie kompletnie zignorowal. Ja cierpie na 2 przykre przypadlosci :
            depresje i alkoholizm. Do lekarza poszlam z depresja, ale oczywiscie
            powiedzialam o piciu. Poprzednia lekarka ( slawa warszawskiej psychiatrii )
            powiedziala, zebym sie nie przejmowala, samo mi to przejdzie. Wyraznie
            podkreslila jednak, zebym o tym , jak sie wyrazila "popijaniu" nikomu nie
            mowila.
            • zyrafa46 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - olej go 30.05.05, 23:53
              sama pije? wlazłam tu i juz uciekam z głupimi pomysłami. przepraszzam
    • kylly Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 28.05.05, 11:10
      myślę że albo źle zrozumiałaś o czym mówił lekarz, albo jest on kompletnym
      ignorantem...
      ps. parę lat temu myślałem podobnie - żeby nie powiedzieć z każdym mitingiem
      utwierdzałem się w przekonaniu że do "takiego" alkoholizmu jaki przewijał się w
      wypowiedziach to JA NIGDY NIE DOJDĘ - cóż i do takiego o jakim słyszałem
      doszedłem i niżej sporo spadłem....
      pozdrawiam
      • deoand Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 30.05.05, 21:04
        OOOO ...
        Jak Ty sie leczysz u największych sław warszawskiej psychiatrii to
        widze ,że w gre wchodza duże pieniądze i z leczenia alkoholizmu nic nie
        bedzie .....to pewne jak 2x2 !!!

jak chcesz sie leczyc to idź sobie do zwykłego lekarza - takiego sobie
        szaraczka z jakies poradni odwykowej rejonowej , których pewno troche jest w
        Warszawie ...
        i idź w końcu na miting których w Warszawie pełno ....

A jak nie - to pamietaj , że kazdy alkoholik salonowy staje sie powoli
        alkoholikiem śmietnikowym ....
        Czy aż takie dno ci potrzebne ...może ???
    • sonia37 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 30.05.05, 21:40
      Prawie trzy lata temu poszłam na terapię do AA.Zapewniam Cię,że również byłam
      elegancką i kulturalną kobietą,a nie menelem na dnie.Na poczatku też myślałam,
      że spotkam tam alkoholików w najgorszym wydaniu,zwłaszcza,że wybrałam
      przychodnię na warszawskiej Pradze Północ.W mojej grupie było takich czterech
      (na ok.20 osób) i to własnie oni,opowiadając podczas zajęć o swoim życiu
      uświadomili mi,co mnie czeka jeśli nie przestanę pić.Oni też kiedyś byli "kimś".
      Mnie terapia w AA pozwoliła na powrót do normalnego życia,żałuję tylko,że tak
      późno się na nią zdecydowałam.
      Pozdrawiam.
    • mona35 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 31.05.05, 00:08
      Jestem alkoholiczką od 15 lat.Od 7 tygodni trzeżwieję.Chodzę na terapię ,
      zajęcia walki z głodem i psychoedukację.
      Depresja, którą miałam , a z czego nie zdawałam sobie przedtem sprawy, byla
      wlasnie skutkiem picia.Meetingi AA sa niezwykłe.Przemyślenia spotkanych tam
      osób , ciepło i serdeczność są nie do przecenianie dla osoby , która szuka
      pomocy i wsparcia , nie wspominając już o doświdczeniu.Jeżeli spotykam tam
      osoby , ktore moze i trafily w dalszej lub blizszej przeszlości na dno, to
      powiem ,że ich radości i smutki uczą mnie pokory w życiu .
      Dodam ,że jestem elegancką , piękną kobieta z klasa .
      Jestem dumna z nowych kontaktów , z siebie - dlatego że sie zmianiam , tak ,
      jak kiedys byłam dumna w swojej samotności i wyimaginowanym poczuciu
      wyższości.Moje życie już na przestrzeni już tch 7 tygodni jest piękniejsze ,
      czego i Tobie życzę.
      p.s.
      leczyłam sie wcześniej u psychiary ...i piłam nadal...a depresja , co oczywiste
      nie mijała
      p.s.2
      w Twojej sytaucji pewnie łączysz alkohol ze środkami przeciwdepresyjnymi, co
      jest niestety zgubne.
      pozdrawiam serdecznie
      • deirdra Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 31.05.05, 16:01
        Bardzo Wam wszystkim dziekuje za posty. Deoland nawypisywal troche banalow, ale
        jednym zdaniem trafil w sedno : " kazdy alkoholik salonowy konczy jako
        alkoholik smietnikowy". Zapamietam to zdanie do konca zycia . I najwazniejsze :
        jutro ide na miting AA.
        Tak, droga Mono, masz racje, lacze alkohol z psychotropami, ale nie
        antydepresantami, tylko srodkami nasennymi i uspakajajacymi.
        • sonia37 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 31.05.05, 17:56
          Cieszę się,że podjęłaś "męską" decyzję i idziesz na miting.Z całego serca życzę
          Ci żeby się udało - bo naprawdę warto.
          Pozdrawiam.
          • mona35 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 31.05.05, 20:59
            Cieszę się i ja.
            Zobaczysz,jakie to cudowne uczucie być nowa,trzeżwą osobą.
            Pozdrawiam serdecznie:)
            • jerzy30 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 01.06.05, 08:45
              Jedna uwaga do leków - czy są to środki nasenne, uspokajające, przeciwbólowe
              czy antydepresanty - to ich skład jest prawie taki sam, dzialanie jednakowe i z
              alkoholem tworzą niebezpieczną mieszankę - przez spotęgowane wydzielanie
              endorfin prowadzą do kolejnego uzależnienia - uzależnienia od leków - to jest
              bardziej niebezpieczne od gorzały - leki działają szybciej - pamiętaj o tym -
              wychodzenie z uzależnienia od gorzały trwa ok. 3 lat - z narkotyków ok. 5 lat -
              a uzależnienie krzyżowe [gorzała + leki ] to już jest kanał. Wiem coś o tym z
              własnych doświadczeń. Uważaj. Uszy do góry
              • deirdra Do Jerzego_30 01.06.05, 14:31
                No wiec tak, jestem uzalezniona krzyzowo : alkohol + prochy
                nasenne.Wspomniales, ze problem jest Ci znany. Mam prosbe : moglbys mi cos
                wiecej na ten temat opowiedziec ?
                Na razie z alkoholem jest pewna poprawa : nie pije w dzien, tylko przed snem i
                pije tylko wino ( ok. 12 % ), nawet o martini nie ma mowy. Ale sie nie ludze -
                wiem, ze jestem alkoholiczka.
    • ewka5 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 02.06.05, 06:23
      nie oszukuj sie. Idz na terapie.
      A lekarz nie zna sie i nie musi zreszta miec wiedzy w sprawie uzaleznien (choc
      szkoda, ze decyduje sie radzic).
      • jerzy30 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 02.06.05, 12:53
        deirdra - z jaliego miasta jesteś
    • tgrs76 Re: lekarz odradzil mi mitingi AA - co o tym sadz 02.06.05, 18:17
      zmień lekarza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka