vika11 12.10.06, 10:46 Jakie należy zrobić badania krwi żeby dowiedzieć się na ile jest zniszczona wątroba przez długotrwałe picie?Nie mam kogo zapytać bo nikt nie wie że piję (być może tylko tak mi się wydaje). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
attarrax Re: badania 12.10.06, 13:57 zrób badanie krwi - tzw próby wątrobowe. one pokażą w jakim mniej więcej stanie jest wątroba Odpowiedz Link Zgłoś
letek17 Re: badania 12.10.06, 20:16 ALAT, ASPAT, GGTP i bilirubina - dziś zapłaciłem za to 21 zł Pozdrawiam Letek Odpowiedz Link Zgłoś
wolny32 Re: badania 12.10.06, 20:26 przy uzaleznieniach od alkoholu moze wystapic: - zwiększony poziom ASPAT, ALAT- watroba; stosunek ASPAT do ALAT lub odwrotnie- nie pamietam- jezeli jest wiekszy niz 2 to jest nie ok - wyższa Biluribina, GGTP- watroba - wyzsza Diastaza- trzustka - zwiększony rozmiar krwinek czerwonych ich z mala ilosc czyli makrocytoza. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: badania 13.10.06, 07:30 Po co Ci te badania? Żeby sprawdzić czy możesz dalej pić? Potem zapytasz jak złe musza być wyniki żeby zacząć się leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtech451 Re: badania 13.10.06, 08:03 7zahir napisała: > Po co Ci te badania? > Żeby sprawdzić czy możesz dalej pić? > Potem zapytasz jak złe musza być > wyniki żeby zacząć się leczyć? Może szuka motywacji? Jeżeli do złych wyników (nie życzę) dołoży problemy osobiste i zawodowe (zapewne są) to może dojdzie do wniosku - osiągnęłam już swoje dno! Odpowiedz Link Zgłoś
zonatyfacet Re: badania 13.10.06, 09:06 Jak byłem na odwyku miałem darmowe badanie wątroby usg ale bardzo dokładne nie takie jak przeważnie robią. Wyszło, ze mam początki marskości i uszkodzoną żyłę zwrotna wątrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 uszkodzona wątroba to jeszcze nie motyw by 13.10.06, 09:49 przestac pic - ona wiele wytrzyma - a testy jedynie wykaza "cos tam" Odpowiedz Link Zgłoś
rauchen Re: badania 13.10.06, 11:38 dwa lata temu robilam badania dwa dni po zakonczeniu trzytygodniowego ciagu. Wylozylam lekarzowi kawe na lawe, ze chodzi o alkohol, i zeby mi zrobil badania. Badania wyszly dobre, nawet za dobre jesli chodzi o krew, jesli chodzi o watrobe, byly niewiele podwyzszone, ale ze przechodzilam w dziecinstwie zoltaczke, to zawsze bede miala troche podwyzszone. Gdybym sugerowala sie wynikami badania watroby, moglaby jeszcze spokojnie pic jeszcze kilka lat w moim stylu pewnie. Nawet doszlam do wniosku, ze widocznie moj organizm kocha alkohol, skoro nie wyrzadza mi az takiej krzywdy w organizmie. Tyle ze ja juz nie mialam podstaw zeby sie oszukiwac, ze ja plus alkohol mozemy tworzyc pare. Bo to bardziej problem glowy niz watroby. krotko: dupa zdrowa, chora glowa. W tym zawieral sie problem. W ciagu nastepnego roku mialam jeszcze 5 takich wpadek ciagowych, po czym jakies 11 miesiecy temu przestalam. Zrobilam miesiac temu badania: wyniki watroby zmniejszyly sie o ponad polowe, mimo ze poprzednie tez miescily sie jeszcze prawie w normie. Ale odstawienie alkoholu ma widocznie u mnie i ujemne skutki: np cisnienie krwi porownujac z cisnieniem jakie osiagalam po 3-tygodniowym ciagu, a ktore wtedy bylo normalne, teraz wrocilo do poziomu sprzed okresu kiedy zaczelam pic, i jest bardzo niziutkie. Tak ze badania watrobowe wydaje mi sie ze warto zrobic, ale absolutnie nie traktuj ich jako wyroczni. jesli masz problem z alkoholem, to lecz niestety problem w glowie - po zaprzestaniu picia watroba zwykle sie regeneruje, poczynajac od jakis 3 miesiecy od zaprzestania picia. Odpowiedz Link Zgłoś
vika11 Re: badania 13.10.06, 13:07 Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.Zrobiłam rano te badania i już mam wyniki.Wszystko jest ok.Zdaję sobie sprawę że to problem "głowy" a nie wątroby. Nie wiem ile jeszcze trzeba mi czasu żeby podejść do problemu tak jak wy to zrobiliście.Rauchen-ja nie wiem co to znaczy ciągi.Ja pijam od wielu lat zawsze takie same dawki alko.zawsze po pracy 4 piwka.Zdarza mi się więcej w dni wolne lub w trakcie urlopu ,ale nie pamiętam już kiedy się spiłam tak "fest".Mam jeszce hamulce -praca ,mój wygląd,samopoczucie regulują ilość wypijanych trunków.Jednak zdaję sobie sprawę że mam problem bo myślę tylko o tym że po pracy zrobię zakupy i będzie tam piwo.To już trwa tyle lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny32 Re: badania 13.10.06, 13:14 zgoda Rauchen. U mnie także wyniki wszystkie były ok, a współczynniki wątrobowe to miałem nawet za niskie. Jedyna nieprawidlowosc to podniesienie o 10% ponad normę amylazy- ale to akurat nic nie znaczy, bo przy zapaleniach trzustki to byoby 300-400 procent ponad górną normę. I co? I mogę pić jak nowonarodzony? Nie tu leży moja motywacja. (dlatego czasem czepiam się do takich fachowców na mityngach, którzy dużo mówią o duchowości, a potem wychodzi, że 10 esperali i 3 terapie nie pomogły dopiero jak całkiem wątróbka padła i śmierć w oczki spojrzała łypiąc to przestali). Odpowiedz Link Zgłoś
rauchen Re: badania 14.10.06, 13:00 znam osobe ktora pila duzo, i codziennie. Wyniki watroby byly przekroczone 10-cio krotnie, czyli 1000% normy. Lekarz powiedzial tylko zeby sobie te wyniki powiesic na lodowce, i popatrzec zanim sie siegnie po kolejne piwo. Osoba nie pila przez miesiac, potem wrocila do normalnosci, czyli picia. I pije dalej, codziennie choc ponoc mniej ostatnio. Wiec nie dla kazdego wynik badan bedzie wyrocznia, czy czyms co spowoduje ze sie czlowiek zastanowi tak do konca. Odpowiedz Link Zgłoś