12.10.06, 10:46
Jakie należy zrobić badania krwi żeby dowiedzieć się na ile jest zniszczona
wątroba przez długotrwałe picie?Nie mam kogo zapytać bo nikt nie wie że piję
(być może tylko tak mi się wydaje).
Obserwuj wątek
    • attarrax Re: badania 12.10.06, 13:57
      zrób badanie krwi - tzw próby wątrobowe. one pokażą w jakim mniej więcej stanie
      jest wątroba
      • letek17 Re: badania 12.10.06, 20:16
        ALAT, ASPAT, GGTP i bilirubina - dziś zapłaciłem za to 21 zł
        Pozdrawiam Letek
        • wolny32 Re: badania 12.10.06, 20:26
          przy uzaleznieniach od alkoholu moze wystapic:
          - zwiększony poziom ASPAT, ALAT- watroba; stosunek ASPAT do ALAT lub odwrotnie-
          nie pamietam- jezeli jest wiekszy niz 2 to jest nie ok
          - wyższa Biluribina, GGTP- watroba
          - wyzsza Diastaza- trzustka
          - zwiększony rozmiar krwinek czerwonych ich z mala ilosc czyli makrocytoza.

• 7zahir Re: badania 13.10.06, 07:30
      Po co Ci te badania?
      Żeby sprawdzić czy możesz dalej pić?
      Potem zapytasz jak złe musza być
      wyniki żeby zacząć się leczyć?
      • wojtech451 Re: badania 13.10.06, 08:03
        7zahir napisała:
        > Po co Ci te badania?
        > Żeby sprawdzić czy możesz dalej pić?
        > Potem zapytasz jak złe musza być
        > wyniki żeby zacząć się leczyć?

Może szuka motywacji? Jeżeli do złych wyników (nie życzę) dołoży problemy
        osobiste i zawodowe (zapewne są) to może dojdzie do wniosku -
        osiągnęłam już swoje dno!
    • zonatyfacet Re: badania 13.10.06, 09:06
      Jak byłem na odwyku miałem darmowe badanie wątroby usg ale bardzo dokładne nie
      takie jak przeważnie robią. Wyszło, ze mam początki marskości i uszkodzoną żyłę
      zwrotna wątrobie.
      • jerzy30 uszkodzona wątroba to jeszcze nie motyw by 13.10.06, 09:49
        przestac pic - ona wiele wytrzyma - a testy jedynie wykaza "cos tam"
    • rauchen Re: badania 13.10.06, 11:38
      dwa lata temu robilam badania dwa dni po zakonczeniu trzytygodniowego ciagu.
      Wylozylam lekarzowi kawe na lawe, ze chodzi o alkohol, i zeby mi zrobil badania.
      Badania wyszly dobre, nawet za dobre jesli chodzi o krew, jesli chodzi o
      watrobe, byly niewiele podwyzszone, ale ze przechodzilam w dziecinstwie
      zoltaczke, to zawsze bede miala troche podwyzszone.
      Gdybym sugerowala sie wynikami badania watroby, moglaby jeszcze spokojnie pic
      jeszcze kilka lat w moim stylu pewnie. Nawet doszlam do wniosku, ze widocznie
      moj organizm kocha alkohol, skoro nie wyrzadza mi az takiej krzywdy w
      organizmie.
      Tyle ze ja juz nie mialam podstaw zeby sie oszukiwac, ze ja plus alkohol mozemy
      tworzyc pare. Bo to bardziej problem glowy niz watroby. krotko: dupa zdrowa,
      chora glowa. W tym zawieral sie problem.
      W ciagu nastepnego roku mialam jeszcze 5 takich wpadek ciagowych, po czym
      jakies 11 miesiecy temu przestalam.
      Zrobilam miesiac temu badania: wyniki watroby zmniejszyly sie o ponad polowe,
      mimo ze poprzednie tez miescily sie jeszcze prawie w normie.
      Ale odstawienie alkoholu ma widocznie u mnie i ujemne skutki: np cisnienie krwi
      porownujac z cisnieniem jakie osiagalam po 3-tygodniowym ciagu, a ktore wtedy
      bylo normalne, teraz wrocilo do poziomu sprzed okresu kiedy zaczelam pic, i
      jest bardzo niziutkie.

Tak ze badania watrobowe wydaje mi sie ze warto zrobic, ale absolutnie nie
      traktuj ich jako wyroczni. jesli masz problem z alkoholem, to lecz niestety
      problem w glowie - po zaprzestaniu picia watroba zwykle sie regeneruje,
      poczynajac od jakis 3 miesiecy od zaprzestania picia.
      • vika11 Re: badania 13.10.06, 13:07
        Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.Zrobiłam rano te badania i już mam
        wyniki.Wszystko jest ok.Zdaję sobie sprawę że to problem "głowy" a nie wątroby.
        Nie wiem ile jeszcze trzeba mi czasu żeby podejść do problemu tak jak wy to
        zrobiliście.Rauchen-ja nie wiem co to znaczy ciągi.Ja pijam od wielu lat zawsze
        takie same dawki alko.zawsze po pracy 4 piwka.Zdarza mi się więcej w dni wolne
        lub w trakcie urlopu ,ale nie pamiętam już kiedy się spiłam tak "fest".Mam
        jeszce hamulce -praca ,mój wygląd,samopoczucie regulują ilość wypijanych
        trunków.Jednak zdaję sobie sprawę że mam problem bo myślę tylko o tym że po
        pracy zrobię zakupy i będzie tam piwo.To już trwa tyle lat.
      • wolny32 Re: badania 13.10.06, 13:14
        zgoda Rauchen.

U mnie także wyniki wszystkie były ok, a współczynniki wątrobowe to miałem
        nawet za niskie. Jedyna nieprawidlowosc to podniesienie o 10% ponad normę
        amylazy- ale to akurat nic nie znaczy, bo przy zapaleniach trzustki to byoby
        300-400 procent ponad górną normę.
        I co?
        I mogę pić jak nowonarodzony?
        Nie tu leży moja motywacja.
        (dlatego czasem czepiam się do takich fachowców na mityngach, którzy dużo mówią
        o duchowości, a potem wychodzi, że 10 esperali i 3 terapie nie pomogły dopiero
        jak całkiem wątróbka padła i śmierć w oczki spojrzała łypiąc to przestali).
        • rauchen Re: badania 14.10.06, 13:00
          znam osobe ktora pila duzo, i codziennie.
          Wyniki watroby byly przekroczone 10-cio krotnie, czyli 1000% normy.
          Lekarz powiedzial tylko zeby sobie te wyniki powiesic na lodowce, i popatrzec
          zanim sie siegnie po kolejne piwo.
          Osoba nie pila przez miesiac, potem wrocila do normalnosci, czyli picia. I pije
          dalej, codziennie choc ponoc mniej ostatnio.
          Wiec nie dla kazdego wynik badan bedzie wyrocznia, czy czyms co spowoduje ze
          sie czlowiek zastanowi tak do konca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka