Dodaj do ulubionych

podpowiedzcie

25.07.07, 01:15
Przepraszam, że na tym forum, ale nie uczestnicze w żadnym innym, a moje
pytanie nie jest do byle kogo.
Mam do sprzedania mieszkanie. Na początku lipca wpłaciła mi zadatek pewna
dziewczyna i miała je kupić do końca sierpnia. Pare dni temu zadzwoniła i
wycofała się z kupna. Jak powiedziała straciła pracę i nie ma zdolności
kredytowej (100% kredyt), a zanim znajdzie następną i zostanie zatrudniona na
etat potrwa to min. 4 mc. Dzisiaj przyszedł klient, który chce kupić to
mieszkanie, a ja nie wiem co mam zrobić. Mogę zostawić sobie zadatek
dziewczyny i przeciągnąć nowego klienta do 1 września, albo zwrócić
dziewczynie zadatek i podpisać umowę z facetem. Dziewczyna zachowała się wobec
mnie ok.-zadzwoniła... mogła mnie przeciągnąć do września, ma fatalną sytuacje
-straciła pracę, nowy klient napalony, mieszkanie dla niego wymarzone - nie
wycofa się, Jak jej oddam zadatek, to nic nie strace... ale nie muszę. nie
wiem co mam zrobić. Skłaniam się do oddania, ale czy ktoś kiedyś zachowa się
tak wobec mnie? Do tej pory nie zachował. Przecież zachowam się jak frajer, a
to nie są czasy dla ludzi.
Obserwuj wątek
    • myszabrum Re: podpowiedzcie 25.07.07, 07:46
      Zwróć.

Bycie dżentelmenem - bezcenne.
      • janulodz Re: podpowiedzcie 25.07.07, 08:34
        Ja nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz. Dziewczyna wpadła w tarapaty, pomóż jej. Będzie Ci się fajnie spojrzeć w lustro.
    • zyg_zyg_zyg Re: podpowiedzcie 25.07.07, 08:56
      Zwróć,
      po pierwsze będziesz miał dobry uczynek na koncie, a po drugie może
      dostrzeżesz, że są jeszcze dobrzy i bezinteresowni ludzie na tym świecie -
      właśnie dzięki temu, że sam zachowasz się w ten sposób... Albo nawet już
      zachowujesz :-)
    • derduch Re: podpowiedzcie 25.07.07, 09:12
      Zwracając pieniądze zrobisz jej krzywdę, nauczysz braku szacunku dla dokumentu
      umowy i własnego podpisu, bardzo prawdopodobne że przez to kiedyś dziewczyna
      wpadnie w znaczne większe kłopoty niż utrata jakieś zaliczki i Ty osobiście
      będziesz za to, przynajmniej moralnie odpowiedzialny.
      Jeżeli uważasz że kasa Ci się mimo wszystko nie należy to oddaj ją na jakiś
      szlachetny cel, nie wiem, dom dziecka, schronisko dla zwierząt czy hospicjum.
      Pamiętaj, od rzemyczka do koniczka, katastrofa polskiego autokaru we Francji i
      kupa trupków też ma swój początek w drobnym wykroczeniu polegającym na złamaniu
      zakazu wjazdu...
      • mi-mili Re: podpowiedzcie 25.07.07, 10:14
        > Zwracając pieniądze zrobisz jej krzywdę, nauczysz braku szacunku dla dokumentu
        > umowy i własnego podpisu

Bzdura! przecież straciła pracę, nie zrezygnowała z własnej woli, po co ma
        pogrążać dziewczynę bardziej?
        Oddaj jej te pieniądze... przeciez masz nowego kupca. Nic nie stracisz. A
        zyskasz wdzięczność.
        • derduch Re: podpowiedzcie 25.07.07, 10:49
          mi-mili napisała:

> > Zwracając pieniądze zrobisz jej krzywdę, nauczysz braku szacunku dla doku
          > mentu
          > > umowy i własnego podpisu
          >
          > Bzdura! przecież straciła pracę, nie zrezygnowała z własnej woli, po co ma
          > pogrążać dziewczynę bardziej?

Brak odpowiedzialności i zdolności przewidywania, jeżeli tych cech nie posiada
          to niech się uczy, strata głupiej zaliczki to bardzo niski koszt.
          Okropna polska cecha ten totalny brak odpowiedzilaności i skutków swojego
          postępowania.
          • lisia312 Re: podpowiedzcie 25.07.07, 10:57
            ja bym zwróciła.Dobro zawsze wraca, ale zło niestety tez i to podwójnie.
            • cortona Re: podpowiedzcie 25.07.07, 11:01
              Orciku, fajny z ciebie człowiek, więc jestem pewna, że oddasz...
              Potem będziesz myślał od czasu do czasu, że jesteś pierdoła, ale gdybyś nie
              oddał, to myślałbyś o sobie jeszcze gorzej.
              A wracając do naszych spraw uzależnieniowych, to piszę do Ciebie z tabletką
              nicofree pod językiem:P
              • magtomal Re: podpowiedzcie 25.07.07, 12:32
                Oddaj. Zrób to nie dla tej dziewczyny, tylko dla siebie - łatwiej się żyje z
                dobrym samopoczuciem, trudniej z wyrzutami sumienia.
                • janulodz Re: podpowiedzcie 25.07.07, 15:22
                  Cortona i Magtomal - fajnie dziewczyny, że jesteście, bo już się o Was martwiłem.

Co do odpowiedzi Derducha, przyznam,że mnie lekko zdenerwowała. Kopanie leżącego to nie byłoby w moim stylu. Ponadto ciekaw jestem, czy swoje dziecko uczyłby , że piec jest gorący, dotykając mu do niego rączkę. Napewno dobry sposób, żeby zapamiętać na całe życie.
                  • cortona Re: podpowiedzcie 25.07.07, 15:44
                    Janu, no przecież trzeba dalej rzucać wszystko co jest do rzucenia, a w kupie
                    raźniej:))
                    • orcik12 Re: podpowiedzcie 25.07.07, 15:54
                      Cześć, Cortona, ciesze się , że walczysz. Mi minęło 6 mc. Co do derducha,to
                      szkoda gadać. Odpuściłam dziewczynie pod pewnymi warunkami. Jęśli sprzedam do 1
                      września , zwracam zadatek. Jęśli po 1 września, to się dogadamy, jęśli nie
                      sprzedam, a ona załatwi swoje sprawy i będzie nadal chciała kupić, wracamy do
                      sprawy na starych warunkach.
                      Swoją drogą ciekaw jestem ile z tych osób, które mowią "oddaj", oddało by. To
                      nie jest 10 zł. Miło chociaż że wiedzą , że powinno się. Dzięki wszystkim. Jak
                      zwykle można na Was liczyć. Jeszcze raz dziekuj.
                      • myszabrum Re: podpowiedzcie 25.07.07, 19:20
                        Tu masz Orcik rację. "Tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono" :)

Mnie już trochę "sprawdzono" i mój humanitaryzm faktycznie nie jest łatwy, ale i
                        tak sądzę, że ma sens :)

<:3)~~
                  • derduch Re: podpowiedzcie 25.07.07, 15:52
                    janulodz napisał:

> Co do odpowiedzi Derducha, przyznam,że mnie lekko zdenerwowała. Kopanie leżąceg
                    > o to nie byłoby w moim stylu. Ponadto ciekaw jestem, czy swoje dziecko uczyłby
                    > , że piec jest gorący, dotykając mu do niego rączkę. Napewno dobry sposób, żeby
                    > zapamiętać na całe życie.

Widzisz różnicę pomiędzy dzieckiem a dorosłą i teoretycznie przynajmniej
                    odpowiedzialną osobą? Nawet Kodeks Karny rozróżnia iż dziecko nie popełnia
                    przestępstwa, osoba dorosła często tak.
                    Umowa, podpis, odpowiedzialność za własne czyny to są rzeczy ŚWIĘTE w
                    cywilizowanym kraju, bardzo szkoda że nie w tym...
                    • cortona Re: podpowiedzcie 25.07.07, 16:16
                      Derduch, to rozwodów też nie uznajesz? W końcu zawarcie małżeństwa to też umowa.
                    • janulodz Re: podpowiedzcie 25.07.07, 16:29
                      Nie pieprz Derduch o prawie. To by było zwykłe draństwo zatrzymać kasę, komuś, kto wpadł w dołek finansowy , a Tobie nic nie zawinił. Każde prawo można złagodzić, obejść, inaczej zinterpretować. Odpowiedzialność to właśnie wielkoduszność Orcika, który zadatek oddał. Zresztą żeby móc taką powierzoną kwotę zatrzymać musi zaistnieć szereg okoliczności, a w tej sprawie o nich nie wiemy.
                      Zawsze można by też za coś takiego zarobić po ryju:)))
                  • magtomal Re: podpowiedzcie 25.07.07, 16:47
                    janulodz napisał:

> Cortona i Magtomal - fajnie dziewczyny, że jesteście, bo już się o Was martwiłe
                    > m.

Miło, że się martwiłeś, naprawdę. Ale niepotrzebnie - Twój fanklub trwa (czasami
                    milcząco).
    • jerzy30 zdarzenie losowe - kobitka musiala zrezygnowac 25.07.07, 17:42
      z przyczyn finansowych - zaliczke mozna zostawic bo takie sa zasady [jak ktos
      rezygnuje to sie liczy ze strata zaliczki]. Jednakze przyzwoite firmy [np
      turystyczne, czy inne] takie zaliczki zwracaja. Dbaja o dobre imie. Ja bym
      zwrocil bo kasa to nie wszystko.
      A derduch to flaszke odstawil 20 dni temu i jeszcze jest w pijanym widzie.
      • derduch Re: zdarzenie losowe - kobitka musiala zrezygnowa 25.07.07, 18:49
        Zarzucając mi że pisze po alkoholu złamałeś zasady! Jak będziesz z tym żył teraz?
        • jerzy30 jak dotychcza - a zes pijany w pogladach to widac 25.07.07, 21:58
          tylko kasa, zlote zegarki, ciuchy CK - zupelnie jak ci z beemwicy
    • anciax Postaw się w ... 25.07.07, 19:19
      ...w jej sytuacji i jak byś chciał, zeby druga strona zachowała się wobec Ciebie.

A najlepiej zrób wg własnego sumienia :)

Pozdrawiam :)
      • addicted11 Re: Postaw się w ... 25.07.07, 23:57
        anciax napisała:

> ...w jej sytuacji i jak byś chciał, zeby druga strona zachowała się wobec
        Ciebi
        > e.
        >
        > A najlepiej zrób wg własnego sumienia :)
        >
        > Pozdrawiam :)

Czyli:

Nie czyn drugiemu co Tobie niemile

albo
        „Postępuj zawsze według takiej maksymy, abyś mógł zarazem chcieć, by stała się
        ona podstawą powszechnego prawodawstwa.“

A Derduch pieprzy jak potluczony, potwierdza sie to o czym pisalem- egoistyczny
        materialista w typie Pawelka Piskorskiego, cwaniak nowobogacki, wielce oburzony
        na "polskie przywary" a Polska przywara to jest wlasnie takie cwaniakowanie,
        ktore Derduch swoja osoba reprezentuje w 100%- czekanie na okazje by kopnac
        lezacego, wykorzystac przewage.

Jeszcze gdybys mial stracic przez ta kobiete to rozumiem dylematy, aleskoro
        masz nastepnego kupca i nic nie stracisz to o co chodzi, ja bym oddal a nie
        malostkowo czepial sie "zasad" by wyciagnac pare groszy- potem te pieniadze
        utkna Ci w gardle.

• derduch Re: Postaw się w ... 26.07.07, 00:08
          addicted11 napisał:

> A Derduch pieprzy jak potluczony, potwierdza sie to o czym pisalem- egoistyczny
          >
          > materialista w typie Pawelka Piskorskiego, cwaniak nowobogacki, wielce oburzony
          >
          > na "polskie przywary" a Polska przywara to jest wlasnie takie cwaniakowanie,
          > ktore Derduch swoja osoba reprezentuje w 100%- czekanie na okazje by kopnac
          > lezacego, wykorzystac przewage.

Twoje kłamstwa i naginanie prawdy robi się już zabawne, ile można kłamać?
          Napisałem jak BYK że kasę oddac na schronisko, dom dziecka czy hospicjum, to
          jest cwaniakowanie?????
          Pewnie, lepiej na radio co ma morde oddac, co?
          Widać twoją małość i beznadzieje.
          Sam jesteś wrednym egoistą, nie mam potrzeby licytowac się ile i gdzie rocznie
          daje rzeczy i pieniędzy, pewnie sporo jeśli ciągle otrzymuje podziękowania, taki
          zakuty w nienawiści łeb jak twój tego i tak nie ogarnie.
          Jestem osobą która woli dać 1000 niż na 1 złoty być okradziona, wole wtedy
          dołożyć 2 tysiące i drania zniszczyć.
          Boli cie złamasie moja osoba, widac to gołym okiem. Piszesz cokolwiek, nawet
          bzdury kompletne jak teraz aby się tylko do mnie doczepić.
          Wypad na księżyc z tym swoim AA dla ciemniaków.
          • janulodz Re: Postaw się w ... 26.07.07, 08:40
            Postawę opisaną przez Derducha nazwałbym janosikowaniem, lub jak kto woli zbójowaniem.
            Bogatemu zabrać, biednemu dać. Albo inaczej. Mam na ciebie haka, to wykorzystam, a potem dla spokojności rzucę jakiś ochłap na "opiekę".
            Podziękowań wtedy bez liku.
            Nie licząc wydymanych.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka