beka.smiechu-w.sali.obok 16.11.07, 16:07 Popularny chwyt na tym forum. Moze by tak odslonic parawany i mowic szczerze o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magtomal Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 16:10 Popieram propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 16:23 Picie to nie jest życie, a robota to nie jest głupota... Nie pij, bracie nie pij, na starość nie torba i nie kij... Miłość rządzi światem, dlatego kocham piwo... Szczerze i bez parawanów... poważniej: Addi, Magda - tyle osób pisze tutaj jednak o swoich smutkach - co wcale nie jest takie cudne... piszemy też o swoich jakichś małych zwycięstwach - chyba szczerze. Natomiast wielkim problemem jest absurdalne wymaganie, aby alkoholik trzeźwiejący był szczęśliwy. I do deklaracji o nie-piciu dochodzą deklaracje o wielkim niepospolitym szczęściu z byle czego albo oczywistego... jak nie jesteś szczęśliwy, zaniedbałeś coś w terapii czy w kroku... Gdy tymczasem nie być szczęśliwym to żaden grzech. Dla normalnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
rauchen Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 18:04 a to ty eska nie jestes szczesliwa?? A przeciez maz z synem tak cie zabawiali??? niewdziecznosc ludzka nie ma granic :( Odpowiedz Link Zgłoś
ela_102 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 19:42 Eska: jak nie jesteś szczęśliwy, zaniedbałeś coś w terapii czy w kroku... a co z ludzmi nie uzaleznionymi ? masz pomysl dlaczego nie sa szczesliwi? szezescie to stan zarezerwowany dla wszystkich ludzi.. i kazdy ma prawo czerpac go ile chce...z tych rzeczy z ktorych chce.. To ze ty masz go tak malo...znaczy ze inni tez tak maja miec... ludzie ktorzy otarli sie o smierc...nie koniecznie z powodu alkoholizmu...ciesza sie drobiazgami...bo dopiero w obliczu smierci zrozumieli jakie One sa istotne... ale oczywiscie bez poczucia nieszczescia nie mozna zaznac szczescia... Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 23:09 Gdybym napisała, że muchomory trują, to byście mi wieczne odpoczywanie odśpiewały - bez kamertonu:) Odpowiedz Link Zgłoś
ela_102 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 09:52 Eska:-) muchomory sa trujace:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ariel48 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 23:32 Ela : > To ze ty masz go tak malo...znaczy ze inni tez tak maja miec... Próbuję nie komentować Twoich zaczepek , ale nie da się ... Po prostu się nie da ... Ktoś mnie dzisiaj poprosił , bym okazała litość i wyrozumiałość takim osobom , jak Ty ... bo DDA , bo ciężkie przeżycia ... bo pewnie psychika zrąbana po tym wszystkim ... Powiedziałam tej osobie , że Ty sama zaczepiasz i prookujesz ... Ze dla Twojego dobra - nie będę ani litościwa , ani wyrozumiała .. Bo trudne przeżycia nie usprawiedliwiają ciągłych zaczepek i ubliżania innym ... Maska , maska ... miodzio i ocet w jednym ... ************************************************ To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 10:09 > Po prostu się nie da ... pogadaj z magtomal o szczegółach, ja od siebie napiszę, że kiedy się zorientowałem co naprawdę robię w podobnych przypadkach, zamknąłem pysk, by się nie wygadywać... zasada lustra, która tutaj jest tak oczywista, a w necie tak skrytobójcza ;-) wylazła na maksa - nie jestem złośliwy, znam to z własnego zachowania jedyne co możesz przeczytać z eli wpisów to to, co sama reprezentujesz, nie da się w literkach inaczej, ja nie przekażę siebie, Ty siebie, ela też, nikt... możemy czytać i mieć refleksje powodowane własnymi filtrami, samopoczuciem, rozumieniem świata i tym dlaczego i po co używamy tego, co pisał piszący - Addi, gdyby pisał treści, które ja tutaj piszę, kłamałby, dlatego uważa, że ja tak robię, podobnie Twoje refleksje działają - opowiedziałaś komuś o sobie, a ten ktoś powiedział Ci jak traktować takie osoby - wykorzystaj to, bo to dobre narzędzie samokontroli Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 10:19 tenjaras napisał: > pogadaj z magtomal o szczegółach, Już drugiej miłej mi osobie proponujesz, by ze mną porozmawiała. Odpowiem tak samo, jak wtedy: z Ariel zawsze chętnie pogadam - sama przyjemność! (dla mnie przynajmniej). Ale widzę Jarasie, że wyrosłam w Twych oczach na autorytet w kwestii jednej teorii (kontrowersyjnej). Gdybyś więc chciał kolejną miłą osobę odsyłać do mnie, przypominam: nie ja tę teorię to przypomniałam i wciąż się na nią powoływałam, tylko Elka - z nią więc ją konsultuj i do niej odsyłaj. > zasada lustra, która tutaj jest tak oczywista, a w necie tak > skrytobójcza ;-) Tak, dlatego właśnie Addi pisał, że Elka jest niebezpieczniejsza od Augusta - i zgadzam się z nim. To ona wszsytkich podejrzewa o własne cechy. wylazła na maksa - nie jestem złośliwy, Nie, zupełnie... A mieliśmy być szczerzy... > jedyne co możesz przeczytać z eli wpisów to to, co sama > reprezentujesz, nie da się w literkach inaczej, ja nie przekażę > siebie, Ty siebie, ela też, nikt... Już Ci kiedyś parę osób tłumaczyło, na czym polega idiotyzm takiego myślenia, a Ty swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 10:26 > Już drugiej miłej mi osobie właśnie dlatego > Już Ci kiedyś parę osób tłumaczyło, na czym polega idiotyzm > takiego myślenia, a Ty swoje. coś przegapiłem? przypomnij mi proszę Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 11:18 tenjaras napisał: > > coś przegapiłem? > przypomnij mi proszę Oboje z Elą macie niezwykłą umiejętność pamiętania tylko tego, co Wam odpowiada... Teoria lustra w Waszej interpretacji polega na tym, że jeśli ktoś zachowuje się chamsko, ktoś inny to zauważy i stwierdzi "Cham", to wg Was on sam jest chamem. Nie widzisz, że to idiotyczne myślenie? A Elka wykorzystywała tę teorię, by nie czytać krytycznych uwag o sobie. Gdy tylko ktoś ośmielał się ją krytykować, krzyczała:"Piszesz o sobie! Lustro!". Potraktowała tę teorię prostacko i instrumentalnie, po to by służyła jej celom. A teraz Ty przejąłeś pałeczkę. Czy nie jesteś zbyt uległy wobec swej kobiety? Albo odpowiadasz za nią (gdy jej odpowiadanie nie odpowiada), albo bezkrytycznie przejmujesz jej teorie. Myśl samodzielnie. > Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 12:25 > Nie widzisz, że to idiotyczne myślenie? nie wręcz uważam, że jest jak najbardziej prawidłowe - choć trudne do przyjęcia i, że tak to nazwę, zastosowania naprawdę na zewnątrz istnieje tylko taki świat, jaki sobie sami wykreujemy i o ile ma on solidne podstawy, nic nie może go zburzyć, bo wierzymy w to co robimy, jeśli ktokolwiek burzy Twoją wizję tego forum, to dlatego, że Ty tak chcesz, a nie ów ktoś np. wymyślmy osobę, która wchodzi tutaj by znaleźć kompana do flaszki, nagle styka się z kilkoma wpisami trzeźwych ludzi - nie ma znaczenia co piszą - wszystko się wali, bo pijany świat nie ma oparcia w rzeczywistości, runie przy każdej konfrontacji z prawdą podobnie inne życzeniowe postawy, nie mają oparcia w rzeczywistości dlatego się walą i niech powaleni cieszą się, że dzieje się to w wirtualnym świecie, zanim wyszli ze swoimi pretensjami do rzeczywistości, chyba, że wyszli i mszczą się teraz tutaj ;-) jeśli ktoś ma nie do końca uznane w sobie przekonania, że robi właściwą rzecz, to każdy kto, choćby niechcący, tknie ową skonstruowaną sztuczność, ujawni jej słabości, nauczeni jesteśmy reagować agresją, bo jak on śmiał, a tymczasem można to wykorzystać w celu rozwoju własnej osobowości, widząc i rozpoznając swoje słabe strony, wzmacniać je, tymczasem wolimy wytykać widziane w tej drugiej osobie błędy - a prawdą niewątpliwą jest, że widzimy własne... czyż nie lepiej przypatrywać tym lepszym cechom, które widzimy w kimś innym? Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 17:26 Ciężkie masz pióro, Jaras. I nie przyjmujesz tego, co piszę. Spróbuję raz jeszcze: nie można teorii lustra traktować łopatologicznie, np gdy kogoś złapiesz na kłamstwie i powiesz o nim KŁAMCA, to przecież nie znaczy, że to Ty jesteś kłamcą. A Ty i Elka tak tę teorię interpretujecie. A jeśli to, co piszesz traktujesz poważnie, to - proszę - przeczytaj co napisałeś, pamiętając, co pisze na tym forum Elka. Jak jej złości i niechęć wobec wielu osób wygląda w świetle Twoich słów? Przypomnę: > jeśli ktoś ma nie do końca uznane w sobie przekonania, że robi > właściwą rzecz, to każdy kto, choćby niechcący, tknie ową > skonstruowaną sztuczność, ujawni jej słabości, nauczeni jesteśmy > reagować agresją, bo jak on śmiał, a tymczasem można to wykorzystać > w celu rozwoju własnej osobowości, widząc i rozpoznając swoje słabe > strony, wzmacniać je, tymczasem wolimy wytykać widziane w tej > drugiej osobie błędy - a prawdą niewątpliwą jest, że widzimy > własne... > > czyż nie lepiej przypatrywać tym lepszym cechom, które widzimy w > kimś innym? > Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 17:40 > np gdy kogoś złapiesz na > kłamstwie i powiesz o nim KŁAMCA, to przecież nie znaczy, że to Ty > jesteś kłamcą. to znaczy, że gdybym ja tak, to bym kłamał i poważnie się sobie przyglądam, bo z jakiegoś powodu to widzę, coś albo knuję, albo wchodzę w jakieś kombinackie klimaty magtomal, ja widze na tym forum, co Ty piszesz, to Twoje pisanie porusza we mnie nierozwiązane sprawy z przeszłości związane z moją zależnością od innych, dlatego zwracam Tobie uwagę, a Ty, jak widzę, wolisz to interpretować jako atak... Twój wybór, ja nie mam na niego wpływu druga sprawa - nie mieszaj mnie do Twoich rozgrywek z elą na 102, nie pełnię tu podobnej roli o jaką Cie prosiłem w związku z chęcią poczytania o tym, jak radzi sobie Twój mąż, ela czyta, jest na bierząco i jak uzna, że warto do Ciebie coś napisać to to zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 17:48 tenjaras napisał: > > to znaczy, że gdybym ja tak, to bym kłamał ??????????????? > > i poważnie się sobie przyglądam, bo z jakiegoś powodu to widzę, coś > albo knuję, albo wchodzę w jakieś kombinackie klimaty Ty naprawdę w to wierzysz?!?! Czy po prostu idziesz w zaparte? > > magtomal, ja widze na tym forum, co Ty piszesz, to Twoje pisanie > porusza we mnie nierozwiązane sprawy z przeszłości związane z moją > zależnością od innych, A to dlaczego? dlatego zwracam Tobie uwagę, a Ty, jak widzę, > wolisz to interpretować jako atak... Twój wybór, ja nie mam na niego > wpływu Tego co piszesz nie traktuję jak ataku. > > druga sprawa - nie mieszaj mnie do Twoich rozgrywek z elą na 102, > nie pełnię tu podobnej roli o jaką Cie prosiłem w związku z chęcią > poczytania o tym, jak radzi sobie Twój mąż, ela czyta, jest na > bierząco i jak uzna, że warto do Ciebie coś napisać to to zrobi > Trudno nie mieszać, jak często za nią odpowiadasz. Nie rozumiem, o jaką rolę Ci chodzi (dziś faktycznie masz gorszy dzień, jeśli chodzi o formuowanie myśli...). Nie wątpię, że Elka jezt na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 18:00 > Ty naprawdę w to wierzysz?!?! Czy po prostu idziesz w zaparte? a co ma tutaj moja wiara za znaczenie? przecież to albo działa, albo udajemy, że nie... jestem tu po to, by pisać o swoich doświadczeniach, przedstawiać swój punkt widzenia i nie widze sensu pisać tutaj bzdur... Odpowiedz Link Zgłoś
beka.smiechu-w.sali.obok Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 23:40 możemy czytać i mieć refleksje powodowane własnymi filtrami, samopoczuciem, rozumieniem świata i tym dlaczego i po co używamy tego, co pisał piszący - Addi, gdyby pisał treści, które ja tutaj piszę, kłamałby, dlatego uważa, że ja tak robię, podobnie Twoje refleksje działają - opowiedziałaś komuś o sobie, a ten ktoś powiedział Ci jak traktować takie osoby - wykorzystaj to, bo to dobre narzędzie samokontroli Odpowiedz Link Zgłoś
ela_102 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 18.11.07, 10:39 Adi:-) poglady innych ludzi to tylko ich poglady do ktorych maja prawo.. Ty masz swoje i je wyrazasz...ja sie moge pod nimi albo podpisac albo nie...nie nazwe ciebie klamca czy osoba mowiaca nieprawde... dlatego ze jestem pewna swoich wlasnych pogladow. Osoba ktora zarzuca innym klmastwo w wyrazaniu pogladow...to osoba ktora nie jest pewna swojego. Papiez czy weteran wojenny ma swoje poglady na kazdy temat... To jak reagujesz na poglady innych swiadczy tylko o twoich stanach... poukladnia w sobie lub nie...agresja akceptacja... Jak wiesz czego chesz...nie przeszkadza Ci kompletnie swiatopoglad drugiej osoby...w wyrazaniu wlasnego:-) To jest ten spokoj ktory ty nazywasz brakiem czlowieczenstwa lub nieskazitelnoscia...ale to twoja terminologia...ktorej nie nazwe obluda...tylko tymczasem... Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 18.11.07, 10:56 > Znasz czlowieka na swiecie, ktory > nie rozumuje przez filtr wlasnych przezyc i pogladow? nie znam, spotykam się jednak z zaprzeczaniem, że tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
beka.smiechu-w.sali.obok Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 18.11.07, 15:37 tenjaras napisał: > > Znasz czlowieka na swiecie, ktory > > nie rozumuje przez filtr wlasnych przezyc i pogladow? > > nie znam, spotykam się jednak z zaprzeczaniem, że tak jest > No Ty wlasnie zaprzeczasz twierdzac, ze wszyscy a szczegolnie Addicted maja myslenie wypaczone przez ich jak pisze Ela "stany" a Jaras i Ela maja czyste obiektywne osady transcendentalne jak Kant niemal. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjaras Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 18.11.07, 18:35 co to znaczy "szczególnie Addicted"? nie jestem Twoim ojcem, co najwyżej kumplem z forum i to pod warunkiem, że sobie na to pozwolisz nie przypisuj mi zasług typu, przyklejania Ci jakichś łatek, bo to Twoja wola jaki mam wpływ na Ciebie, a ta, którą mi tutaj przypisujesz, nie podoba mi się, nie jestem ani ponad, ani poniżej Ciebie, a obok zawsze piszę od siebie, a to co wklejam, porusza mnie na tyle, że chcę się tym dzielić Odpowiedz Link Zgłoś
ela_102 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 17:16 Adi:-) Wiele mozna o tym Forum kliknać... ale parawan pieknych slow... to brzmi niewarygodnie... ani tu pieknych slow.. ani wlasnie parawnow... kazdy jak pod mikroskopem... a swoja droga co ukrywal Mickiewicz? Norwid? Lesmian? Milosz napisal uciekajac z kraju: "Patrzyli przez lupę zagladali do waliz zapomnieli o d...pie...a tam mam Socjalizm" tyle osob tutaj pisze w podobnym tonie... i nic:-( ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
rauchen Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 18:08 oo, co to to nie, addi, ty lepiej zebys pozostal tak nieszczery jak jestes, bo jak zrobisz sie szczery to znow zaczniesz pisac o mamusi co na studia nie dala, o funtach w skarpetkach, itd. To juz przerabialismy! Odpowiedz Link Zgłoś
docelowo Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 18:35 ja piszę jak czuję, co mnie dotknęło i co mnie czeka, trochę mnie uczono i w szkole i na studiach, dlatego tyle u mnie pięknych słów!;- ) za parawanem, którcyh staram się ukryć moje życie, życie pijaka, no tak, mam kumpla chyba nie pije ze 20 lat, dużo czyta i mówi szczerze, jak ktoś go kusi, wypij lamkę szampana on mówi, dziękuję jestem na odwyku! tak cudownie mi się podoba i będę to mówił, a kij w oko tym którzy pomyślą sobie coś mam i coś do zrobienia w domu, w pracy, mam plany by zwiedzać odległe kraje, ale jeśli się zatracę, a wiem, że mam skłonności destrukcyjne, nic mi się nie uda, mam na oku i awans, chcę być dobry, pomogać i żyć TAK JAK MÓWIĘ, a nie być hipokrytą, durniem co klepie słowa bez pokrycia, co jak przyjdzie weekend to zatapia się we flaszce i fajce p.s. a jak nazwiecie mnie co pijał co tydzień pia-sobo-niedzi... czasami we środę i czwartek, i tak co tydzień, ? kurdę kurdę Odpowiedz Link Zgłoś
ela_102 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 20:14 docelowo: mam kumpla chyba nie pije ze 20 lat, dużo czyta i mówi szczerze, jak ktoś go kusi, wypij lamkę szampana on mówi, dziękuję jestem na odwyku! tak cudownie mi się podoba i będę to mówił, a kij w oko tym którzy pomyślą sobie coś ludzie pomysla...kazdy co innego... jeden puknie ci sie w czolo...drugi pozazdrosci...a trzeci w ogole nie zalapie...a piaty spyta jak to robisz ze nie pijesz? trzymaj sie tych ktorzy ci pomagaja w niepiciu... bi przeciez wlasnie tego chcesz.. kumpel musi byc bardzo ok:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ariel48 Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 16.11.07, 23:22 beka.smiechu-w.sali.obok napisała: > Popularny chwyt na tym forum. > > > Moze by tak odslonic parawany i mowic szczerze o sobie? Co chciałbyś wiedzieć ? Też pytam poważnie. ************************************************ To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
beka.smiechu-w.sali.obok Re: chowanie sie za parawanem pieknych slow 17.11.07, 02:33 "Parawan pieknych slow" pozwala oslonic brudne chwyty, malostkowosci. Mowie duzo o milosci, pieknie, bogu, pokorze- i wtedy daje sobie prawo do kopania przeciwnika, nawet gdy lezy. No bo przeciez pokorny, wielebny wierzacy gleboko w Boga i posluszny jego wyrokom z cala pewnoscia jak kopie to w dobrej intencji, no nie? Licytacja na piekne slowa- a potem swobodnie mozna gryzc. Tego nie lubie na tym forum, bo to jak z radiem Maryja- zdrowas maryjo laskis pelna nienawidze zydow cyganow i masonow. Jak zdrowac maryjo i na dodatek laskis pelna to cos musi byc nie tak z zydami a nie ze mna, no nie tak? I dwla slowa do Rauchen- od mojej mamusi to sie dziewczyno po prostu odwal. Z tego co wiem, to masz swoja- lepiej zajmij sie nia. Odpowiedz Link Zgłoś