Dodaj do ulubionych

Jakie DMG?

08.04.10, 14:01
No dobra, to ja też chcę. Pytanie tylko, jaki producent, jaki produkt? Tego
DMG jest masa różnego. Jaki produkt polecacie? Który będzie jadalny? Moje
dziecię nie łyka, bo go tego nie nauczyłam i nadal się boję (bo córcia Ewy
Błaszczyk mi się wiecznie przypomina) no i podaję kapsułki rozmieszane np. w
płynie. Możecie mi coś polecić?
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: Jakie DMG? 08.04.10, 14:08
      a może spróbujecie syropu z DMG? ma jeszcze mnóstwo innych ważnych
      skłądników (magnez, cynk, MB12, kwas foliowy), my mamy smak wiśniowy
      (nie wiem czy są inne), syn chętnie go pije, dawka nie jest duża,
      więc bez problemu:

www.iherb.com/FoodScience-Behavior-Balance-DMG-Liquid-Natural-Black-Cherry-Flavor-12-fl-oz/3286?at=0
      • sylwiamds Re: Jakie DMG? 23.10.15, 11:51
        Hej Kasia, ma pytanie odnośnie DMG, czy widzixcie jakieś zmiany na plus lub na minus. Ja mam dziecko z autyzmem i chcviałabym zakupić DMG, proszę o informację mój mail mds123@interia.pl
    • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 14:13
      Ja z uporem maniaka kupuję wszystko od Kirkmana. Kiedyś chyba sobie ich logo
      wytatuuję, bo ratują mojemu dziecku zdrowie :)
      My podajemy DMG z kwasem foliowym i vit. B12:
      www.kirkmanlabs.com/ViewProductDetails@Product_ID@68.aspx
      Tak jak Ty, ciągle myślę o córce Ewy Błaszczyk, i tak jak Ty, podaję wszystkie
      suplementy w napojach. Kapsułki otwieram i wsypuję do wody :) Poprawiam smak
      mieszanki syropem czereśniowym Kirkmana (nie zawiera cukru).
      • szalicja Re: Jakie DMG? 08.04.10, 14:18
        Jesteście jak błyskawice ;-)
        I to wysyłają nawet do naszego trzeciego świata? Kupujecie właśnie na tych
        stronach? Mi się na razie udało wszystkie suplementy kupować przez VM, ale
        podobno drogo to wychodzi. Nie próbowałam jeszcze kupować bezpośrednio na
        stronie np. w Stanach.
        • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 14:45
          Ja mieszkam w UK i zamawiam co się da u ich brytyjskiego dystrybutora (dostawa w
          dwa dni):
          www.nutricentre.com/default.aspx
          Do tej pory tylko melatoninę zamawiałam bezpośrednio ze Stanów i nie było
          problemów, tylko cena wyświetlona na stronie została powiększona o cło i
          podatek. Na dostawę czekałam trochę ponad tydzień.

Podejrzewam, że i Kirkman ze Stanów i Nutri Centre z UK wysyłają do Polski, więc
          sama zdecyduj, skąd wolisz zmawiać :)
          • kasia_de Re: Jakie DMG? 08.04.10, 16:45
            ja zamawiam z tego sklepu, do którego podałam link.

Jeśli zamówienia jest w granicach 60-80 dolarów i waży mniej niż 1,5
            kg (chyba tak, nie pamiętam co go centa i co do grama) to masz
            wysyłkę za free. Każdy produkt ma podaną wagę całkowitą i jak
            dodajesz do koszyka to się sumuje, więc widać, kiedy te 1,5 kg się
            przekracza. Przy zakupie za 6 chyba dolarów dostałam jeszcze 5
            dolarów zniżki ;-)

Żadnego cła ani podatku nie naliczają, płaciłam takie ceny jak
            podane na stronie. W sumie wyszło chyba taniej niż w Polsce.

Idzie to wtedy zwykłą pocztą, więc jakieś ryzyko jest, ale do mnie
            doszło bez problemu po jakichś 2 tygodniach.

Płaci się kartą kredytową, ale bez cudów - normalnie podajesz numer.
            Piszę "cudów" bo w innnych sklepach chcieli żeby faxem xero karty
            przesyłać :-)
            • kasia_de Re: Jakie DMG? 08.04.10, 16:47
              Przy zakupie za 6 chyba dolarów dostałam jeszcze 5
              > dolarów zniżki ;-)

66 dolarów miało być :-)
              • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 17:40
                dziewczyny, czym się rózni DMG od TMG? W działaniu jaka jest róznica? Nie mogę nigdzie znaleźć.

Jesli ktoś z Polski chciałby zamówić to co poleca Kasia ( płyn ) to chetnie się podłaczę do zakupu.

Pozdrawiam
                • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 17:41
                  chyba tam jest teraz na to zniżka, jedynie 13 dolarów :):):)
                  • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 17:42
                    pomyłka, 13 dolarów taniej - kosztuję niecałe 20.
                • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 17:56
                  TMG is dimethylglycine (DMG) with one more methyl group. The chemical structure
                  of TMG is a glycine molecule holding onto three methyl groups. Like DMG, TMG is
                  considered a "methyl donor" or “methyl bank." The additional methyl group makes
                  TMG a more active “methyl donor” than DMG, which provides a benefit to some
                  individuals.
                  • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 17:58
                    hi hi, a można po naszemu? proszę :):):)
                    • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 18:01
                      wrzuciłam w tłumacza google i wyszło mi, że TMG jest bogatsze o jedną grupę metylową. Ja własnie kupiłam TMG i czekam na przesyłkę. Dlatego chciałabym mieć poczucie, że dobrze zrobiłam. M ój syn ma uszkodzony mózg i zapis padaczkowy EEG ( bierze lek 3 lata już ). To nie tylko zapis zły, ale i zawieszki, odpłynięcia.
                      Czytałam, że DMG jest dobre, mam nadzieję, że TMG niezrgorsze
                      • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 18:44
                        Sorki, że nie przetłumaczyłam, zagapiłam się :)

Tak, dobrze zrozumiałaś. TMG ma jedną grupę metylową więcej, dzięki czemu jest
                        bardziej aktywnym 'dawcą metylowym' niż DMG.
                      • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 18:46
                        > Czytałam, że DMG jest dobre, mam nadzieję, że TMG niezrgorsze

Oczywiście! Pamiętaj tylko o jednoczesnym suplementowaniu vit. B12 i kwasu
                        foliowego i będzie dobrze :)
                        • krawczykasia Re: Jakie DMG? 08.04.10, 18:56
                          bardzo Ci dziękuję za wytłumaczenie. Chyba wątku o candidzie lub wątku mariana pisałam jakie suplementy zamówiła. Jest tam cały zestaw VIT B ( wszystkie grupy, czyli MB12 i B9 - kwas foliowy ), MB 12 osobno, TMG, Acetyl L-karnityne, L-carnosine itp.Oczywiście wszystko będę stopnio wprowadzać, bo Kubek już dostaje EyeQ i magnez + B6.
                          • balbina.x Re: Jakie DMG? 08.04.10, 19:17
                            Piękny zestaw!
                            Trzymam za Was kciuki :)
                      • sylwiamds Re: Jakie DMG? 23.10.15, 11:59
                        Cześć Asia, proszę o kontakt jak tam się macie, jak po braniu TMG, czy są jakieś rezultaty, jestem przed kupnem DMG, ale już sama nie wiem co lepsze TMG? mój mail mds123@interia.pl
                • marian770 TMG - znaleziony tekst 08.04.10, 19:17

Przestudiowałem z pomocą PDRF dużą liczbę przypadków dzieci i
                  przeanalizowałem wchodzącą w grę biochemię. Doszedłem do wniosku, że
                  dodatek TMG jest rzadko potrzebny jeśli dawkowanie MB12 jest
                  odpowiednie i specyfik dostarczany jest wolnym, stabilnym tempem,
                  tak aby uzyskać równowagę transferu metylu.

Przedstawiano mi dzieci, które miały podawane domięśniowo duże dawki
                  TMG oraz dzieci, którym podawano podskórnie MB12 z roztworu o
                  stężeniu 12.5 mg/ml. Donoszono, że dodanie TMG często powodowało
                  poprawę niektórych symptomów. Większość z nich mogła obyć się bez
                  TMG w momencie kiedy zaczęto podawać im MB12 z roztworu o stężeniu
                  25 mg/ml za pomocą płytkich iniekcji podskórnych. Niektórzy rodzice
                  zauważyli niezaprzeczalne polepszenie i zmniejszające się skutki
                  uboczne w momencie kiedy MB12 zwiększano do dawki optymalnej i
                  jednocześnie wycofywano TMG.

Z biochemicznego punktu widzenia, homocysteina przejmuje grupę
                  metylową bądź z MB12/synteazy metioninowej (?), bądź z
                  TMG/metyltransferazy homocysteinowo betainowej (?) BHMT. Synteazę
                  metioninową można znaleźć w całym ciele, podczas gdy BHMT znajduje
                  się tylko w wątrobie i w nerkach. Każda cząsteczka homocysteiny,
                  która może przyjąć grupę metylową z MB12 albo z TMG, może przyjąć
                  tylko jedną taką grupę w danej chwili. A zatem czynnikami
                  ograniczającymi dla tej reakcji są dostępna ilość Methyl-B12,
                  dostępna ilość TMG, aktywność samych tych enzymów i umiejscowienie
                  źródła homocysteiny biorącej udział w reakcji (np. całkowita ilość
                  w ciele lub ilość w obrębie nerek i wątroby oraz dostępność
                  kluczowych składników odżywczych).

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli enzym synteazy metioninowej
                  pozostaje nietknięty, to aby uzyskać pożądane efekty wystarczy
                  zastosowanie samej tylko MB12, ale pod warunkiem, że zastosujemy
                  odpowiednią dawkę i dostarczanie specyfiku odbywać się będzie
                  systemem ciągłym. Ponieważ enzym synteazy metioninowej znajduje się
                  w całym organizmie, a BHMT tylko w nerkach i wątrobie, to wydaje
                  się, że MB12 może dostarczyć wszystkich grup metylowych na potrzeby
                  homocysteiny, ale tylko jeśli jest podawane w wystarczających
                  ilościach i systemem ciągłym. Z mich doświadczeń wynika też, że
                  jeśli pacjent otrzymujący MB12 dostawał dodatkowo TMG i wykazywał z
                  tego powodu zwiększenie symptomów pozytywnych, to było tak dlatego,
                  że całkowita liczba grup metylowych do przekazania, a pochodzących z
                  Methyl-B12 była za niska z powodu zbyt małej dawki w iniekcji.
                  Zwiększenie dawki MB12 pozwalało wówczas odstawić TMG, a objawy
                  pozytywne wciąż się utrzymywały, a nawet zwiększała się ich
                  intensywność.

U tych 6% pacjentów, na których MB12 nie działa, wskazane jest
                  wypróbować TMG aby stwierdzić czy można „dotrzeć” do homocysteiny za
                  pomocą BHMT, bo być może enzym synteazy metioninowej został
                  uszkodzony, występuje deficyt, zaszła mutacja lub zaistniała blokada.

Warto również nadmienić, że apteki z którymi współpracuję nie
                  pobierają dodatkowych opłat za zwiększenie dawki MB12 w zastrzyku,
                  podczas gdy za doustne TMG rodzice muszą już zapłacić. Bez wątpienia
                  większość moich rodziców woli podawać zastrzyki niż jakiekolwiek
                  środki doustne, tak więc dodatek TMG to dla nich „jeszcze jedna
                  walka do stoczenia”, walka którą uważam za nieuzasadnioną, skoro za
                  pomocą podskórnych iniekcji zwiększanych dawek MB12 można po
                  odpowiednim czasie ustalić dawkę optymalną.

Kolejną okazją do dodatkowego wprowadzenia TMG po tym kiedy
                  osiągnięto stan maksymalnego nasycenia systemu MB-12, a efektów
                  klinicznych się nie obserwuje lub obserwuje się, ale na bardzo
                  niskim poziomie jest moment, kiedy pada pytanie czy aktywność
                  enzymów jest odpowiednia. Ponieważ enzymy syntheazy metioninowej i
                  BHMT są również czynnikami ograniczającymi w reakcji homocysteiny,
                  to jeśli syntheaza metioninowa będzie nieodpowiednia
                  lub „uszkodzona”, wówczas dodatek TMG będzie w stanie dostarczyć
                  dodatkowe grupy metylowe do ogólnego zasobu metylu wymaganego przez
                  homocysteinę. Należy jednak uprzednio systematycznie nasycać system
                  MB12 bez wywoływania nadmiernych skutków ubocznych i stwierdzić przy
                  tym obiektywnie, że nie uzyskuje się już więcej pozytywnych efektów
                  (doprowadzenie do takiej sytuacji stanowi już kliniczne wyzwanie).

Dopiero wtedy, kiedy taki zestaw prób klinicznych zostanie
                  prawidłowo wykonany uzasadnione staje się przeprowadzenie 5-cio
                  tygodniowej próby z TMG. Tak samo jak w przypadku MB12, próba taka
                  powinna zostać wykonana bez równoległego wprowadzania żadnych innych
                  zmian, a korzyści lub skutki uboczne powinny zostać ocenione za
                  pomocą PDRF w taki sam sposób, jak w przypadku MB12.

ze strony

www.dzieci.bci.pl/strony/autism/MB12.htm

• krawczykasia Re: TMG - znaleziony tekst 08.04.10, 19:39
                    marian, dzięki. Czytałam ten protokół ( nawet gdzieś link wklejałam ).
                    Jesli dobrze rozumiem, TMG jest niepotrzebne gdy MB12 jest dobrze dawkowane, no i wchłaniane... My nie mamy zastrzyków, a kapsuły, których przyswajanie jest chyba określone jako dużo mniejsze niż iniekcje podskórne ( zastrzyki kiedyś stosowałam, ale krótko ).

Szczerze powiem, że mnie bardziej do TMG/DMG skłoniła padaczka u Kuby, a nie MB12.
                    Wyszło na to, że TMG wspomaga działanie MB12, tak?
                    • marian770 Re: TMG - znaleziony tekst 08.04.10, 19:59
                      z tego tekstu tak wynika. podawać można, tym bardziej że my podajemy
                      MB12 w postaci doustnej a nie domięsniowej.

ja z tego nie korzystam, nie wiem na ile jest to skuteczne aby było
                      warte używania. po piersze ze względów finansowych ( na które i tak
                      wydaje majątek ) po drugie dlatego, że i tak podaje synowi mnóstwo
                      suplementów i nie chce już zwiększać jej ilości.

z tych powyższych powodów obecnie koncentruje się tylko na
                      skutecznych preparatach/suplementach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka