22.03.04, 10:53
Czy słyszeliście a może nawet stosujecie jakąś dietę wspomagającą rozwój
mowy? Podobno rodzice dzieci autystycznych modyfikując ich dietę osiągają
niezłe efekty. Moja koleżanka powiedziała, że na rozwój mowy powinno się
podawać tran. Chodzi zdaje się o kwasy Omega-3 (czytałam, że ich niedobór w
organiźmie może być przyczyną dysleksji). Na wszelki wypadek zaczęłam używać
w kuchni olej lniany, który również zawiera Omega-3. Zaszkodzić nie zaszkodzi
a może pomoże?
Co o tym wszystkim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • boniedydy Re: dieta? 22.03.04, 11:20
      rysa9 napisała:

> Czy słyszeliście a może nawet stosujecie jakąś dietę wspomagającą rozwój
      > mowy? Podobno rodzice dzieci autystycznych modyfikując ich dietę osiągają
      > niezłe efekty. Moja koleżanka powiedziała, że na rozwój mowy powinno się
      > podawać tran. Chodzi zdaje się o kwasy Omega-3 (czytałam, że ich niedobór w
      > organiźmie może być przyczyną dysleksji). Na wszelki wypadek zaczęłam używać
      > w kuchni olej lniany, który również zawiera Omega-3. Zaszkodzić nie zaszkodzi
      > a może pomoże?
      > Co o tym wszystkim sądzicie?

Myślę, że od diety zależy więcej, niż siewydaje. Czytałam kiedyś o znacznym
      zmniejszeniu recydywy i konfliktów w poprawczakach amerykańskich, w którym
      zaprzestano podawania słodyczy i cukru wychowankom (cukier wzmaga agresję, bo
      wiaze magnez z organizmu; po zjedzeniu czekolady w efekcie poziom magnezu tak
      naprawdę spada). Jak jest w tym konkretnym przypadku, trudno powiedziec, bo
      etiologia dysleksji jest nieznana.
    • anatemka Re: dieta? 25.03.04, 20:35
      no proszę, od jutra młody pije tran:) A oprócz diety i ćwiczeń logopedycznych?
      Ja uczę młodego czytać metodą Doman, i w czasie zabaw w kraksy samochodowe
      słuch muzyki relaksacyjnej i Mozarta:) podobno dobrze działa na rozwój mózgu.
      • rysa9 Re: dieta? 25.03.04, 22:02
        Anatemka, my też słuchamy Mozarta i innych z serii "Build your baby's brain" :-
        )
        Poza tym dosyć często "Misia i Margolcię", bo tam są takie "logopedyczne"
        teksty typu "wiel-wiel-wielki wielbłąd z wiel-wiel-wielkim garbem" czy "żyrafa-
        rafa-fa-fa".
        Swego czasu robiłam też masaż metodą Castillo-Moralesa.
        A i powoli zaczynamy stosować kinezjologię edukacyjną.
        Na metodę Domana byłam napalona ale dla mnie niestety zbyt czasochłonna :-(
        • anatemka Re: dieta? 26.03.04, 04:21
          www.resmedica.pl/zdart5008.html
          • boniedydy Re: dieta? 27.03.04, 13:47
            Boszzzz, jakie to skomplikowane. Tak żeby mieć wszystkie składniki potrzebne w
            pożywieniu, we właściwych proporcjach i w takim zestawieniu, żeby nie czyniły
            się nawzajem nieprzyswajalnymi. Jakie to skomplikowane, ja odpadam. Od dzisiaj
            przestaję jesć :((
            • anatemka Re: dieta? 22.04.04, 19:38
              a wiecie że witaminy z grupy B działają b.dobrze na rozwój układu nerwowego?
              Okazuje sie , że najzdrowsza jest wątróbka:)
              • boniedydy Re: dieta? 22.04.04, 22:18
                anatemka napisała:

> a wiecie że witaminy z grupy B działają b.dobrze na rozwój układu nerwowego?
                > Okazuje sie , że najzdrowsza jest wątróbka:)

Kto tam wie, co w dzisiejszych czasach jest najzdrowsze :)
                • anatemka Re: dieta? 22.04.04, 22:20
                  zdrowy rozsądek boniedydy :)
                  • anatemka suplementy ziołowe itp 24.02.05, 11:21
                    www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?s=53ee4734c34031bf6b147d9088fc38bc;act=ST;f=12;t=68;st=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka