Dodaj do ulubionych

wspomagające suplemety

09.07.11, 23:01
Bardzo prosze o polecanie suplementów wspomagających mowę i rozwój umyslowy
Obserwuj wątek
    • mamka22 Re: wspomagające suplemety 11.07.11, 11:21
      LOG IQ
      CEREBRUM COMPOSITUM
      EYE Q

Warto wrzucić w wyszukiwarke, bo na tym forum szczegółowo były omówione juz nie raz wątki o tych suplementach .
      • fabianekk Re: wspomagające suplemety 11.07.11, 22:21
        Dziękuję będę szukać
        • marian770 Re: wspomagające suplemety 14.07.11, 22:44
          oprócz powyższych wymienionych na rozwój mowy

N-acetyl-karnozyna
          DMG ( B15 )
          Tran od Kirkmana

a także

-Acetyl-l-karnityna ( rozumienie mowy )

- kurkuma + kwercetyna + piperyna ( kurkuma jest b. kiepsko przyswajalna dlatego terzba brać ją ze wspomagaczami ) - zwiększenie komunikacyjności ( "rozgadania się" )

wspomagajaco odruwanie

Sylimarol
          Nystatyna ( lek )
          Decaris ( lek )
          • fabianekk Re:do marian770 15.07.11, 11:11
            Dzięki za info. Tylko gdzie to kupić? Będę szukać, a czy jest w polsce jakiś dobry lekarz diagnozujacy. U mojego synk anikt nie stwierdził autyzmu więc pewnie nie ma, dużo lekarzy widziało go, neurologów, psychologów,psychiatra. Generalnie mówi jak jest ze mna sam na sam, nie idelanie jak 6-latek ale mówi, natomiast jak s aosoby trzecie to wstydzi sie, nawe tpiszczy i zachowuje sie dziwnie jakby za wszelką cenę chciał zwrócić uwagę na siebie, na placu zabaw jak dochodza do niego dzieci to cche je kopać i przezywa ty głupku np i krzyczy, jeszcze pół roku tego nie było, to sie zmienia, kiedys dochodził z rączka i mówił czesć i był bardzo milutki a teraz jakies agresje zauważam, albo np byłam u koleżanki to on uciekał prze ddziewczynka 2 letnią, boi sie wszystkich psów, choinek, napina się wtedy i bardzo panikuje.Gdy w domu sa goście, to skacze, piszczy zaczepia. A jak jesteś tzw sami swoi to wyglad ajakby było wszytsko ok.
            • legenda3 Re: fabianekk 15.07.11, 13:28
              Jesli chodzi o diagnozowanie autyzmu to pojedynczy lekarz może co najwyżej zasugerować zaburzenia ze spektrum. Jesli chcesz profesjonalnie (zgodnie z zasadami diagnostyki autyzmu) wykluczyć bądź zdiagnozować autyzm, powinnś zgłosić dziecko do zespolu diagnozującego w ośrodku specjalizującym się w autyźmie. W państwowym czeka się nawet kilka lat a prywatnie kilka miesięcy i kosztuje to paręset zlotych (600-700) w zalezności od ośrodka.
              Nie sugeruję, że twój syn ma autyzm, ale słyszałam masę historii, gdzie pojedynczy lekarze nie zająknęli się o autyźmie nawet w przypadku ewidentnych objawów.
              • fabianekk Re: do wszystkich 18.07.11, 01:25
                W centrum navicula mial diagnoze wykluczającą autyzm, psychiatra w innej poradni powiedziała że ma opoźnienie psychoruchowe, że jest ciężki do zdiagnozowania ale napewno to nie autyzm a że piszczy, krzyczy kopie to sie popisuje. Njagorsze jest to jak płacze, panikuje ponieważ go choinki gonią, a jak sa goście to tak piszczy że prawie gardło mu pęka, ja na niego nie krzycze i nie biję go oczywiście a w rodiznie róznie radzą, jedynie co mu ówię to że tak nie wolno, albo mówię mu że jak tak będzie robiła to zamnknę go w pokoju i będzie sam siedział. Mój synek oprócz choinek, panicznie boi się psów, caly się napina jak wychodzimy z domu, sąsiadka ma małego kundelka który szczeka to musze wynosić 6 letnie dziecko na rękach całe napiete-tak sie boi, dużo jest róznych dziwnych zachowań, temat rzeka, zawsze mówię wszystko lekarzom nawet drobiazgi, oni dziwnie sie patrzą oczywiście.ale napewno jest coś nie tak. jest rehabilitowany, ma SI, logopedę, psychologa a ja mam dużó wiary i optymizmu. Pozdrawiam
                • legenda3 Re: do fabIanekk 18.07.11, 11:02
                  Sprawdz czy w okolicy nie masz terapeuty odruchow. To moze pomoc na lęki, jesli twoje dziecko nie ma zintegrowanych odruchow. Najlepiej metoda Masgutovej.
            • marian770 Re:do marian770 15.07.11, 19:02
              w terminologii potocznej uważa się że jesli mówi się o typowym autyzmie to ma się na myśli autyzm niskofunkcjonujący czyli spełnia większośc kryteriów kwalifikujacych dziecko do autyzmu.

natomiast jesli mówi się o spektrum autyzmu to ma się na myśli autyzm wysokofunkcjonujący- oznacza to tyle, że dziecko posiada niektóre elementy zaliczane do autyzmu, ale nie spełnia wszystkich kryteriów - tak było w przypadku mojego syna.

natomiast gdzie kupić- jak znajde czas to w innym poscie podam linki gdzie można dostać te wszystkie suplementy
              • legenda3 Re:do marian770 15.07.11, 19:28
                W terminologii potocznej używa się róznych sformułowań pozbawionych sensu jak np. dziecko ma cechy autyzmu. Z tym rozróżnieniem masz rację, ale ja chciałam zwrócić uwagę na powszechną skłonność do ufania lekarzom lekceważącym pewne objawy, ze względu na ktore należałoby dziecko rehabilitować i to im szybciej tym lepiej. I później zaczynają się schody, bo dziecko z zaburzeniami ASD nie potrafi np. funkcjonować w szkole i wtedy się zaczyna chodzenie po poradnich szukanie specjalistów i diagnozy. Najlepszy czas już minął i wiele szans też. Na to chcę uczulić wszystkich czytających forum rodziców. Jeśli dziecko odstaje pod względem zachowania i rozwoju od grupy rówieśniczej to należy drążyć, szukać, diagnozować i rehabilitować dla dziecka i własnego dobra.
                • mywork Re:do marian770 19.07.11, 14:59
                  fabianekk, ale czy te niepokojące objawy zaczęły się w okolicach 6 roku życia czy też były już wcześniej? Bo to wydaje mi się kluczowe czy dziecko od małego odstawało od rówieśników czy też dopiero teraz coś się z nim dzieje?
                  Czy agresja i strach przed psami, choinkami pojawiły się dopiero teraz? Czy są jeszcze jakieś inne "niestandardowe" zachowania?
                  • fabianekk Re:do mywork i innych zainteresowanych 30.09.11, 21:20

Przepraszam że tyle nie pisałam ale dopiero wrócilismy z turnusu rehab. i szpitala...Na poczatku Fabianek bał sie piasku i trawy to przeszło i zamieniło się w lęk przed psami choinkami, bardzo boi się też zabawy w chowanego i ganianego panicznie, w dodatku jestem załamana poniewaz po najnowszej diagnozie właśnie wyszła padaczka i nadczynnosć tarczycy od poniedziałku znów zaczynam zapisy do lekarzy
              • mywork Re:do marian770 19.07.11, 15:03
                marianie, napisz gdzie kupić Acetyl-l-karnitynę. U mojego syna na dzień dzisiejszy mowa jest lepsza niż rozumienie mowy i muszę tu nadgonić. Pochodziłam trochę po sklepach dla kulturystów ale tam mają jakieś mega dawki no i też nie wiem który preparat będzie dobry dla małego dziecka.
                • marian770 Re:do marian770 19.07.11, 18:20
                  np. na allegro

tu allegro.pl/acetyl-l-karnityna-250mg-60kap-gratis-hit-i1707437518.html

lub tu

allegro.pl/acetyl-l-karnityna-250mg-60kap-super-hit-i1707415671.html

szukaj tych z kapsułkami o pojemności 250 mg
                  Stosujesz 2 razy dziennie po jednej kapsułce.
                  W suplementacji ALC liczy się systematycznośc.- taki minimalny okres to 6 miesięcy, najlepiej rok.

Z doświadczenia mojego syna mogę napisać że na rozumieniem mowy najlepiej daje odtruwanie homeopatyczne rzeczy które go zablokowały
                  jak np. szczepionki ( najlepiej po odtruciu MMR ), antybiotyki ( szykuje się do odtrucia augmentinu ), Rota virusa, narkoza

Wspaniale też na rozumienie mowy zadziałał protokół wit. A- suplementacja tranem od Kirkmana i po 2 miesiącach Myocholine. Również mocno na rozumieniem mowy pomogła chelatacja rtęci. w zasadzie przy chelatacji więcej mieliśmy sukcesów z rozumieniem mowy niż z poprawną artykulacją. Rózwnież dużo dały zastrzyki z Cerebrum compositum ( 10 zastrzyków ).
                  Te wszystkie wymienione wyżej własnie dawały więcej na rozumieniem mowy ( mowa bierna ) niż na samo mówienie ( mowa czynna )

• marian770 no i jeszcze soplówka jeżowata 20.07.11, 19:49
                    no i zapomniałem dodać również b. dobry - soplówka jeżowata- ona dziala mocno na inteligencje a więc także na rozumienie mowy. po niej wzrosło mu znacznie logiczne rozumowanie. teraz mamy przerwe, używamy LOG IQ ( 1 cała kapsulka 2 razy dziennie ) jeszcze 2 miesiące i wracamy do jezówki. ( cyklicznie na zmiane- LOG IQ - soplówka jeżowata )
                    • mywork Re: no i jeszcze soplówka jeżowata 22.07.11, 10:07
                      dzięki marian, przemyślę sprawę co wprowadzić. Ale muszę coś koniecznie żeby nadgonić z tym rozumieniem.

• fabianekk Re:do my work 21.07.11, 12:28
                    Fabianek kiedys bał sie piasku i trawy ale to przeszło i zamieniło się w choinki i psy i agresje na placu zabaw to ostatnie od 2 mies,opóżnienie psychoruchowe ma od urodzenia. jakiego specjalistę plecacie którego warto odwiedzic?
                    • mywork Re:do my work 22.07.11, 10:16
                      poczytałam o twoim synku i uważam, że powinien być pod opieką dobrego psychologa dziecięcego. Jeśli nawet jego zachowanie wynika jedynie z chęci popisania się to musi być tego jakaś przyczyna. Nie można negatywnych zachowań zostawić ot tak sobie i czekać aż samo przejdzie.
                      Jeżeli synek ma od urodzenia zaburzenia psychoruchowe to może i ma zaburzenia SI, warto to sprawdzić. Być może zaczął zauważać, że różni się od rówieśników i dlatego reaguje agresją. Na pewno coś trzeba zrobić żeby potem w szkole nie miał problemów.
                      • fabianekk Re:do my work 17.08.11, 12:26
                        Masz rację, tylko skąd dobry psycholog, w moim mieście byłam u kilku
                        • granka0 Re:do Marian 21.08.11, 13:08
                          Witam!
                          od dłuższego czasu śledzę wasze wątki ale zupełnie pogubiłam się co powinnam podawać.
                          Mój 5 letni synek ma zaburzenia mowy, jest mniej więcej na etapie 2 może 3 latka, 7 miesięcy temu prawie nic nie mówił. Od 10 miesiąca życia do 4,5 roku mieszkaliśmy w Anglii, gdzie wymyślił własny system komunikowania się głównie migowy, używał na zmianę słów polskich i angielskich, oraz własny zrozumiały gł. tylko dla niego. Wymyślił ten język na potrzeby komunikacji w przedszkolu, gdzie na samym początku nie rozumiał j.ang wcale.
                          Teraz mówi głównie po Polsku i dosłownie parę słów angielskich. Nadal buduje zdania po polsku ale często z angielską gramatyką :(
                          Dodam, że wg mojej opinii mały miał lekkie powikłania po szczepionce MMR, ale w przychodni zbagatelizowali to.
                          Od stycznia brał Tran kirkmana, zaczął chodzić do logopedy a od marca na terapie psychoruchową. Mowa ruszyła jestem w stanie go zrozumieć (nareszcie!) ale nadal potrzebuje pomocy i dużo pracy.
                          od kilku tygodni daje mu EYE Q ( 3tabl x2 dziennie, w celu nasycenia organizmu, zgodnie z instrukcja) i odstawiłam Tran Kirkmana.
                          Czy powinnam podawać mu inne suplementy jednocześnie? A jeśli tak to w jakich cyklach je stosujecie? Dziękuję za odpowiedź.
                          • marian770 Re:do Marian 01.09.11, 23:30
                            suplementy na mowę oprócz wymiienionych przez Ciebie

Huperzine ( 50mg czyli 1/4 tabletki raz dziennie)

kurkuma ( 2 kapsułki raz dziennie , po południu) + bioperine ( 5 mg ) + kwercetyna ( na pół godziny przez podaniem kurkumy z bioperine - jedna kapsułka)

LOGIQ ( 1 kapsułka 2 razy dziennie )

Hericium ( soplówka jezowata ) - 2 kapsułki 3 razy dziennie

minerały: magnez ( dużo ) + cynk + jod
                            witaminy - B kompleks ( nie podawac podczas zachorowań gdyż stymuluje rozwój bakterii i wirusów ) oraz C ( A i D są w tranie)

Seryna - aminokwas, prekursor Fosfatydyloseryny, dobrze wpływa na pamięc i na rozwój mózgu (i jak pisze luskiewnik "Podawanie seryny jak i fosfatydyloseryny prowadzi do usprawnienia procesów zapamiętywania i odtwarzania informacji. Zwiększają zdolności percepcji (odbioru) i zdolności poznawcze. Seryna nasila procesy kodowania i konsolidacji w neuronach mózgu. " )

Acetylkarnozyna

B15 ( DMG )
    • fabianekk Re: wspomagające suplemety 01.10.11, 09:32

Czy słyszeliście o crystal mind? czy to tez suplement? gdzie można znaleźć dobrego lekarza znającego sie na suplementacji najlepiej z Łodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka