Dodaj do ulubionych

Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię

23.02.06, 11:15
Mój synek ma 2 lata i 4 miesiące, poród powikłany, przyduszony.. Chodzi mi o
mowę: mówi mama, tata, ciocia, Zuzia, kawa i inne.. ostatnio pięta i kant.
Wszystko rozumie, wykonuje wszystkie polecenia, byłam u logopedy.. kazała
czekać, dmuchanie w słomkę, dmuchanie baniek mydlanych, kląskanie ma
opanowane do prefekcji ale ja się martwię, do kiedy mam czekać, świetnie
pokazuje i mówi nie ma (rozkłada rączki),naliczyłam że mówi około 35 słów +
dzwiękonaśladowcze. I nie wiem czekać i po wakacjach jak się nic nie ruszy
zacząć go diagnozować? Tv nie ogląda, dużo mu czytam, mówię do niego, staram
się zapewniać mu kontakt z dziećmi.. tylko synek mojej siostry w wieku 2 lat
mówił zdaniami, córeczka też... za to Michas jeżdzi już na dużym
rowerku,fizycznie i ruchowo jest rozwiniety aż nadto. Chyba oczekuje
uspokojenia z Twojej strony, że tak może być.Będę wdzięczna za Twoją opinię.
Pzdr. Magda
Obserwuj wątek
    • mamaud Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 11:28
      Ja napiszę kótko, jeśli mogę: badanie słuchu!
      Moja córka znała w tym wieku ok.50 słów.A co się później okazało,to napiszę jak
      będziesz zainteresowana.
      Pozdrawiam,Magda.
      • mamisio Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 11:35
        Robiłam badanie słuchu i jest ok. Mysłałam o niedosłuchu ale jest on wykluczony.
        Napisz co się okazało jak możesz.
        • anuska73 Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 13:07
          Ale takie podstawowe badanie słuchu, czy jakieś specjalistyczne, bo ja też
          jestem zainteresowana. Moja córeczka mówie podobną ilość słów, ma 2,2 latka.

pozdrawiam, Anka
    • anatemka Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 14:18
      ale ja sie na tym nie znam.... laik jestem, dziewczyny sa dużo bardziej
      zorientowane niz ja...
      Poza tym, ja moge porównywac tylko do swojego dziecka: w tym wieku to mówił
      mama i tata.
      Badanie słuchu, psycholog. Jest cos takiego jak proste opóźnienie mowy. Wtedy
      dziecko w wieku 4-5 lat samo dogania rówieśników. Ale trzeba by mieć pewność że
      to to.
    • mamaud badanie słuchu 23.02.06, 15:43
      Długo by pisać,ale w skrócie:Najdokładniejszym badaniem dla dzieci nie mówiących
      • mamaud badanie słuchu 23.02.06, 16:00
        przepraszam,to nie koniec ;)
        Więc najlepszym badaniem słuchu dla takich małych dzieci jest ABR - robione we
        śnie fizjologicznym lub ostatecznie w farmakologicznym(bardzo rzadko, lecz my
        musieliśmy).Inne metody wymagają albo współudziału dziecka albo są
        niekompletne.My za pierwszym razem-rok temu-Klara miała 3 latka-robiliśmy
        bad.za granicą,niestety, a tam ABRu nie stosowano,więc przyjechaliśmy tu ją
        zbadać.Trafiliśmy do Legnicy,a tam stwierdzono ABRem jednostronny niedosłuch 50
        dB,nie zalecono aparatów itp.Ogólnie nie przekonał mnie audiolog,a wiedziałam
        już dużo wtedy na temat niedosłuchu.Pojechaliśmy do CZD i znowu ABR-w
        uśpieniu,aby nie wybudziła się z normalnego snu podczas bad. przy głośnych
        dźwiękach(bo przecież niby jednym uchem słyszała doskonale).I co się okazuje?
        Poprzedni lekarz źle wykonał badanie,źle zinterpretował i błąd potworny.A gdyby
        zrobił to dobrze,Klara miałaby aparaty już 2 m-ce wcześniej.A to ogrom czasu
        dla dziecka.Teraz ma niedosłuch obustronny,50 i 75 dB,jest wielki postęp
        mowy.Tylko ciągle nie mogę się przyzwyczaić i w to uwierzyć.Bad.ABR polega na
        sprawdzeniu reakcji mózgu na podawane do uszu dźwięki.Nie boli.Prócz tego
        robiono też inne. Nie wapomnę już o pediatrach,którzy nie reagowali na problem
        słabej mowy.To wszystko,co zrobiliśmy, to tylko nasz upór i studiowanie forum
        dziecko niesłyszące i opóźn.mowy.Czytanie,dzwonienie,sprawdzanie,jeżdżenie i
        badania.Gdybyśmy czekali,jak nam kazano,to do dzisiaj Klara mówiłaby swoim
        językiem.Teraz jest do tego mniej nerwowa,bo już potrafi się z nami dogadać
        chodzi do przedszkola.
        Pozdrawiam,Magda.
        • aga2212 Re: badanie słuchu 23.02.06, 16:47
          Witam !!!
          Skąd ja to znam matko.
          Mój 7-mio letni syn jeszcze nie mówi i nikt nic nie wiedział do 16 -ego lutego
          co sie okazało ma niedosłuch 30dBi 40dB ale dopiero po tylu latach się okazało
          w tamtym roku miał robione ABR pod narkozą bo inaczej się nie dał i wyszło
          20dBi 30dB po założeniu drenażu i wycięcia migdałka miało byc lepiej miała
          ruszyc mowa a tu nic i jeszcze jedno badanie i wtedy sie okazało że będzie
          nosił aparat i może mowa ruszy mam pytanie po jakim czasie po założeniu aparatu
          twoja córa zaczeła mówic
          pozdrawiam aga
          • mamaud Re: badanie słuchu 24.02.06, 12:19
            Klarcia zaczęła powtarzać prawidłowo usłyszane wyrazy już tego samego dnia.Nie
            chciała oczywiście nosić ich cały dzień,ale po kilku dniach tak się
            przekonała,że teraz woła sama jak tylko się obudzi.Poprawa jest
            niesamowita,zaskakuje nas nowymi zdaniami i wyrazami.Jesteśmy raz w tyg.u
            logopedy,psychologa i na logorytmice.Cwiczymy oczywiście też domu.Dużo pomaga
            jej przedszkole.Nie dopuszczaliśmy myśli o ubytku słuchu,ale teraz już wiemy,że
            nie mogła powtórzyć tego co się do niej mówiło,bo nie słyszała wszystkich
            dźwięków,wyrazów,sylab,liter itd.Tworzyła swój własny język,próbowała własnego
            migania.Nie zawsze tak musi się skończyć jak u niej, ale trzeba sprawdzić słuch
            dziecka przy problemie z mową.Pozdrawiam.Magda.
    • poszukujacamama Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 20:40
      Może to być proste opóźnienie rozwoju mowy, jesli wszystkie inne badania
      okazały się w porządku. Na pewno stymulujesz rozwój mowy swojego synka, ale
      staraj się jeszcze do tego dołożyć ćwiczenia twarzą w twarz, tzn. wymawiaj z
      przesadną dokładnością jak najwięcej głosek wizualnych (np. samogłosek), tak by
      patrzył Ci na usta, rób różne miny przed nim. Synek będzie starał się Ciebie
      naśladować, może nie od razu, ale w końcu podejmie zabawę. Pewne rzeczy są nie
      do przeskoczenia i jedyne co można zalecić to stymulację i stałe konsultacje u
      logopedy.
    • mamusia1999 Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 23.02.06, 22:27
      jka bylam na bilansie dwulatka przed laty z moja corka, to udalo nam sie
      naliczyc 10 slow. i to bylo OK, chociaz w ksiazeczce zdrowia juz pytali o
      zdania typu "ania jesc". w tym czasie znajoma dziewczynka mowila prostymi
      zdaniami.
      a teraz jakby moj dwulatek zebral 10 slow to bym sie wyluzowala i cieszyla.
    • babajagusia Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 24.02.06, 13:35
      Witam,
      Miałam ten sam problem - jesienią ubiegłego roku pisałam na tym forum "Adaś nie
      chce mówić ...". Wtedy mój synek miał 2 lata i 8 miesięcy, mówił dosłownie
      kilka słów + wyrazy dźwiękonaśladowcze. Słuch miał badany zaraz po urodzeniu i
      wszystko było w porządku. Wykonywał wszystkie polecenia, rozumiał co do niego
      mówimy...Tak było do ubiegłego tygodnia. 10 lutego skończył 3 lata i 1 miesiąc
      i może to brzmi jak bajka, ale dosłownie z dnia na dzień "odblokował
      się ".Powtarza nasze słowa, teksty z bajek, przestał się buntować gdy proszę go
      by coś powiedział. Próbuje łączyc wyrazy w zdania.
      Z całą pewnością lepiej zrobić badania ( ja u logopedy nie byłam...), ale jak
      widać na przykładzie mojego Adasia jeśli te nie wykażą nic niepokojącego to
      wszystko będzie dobrze i twój synek będzie mówił :-))
      Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki !!
      Aga
    • e-tron Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 07.03.06, 14:11
      Jeśli chcecie swoim dzieciom zrobic profesjonalne badanie słuchu (nie tylko
      ABR)to tylko w CZD lub Centrum w Kajetanach albo w Instytucie na Pstrowskiego
      (wszystko warszawa). Tam maja doswiadczenie z małymi dziecmi. Z własnego
      doswiadczenia wiem, że w lokalnych osrodkach z takimi badaniami jest różnie.
      Wadą tych osrodków jest długi czas oczekiwania na wizyte, ale czasami udaje się
      wkrecic wcześniej.
      W opóźnieniu słuchu u tak małych dzieci liczy się kazdy miesiąć, każdy miesiąc
      bez aparatów i rehabilitacji to czas bezpowrotnie stracony. Zapraszam na forum
      dziecko niesłyszące:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16350
      Tam znajdziecie adresy i linki do tych miejsc.
      Moja Marysia ma głeboki niedosłuch i dzięki aparatom, a potem implantowi mówi
      naprawde bardzo dużo i to pełnymi zdaniami (jest w wieku zblizonym do Twojego
      dziecka)
      • e-tron Re: Anatemko, dziewczyny.. proszę o opinię 07.03.06, 14:22
        Oczywiscie, jest o rok starsza. Była w wieku Twego synka jak miała wszczepiany
        implant.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka