gumek83 01.11.04, 08:58 Zatrzymajmy dzisiaj zabiegany swiat, niech ten dzien bedzie dniem zadumy i wspomnien........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cwi Znakomity humorek 01.11.04, 09:09 Wyjaśnij tylko dlaczego dzis mamy zadumywac sie? Oraz co wspominac? Z tego co wiem dzis jest Święto Wszystkich Swietych - zmarlych i żyjących - a Zaduszki (Swieto Zmarlych) jutro dopiero. (Jak już coś obchodzić, to pod właściwą datą...) Cwi Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Znakomity humorek 01.11.04, 09:42 cwi napisał: Wyjaśnij tylko dlaczego dzis mamy zadumywac sie? Oraz co wspominac? Z tego co wiem dzis jest Święto Wszystkich Swietych - zmarlych i żyjących - a Zaduszki (Swieto Zmarlych) jutro dopiero. (Jak już coś obchodzić, to pod właściwą datą...) Cwi dzięki cwi, dziekuję w imieniu wszystkich wciąż błądzącnych koffanych czatusiów, którzy dzieki tobie błądzą już trochę mniej boś strażnikiem wszelkich prawd (a juz zwłaszcza tych Najwyższych) Pompon z Kaszaną, Jogurtem, Kotami i Wrodzonym Debilizmem Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Znakomity humorek 01.11.04, 09:44 sory cwi zapomniałam o naważniejszym to dla ciebie: cmooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook Odpowiedz Link Zgłoś
cwi Re: Znakomity humorek 01.11.04, 10:27 re-cmok. Pozdrów jogurt i kaszanę :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gumek83 Re: Znakomity humorek 01.11.04, 09:46 tak jak mowisz, nie inaczej, za-dum(a)ny to Ty jestes, szkoda ze tylko jutro, nie masz co wspominac, bo sam jestes wspomnieniem dla niektorych, over Odpowiedz Link Zgłoś
kaszanka.w.aerozolu Re: Znakomity humorek 01.11.04, 10:38 cwi, o agresji wewnątrzgatunkowej świetną książkę napisał Konrad Lorenz ("Tak zwane zło"), ale po co ja ci to piszę, napewno ją czytałeś Odpowiedz Link Zgłoś
kaszanka.w.aerozolu Re: Znakomity humorek 01.11.04, 10:41 to może przeczytaj, nie ma tam wprawdzie nic o Prawdach Najwyższych i Objawionych, ale jestem przekonana, że potrafisz się zniżyć do takiego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
cwi Re: Znakomity humorek 01.11.04, 10:45 Dziękuję za właściwy poziom przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Znakomity humorek 01.11.04, 10:50 Uprzejmie proszę. Pompon Głową o ścianę Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Znakomity humorek 01.11.04, 11:40 Oh, When the Saints Go Marching In... Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Znakomity humorek 03.11.04, 00:37 można kochać i być kochanym będąc śmieciem i ta miłość zmiecie wszystko, najgorszy brud i największe cierpienie -------- duo cum faciunt idem, non est idem Odpowiedz Link Zgłoś
freya Kiepski humorek 01.11.04, 16:30 Kiepski, bo zadumałam się dziś nad pewną pracą magisterską... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sarna_z_lasu Re: melancholia.......... 01.11.04, 13:55 Jak masz 14 osób np.na obiedzie to mam dzień zabiegać czy go zatrzymać ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: melancholia.......... 01.11.04, 14:15 za kazdym razem "wzrusza" mnie niepomiernie taka "zaduma" wewnatrzwatkowa. Jej konsekwencja przede wszystkim. Rozumiem, ze to ma byc dzien zadumy i wspomnien nad tym, jak tu komu przyp. (zeby nastepnego roku bylo jeszcze bardziej?) Odpowiedz Link Zgłoś
cwi Re: melancholia.......... 01.11.04, 14:37 Ha! to też także chciałem wiedzieć dlaczego dziś i nadczym. Czy chodfzi o rezultaty wyboró ukraińskich, czy coś mi umyka. Nawet założyłem w duchu, że doszło do lekiej pomyłki w datach, ale to założenie sprowadziło już li tylko gromy. Nie wiem niestety, czy aby z nieba. Cwi - wspomnienie dla niektórych Odpowiedz Link Zgłoś
cichodajka1 Re: melancholia.......... 01.11.04, 14:45 I to nie ważne w jakim temacie... Nie ważne w jakim dniu. Nie ważne kto ? Aby tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: melancholia.......... 03.11.04, 07:29 ewko, mnie to jednak naprawdę wzrusza, dałam temu wyraz w swoim wątku; nie widzę żadnego powodu, dla którego gumek badz ktokolwiek inny nie mialby zrobić tak samo, jest to wszakże nasze forum, wszystkich koffanych czatusiów a konsekwencje? no cóż, zawsze się znajdzie ten pierwszy: Wielki Inkwizytor, Wielki Naprawiacz Świata, Największy Mędrzec itp., który "to tez takze chcialem wiedziec dlaczego dzis i nadczym; czy cos mi umyka? Nawet zalozylem w duchu, ze doszlo do lekiej pomylki w datach, ale to zalozenie sprowadzilo juz li tylko gromy. Nie wiem niestety, czy aby z nieba". nie, nie z nieba Drogi Cwi - wspomnienie dla niektórych, nie sa to zadne gromy, gromy to ty ciskasz, widac masz taki nieodparty imperatyw wewnetrzny, niestety czasem znajduje sie jakis cymbal z pomponami, ktory psuje ci szyki, ale szyj dalej, szyj Pompon Głową o spróchniały pień Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Jaka, u bogów, melancholia? 01.11.04, 16:50 Czytam o łzach, zadumach, wspomnieniachm melancholiach i zastanawiam się, czy aby na pewno żyję w tym samym kraju. Przecie Wszystkich Świętych to najbardziej rodzinne święto ze wszystkich. Mama piecze sernik i robi mięsa, ciotka Ania nieśmiertelnego kurczaka i szarlotkę –gnieciucha, ciocia Zyta najlepsze na świecie pierogi, ktoś mówi, że bierze kawę i herbatę, najmłodszy brat mamy, Wicia, mówi, jak co roku, że on weźmie swoje nóżki. Śmiejemy się, jak to Babcia, mama mojego taty, zawsze zabierała sporą piersiówkę nalewki malinowej na spirytusie i że w czasie mrozów to był jedyny ratunek. Mamy do odwiedzenia kilka cmentarzy. Na cmentarzach tłumy. Pełno znajomych, dalszej i bardzo dalekiej rodziny, dzieci dzieci, pań, co gdzieś kiedyś, stryjenek stryjenki w dziesiątym pokoleniu, tych wszystkich: no jak nie pamiętasz, przecie to ciocia Nina, córka tego wujka, który z dziadkiem był u nas, jak miałaś dwa latka. Całusów, gorączkowej wymiany informacji o narodzinach, ślubach, zgonach, numerów komórek. Chodzenie tabunami, bo przecie jakoś po drodze jest nam grób teściów cioci Anki , do Pawełków i pana Gruszczyńskiego, o którym nic nie wiadomo, poza tym, że babcia kazała pamiętać. Dzieci moczą palce w roztopionej stearynie i smarują się nią niemiłosiernie, ciągle giną zapałki i zapalniczki, ktoś zostawia torbę ze zniczami „przy wujence Marii” i trzeba wracać i jakoś wracają po nią wszyscy. Sinawe nosy, uśmiechy nieszerokie, uściski dłoni. Wreszcie słychać: no co, jedziemy? I jedziemy do dalekiej kuzynki, do której jeździmy, dlatego chyba, że jej dom stoi najbliżej dawnego domu Babci. Kuchnia, w której dziwnym trafem mieścimy się wszyscy. Mięsa, ciasta, kawa po chamsku (szklanka i fusy), ciasto w dłoni, bo talerzyków nie ma dla wszystkich i brak świątecznego zadęcia. Ot niby wpadliśmy na chwilę. Wymienianie informacji, kto był, kogo nie, dlaczego, kto zdrowy, kto chory, kim jest ta pani w kapeluszu, która się rzuciła na ciocię Olę i mówiła do niej Dobrodziejko. Ciągle ktoś wchodzi, ktoś wychodzi, nowe powitania i pożegnania. Jesteśmy. Z dzieciństwa pamiętam groźnego pana w długiej, brązowej skórze, który witał się z Babcią, jakiś daleki krewniak mojego Dziadka. Nie zamieniłam nigdy z nim słowa, mama i tata też nie. Rok temu pojawił się u rodziców, mówiąc, że się starzeje i chce się pożegnać. Okazał się cudownym człowiekiem, bawił opowieściami sprzed wieku, bo przecie urodził się w 1905 roku. Niedawno zadzwonił i powiedział, że nie może przyjechać na Wszystkich Świętych, bo chory. Prosił o zapalenie zniczy w kaplicy jego rodziców i braci. Kilka godzin temu, wbrew wszelkim zasadom, nad grobem wyciągnęłam telefon i zadzwoniłam. Zapytałam, czy słyszy. Słyszał. Powiedział: widzisz dziecko, gdzie dziś byłbym bez rodziny? Znowu zaprosił do siebie. Nie wiecie może jak dojechać do Nowego Miastka? Odpowiedz Link Zgłoś
wodniczka37 Re: Jaka, u bogów, melancholia? 01.11.04, 21:29 Mądrze, pięknie i wzruszająco... nawet jeśli w zamierzeniu miło być obrazoburczo :) Ja również dziękuję za to wspomnienie, Agni. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Jaka, u bogów, melancholia? 03.11.04, 07:37 Nie wiecie może jak dojechać do Nowego Miastka? jagnięcinko, ja wiem tylko jak dojechać do Krakowa, wiesz, to taka mieścina koło Mogiły; kohana jagnięcinko, wszystko super, ale dlaczego na żadanym ze stołów nie ma choćby pół jogurciku? ja bym prosiła o uśmiech choćby, ale tu, nie na czacie, tam nie mam wstępu, wiesz, opy to w ogole nie mają mózgów i wywalają równo jak leci: kaszanę, pompony, co za życie, ech... buha :))) Odpowiedz Link Zgłoś