Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 17:46
    Szanowni Państwo,

Luis Pato, jeden z czołowych producentów win portugalskich będzie w Polsce w
    najbliżsży weekend.
    Dla miłośników win z Forum mam 4 zaproszenia na prezentację jego win, 2 na
    sobotę w Warszawie i 2 na niedzielę w Krakowie.
    Osoby zainteresowane prosze o zgłoszenia.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: Luis Pato 05.02.04, 12:16
        Czy jeszcze można? W Warszawie najchętniej :-)

Pzdr
        M44
        • Gość: Lidador Re: Luis Pato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 12:40
          zaproszenie zareserwowane!
          Prosze sie zgłosić pod numerem 0506 099 991
          Pozdrawiam
      • sstar Re: Luis Pato 05.02.04, 12:31
        Jakby jeszcze jedno zaproszenie w Warszawie sie ostalo
        (o ile Miszka to 1x a nie 2x?) to bylbym jak najbardziej
        zainteresowany!

Pozdrawiam
        star
        • miszka44 Re: Luis Pato 05.02.04, 12:32
          Dla Ciebie to 1x :-) Do zobaczenia.

Pzdr
          M44
          • sstar Re: Luis Pato 05.02.04, 12:37
            > Dla Ciebie to 1x :-) Do zobaczenia.
            No czy do zobaczenia to zobaczymy - niech sie jeszcze Lidador? wypowie.
            A ty znasz jakies szczegoly nt?

Pozdrawiam
            star
          • sstar Re: Luis Pato 05.02.04, 12:58
            W takim razie do zobaczenia - milo bedzie znow spotkac!

star
        • Gość: Lidador Re: Luis Pato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 12:42
          zaproszenie zareserwowane!
          Pozdrawiam
      • tryton4 Re: Luis Pato 05.02.04, 14:43
        Witam serdecznie.
        Jestem nowy na forum jednak duzo degustuje i czytam. Jezeli jest taka
        mozliwosc prsze o jedno zaproszenie do Krakowa. Pozdrawiam.
        • Gość: Lidador Re: Luis Pato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 11:10
          1 zaproszenie jest zareserwowane dla pana.
          Pozdrawiam
      • panowca rezerwacje 06.02.04, 11:11
        jakby coś siedziąło we wrocławiu to ja gwarantuję 11 chętnych przynajmniej :))
      • lesiu64 Re: Luis Pato 07.02.04, 17:01
        Pozdrawiam! jestem z Krakowa, i interesuje sie winem, jeżeli jest jeszcze
        możliwość uczestnictwa w degustacji wina, bardzo chetnie skorzystam. Dziękuję!
      • Gość: gaga Miszka, Star! IP: *.27-151.libero.it 09.02.04, 09:26
        Panowie!
        Jak bylo? Cos ciekawego?

Pozdrawiam,
        Gaga
        • Gość: winersch Re: Miszka, Star! IP: 217.8.186.* 09.02.04, 09:39
          Białe, przeciętne.

Czerwone, bardzo dobre, choć cenowo przesadzone.
          pozdr.
          • Gość: tomtomclub Re: Miszka, Star! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.02.04, 09:56
            Baga bardzo ciekawa, ujawnia owoc po latach, masa kwasowości trzyma wino, a
            miękkie taniny latają miedzy językiem, a podniebieniem niemal namacalne.
            Najpierw najbardziej spodobało mi się Velhas 1995, ale porównując trzy
            kieliszki po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że bardzej odpowiada mi 2000 -
            pełniejszy i bardziej soczysty. To czego mi zabrakło w Velhas to właśnie
            soczystości i jakiegoś ostatecznego wypełnienia. Choć generalnie bardzo
            ciekawe i smaczne.
            • Gość: Markiz de c-c Re: Miszka, Star! IP: *.citicorp.com 09.02.04, 13:29
              Dla mnie 1995 byl za bardzo 'przesmazony' i lekko usypiajacy.
              Natomiast 2000 i 2001 bardzo przyjemne.
              Idac myslalem, ze Baga bardziej posciera mi jezyk a okazala sie calkiem
              przytulna :-))
              • winoman Re: Miszka, Star! 09.02.04, 16:55
                Niestety bylem (i wciąż jestem) mocno przeziębiony (mam nadzieję,
                że nie zaraziłem reszty towarzystwa), ale mój "retro-nasal passage"
                chyba był całkiem sprawny i mogłem wąchać przez usta.

Wina białe:
                - 2002 Maria Gomes (to nazwa odmiany winogron!), bez rewelacji,
                po prostu bardzo smaczne wino, raczej nie do jedzenia (sporo cukru
                resztkowego, choć wciąż wino wytrawne).
                - 2001 Vinhas Velhas Branco, Vinho Regional Beiras - 50% Bical,
                25% Cerceal (coś innego niż Sercial z Madeiry), 25% Cercialinho
                (krzyżówka Cerceal i Alvarinho) - pachniało (to poczułem) tym nowym
                dębem francuskim w którym fermentowało (ale beczki spore, 650 l), w ustach
                było jeszcze nieułożone, dość agresywne, ale moim zdaniem ze sporym
                potencjałem. Chętnie spróbuję za kilka lat.

Wina czerwone:
                Vinhas Velhas (100% Baga) - trzy roczniki:
                2001 - taniny solidne, jeszcze nieułożone, kwasowość jak na portugalczyka
                raczej średnia, na pewno z dużym potencjałem.
                2000 - wyraźnie lepiej ułożone niż 2001, taniny gładsze, więcej owoców, dąb
                już ładnie wkomponowany, znakomite wino.
                1995 - jak zapowiedział mistrz Pato, pokazało w jakim kierunku zmierza dobrze
                zrobiona Baga podczas dojrzewania. Tutaj najbardziej odczuwałem
                niesprawność mojego nosa.

Vinha Barrosa 2001 - wino z pojedynczej winnicy (Pato robi cztery takie wina
                z pojedynczych winnic), w przeciwieństwie do Vinhas Velhas widziało nową
                beczkę i to czuć, ale dyskretnie. Pięknie ułożone, taniny wyraziste, ale
                jednocześnie aksamitne, owoc dużo lepszy niż w Vinhas Velhas z tego samego
                roku. Znakomite.

W powszechnej opinii Baga daje wina supertaniczne, o często niezbyt czystych
                zapachach. Luis Pato chyba jako pierwszy w regionie wprowadził fermentację
                bez szypułek , do tego w dość niskiej, jak na wina czerwone, temperaturze ok.
                25 st, dzięki temu ujarzmił taniny i zapanował nad zapachami.

Przy okazji dobra wiadomość, wkrótce do Polski trafi więcej win z Portugalii!

Pozdrawiam!
                • Gość: star Re: Miszka, Star! IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.02.04, 22:11
                  Degustacja przebiegla w bardzo sympatycznej atmosferze, w milym towarzystwie,
                  ze o pelnym profesjonalizmie prowadzacego p. Louisa Pato nie wspomne.

Z braku notatek pod reka powiem tylko, ze dowiedzialem sie, ze Pato wymawiac
                  nalezy [patu] (podobnie jak wymawia sie "o" w Alentejo, Ribatajo [...żu] lub
                  Douro [...u]), a znaczenie tego slowa jest poniekad ornitologiczne co zreszta
                  widac na etykietach.

Wiecej szczegolow o charakterze bardziej winnym wkrotce,
                  star.

• Gość: g Re: Miszka, Star! IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 09.02.04, 23:09
                    a luis jak luisz
                • sstar Re: Miszka, Star! 18.02.04, 22:19
                  Obiecalem ze cos napisze nt mniej lingwistyczny wiec kobylka u plotu:

winoman napisał:

> Niestety bylem (i wciąż jestem) mocno przeziębiony (mam nadzieję,
                  > że nie zaraziłem reszty towarzystwa), ale mój "retro-nasal passage"
                  > chyba był całkiem sprawny i mogłem wąchać przez usta.
                  >
                  > Wina białe:
                  > - 2002 Maria Gomes (to nazwa odmiany winogron!), bez rewelacji,
                  > po prostu bardzo smaczne wino, raczej nie do jedzenia (sporo cukru
                  > resztkowego, choć wciąż wino wytrawne).

zielone jabłko, wanilia, grzanka, bardzo jasne, w smaku z goryczką lekką i
                  fajną kwasowością, w stylu dobrych win morawskich (luzne skojarzenie)
                  wg Pato: aromat muszkatu (ja na tak), miodu (starlet na tak), dymne nieco,
                  ożywcze, z końcówką jabłkową, kwaśno gorzką, kadzie stalowe,

> - 2001 Vinhas Velhas Branco, Vinho Regional Beiras - 50% Bical,
                  > 25% Cerceal (coś innego niż Sercial z Madeiry), 25% Cercialinho
                  > (krzyżówka Cerceal i Alvarinho) - pachniało (to poczułem) tym nowym
                  > dębem francuskim w którym fermentowało (ale beczki spore, 650 l), w ustach
                  > było jeszcze nieułożone, dość agresywne, ale moim zdaniem ze sporym
                  > potencjałem. Chętnie spróbuję za kilka lat.

dużo ciemniejsze, choć nadal jasno żółte, można podobno do 15 (5?) lat
                  przechowywać, po starzeniu przypomina podobno Riesling, więc dobre z kuchnią
                  japońską, owocami morza, w ataku ostre, agresywne, szczypiące, z goryczką,
                  niższa kwasowość a w aromacie sierść, kosztela - mi osobiscie mniej smakowalo
                  niz 1-sze

>
                  > Wina czerwone:
                  > Vinhas Velhas (100% Baga) - trzy roczniki:
                  > 2001 - taniny solidne, jeszcze nieułożone, kwasowość jak na portugalczyka
                  > raczej średnia, na pewno z dużym potencjałem.
                  > 2000 - wyraźnie lepiej ułożone niż 2001, taniny gładsze, więcej owoców, dąb
                  > już ładnie wkomponowany, znakomite wino.
                  > 1995 - jak zapowiedział mistrz Pato, pokazało w jakim kierunku zmierza dobrze
                  > zrobiona Baga podczas dojrzewania. Tutaj najbardziej odczuwałem
                  > niesprawność mojego nosa.

Wszystkie w aromacie nuta cukiernicza (lukrecja?) kontrastowala z dobra i
                  przyjemna kwasowoscia w smaku (dobre do jedzenia i zdecydowanie wino do picia a
                  nie jakis przypasiony ewenement technologii) - mi osobiscie najbardziej do
                  gustu przypadlo pierwsze (podobno najlepszy rocznik wg Pato) - mimo, ze
                  aromatycznie najciekawsze to z 2000. Co ciekawe widac tu ze 1995 mimo ze juz ma
                  swoje lata i pewne zrownowazenie to jednak wino to wytrzyma jeszcze hoho - i
                  zogdze sie z tym co ktos rzekl ze tanicznosc zupelnie inna niz w niektorych
                  mlodych bordosach - kragla (uups mialem promowac sferyczna) i miekka

>
                  > Vinha Barrosa 2001 - wino z pojedynczej winnicy (Pato robi cztery takie wina
                  > z pojedynczych winnic), w przeciwieństwie do Vinhas Velhas widziało nową
                  > beczkę i to czuć, ale dyskretnie. Pięknie ułożone, taniny wyraziste, ale
                  > jednocześnie aksamitne, owoc dużo lepszy niż w Vinhas Velhas z tego samego
                  > roku. Znakomite.

Rzeczywiscie b. dobre i nawet stajenne aromaty jak w PN dalo sie za sugestia
                  mistrza ceremonii wychwycic - najciekawsze aromatycznie z wszystskich

Pozdrawiam
                  star
        • tryton4 Re: Miszka, Star! 09.02.04, 15:27
          Witam nie jestrem profesjonalista wiec moge przedstawic swoje subiektywne
          odczucia.
          Maria Gomes 2003, spora kwasowosc, wino do picia w upalne dni, dosc
          pospolite, bez potencjalu dojzewania.
          Vinhas Velhas 2001 z poczatku ciekawe aromaty, z pewnoscia czekolada, jednak
          pospieszylem sie z zamieszaniem kieliszka i wszystko sie wymieszalo.
          Vinhas Velhas 1995 w porownaniu z 2001 rozwinal sie aromat, wino zlagodnialo
          Na koniec degustacji Vinha Barrosa 2001 mimo przelewania(saczenia) do karafki
          do butelki i do kieliszka wino zachowalo ogromna glebie koloru, koncetracje
          owocowy charakter dla mnie to wielkie wino tylko cena poza moimi realiami.
          Pozdrawiam.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka