Gość: kanareczka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 12:40 www.yeppy.pl/artykul/5666/1/Sommelier+pasja+czy+praca/ Znalazłam ciekawy artykuło somelierach i ich pracy. Polecam każdemu koneserowi wina, miłej lektury!:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: Słowo o somelierach IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.10, 22:31 No właśnie - proszę porównać fragment tego artykułu z datą 8 marca 2010 "Teraz karafka. Nie może to być np. kryształowe naczynie, w której babcie podawały nalewki. Powinna to być karafka do dekantacji, z szerokim płaskim dnem i wąską szyjką. W najgorszym przypadku od Nachtmanna, za ok. 150 zł, ale lepiej od Riedla za jedyne 400 zł. Konieczne jest też nabycie równie dobrej, ale bezimiennej karafki w OBI – ok.20 zł. Do tego dochodzi jeszcze setka mniej czy bardziej potrzebnych gadżetów, choćby otwieracz - koniecznie profesjonalny, barmański, żadne tam korkociągi, śruby czy nie lubiane przez prawdziwych znawców otwieracze próżniowe. Otwieracz, także profesjonalny, to wprawdzie rzecz niedroga, jednak również i tu możemy kupić sprzęt szpanerski za około 100 euro i udowadniać następnie, że tylko butelka, do której wnętrza dostajemy się przy pomocy takiego sprzętu, zaprezentuje całe swoje bogactwo." z tekstem opublikowanym 3 lata wcześniej na portalu winomania.pl "W najgorszym razie od Nachtmanna za około 150 zł, ale lepiej Riedla za jedyne 400 zł. Niegodne prawdziwego konesera byłoby nabycie równie dobrej ale bezimiennej karafki w OBI – ok.20 zł. Do tego dochodzi jeszcze setka mniej czy bardziej potrzebnych gadżetów, choćby otwieracz, koniecznie profesjonalny, barmański, żadne tam korkociągi, śruby czy nie lubiane przez prawdziwych znawców otwieracze próżniowe. Otwieracz, także profesjonalny to wprawdzie rzecz niedroga, jednak również i tu kupić możemy sprzęt szpanerski za około 100 euro i udowadniać następnie, że tylko butelka, do której wnętrza dostajemy się przy pomocy takiego sprzętu zaprezentuje nam całe swoje bogactwo." Ja naprawde mam pecha Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Słowo o somelierach 10.03.10, 07:17 Gość portalu: winersch napisał: > Ja naprawde mam pecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Pawlak Re: Słowo o somelierach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.10, 14:20 Szanowny Panie, Bardzo przepraszam za tę sytuację - bezsprzecznie nie powinna mieć miejsca. Artykuł został natychmiast zdjęty z naszej strony, a wobec "autorki" będą wyciągnięte konsekwencje zawodowe. Ze swojej strony - raz jeszcze najmocniej przepraszam - nie był to celowy zabieg portalu. Byłam pewna, że autorka faktycznie napisała ten artykuł. Katarzyna Pawlak Redaktor naczelna yeppy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Słowo o somelierach IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.10, 22:17 Dziekuje za szybka reakcję pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 11.03.10, 08:34 Chyba sam zaraz to skopiuję;) A może zamiast zrzynania lepiej przyspamować? Tak zrobię! Uwaga teraz będzie spam. Proszę dalej nie czytać. W przyszłym tygodniu na SstarChacie będzie Marta Wrześniewska, sommelier jako żywo;) Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 10.03.10, 21:16 Jak o somelierach mowa, to Szymon Kamiński napisał felieton na nasze-wina.pl Szowinistyczne uczucie ulgi czyta się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 17.03.10, 09:55 Dziś o 20:30 sommelier Marta Wrześniewska pojawi się na czacie. Zapraszam! Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Re: Słowo o somelierach IP: 213.25.71.* 17.03.10, 15:36 Szymon St. Kamiński dla poprawności wyśmienitego sommeliera Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 24.03.10, 22:13 Sommelier Szymon St. Kamiński i zakupy w Lidlu :) Infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3-in-wine Re: Słowo o somelierach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 23:01 Kiedy tą kurwę, "infosza" zbanują wreszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blend Re: Słowo o somelierach IP: *.inpoland.pl 24.03.10, 23:09 No, no reklamowanie stołowych win "supermarketowych"...po co iść w jakość? Jeśli Pan Kamiński doszukał się beczki w winie za 13 zł, to brawo, szkoda że nie doszedł do wnisku że w winie za 13 zł próżno szukać beczki, są to raczej dębowe chipsy albo stągwie wkładane do kadzi. Ekonomiczna niemożliwość w Polsce, no chyba na miejscu w Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 25.03.10, 08:55 mnie tam się tekst podoba. reklama win supermarketowych? raczej humor. Pzdr, net_kuchar Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 29.03.10, 08:50 Jutro na SstarChacie o 20:00 będzie można pogadać z sommelierem Tomaszem Koleckim Majewiczem, serdecznie zapraszam: www.sstarwines.pl/konkurs/node/69 Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 29.03.10, 09:58 Kolejny felieton Szymona St. Kamińskiego Wino na powierzchni, czyli zakupy w supermarkecie... nie tylko w Lidlu ;] Pzdr, Infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finger Re: Słowo o somelierach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.10, 10:36 a ja myslalem, ze zakurzone są najlepsze... Szymek, coraz dłuższe piszesz te teksty. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu perełeczka 29.03.10, 16:20 No właśnie, na zakup tej butelki musimy wydać 12,99. I tu dotykamy zagadnienia, nad którym zastanawiałem się nie raz. Czy jakieś konkurencyjne białe wino za 129,90 będzie rzeczywiście od tego lidlowego chardonnay aż 10 razy lepsze? Zawsze będziemy mieć problem z taką relatywizacją. No bo, tak naprawdę, nie wiadomo po co istnieją w przyrodzie wina przesadnie drogie. ------------------------------------------- Czy jakieś konkurencyjne białe wino za 129,90 będzie rzeczywiście od tego lidlowego chardonnay aż 10 razy lepsze? może lepsze tańsze "biedronkowe" ? :-) jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: perełeczka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.10, 18:24 > Czy jakieś konkurencyjne białe wino za 129,90 będzie rzeczywiście od > tego lidlowego chardonnay aż 10 razy lepsze? > > może lepsze tańsze "biedronkowe" ? > :-) > jeep rzeczywiście Ci co pijają wina zarówno z Lidla jak i Biedronki tak własnie twierdzą (MKonwicki) i podobno mimo podobnych cen różnica jest znaczna, moje skromne doświadczenie i innych znajomych potwierdza tę tezę pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: perełeczka 29.03.10, 21:16 nic tylko trzeba to będzie sprawdzić :-) Pozdrawiam, infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: perełeczka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.10, 07:31 Można porównać (uwaga spam!!! proszę czujnych adminów o skasowanie;) Biedronka: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Biedronka Lidl: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Lidl choć najlepiej oczywiście samemu:) Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 11:17 Co w tym tygodniu trafiło do rąk, czyli i pod pióro Sommeliera Szymona St. Kamińskiego? Różowa Cava od Marti Serda - Recenzja Pzdr, infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Słowo o somelierach IP: 213.25.71.* 31.03.10, 12:29 ale podobno wg.sstarwines on nie jest zaden sommelier tylko samozwaniec, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 12:43 Ciężko mi pisać o czymś czego nie widziałem. Jeżeli tak jest to pewnie sstarwines się tutaj wypowie. Pzdr, net_kuchar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Słowo o somelierach IP: 213.25.71.* 31.03.10, 12:51 zaraz infosz to ta sama osoba co net-kuchar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^_^ Re: Słowo o somelierach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 13:17 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > zaraz infosz to ta sama osoba co net-kuchar? Oczywiście. To ten spamer z nasza-klasa-wina, on tam ma chyba z 5 loginów i "rozkręca dyskusje". Pajac wyjątkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 15:11 "nasza-klasa-wina" gp? sstarwines.pl - POLECAM super strona, full wypas Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 13:56 net_kuchar napisała: > Ciężko mi pisać o czymś czego nie widziałem. Jeżeli tak jest to pewnie > sstarwines się tutaj wypowie. A co się mam nie wypowiedzieć;-) Rzeczywiście wczoraj na Sstarwines padło z ust Tomby takie sformułowanie. Do wglądu zapis z czatu: www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/136 Jak rozumiem odnosiło się do tego czy Pan Szymon St. Kamiński jest związany z SSP, no więc podobno jak twierdzi Tomba nie jest związany z SSP, tak więc sommelierem został w jakiś inny sposób... jaki nie wiem, ale ciekawi mnie to jak pewno wiele innych osób? Może jest sommelierem samoukiem? Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 14:13 czyli muszę się zarejestrować u Ciebie? aby to przeczytać może samoukiem, może jest związany z SSP. Może jak go spotkam na ulicy to może go zapytam. Pzdr, net_kuchar Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 14:30 net_kuchar napisała: > czyli muszę się zarejestrować u Ciebie? aby to przeczytać nie musisz, czytaj do woli:-) > może samoukiem, może jest związany z SSP. związany z SSP nie jest, Tomba chyba wie co mówi;-) przytoczę: 03/30/2010 - 21:52 tomba: Szymon nie jest w SSP! to tzw samozwaniec! > Może jak go spotkam na ulicy to może > go zapytam. Nie zapomnij wyjść na ulicę, inaczej go nie spotkasz;-) > Pzdr, > net_kuchar Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 14:34 net_kuchar napisała: > czyli muszę się zarejestrować u Ciebie? aby to przeczytać nie musisz, czytaj do woli:-) > może samoukiem, może jest związany z SSP. związany z SSP nie jest, Tomba chyba wie co mówi;-) przytoczę: 03/30/2010 - 21:52 tomba: Szymon nie jest w SSP! to tzw samozwaniec! > Może jak go spotkam na ulicy to może > go zapytam. Nie zapomnij wyjść na ulicę, inaczej go nie spotkasz;-) > Pzdr, > net_kuchar Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 14:56 Przebrnąłem, końcówka jakże emocjonująca. To co wypisuje niejaki gp to to jakiś bełkot, więc komentować nie będę. Odnośnie łączenia mnie z nasza-klasa-wina to przyzwyczaiłem się, że jak napisze coś pozytywnego o tej stronie efekt jest ten sam. net_kuchar napisała: > mnie tam się tekst podoba. reklama win supermarketowych? raczej humor. > > Pzdr, > net_kuchar Więc od tej pory linkować będę nie radka sikorskiego, nie nasze-dupa-wina tylko stara mistrza oraz mojewina, oraz może kaczora? A co. Pzdr, sstar - mojewino - kaczor Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 15:10 net_kuchar napisała: > Więc od tej pory linkować będę nie radka sikorskiego, nie > nasze->dupa-wina tylko > stara mistrza oraz mojewina, oraz może kaczora? A co. > Pzdr, > sstar - > mojewino - > kaczor Linkować możesz co chcesz, ale pamiętaj, że posty ze spamem są tu kasowane;-) Oprócz tego nie myl portalu mojewino z mojewina, autorzy mogą sobie tego nie życzyć:-) Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 15:24 dlatego Twoje tak często kasują. zauważyłem. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 15:37 net_kuchar napisała: > dlatego Twoje tak często kasują. zauważyłem. dzięki Dokładnie o tym pisałem! Sam przez to przechodziłem, więc dzielę się tym jakże cennym doświadczeniem:-) Nomen omen, nigdy bym nie przypuszczał, że Forum na którym się (nie)winnie wychow(yw)ałem (tak od 2003 pewno zasiliłem je kilkoma tysiącami bezsensownych wpisów;-) mnie kiedyś potępi, zbanuje... ale cóż... smutno trochę... ciężkie jest życie Sspamera;-) Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: Słowo o somelierach 01.04.10, 12:22 mojewino - jest już 2 razy z pl (moje) i z com (konkurencji), twoje wino, nasze-wina i coś tam jeszcze jadące na mojej "reklamie". Natomiast całe szczęście że raz w miesiącu czyszczę skrzynkę pocztową ze spamu wysyłanego mi przez gazetę i dowiedziałem się, że mam usunąć link ze stopki bo mi zablokują konto. Nie wiem czy to ogólna akcja czy tylko selektywna, ale rzeczywiście biorąc pod uwagę sstara to może i ogólna. Jakby co to facebook żyje linkami, więc proszę bardzo, ja ze swojej strony nie wycinam linków, więc zapraszam tam do dyskusji: www.facebook.com/forum.wino?v=app_2373072738 --- mwi --- www.mojewino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: Słowo o somelierach 01.04.10, 12:27 mwi_net napisał: > ... dowiedziałem się, że mam usunąć link ze stopki bo mi zablokują > konto. Nie wiem czy to ogólna akcja czy tylko selektywna, już widzę, że ogólnoludzka akcja to jest mwi Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: Słowo o somelierach 01.04.10, 12:35 mwi_net napisał: > już widzę, że ogólnoludzka akcja to jest i zaczęła się 19 marca mwi Odpowiedz Link Zgłoś
net_kuchar Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 13:28 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > ale podobno wg.sstarwines on nie jest zaden sommelier tylko > samozwaniec, czyz nie? Czy to nie było przypadkiem pytanie do ogółu? Nie ogarniam. Piszesz coś, jestem w temacie to odpowiadam. "czyz nie?" Pzdr, net_kuchar Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 31.03.10, 19:58 Nie mam w zwyczaju odpisywać na posty w których ktoś mnie obraża, więc tego robić nie będę. Jest to forum o winie, temat o sommelierach, więc jeżeli na portalu Nasze-Wina.pl pojawia się wypowiedź sommeliera bądź to w formie felietonu, bądź recenzji wina to, aż nietaktem byłoby tutaj Was o tym nie poinformować :-). Nie w formie spamu, bardziej "do wiadomości". Czy jak sstar, bądź ktoś inny pisze o czatach z sommelierami lub ludźmi z branży na swojej stronie to jest to spam? Ja się nie zgodzę. Gdyby tego nie napisał to w życiu tam bym nie wszedłem i nie przeczytał późniejszych zapisków z czata. I możliwe, że gdyby tutaj nie znalazło się info o felietonach sommelierów z nasze-klasa-wina jak to piszą co po niektórzy to ktoś by do nich nie trafił. Po to jest m.in forum, aby dzielić się tym co na poszczególnych stronach można znaleźć. W granicach zdrowego rozsądku. Pozdrawiam, Infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sakura Re: Słowo o somelierach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:44 infosz napisał: > Gdyby tego nie napisał to w życiu tam bym nie wszedłem No tak. Po polskiemu piszemy słabowato, ale mniejsza z tym. Pytanie jest proste: Jakim prawem ten półmózg pisze o sobie "sommelier". Co to za koleś z doopy wyjęty? "Samozwaniec" jak pisze o nim miszcz, czy też może dostał certyfikat od Net_Kucharza? Odpowiedz Link Zgłoś
infosz Re: Słowo o somelierach 21.04.10, 14:18 Nowy felieton "wino na wesele" Szymona St. Kamińskiego na portalu nasze-wina.pl - Zapraszam. A co wpadło sommelierowi w ręce w tym tygodniu? Angielskie, różowe, wytrawne wino English Rose Chapel Down 2008 - recenzja Pzdr, infosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubogacony Prawdą Re: Słowo o somelierach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:22 Kolejne brednie niedorozwiniętego pajaca, który sam się ogłosił sommelierem. Do tego wydaje mu się, że jak nazwie swoje pijackie majaki "felietonem" to ktoś potraktuje to poważnie. Kiedy wreszcie dostanie skutecznego bana ta hołota z nasze-wina z infoszem na czele? Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Słowo o somelierach 21.04.10, 14:27 przeczytałem - niewiele z tego tekstu wynika, dla mnie jak wierszówka do odwalenia .Ale najciekawsze są komentarze a w szczególności, ze jak sie wie wczesniej o weselu to najlepiej kupować " en primeur" ..litości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Słowo o somelierach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.10, 15:42 Ducale, gdzie TY tam znalazłeś zdanie o tym, że jak się wie wcześniej o weselu to "najlepiej" kupować en primeur? Ja widziałem tam coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Słowo o somelierach 21.04.10, 16:36 Rzeczywiście nie zostało użyte słowo "najlepiej", jest słowo "ma opcję" (ktoś), jednak sens zdania jest podobny. Mnie wzruszyła dobra rada, żeby znaleźć i kupić na wesele węgierskie Pinot Noir po 2 euro. Ręce opadają :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kajetan_wawa Re: Słowo o somelierach 21.04.10, 18:45 porada żenująca. > Rzeczywiście nie zostało użyte słowo "najlepiej", jest słowo "ma opcję" (ktoś), > jednak sens zdania jest podobny" sens tego zdania jest tak podobny jak brunello do orvieto. Tak, z reguły jest w butelce ze szkła. Mi też ręce opadły, a nawet i nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Słowo o somelierach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.10, 20:18 Widzę, że Pan też ma na bakier z czytaniem :) Dobra, olać ten tekst. Panowie, bo dla mnie temat weselny jest w sumie aktualny. W takim razie jakie wino na wesele? Tylko Grand Cru Classe? Najlepiej z 2005? Odpowiedz Link Zgłoś
docg Kajetan, Maniek 21.04.10, 23:12 To ma niewielkie znaczenie, czy autor pisze "najlepiej" czy "ma opcję"; chodzi o fakt, że się komuś w ogóle proponuje zakup wina w systemie en primeur na wesele. Dla mnie totalny idiotyzm, ale jeżeli ktoś sądzi inaczej to nie mogę mu odebrać prawa do takich sądów. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Kajetan, Maniek 22.04.10, 10:03 cytat: Jeszcze jedna podpowiedź: jeśli ktoś ślubu nie musi brać w pośpiechu ;) ma opcję zakupu wina "en primeur" jasne kązdy może sobie inaczej interpretować w/w zdanie ale dla mnie opcja en primeur na wesele to jakaś bufonada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek deo, ducale IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 13:14 tak jak myślałem, żadnej pomocy. Nic nie polecicie? Odpowiedz Link Zgłoś