Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina włoskie - PYTANIE

IP: *.compower.pl 20.02.04, 12:03
    Witam Wszystkich!
    mam pytanie do tych którzy pija wina włoskie no i nie tylko te:-)
    Ja praktycznie nie znam sie wcale na winach z włoch - wiem jakie sa regiony,
    jakie winogrona itp ale sa to tylko inf. teoretyczne chociaz i tak bardzo
    ubogie - a wynika to stad, że mało te wina pijam.
    Poradźcie mi prosze na co mam zwracac uwage przy ich kupnie - od jakich
    producentow itp - bo np. jak jestem w sklepie z winami a raczej na stoisku z
    winami gdzie jest dość duży wybór tych win to nie wiem co wybrac - albo kupuje
    francuskie lub hiszpańskie i wybor mi odpowiada albo jakies wloskie i tu bywa
    róznie - wczoraj np. kupiliscmy wino Valpolicella Classico Superiore 1998
    (Terre di Cariano)(Cecylia Beretta) za 19zl i nam odpowiadalo - co do ceny to
    wydaje mi sie, ze sie pomylili - jakos tanio ale nie wiem..
    Prosze wiec o rade z przykladami - mam na mysli wina czerwone, w cenie do
    60-70 zl. jak na poczatek..
    dziekuje wszystkim
    Obserwuj wątek
      • Gość: sebulba Re: wina włoskie - PYTANIE IP: 213.134.152.* 20.02.04, 12:49
        60-70 zl. jak na poczatek..

niezłe początki
        przyszłość rysuje się dla Ciebie raczej kolorowo
        • nie.my Re: wina włoskie - PYTANIE 20.02.04, 13:38
          Gość portalu: sebulba napisał(a):

> 60-70 zl. jak na poczatek..
          Do 60-70 pln a to spora różnica.
          Przyłączam się do proźby ameli, kiedyś zapytałem o polecenie win hiszpańskich w
          tym samym przedziale cenowym i powstał świetny wątek (Holita zna się na Hiszpanii).

Pozdrawiam

NieMy
      • giorgio_primo Re: wina włoskie - PYTANIE 20.02.04, 14:56
        Wątków na forum na ten temat było dużo, ale napisz w jakich miastach/mieście
        się zaopatrujesz, to może będzie możliwe coś doradzić "na początek". Mam
        ostatnio kilka fajnych win w "zadanym" przedziale cenowym, ale nie wiem czy
        możesz je kupić u siebie.
        • nie.my Re: wina włoskie - PYTANIE 20.02.04, 15:42
          giorgio_primo napisał:

> Wątków na forum na ten temat było dużo, ale napisz w jakich miastach/mieście
          > się zaopatrujesz, to może będzie możliwe coś doradzić "na początek". Mam
          > ostatnio kilka fajnych win w "zadanym" przedziale cenowym, ale nie wiem czy
          > możesz je kupić u siebie.
          Jeśli możesz to po prostu napisz jakie to wina, jeżeli nie będą dostępne to
          trudno. Ja osobiście zaopatruje się w Warszawie, myśle że jest tu większość win,
          choć na pewno nie wszystkie.

Pozdrawiam

NieMy
          • giorgio_primo Re: wina włoskie - PYTANIE 20.02.04, 16:14
            Kilka win czerwonych, wytrawnych do 70zł:

- "Rosso Bello" Rosso Piceno DOC 2000, La Caniette
            - Aglianico del Vulture DOC 2002, Merum
            - "Giovanni Paternoster Riserva del Fondatore" Aglianico del Vulture DOC 1999,
            Merum
            - Chianti Colli Senesi DOCG 2000, Castello di Farnetella
            - Pomino DOC 1998, Petrognano
            - Ripasso Valpolicella DOC 2001, Bixio
            - "El Zuiter" Delle Venezie IGT 1999, Montelvini Venagazzu
            - Teroldego Rotaliano Riserva "Milessimato" Trentino DOC 2000, MezzaCorona
            - "Archidamo" Primitivo di Manduria DOC 2001, Pervini (ACR)
            - "Te Deum Laudamus" Salice Salentino DOC 2001, Casale Bevagna (ACR)
            - Montepulciano d'Abruzzo DOC 1999, Ca' di Tella (C.V.B.)
            - "Castello di Salle" Montepulciano d'Abruzzo DOC 2000, Salis Castrum
            - "L'Evangelista" Squinzano DOC 2000, Cantina RF di Cellino S. Marco (ADR)
            - Sangiovese Terra degli Osci IGT 2001, Di Majo Norante
            - "Moli" Rosso Terra degli Osci IGT 2002, Di Majo Norante

Ceny od 37-69.
        • Gość: ameli Re: wina włoskie - PYTANIE IP: *.compower.pl 20.02.04, 22:09
          Ja zaopatruje sie w K-owie
          a myslac o stoisku z winami mialam na mysli sklep Inter-marche - oni jak na K-ow
          maja b,duzo win włoskich tyle, ze nikogo kto by doradzil
          tak wiec giorgio_primo i inni bede wdzieczna za sugestie a co do sklepu to
          jestem otwarta na rozne propozycje - to inter-marche to tylko przyklad gdzie
          stoje przed winami i nie mam pojecia co kupic
          pozdrawiam
          z
      • panowca Re: wina włoskie - PYTANIE 20.02.04, 16:27
        Valpolicella Superiore ZENATo 2000 - 51 zł
      • Gość: Sara Re: wina włoskie - PYTANIE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.04, 18:35
        wina wloskie sa najlepsze jak je kupisz we Wloszech a tak to szkoda pieniedzy a
        bol glowy tez nie nalezy do zadkosci (po winku wloskim).Pozostan przy
        francuskich.
        • Gość: ameli Re: wina włoskie - PYTANIE IP: *.compower.pl 20.02.04, 22:13
          dzieki za rade ale w najbliższej mi przyszlosci czyli w przeciagu 1-2 tyg nie
          bede we Wloszech a mam na wina włoskie ochote wiec Twoja rada na razie nie jest
          pomocna
          ale dziekuje
          • Gość: Sara Re: wina włoskie - PYTANIE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.04, 16:33
            Ale gdybys byla to tez powinnas uwazac. Wyobraz sobie sklep gdzie mozesz
            sprobowac winko ktore chcesz kupic, probujesz - smakuje swietnie, kupujesz caly
            kartonik, placisz niemalo a w domu okazuje sie ze wino ktore zakupilas, smakuje
            obrzydliwie, wcale nie jest winem ktore degustowalas i ktore przemily wloski
            sprzedawca tak zachwalal.Oczywiscie to skrajny przypadek ale prawdziwy.
            • panowca międzynarodówka sprzedawców wina... 23.02.04, 13:05
              ... jest powaznie zagożona zdemaskowaniem jej niecnych praktyk - włoska komórka
              otrzyma naganę i zostanie wezwana do gruntownej i szczerej samokrytyki
        • panowca Wujek dobra rada 23.02.04, 12:58
          Gość portalu: Sara napisał(a):

> wina wloskie sa najlepsze jak je kupisz we Wloszech a tak to szkoda pieniedzy
          a
          >

nie pozosatje ci nic innego jak zapakować się w auto tudzież inny środek
          komunikacji i grzać do Włoch celem dokonania zakupów
        • Gość: monty Re: wina włoskie - PYTANIE IP: *.ipartners.pl 23.02.04, 13:58
          Oj Saro. Stosujemy retorsio argumenti i mamy: Wina z-jakiegokolwiek-kraju są
          nalepsze jak je kupisz w owym jakimkolwiek-kraju a tak szkoda pieniędzy; ból
          głowy też nie nalezy do RZadkości (po winku z-jakiegokolwiek-kraju). Pozostań
          przy jakimkolwiek-kraju-innym. Z całym szacunkiem, ale błędne analogie nigdy
          nie są niezawodne, więc bardzo bym Cię prosił o więcej pokory, bowiem podobnych
          bredni o winach m.in. włoskich naczytaliśmy się tutaj sporo i podobne "fachowe"
          porady, jak nota bene Twoja o ośmioletnim merlot, traktujemy co najwyżej z
          pobłazaniem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka