Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

OD CZEGO ZACZĄĆ???

IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 08:20
    lubie wina szczegolnie czerwone wytrawne. popijam sobie czasem. ale
    powiedzcie mi jak rozroznic dobre wino od kiepskiego wina. wiadomo ze po
    cenie. ale na co innego zwracac uwage zeby po jakims czasie stac sie
    ekspertem?

z gory dzieki
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: 212.160.147.* 19.03.04, 09:04
        pierwsza uwaga: po cenie możesz odróżnić wino drogie od taniego, ale nie dobre
        od niedobrego :-))
        po drugie - wino dobre to takie, które Ci smakuje. Jeśli chodzi o hobbystyczne
        picie wina, to mało kto (żeby nie powiedzieć, że nikt) używa rozróżnienia
        dobre - niedobre, degustacja polega raczej na opisie i ocenie podstawowych
        cech, jak kolor (niektórzy mówią "szata"), zapach (lub "nos", jak kto woli) i
        smak, a później indywidualnych wrażeń, jak budowa, harmonia itp.
        O szczegółach dotyczących degustacji nie ma co pisać, bo za dużo by tego było -
        lepiej skorzystać z jakiejś książki lub internetu. Warto poczytać notki
        degustacyjne konkretnych win, ale raczej publikowane przez degustatorów, a nie
        przez sprzedawców (te są z reguły bardzo entuzjastyczne, a mało konkretne - mam
        wrażenie, że są kierowane do ignorantów z pretensjami do wielkiego świata).
        Trzeba też dużo pić (niestety :-)) ) Trzeba mieć chociaż jeden dobry kieliszek.
        I na koniec - lepiej zaczynać od win dobrych, ale tanich; bez sensu jest
        kupowanie od razu butelki za powiedzmy 100 zł, bo i tak się jej nie zrozumie, o
        ile się wcześniej nie wypiło 50 butelek po 25 :-)
        pozdrawiam
        • holita Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 09:44
          Docg ma racje, nie kupuj od razu win "wielkiego kalibru", bo mozesz sie
          zniechecic. I nie przejmuj sie, ze nie czujesz zapachu "swiezych, maslanych
          ciasteczek polanych waniliowym lukrem" albo "starego, skorzanego siodla z
          wytartymi strzemionami, lezacego w stajni na klepisku posypanym swieza sloma".
          Nos wyrabia sie z czasem (jak wyrobi Ci sie az do tego stopnia, to znaczy, ze
          powinienes przestac pic wino, albo ze stales sie poeta-grafomanem :-))

Z mojego doswiadczenia wynika, ze najlepiej zaczac od Nowego Swiata
          (przetestowane na znajomych): proste, niedrogie i nieskomplikowane chilijczyki
          skutecznie przekonuja wiekszosc ludzi do czestszego picia wina.
          W dobrym sklepie winiarskim sprzedawca powinien Ci doradzic (jesli tylko nie
          bedziesz sie wstydzil przyznac, ze jestes poczatkujacy) - ale niestety bywa z
          tym roznie... Jakby co, to sie nie poddawaj! POwodzenia!
      • roquentin Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 09:44
        ja zaczalem od przeczytania ksiazki Marka Bieńczyka: Kroniki wina. Bo wino to
        cos wiecej niz tylko trunek.

M. Bieńczyk, Kroniki wina, Warszawa 2001.
        • panowca Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 16:21
          roquentin napisał:

> ja zaczalem od przeczytania ksiazki Marka Bieńczyka: Kroniki wina. Bo wino to
          > cos wiecej niz tylko trunek.
          >
          > M. Bieńczyk, Kroniki wina, Warszawa 2001.

ja zacząłem świadomie pić wino dzieki felietonom MA. Bieńczyka jeszcze w
          Magazynie Gazety Wyborczej - a jeśli chodzi o Kroniki Wina to szczerze polecam
          nie zna osoby, która po jej przeczytaniu nie "zaświergoliła by się w winie
          dokumentnie"
      • Gość: voyager Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 09:45
        znasz jakies ksiazki albo strony www, ktore sa godne uwagi.

z gory dzienx
        • Gość: docg link IP: 212.160.147.* 19.03.04, 10:05
          to jest całkiem niezłe:
          www.festus.pl/przewodnik/degustacja.htm
        • roquentin Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 10:05
          Z ksiazek to nie wiele, unkiam niesprawdzonych pozycji zeby sie nie
          rozczarowac, jedyne za co moge dac sobie uciac glowe ze sa dobre to dwie
          ksiazki, jedna juz wymienilem a druga to:
          M. Bieńczyk, W. Bońkowski: Wina Europy 2003/2004, Warszawa 2003
          Jest to wlasciwie przewodnik po winach europy, jak mowi tytul, ale mozna tam
          znalezc wiele ciekawych informacji o regionach itd itp.

Z ksiazek to by bylo tyle. Namietnie, regularnie, co tydzien w czwartek kupuje
          Przekroj aby przeczytac kolejny felieton o winie Marka Bieńczyka. Do tego
          dochodzi magazyn Wino. I to by bylo tyle z "informacji umieszczanych na
          papierze"

Jesli chodzi o strony www to godna polecenia jest strona krakowskiego collegium
          vini, www.collegiumvini.pl/

To by bylo na tyle.
          Pozdrawiam JT
        • winoman Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 10:25
          > znasz jakies ksiazki albo strony www, ktore sa godne uwagi.

W sprawie książek polecam wątek "Biblioteczka":
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=2488365&a=2488365
          Pozdrawiam!
          • kpdt Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 13:12
            jeśli chcesz wyrobić sobie smak, nie zaczynaj od win tanich ale i nie kupuj win
            drogich
            w pierwszym przypadku, zepsujesz sobie wyobrażenie o "dobrym winie"
            w drugim przypadku, możesz nie wyczuć właściwości dobrego wina i się zrujnować

zacznij od win w granicach 60 zł
            • Gość: star Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 13:24
              > jeśli chcesz wyrobić sobie smak, nie zaczynaj od win tanich ale i nie kupuj win
              >
              > drogich
              > w pierwszym przypadku, zepsujesz sobie wyobrażenie o "dobrym winie"
              > w drugim przypadku, możesz nie wyczuć właściwości dobrego wina i się zrujnować
              >
              > zacznij od win w granicach 60 zł

Potraktuj te wypowiedz to jako przedwczesny zart prima-aprilisowy :-)
              W spawie cen patrz powyzszy post docg i holity oraz watek do 20zl!

Pozdrawiam
              star

• hania55 Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 19.03.04, 13:25
              kpdt napisała:

>
              > zacznij od win w granicach 60 zł

60 zł na początki to dosyć dużo.

Bardzo podoba mi się rada Holity - wina z Nowego Świata wydają się lepszym
              materiałem szkoleniowym zarówno pod względem cenowym, jak i małego stopnia
              skomplikowania (mówię tu o winach z niższej półki, rzecz jasna).

Postaram się znaleźć wątek założony przez Spola o degustacji dla znajomych -
              myślę, że ze spolową listą można spokojnie udać się na zakupy i zrobić sobie
              pierwsze ćwiczenia praktyczne :-)
              • hania55 Znalazłam link 19.03.04, 13:32
                Copyrights by Spol :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9221247&a=9221247
                • nie.my Re: Znalazłam link 19.03.04, 14:09
                  hania55 napisała:

> Copyrights by Spol :-)
                  >
                  > <a
                  href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9221247&a=9221247"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9221247&a=9221247</a>
                  -->Ten link przypomnial mi moje poczatki forumowo-winne, popieram Hanie.
                  Z zakupem tych win nie bedziesz mial zadnego problemu sa praktycznie wszedzie.
                  Polecam takze wina z watku o przystepnych cenowo hiszpanach

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9639944&a=9715458
                  i wlochach, tylko tu ceny troche wyzsze

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=10888777&a=10894495
                  Pozdrawiam

NieMy

P.S. Przejrzyj takze archiwium, jest tam baaardzo duza dawka wiedzy o winie.
                • spol Re: Znalazłam link 19.03.04, 15:38
                  Dziękuję Haniu, dziękuję! :-*** Nie wiem jak to będzie z tymi copyrights, bo ja
                  z kolei opierałem się na innym wątku, a mianowicie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=2854583&a=2854583
                  Na jego podstawie można sobie ustawić fajny zestaw dla początkującego. Nie
                  wiem, jak Wy, ale ja zastanawiam się czy nie lepiej było by taki "starter kit"
                  na sobotni wieczór z przyjaciółmi zrobić z szesciu win: sauvignon blanc,
                  chardonnay, riesling i pinot noir, merlot, cabernet sauvignon. Wątpliwość mam
                  tylko jedną - czy 6 butelek to nie za dużo jak na początek...? Nie chodzi mi o
                  ilość, ale o zbyt wiele różnych smaków na raz.

Pozdrawiam!
                  • nie.my Re: Znalazłam link 19.03.04, 16:04
                    spol napisał:

Nie
                    > wiem, jak Wy, ale ja zastanawiam się czy nie lepiej było by taki "starter kit"
                    > na sobotni wieczór z przyjaciółmi zrobić z szesciu win: sauvignon blanc,
                    > chardonnay, riesling i pinot noir, merlot, cabernet sauvignon. Wątpliwość mam
                    > tylko jedną - czy 6 butelek to nie za dużo jak na początek...? Nie chodzi mi o
                    > ilość, ale o zbyt wiele różnych smaków na raz.
                    To chyba za duzo na raz jak na poczatkujacych, ciekawie tez byloby porownac wina
                    z tego samego szczepu ale od roznych producentow.
                    Niestety do takich zabaw trzeba miec grupe przyjaciol pijacych wino, ja niestety
                    takowych nie posiadam :-(
                  • hania55 Re: Znalazłam link 19.03.04, 16:31
                    Spolu, ja bym rozbiła "starter kit" na dwa kolory - biały i czerwony i wtedy
                    jeden wieczór z winami czerwonymi, drugi - z białymi. Myślę, że na początek
                    wrażeń będzie w sam raz :-)
      • Gość: ameli Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: *.compower.pl 19.03.04, 16:29
        Witam!
        Ja bym jeszcze dodała, że warto podczas picia
        wina pomyśleć co Ci w nim smakuje a co nie, czy podoba Ci sie
        ten zapach czy nie, czy wino ma jakies ciekawe zakonczenie itp - mozna te
        spostrzeżenia notować - w końcu zaczniesz rozróżniac wina, sam stwierdzisz co Ci
        w nich odpowiada najbardziej i mysle, że bedziesz juz wtedy mógl nie tylko po
        cenie stwierdzic czy wino jest dobre (dla Ciebie) czy nie...
        co do ksiażek to ciekawa jest książka pt. "Wino" autor Jens Priewe - zwlaszcza
        godna polecenia dla osób poczatkujacych, gdyż w przystepny sposob opisuje wino i
        prawie wszystko co z nim zwjazane
        pozdrawiam i życze wielu dobrych win
        • kpdt Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 21.03.04, 13:17
          w każdym razie, wina poniżej 40 zł traktuj jako wina stołowe, jako dodatek do
          obiadu np. zamiast piwa czy wódki i nie szukaj w nich poezji
          • juancruz Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 21.03.04, 14:35
            az tak drastycznie bym do tego nie podchodzil...
            to tak jakby mowic, ze samochody zaczynaja sie od 60 tys. zl
          • hania55 Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 21.03.04, 18:10
            No to jak to jest według Ciebie, kpdt - wina zaczynają się od 40 czy od 60 zł?
          • Gość: docg do kpdt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 18:22
            po przeczytaniu kilku twoich postow mam wrazenie,ze pracujesz w jakims sklepie
            z winem, gdzie probujesz roznym naiwniakom wciskac butelki za cene nieadekwatna
            do ich zawartosci. Ta wypowiedz:
            "w każdym razie, wina poniżej 40 zł traktuj jako wina stołowe, jako dodatek do
            obiadu np. zamiast piwa czy wódki i nie szukaj w nich poezji"
            dyskwalifikuje Cie zupelnie jako znawce czy milosnika wina, bo:
            po pierwsze w sposob nieuzasadniony laczysz jakosc wina z jego cena
            po drugie nie znasz znaczenia okreslenia "wino stolowe"
            po trzecie zwracasz sie do kogos, kto pije wodke do obiadu, i last but not
            least nie zauwazasz, ze wlasnie to "szukanie poezji" jest najwazniejsze
            niezaleznie od ceny wina, a tak przy okazji, do 40 zl to calkiem sporo jak na
            butelke codziennego wina do obiadu; 40 x 30 = 1200, nieprawda?
            pozdrawiam serdecznie
            • kpdt Re: do kpdt 22.03.04, 20:07
              Gość portalu: docg napisał(a):

>
              > po pierwsze w sposob nieuzasadniony laczysz jakosc wina z jego cena

niestety ale jakość ma swoją wartość a to czasami wyraża się w złotówkach

> po drugie nie znasz znaczenia okreslenia "wino stolowe"

możliwe, nie przeczę, stosujemy najwidoczniej różne kryteria

> po trzecie zwracasz sie do kogos, kto pije wodke do obiadu, i last but not
              > least nie zauwazasz, ze wlasnie to "szukanie poezji" jest najwazniejsze

tak zgoda, tylko trudno znaleźć poezję tam gdzie jej nie ma

> niezaleznie od ceny wina, a tak przy okazji, do 40 zl to calkiem sporo jak na
              > butelke codziennego wina do obiadu; 40 x 30 = 1200, nieprawda?

faktycznie ale kto wypija codziennie i to sam, butelkę wina do obiadu chyba, że
              wraca do domu taksówką albo ma osobistego szofera, w takim przypadku stać go
              będzie i na butelkę !

także serdecznie pozdrawiam
              • hania55 Re: do kpdt 22.03.04, 21:17
                kpdt napisała:

>
                > faktycznie ale kto wypija codziennie i to sam, butelkę wina do obiadu chyba,
                że
                >
                > wraca do domu taksówką albo ma osobistego szofera, w takim przypadku stać go
                > będzie i na butelkę !

Niektórzy nie piją wina do obiadu sami, tylko w towarzystwie rodziny, a obiady
                jadają w domach, bo gdyby mieli codziennie obiad z butelką wina na mieście
                zaliczać, musieliby plasować się na liście 100 najbogatszych Polaków.

>
                > także serdecznie pozdrawiam

Przyłączam się do pozdrowień.
      • Gość: kris Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 10:36
        Ja zacząłem od przeglądu Torresów po ok 30 zł. I bardzo mi się spodobało.
        • nie.my Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 23.03.04, 10:41
          Gość portalu: kris napisał(a):

> Ja zacząłem od przeglądu Torresów po ok 30 zł. I bardzo mi się spodobało.
          Przejrzyj takze te po 50-60 pln, takze warto, najwyzszej polki Torresa jeszcze
          nie wypilem ale to kwestia czasu.

Pozdrawiam

NieMy
          • Gość: Kris Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 10:57
            Te po 50-60 też próbowałem, bo chyba popadłem jeśli nie w fanatyzm, to na pewno
            w sentyment (zaczęło się od wizyty w winnicy). I zostało na dobre.
      • waza101 Re: OD CZEGO ZACZĄĆ??? 27.03.04, 16:55
        Każda, nawet najdłuższa podróż,zaczyna się zawsze od pierwszego kroku( jak mówi
        stare chińskie przysłowie\). Jeśli już próbujesz różnych win - jesteś na
        właściwej drodze!!! Poza tym dobre wino, to takie,które Ci smakuje (to z kolei
        dewiza mojej drugiej połowy). Jednym słowem tylko własne eksperymenty,które
        natchną Cię do poszukiwań i poszerzania swojej wiedzy są odpowiedzią na Twoje
        pytanie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka