Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    21.03.04, 21:13
    Ostatnio spotkałem się z taką nazwą,czy ktoś mógłby mi "opowiedzieć" coś o
    tym winie...z góry dzięki.
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: Rivaner 21.03.04, 21:26
        Rivaner to nazwa, używana dla odmiany Muller-Thurgau, głównie w dolinie Mozeli
        oraz np w Luksemburgu.Trwają spory czy jest to krzyżówka Rieslinga z
        Sylvanerem, czy krzyżówka dwóch klonow Rieslinga. Szczep szeroko
        rozpowszechniony w Niemczech, gdzie tłuką z niego na potęgę liebfraumilch, a
        także w Nowej Zelandii, gdzie jeszcze w 1994 r. był drugą uprawą po Chardonnay.
        Daje wina płaskie, nieciekawe, jedynie w Badenii nieco lepsze, z
        charakterystyczną nutą muskatową. Uprawia się go jeszcze w Austrii, na
        Węgrzech, w Jugosławii i Anglii.
        Najlepsze co można z niego uzyskać to poprawne wina stołowe.
        pozdrawiam
        • fidelio23 Re: Rivaner 21.03.04, 21:36
          Dzięki za wyczerpującą odpowiedź...chętnie zainteresowałbym się winem,ale
          niestety nie wiem jak zacząć.Mógłbym prosić o jakieś wskazówki?
          Pozdrawiam
          • winersch Re: Rivaner 21.03.04, 21:53
            Pić i czytać. Czytać i pić. Pić i robić notatki. Co Ci się w którym winie
            podobało i dlaczego? Zacznij od win nienajdroższych. Zawsze wąchaj i próbuj
            rozpoznać aromaty. Znowu czytaj. Jeżeli po polsku to Jancis Robinson - Kurs
            wiedzy o winie, Pedersen i Ronold - Wina Świata, Hugh Johnson - Atlas Win Świata
            Jeśli po angielsku to The Oxford Companion to Wine pod redakcją Jancis
            Robinson, jeśli po francusku to Andre Domine - Le Vin (wyszła też wersja
            angielska. To na początek. Poprawna, choć nierówna jest seria winoteka - małe
            książęczki wyd. wiedza i Życie. No i oczywiście Bienczyk&Bońkowski - Wina
            Europy. Poza tym czytaj Magazyn Wino. Ale przede wszystkim ćwicz. Pij i notuj.
            pozdrawiam
      • Gość: qmp1 Re: Rivaner IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 00:37
        Drogi Professore Winersch!
        Nie od rzeczy będzie dodac do Twojej notki dość istotna dla tematu
        informację.Otóż RIVANER - to zawsze wytrawna wersja M-T, który jak wynika z
        badań genetycznych robionych dla DWI /Deutsche Wein Institut/ jest krzżówką
        Rieslinga i jego klonu.W literaturze /nirpoprawnie krzyżówka Rieslinga i
        Sylvanera - stąd nazwa./ Używany w niektórych rejonach Niemiec -
        Pfalz,Rheinhessen,Nahe do produkcji Liebfraumilch, ale czest jest to najlepszy
        składnik tej "mieszanki".Uprawiany jeszcze w Czechach, na Słowacji i w
        Kanadzie .W Niemczech ostatnio zastępowany w winnicach przrz szczepy czerwone i
        oba Pinoty /biały i szary/.Pozdrowienia QmP1
        • winoman Re: Rivaner 22.03.04, 01:08

> informację.Otóż RIVANER - to zawsze wytrawna wersja M-T, który jak wynika z
          > badań genetycznych robionych dla DWI /Deutsche Wein Institut/ jest krzżówką
          > Rieslinga i jego klonu.

Szanowni Panowie Profesorowie :-))
          Wg. moich źródeł Rivaner vel. M-T niedawno okazał się być krzyżówką Rieslinga i
          Chasselas de Courtillier. Ciekawe jakie będą kolejne wersje jego pochodzenia!
          A uprawia się go jeeszcze (i to wciąż sporo) w Nowej Zelandii, gdzie daje ponoć
          wina ciekawsze niż w ojczyźnie (ja piłem jedną wersję z NZ, była całkiem OK).

Pozdrawiam!
      • qmp1 Re: Rivaner 22.03.04, 01:29
        Drogi winomanie!
        Ze wzgledów dydaktycznych zbieram takie fakty jak podałes o pochodzeniu M-T-
        gdzie znajdę jakąś info żródłową o tej krzyżówce z Chasselas.A o Nowej Zelandii
        wiem, winersch też podał więc nie powtarzałem.W maju będę nad Mozelą ,może
        jakiś ciekawy Rivaner od małego producenta wpadnie mi w ręce - przechowam do
        Twojej następnej wizyty w naszej "akademii".pzdr qmp1
        • winoman Re: Rivaner 22.03.04, 01:38
          qmp1 napisał:

> Drogi winomanie!
          > Ze wzgledów dydaktycznych zbieram takie fakty jak podałes o pochodzeniu M-T-
          > gdzie znajdę jakąś info żródłową o tej krzyżówce z Chasselas.

"Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes", str. 142, "Oxford Companion to Wine "
          (red. jancis Robinson), str. 468.

> W maju będę nad Mozelą ,może
          > jakiś ciekawy Rivaner od małego producenta wpadnie mi w ręce - przechowam do
          > Twojej następnej wizyty w naszej "akademii"

A polecam się :-))

Pozdrawiam serdecznie!
      • panowca Re: Rivaner 25.03.04, 14:13
        ja ze swej strony moge dodać że w Czechach można trafić na pijalne Mueller-
        Thurgau które jednakże z reguły sa prostszymi winami tak w wersji aperitifowej
        jak i w wersji wytrawnej

fidelio23 napisał:

> Ostatnio spotkałem się z taką nazwą,czy ktoś mógłby mi "opowiedzieć" coś o
        > tym winie...z góry dzięki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka