fidelio23 21.03.04, 21:13 Ostatnio spotkałem się z taką nazwą,czy ktoś mógłby mi "opowiedzieć" coś o tym winie...z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winersch Re: Rivaner 21.03.04, 21:26 Rivaner to nazwa, używana dla odmiany Muller-Thurgau, głównie w dolinie Mozeli oraz np w Luksemburgu.Trwają spory czy jest to krzyżówka Rieslinga z Sylvanerem, czy krzyżówka dwóch klonow Rieslinga. Szczep szeroko rozpowszechniony w Niemczech, gdzie tłuką z niego na potęgę liebfraumilch, a także w Nowej Zelandii, gdzie jeszcze w 1994 r. był drugą uprawą po Chardonnay. Daje wina płaskie, nieciekawe, jedynie w Badenii nieco lepsze, z charakterystyczną nutą muskatową. Uprawia się go jeszcze w Austrii, na Węgrzech, w Jugosławii i Anglii. Najlepsze co można z niego uzyskać to poprawne wina stołowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fidelio23 Re: Rivaner 21.03.04, 21:36 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź...chętnie zainteresowałbym się winem,ale niestety nie wiem jak zacząć.Mógłbym prosić o jakieś wskazówki? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Rivaner 21.03.04, 21:53 Pić i czytać. Czytać i pić. Pić i robić notatki. Co Ci się w którym winie podobało i dlaczego? Zacznij od win nienajdroższych. Zawsze wąchaj i próbuj rozpoznać aromaty. Znowu czytaj. Jeżeli po polsku to Jancis Robinson - Kurs wiedzy o winie, Pedersen i Ronold - Wina Świata, Hugh Johnson - Atlas Win Świata Jeśli po angielsku to The Oxford Companion to Wine pod redakcją Jancis Robinson, jeśli po francusku to Andre Domine - Le Vin (wyszła też wersja angielska. To na początek. Poprawna, choć nierówna jest seria winoteka - małe książęczki wyd. wiedza i Życie. No i oczywiście Bienczyk&Bońkowski - Wina Europy. Poza tym czytaj Magazyn Wino. Ale przede wszystkim ćwicz. Pij i notuj. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmp1 Re: Rivaner IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 00:37 Drogi Professore Winersch! Nie od rzeczy będzie dodac do Twojej notki dość istotna dla tematu informację.Otóż RIVANER - to zawsze wytrawna wersja M-T, który jak wynika z badań genetycznych robionych dla DWI /Deutsche Wein Institut/ jest krzżówką Rieslinga i jego klonu.W literaturze /nirpoprawnie krzyżówka Rieslinga i Sylvanera - stąd nazwa./ Używany w niektórych rejonach Niemiec - Pfalz,Rheinhessen,Nahe do produkcji Liebfraumilch, ale czest jest to najlepszy składnik tej "mieszanki".Uprawiany jeszcze w Czechach, na Słowacji i w Kanadzie .W Niemczech ostatnio zastępowany w winnicach przrz szczepy czerwone i oba Pinoty /biały i szary/.Pozdrowienia QmP1 Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Rivaner 22.03.04, 01:08 > informację.Otóż RIVANER - to zawsze wytrawna wersja M-T, który jak wynika z > badań genetycznych robionych dla DWI /Deutsche Wein Institut/ jest krzżówką > Rieslinga i jego klonu. Szanowni Panowie Profesorowie :-)) Wg. moich źródeł Rivaner vel. M-T niedawno okazał się być krzyżówką Rieslinga i Chasselas de Courtillier. Ciekawe jakie będą kolejne wersje jego pochodzenia! A uprawia się go jeeszcze (i to wciąż sporo) w Nowej Zelandii, gdzie daje ponoć wina ciekawsze niż w ojczyźnie (ja piłem jedną wersję z NZ, była całkiem OK). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
qmp1 Re: Rivaner 22.03.04, 01:29 Drogi winomanie! Ze wzgledów dydaktycznych zbieram takie fakty jak podałes o pochodzeniu M-T- gdzie znajdę jakąś info żródłową o tej krzyżówce z Chasselas.A o Nowej Zelandii wiem, winersch też podał więc nie powtarzałem.W maju będę nad Mozelą ,może jakiś ciekawy Rivaner od małego producenta wpadnie mi w ręce - przechowam do Twojej następnej wizyty w naszej "akademii".pzdr qmp1 Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Rivaner 22.03.04, 01:38 qmp1 napisał: > Drogi winomanie! > Ze wzgledów dydaktycznych zbieram takie fakty jak podałes o pochodzeniu M-T- > gdzie znajdę jakąś info żródłową o tej krzyżówce z Chasselas. "Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes", str. 142, "Oxford Companion to Wine " (red. jancis Robinson), str. 468. > W maju będę nad Mozelą ,może > jakiś ciekawy Rivaner od małego producenta wpadnie mi w ręce - przechowam do > Twojej następnej wizyty w naszej "akademii" A polecam się :-)) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Rivaner 25.03.04, 14:13 ja ze swej strony moge dodać że w Czechach można trafić na pijalne Mueller- Thurgau które jednakże z reguły sa prostszymi winami tak w wersji aperitifowej jak i w wersji wytrawnej fidelio23 napisał: > Ostatnio spotkałem się z taką nazwą,czy ktoś mógłby mi "opowiedzieć" coś o > tym winie...z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś