Gość: lucia IP: *.skierniewice.vectranet.pl 30.08.10, 13:44 zaprosiłam znajomych na wieczór przy winku i wpadłam na pomysł, żeby podać do wina sery. jakie gatunki będą najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Znalazłem kilka rad odnośnie doboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 17:16 Dokładnie, najpierw trzeba zapytać jakie wino i do jakiego sera: toż jest tyle serów i tyle win. W dodatku z takiej ilości krajów, że nie ma ogólnej reguły. Są ogólne wskazówki, które można znaleźć w internecie, ale poza tym trzeba jeszcze uwzględnić to, że co jednemu smakuje, dla drugiego niekoniecznie musi się wydać smaczne. Ale ogólne porady można zaklasyfikować tak: Jak dobrać wino do sera Odpowiedz Link Zgłoś
dotka-dotka Re: Znalazłem kilka rad odnośnie doboru 09.09.10, 18:37 Osobiście najczęściej do merlota podaję ser pleśniowy z krakersami, winogrona i/lub oliwki (czarne i/lub zielone + zioła prowansalskie+ czosnek +oliwa z oliwek - przygotowane kilka godz wcześniej) Każdy jednak musi znaleźć swoją kombinację na wina i sery.... Smacznego:)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Znalazłem kilka rad odnośnie doboru IP: *.acn.waw.pl 09.09.10, 22:48 Dokladnie: wino dobiera sie do sera. Niektore wina nie pasuja w ogole do pewnych gatunkow sera, inne sie cudownie lacza, wzajemnie wzbogacaja i rozwijaja swoje smaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi dobre wino podawaj przed serem... IP: *.cable.casema.nl 09.09.10, 23:39 ...a złe po. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Jaki ser najlepszy do wina? 30.08.10, 17:31 Wino czerwone, wytrawne oczywiscie a co do serow zasada jest taka: podaje sie po 1 lub kilka serow o silnym aromacie i smaku, tyle samo "srednich" i tyle samo lagodnych.Dobrze jest podac wszystkie asortymenty jesli chodzi o "producentki" tj sery krowie, mieszane, kozie i owcze. Mozna podac rownoczesnie winogrona i orzechy a w niektorych regionach Francji serom towarzyszy rowniez salata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: że co? Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: 188.33.47.* 30.08.10, 17:41 felinecaline napisała: > Wino czerwone, wytrawne oczywiscie a co do serow zasada jest taka: podaje sie > po 1 lub kilka serow o silnym aromacie i smaku, tyle samo "srednich" i tyle > samo lagodnych.Dobrze jest podac wszystkie asortymenty jesli chodzi o > "producentki" tj sery krowie, mieszane, kozie i owcze. > Mozna podac rownoczesnie winogrona i orzechy a w niektorych regionach Francji > serom towarzyszy rowniez salata. Napisałaś w tym krótkim wpisie tyle zupełnych bzdur, że właściwie można śmiało stwierdzić że każda twoja rada skończy się smakowo-aromatyczną katastrofą. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Jaki ser najlepszy do wina? 30.08.10, 20:46 No to napisz swoje prawdy absolutne. Ja pisze z wlasnego doswiadczenia, tak, jak jadam od lat we Francji tak u siebie w domu, jak i u Francuzow, ktorzy wiedza co, jak i z czym jadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.153.76-86.rev.gaoland.net 31.08.10, 11:56 jak najbardziej zgadzam sie z felin, choc osobiscie czasem lubie wino biale z boursin, badz z reblochon'em. a najlepiej podaj wina z tego samego regionu co i sery; Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Jaki ser najlepszy do wina? 31.08.10, 12:22 Do tego zestawu polecam Ci wobec tego krztyne konfitury figowej albo galaretrki z granatu (moze byc porzeczka) lub jakiejkolwiek wg upodoban, recze, ze nie bedzie to katastrofa. A gdzie przepadl moj oponent - hiperrzeczoznawca? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Jaki ser najlepszy do wina? 31.08.10, 12:24 A do zalozycielki watku jako Skierniewiczanki i drugiego watkowego mieszkanca tego uroczego miasta mialabym prosbe baaaaardzo prywatna. Napisze do Was na adresy gazetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsądnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 13:21 felinecaline napisała: > jak i u Francuzow, ktorzy wiedza co, jak i z czym jadac. Nie wiem skąd pomysł, że jakakolwiek narodowość sama z siebie daje wiedzę na jakikolwiek temat (ja pewnie według Ciebie jestem ekspertem od serwowania różnych gatunków wódki z różnymi odmianami ziemniaka). Jako że Francja jest ojczyzną wielu znakomitych serów i win, to wydawać się mogłoby że jej mieszkańcy są dobrym źródłem wiedzy na temat serwowania tychże. Piszesz że jest inaczej a twoi znajomi i Ty psujecie sobie skutecznie przyjemność takiego połączenia. Ugruntowane przez lata schematy, kulinarny konserwatyzm i brak otwartości na wiedzę skutkuje poradami z cyklu "Wino czerwone, wytrawne oczywiście" co jest zwyczajną nieprawdą. Jest dokładnie odwrotnie: jak już dać najprostszą poradę to akurat zawsze bezpieczniej będzie podać do serów wino białe i to wcale niekoniecznie wytrawne! Nie chce mi się klepać o rzeczach tak powszechnie dostępnych w internecie, że nawet po polsku znajdziesz sensownie opisane zasady podawania serów do wina oparte na wiedzy a nie na notorycznie powielanych mitach (nie mówiąc o stronach francusko czy anglojęzycznych których są chyba tysiące). Więc podlinkuję do tekstu dzięki któremu pokażesz może swoim "Francuzom" jak może smakować wino którego smaku nie zrujnują serem: Kurdesz.com Miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą 31.08.10, 13:28 Za link dziekuje, Francuzi przez wieki nie zrujnowali smakow ani swoich win anio serow, kto chce i lubi jada zestawy tradycyjne, kto woli ,moze sobie eksperymentowac i "unowoczesniac" ad libitum. Jesli jednak ktos ma niewielkie rozeznanie tak w jednej jak i w drugiej dziedzinie i pyta na forum to moze niech zacznie swoje doswiadczenia od klasyki a na wszelkie odstepstwa bedzie mial cala mase czasu. "Wina czerwone, wytrawne oczywiscie" napisalam zas tak a nie inaczej dlatego, zeby nikomu nie przyszlo do glowy, ze jak czerwone to sobie poleje jakies "vin cuit"albo inny "czerwony" ulipek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 13:44 felinecaline napisała: > Francuzi przez wieki nie zrujnowali smakow ani swoich win ani > serow, kto chce i lubi jada zestawy tradycyjne, kto woli ,moze > sobie eksperymentowac i "unowoczesniac" ad libitum. Oczywiście że nie zrujnowali smaków win ani serów. Nigdzie tego nie napisałem. Napisałem, że korzystając z twojej porady w większości wypadków popsujemy sobie w sposób drastyczny smak wina. I tu żadne "tradycja" tego nie zmieni. Nie jest to też przedmiotem "eksperymentowania", bo zdecydowana większość właśnie tradycyjnych połączeń jest taka jak w podesłanym przeze mnie artukule na kurdesz.com. > Jesli jednak ktos ma niewielkie rozeznanie tak w jednej jak i w drugiej > dziedzinie i pyta na forum to moze niech zacznie swoje doswiadczenia od > klasyki a na wszelkie odstepstwa bedzie mial cala mase czasu. Dokładnie odwrotnie. Po co ma zaczynać od czegoś co może być zwyczajnie niesmaczne i się zniechęcić. Niech zacznie od smacznych i sprawdzonych połączeń które nie wymagają żadnych "odstępstw". Odstępstwem od "klasyki" i brakiem elementarnej wiedzy o fizjologii smaku jest radzenie komuś czegoś tak absurdalnego jak "Wino czerwone, wytrawne oczywiście". No więc powtarzam po raz kolejny, że oczywiście nie czerwone wytrawne, jeśli nie mamy dostatecznej wiedzy i doświadczenia żeby nie zrobić sobie z sera mydła z wina płynu hamulcowego. PS. Prawda że wysłałaś tą odpowiedź zanim przeczytałaś ten artykuł linkowany? Prawda, co? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą 06.09.10, 01:45 W ramach eksperymentu podałam wczoraj Tokaja Aszu z Bursztynem (dla tych, którzy nie znają: Bursztyn to twardy, polski, długo dojrzewający ser ze Spomleka, perełka wśród polskich serów). Bombowe zestawienie - ten ser w towarzystwie Tokaja pachnie karmelizowanymi migdałami. Warto! Poprę gorąco stronników białego, niekoniecznie wytrawnego wina; polecam również spróbować jak wybrane przez Ciebie sery smakują z wybranym winem ZANIM podasz gościom. Pewnie wymagać to będzie zakupu większej ilości sera i wina, ale cóż to szkodzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bombastix Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą 07.09.10, 19:56 ja w ubiegły weekend miałem nieoczekiwaną wizytę znajomych. Zdążyłem tylko wyjść do pobliskiego sklepu po kilka przekąsek. Niestety serów z bardzo górnej półki nie dostałem, ale camembert z oliwkami i drugi z orzechami presidenta jako przekąska i do tego białe wino (oczywiście zaraz zostanę zjechany, bo to była półsłodka varna, która pewnie nie powinna być serwowania razem z serami) postarały się o uśmiechy gości. Odpowiedz Link Zgłoś
manonthemon Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą 07.09.10, 20:50 bombastix napisał: (oczywiście zaraz zostanę zjechany, bo to była pół > słodka varna, która pewnie nie powinna być serwowania razem z serami) Jak widzisz, nie zostałeś zjechany. Zjechane zostają osoby, które pozując na ekspertów wciskają innym bzdury, jak masz sam ochotę na eksperymenty to świetnie - tylko tak się czegoś nauczymy. pozdrawiam, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le.O.N. Re: Najlepiej nie ryzykować, ale jak już to rozsą IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 13:03 A moze ktos zna jakas stronke o winach węgierskich. Z jakimi potrawami je pić. Albo ktore wina dobierac do jakich potraw. Pzdr. Le.O.N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.acn.waw.pl 09.09.10, 11:35 hmmm - zoskoczyla mnie to czerwone wino (i to wytrawne!) do serka. Jakos w ogole tego nie widze... Wino wytrawne sery wytrawne... po dwoch lykach masz zupelni morde znieczulona. Po pierwsze - ja bym na pewno dala do tego wszystkiego jakis leciusienki bialy chleb - moze nawet slodkie buleczki. po drugie chyba bym sie kierowala zasada im mocniejszy ser tym delikatniejsze winko - wlasnie ktos tu tokaja sugerowal - super pomysl - swietnie widze to slodycz jak sie przegryza nawet z najostrzejszym serem... a w ogole to nie nalezy sie spinac - sery jak najberdziej rozniaste i dedustowac powoli - jak czujesz ze juz sam kwas jesz - chlebek i przerwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blend Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 21:31 Gość portalu: ichi51e napisał(a): po drugie chyba bym sie kierowala zasada im mocniejszy ser tym delikatniejsze w > inko Niestety przy takim zestawieniu wina nie poczujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: 83.238.44.* 30.08.10, 22:13 Dobre jest gruyere, np. do Riojy, ale pewno nie tylko. Generalnie do czerwonych raczej twarde, niż pleśniowe. Pzdr, star@gazata.pl PS. Proszę o kontakt, rzadko kiedy można kogoś na Forum Wino z rodzinnego miasta spotkać:) Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Jaki ser najlepszy do wina? 31.08.10, 09:06 Gość portalu: sstar napisał(a): > PS. Proszę o kontakt, rzadko kiedy można kogoś na Forum Wino z rodzinnego miasta spotkać:) chcesz się wkręcić na imprezę? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
joddlersclub Re: Jaki ser najlepszy do wina? 09.09.10, 11:37 generalnie raczej odwrotnie, ale oczywiście jak kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le.O.N. Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 11:32 No to po pierwsze powiedz jakie masz wino. No a wczesniej co do jedzenia podajesz? Czy tak zamierzacie od razu od wina z serem zaczac? Pzdr.Le.O.N. Odpowiedz Link Zgłoś
joddlersclub Re: Jaki ser najlepszy do wina? 09.09.10, 11:35 Ponoć (ja nie przestrzegam, ale ciekawe): do koziego - beaujolais albo sauvignon blanc, bardzo pasuje prawdziwy szampan do ostrego owczego sera - biały riesling mozelski albo słodki rivesalt, do pecorino - dojrzały burgunder albo syrah brie, camembert - ciężkie czerwone wina z Nowego Świata i Hiszpanii, ciekawa kombinacja z chardonnay niemieckim lub austriackim, ale nie z drewnianej beczki roquefort - sauternes gouda, edamer - niemiecki silvaner emmentaler - kalifornijski zinfandel parmezan - włoskie amarone :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucia Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.skierniewice.vectranet.pl 09.09.10, 13:48 dzięki za wszystkie rady! impreza już się odbyła i wyszło całkiem fajnie, bo i towarzystwo międzynarodowe się zjawiło. koleżanka wróciła z kontraktu w Hiszpanii i przywiozła hiszpańskie czerwone wina - faktycznie ciężkawe, ale dobre. No i mieliśmy prawdziwe winko francuskie - leciutkie Coteaux du Layon - pycha. a sery podaliśmy różne, rodzime oczywiście: brie i camembert president (pokrojone w kawałeczki) w otoczeniu winogron, trochę koziego serka też się pojawiło no i zrobiłam founde z emmentalera.wyszło międzynarodowo, fajnie i smacznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Jaki ser najlepszy do wina? 09.09.10, 16:09 Ciesze sie, ze sie udalo a szczegolnie, ze mieliscie okazje oproznic butelke CÔteaux de Layon, bo to doskonale wino z mojej bliskiej okolicy (nie wszystkie one sa "leciutkie", oj, nie :D. Pamietam ktoregos lata towarzyszylam jako tlumacz polskiej grupie sportowcow, bylismy m.in zaproszeni do caveau jednego z tamtejszych producentow, byl czerwiec, upaly siegajace 35°. W piwniczce przyjemny chlodek, podano kilkanascie rodzajow wina, dawki byly bynajmniej nie "aptekarskie", towarzystwo popijalo podziwiajac wlasnie "lekkosc" owych win. I tak im bylo lekko na duszy i ciele dopoki sie z owej piwniczki nie wygramolili na wczesniej wspomniany upal. W autokarze nie mialam nadmiaru pracy, wszyscy spali dzwiecznie pochrapujac w roznych tonacjach. Na przyszlosc: bardzo smakowite "trio" to owe "côteaux de Layon" + ser plesniowy + gruszka "Conference". Odpowiedz Link Zgłoś
antuanette1 Re: Jaki ser najlepszy do wina? 10.09.10, 19:17 Coteaux du Layon - miałam okazję pić kiedyś, bardzo, bardzo mi smakowało :) ja do win podaję zazwyczaj pleśniowe sery, głównie brie, camemberta i lazura. innych moje towarzystwo raczej nie tyka ;) a te nam bardzo smakują, zwłaszcza z dodatkami, typu president - z oliwkami, pieprzem, orzechami włoskimi. mnie do serów najbardziej pasują białe wina, półsłodkie lub półwytrawne, ale ja się nie znam :) tak mi po prostu smakuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ser Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 11:47 Sauterne/Cote du Layon + roquefort (albo podobny bleu), Savoi + beaufort, abondance, cantal, Wódka + serek topiony, Piwo + wędzona rolada ustrzycka, oscypki, :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: 212.160.172.* 09.09.10, 12:36 Luciu i co ty bidoku zrobisz jak przyniosa wino chilijskie albo afrykanskie? Jakie sery dobrac? No jakie? Ja bym wybrala takie co wszystkim smakuja. Osobiscie w nosie mam czy do czerwonego wytrawnego wina pasuje camembert Turka czy nie. Ja lubie i mnie pasuje. I wg mnie taka powinna byc generalna zasada. Jedzmy to co nam smakuje a nie co jest modne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le.O.N. Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 12:55 Zapytaj Francuzow jakie wino pic do czego. Najczestsza odpowiedz: "Takie jakie lubisz i jakie Ci smakuje" :) Pzdr.Le.O.N. PS. Aczkolwiek nalesniki z dzemem jakos niekoniecznie pasuja do piwka. A miód dwójniaczek do schabowego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg09 Re: Jaki ser najlepszy do wina? 09.09.10, 13:23 Taki, który będzie smakował ;-)))) A tak poważniej - ilu gości, tyle podniebień. Nie utrafisz we wszystkie. Dlatego niezłym rozwiązaniem jest kilka różniących się mocno od siebie win - i kilka zróżnicowanych serów -niech tam sobie dobierają własne kombinacje podług osobistych upodobań. Orzechy i winogrona - żeby po każdej kombinacji oczyścić kubki smakowe - jak najbardziej. A tak swoją drogą, to nawet winiarze toczą w necie flame wars? Przecież de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: 195.205.221.* 09.09.10, 13:40 Sprobuj Fourme d'Ambert - mozna dostac na stoiskach serowych w Carrefour i Auchan, oraz niektorych Tesco (sprzedawany jest w kawalkach na tackach). Swietny ser plesniowy ( to oczywiscie moje prywatne zdanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piekna stronka Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 13:57 www.terroir-france.com/wine/cheese.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokey whiskey cola i czeski budweiser IP: 94.254.230.* 09.09.10, 15:38 a nie będziesz katować gości jakims siarkowym kwasem i penicyliną.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: 80.50.233.* 09.09.10, 18:12 Do sera podaje się wyłącznie wino białe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 22:41 ja pier...lę, nie masz poważniejszych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
wiesenblum Re: Jaki ser najlepszy do wina? 09.09.10, 23:52 Po pierwsze: jak masz dobre wino to nie zanieczyszcaj go serem Po drugie: sery plesniowe do polslodkiegi i slodkiego wina. Kto wpadl na pomysl laczenia bardzo wytrawnych win z ostrymi serami ? Leb bym mu chetnie urwal ! IM wytrawniesze wino tym lagodniejsze sery ! Zabawa smakow polega nie na poglebianiu a na kontrascie (czyli rownowazeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anirolka Re: Jaki ser najlepszy do wina? IP: *.jmdi.pl 11.10.13, 20:33 Bursztyn cudowny polski ser wolno dojrzewający idealny do wina wytrawnego i półwytrawnego Odpowiedz Link Zgłoś