ameli13 Re: Tokaj 04.05.04, 17:58 No właśnie jakoś tylko tytuł mi sie wysłał;-) Ale - juz wróciliśmy właśnie z Tokaju i musze przyznać, że podobało mi sie tam bardzo no i wina też całkiem fajne;-) Jak ktoś by sie wybierał to mam fajne namiary na noclegi i na knajpke z jedzeniem nie mówiąc juz o winiarniach... Mam pytanie - jak przechowywać Tokaj - czy jakieś szczególne warunki musi miec???? no i czy warto trzymać np Tokaj z 1972 5 pt Oremus dziekuje za odp i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nerodavola Re: Tokaj 04.05.04, 18:03 jeśli ci się udało coś zapamiętać z win które piłas to napisz chętnie się dokształcimy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Tokaj - długie IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.05.04, 22:06 Coś tam pamiętam - jako iż dotarliśmy pod wieczór do miasteczka Tokaj i bylo w dodatku święto to chcąc nie chcąc zaczełam od okropieństwa z piwnic Borostyan. Harslevelu 2002 smakował jak wygazowane Savieckoje Igristoje, Tokaj 3pt 1995 z tych samych piwnic był też okropny - w "bukiecie" czuć było jakąś chemie, alkohol...- no troche też bylo moreli, miodu, wanili ale nie polecam wogóle, 5pt juz nieco lepiej ale też nic godnego uwagi... Następny dzień juz był dużo lepszy - zaczęliśmy od piwnic Himesudwar z tych piwnic pamiętam: Himesudvar 2001 edes furmint - dość ciekawy bukiet - rodzynki przede wszystkim, troszke moreli, miodu - nawet, nawet... Himesudwar 2002 Harslevelu, late harvest - znowu savieckoje igristoje - tyle, ze nieco lepsze ale nie polecam Oremus 1993, Ch Kurucz 5pt - dość ciekawe, gęste, owocowe...ale to jeszcze nie to co bym chciała;-) Następne wina były z z Disznoko pamiętam na pewno, że piłam słodkiego Furminta 2000 i był całkiem , całkiem - ale nie pamiętam nic szczególnego... Samkował mi natomiast Disznoko 5pt z 1993 - nuty owoców - głównie śliwka, rodzynki, morele jak również karmel, wanilia Piłam jeszcze Disznoko Aszu Eszencia 1993 - naprawde skoncentrowane wino - fajnie słodycz współgrała z kwasowością, dużo niuansów owocowych (sliwka, morela,rodzynki) dodatkowo miód, wanilia i wiele innych ale nie pamiętam - wiem, ża właśnie miałam dylemat co mi bardziej odpowiada - czy 5pt czy ta właśnie aszu eszencia - za mało wypiłam żeby odpowiedzieć;-( Póżniej była piwniczka Pall Pince w Tarcalu - miło wspominam bardzo bo nad nią nocowaliśmy - wina które zapamiętałam to: słodki Tokaji Furmint 1999 - ciekawe, gęste, owocowe, orzeźwiające - polecam... Kolejne to 6pt aszu - też warto spróbować - co było jeszcze to musze przypomnieć sobie co by bzdur nie pisać Później juz były tokaje Oremus i te przypadły mi najbardziej do gustu - może je opisze kiedy indziej bo już nie mam siły;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nerodavola Re: Tokaj - długie 04.05.04, 22:49 gratuluje wywodu! toż to prawie jak przewodnik.. a moze i lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Himesudvar 05.05.04, 23:28 > Następny dzień juz był dużo lepszy - zaczęliśmy od piwnic Himesudwar > z tych piwnic pamiętam: > Himesudvar 2001 edes furmint - dość ciekawy bukiet - rodzynki przede wszystkim, > troszke moreli, miodu - nawet, nawet... > Himesudwar 2002 Harslevelu, late harvest - znowu savieckoje igristoje - tyle, ze > nieco lepsze ale nie polecam Jestem zdziwiony tak w sumie niską oceną tych win, choć muszę przyznać, że piłem starsze, najmłodsze było Harslevelu 2000. A nie piłaś szamorodnich, a przede wszystkim aszu z Himesudvar? Niektóre są naprawdę świetne, a 6 putt. z 1999, czy 5 putt. 1993 to wina wybitne! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ameli13 Re: Himesudvar 06.05.04, 13:29 Witam niestety nie pilam żadnego aszu z tych piwnic - byly takie plany ale jakoś później do miasteczka Tokaj nie wracaliśmy na pewno jak tam bede jeszcze raz popróbuje - jeśli chodzi o Harslevelu to dobre pilam tylko w Oremusie - miało aromat brzoskwini o którym pisze H.Johnson;-), szamorodnie tez piłam ale nie z tych piwnic;-( co zaś do piwnic Himesudwar to spodobał sie tam nasz przewodnik Wina Europy BB i wzbudził zainteresownie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIN Re: Tokaj - długie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.04, 22:43 Co oznacza 6put.aszu? Czy to już tokajska esencia,czy moze coś innego,wyjaśnijcie? proszę,A rocznik 1988?A co to aszu? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Tokaj - długie 20.05.04, 10:29 wrzuc tokaj w wyszukiwarkę - ten temat był już na forum parę razy Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Tokaj - długie 21.05.04, 10:09 > Co oznacza 6put.aszu? Oznacza wino otrzymane przed dodanie do moszczu lub wina bazowego 6 cebrzyków gron aszu (tyle przypada na 225 litrów gotowej mieszanki). Obecnie mierzy się to raczej zawartością cukru w gotowym winie, skala jest taka: 60-90 g/l - 3 puttonyos 90-120 g/l - 4 putt. 120-150 g/l - 5 putt. 150-180 g/l - 6 putt. ponad 180 g/l - aszu esszencia > Czy to już tokajska esencia,czy moze coś innego? Słynna esszencia, albo naturesszencia to jest coś zupełnie innego, to wino otrzymane przez fermentację soku, który wyciekł z gron aszu czekających po zbiorach na dodanie do wina bazowego, zawartoiść cukru jest dużo większa, co najmniej 250 g/l, często przekracza 600, a w Disznoko powiedzieli mi, że kiedyś mieli 916 g/l!!! > A rocznik 1988? Bardzo dobry, choć to jeszcze czasy sprzed przemian, więc jakość konkretnego wina jest często wielką niewiadomą. > A co to aszu? Aszu to grona dotknięte szlachetną pleścią (Botrytis Cinerea), które dzięki temu straciły dużo wody i zawierają niezwykle gęsty, skoncentrowany sok. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skarbnica Re: Tokaj 05.05.04, 20:47 5 put. Aszu warto trzymać. 1972 rocznik uchodzi za najwybitniejszy w XX w. Aszu tak jak wszystkie wina lubi stałą temp., wilgotność etc. Jedno go wyróżnia - nie musi leżakować. 5-6 put. aszu są właściwie nieśmiertelne. Przed wojną Fukier posiadał roczniki starsze niż 200 lat. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Tokaj 05.05.04, 21:35 ameli13 napisała: > Mam pytanie - jak przechowywać Tokaj - czy jakieś szczególne warunki > musi miec???? no i czy warto trzymać np Tokaj z 1972 5 pt Oremus > dziekuje za odp i pozdrawiam Warto! To najlepszy rocznik - spol moze potwierdzic :-) Generalnie wilgotnosc 70-90%, temp. 8-14, ale tak naprawde to wazne aby nie bylo skokow temperaturowych i korek nie wysychal, no raczej w miejscu zacienionym. Pozdrawiam, star ps. A ile kosztowal - przydalby mi sie, jak sie kiedys wybiore bede wiedzial czy mam sprzedac rower czy gitare ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Tokaj IP: *.compower.pl 05.05.04, 21:54 Dziekuje za odpowiedzi;-) tylko skąd ja taką wilgotność wynajde;-) Już pisze ile kosztowal - otóż sam rocznik 1972 kosztowal 22000 forintów czyli 420pln ale można było kupić w zestawie w sklad którego oprócz z 1972 wchodzily: Oremus 1988 4pt i Oremus 1989 6pt i to za 23000forintów czyli ok 440pln - kupiliśmy zestaw oczywiście a wszystko to w Vinotece Oremus pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Tokaj 05.05.04, 22:17 > Już pisze ile kosztowal - otóż sam rocznik 1972 > kosztowal 22000 forintów czyli 420pln ale można było kupić w zestawie > w sklad którego oprócz z 1972 wchodzily: Oremus 1988 4pt i Oremus 1989 6pt > i to za 23000forintów czyli ok 440pln - kupiliśmy zestaw oczywiście a wszystko > to w Vinotece Oremus No to musze sprzedac i rower i gitare :-( A z wilgotnoscia to dobrze jak jest wiecej niz 20% :-) no i oczywiscie chodzi u o dluuuugie przechowywanie (10 lat np lub dluzej). Mozna zreszta zawsze piwnice lekko podtopic ;-) Jesli to tylko kilka miesiecy (przeciez dluzej nie wytrzymasz pewno :-) lub lat - to aby nie gotowac ani nie wystawiac na slonce ;-) Pilem kilka win przechowywanych przez kilka lat przez znajomego w szafie w mieszkaniu w bloku i byly ok, choc jedno po 10 letnie juz nie bardzo - no ale do ogolnien sie nie wyrywam. Pozdrawiam star PS. Ja poki co mam w mojej piwnicy 80% wilgotnosci ale w tym 30% stechlizny :-( ktora podobno? przenika przez korek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Tokaj IP: *.compower.pl 05.05.04, 22:54 no to juz lepsze dane jeśli chodzi o te wilgotność - ង% to już łatwiej znaleźć - żałuje, że nie zabrałam kawałków pleśni z piwnic to już by warunki były nadzwyczaj komfortowe;-) ale pewnie długo nie potrzymamy tych win - raczej ten z 1972 nie dotrwa 40-u lat a było by fajnie, bo by obchodzil 40-e z moim chlopakiem... pozdr i jeszcze raz muchas gracias Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Tokaj 20.05.04, 17:18 Gość portalu: ameli napisał(a): > Dziekuje za odpowiedzi;-) tylko skąd ja taką wilgotność wynajde;-) moge niedrogo humidor zorganizowac - zreszta co ja mówię drogo bo oryginalny kubański > Już pisze ile kosztowal - otóż sam rocznik 1972 > kosztowal 22000 forintów czyli 420pln ale można było kupić w zestawie > w sklad którego oprócz z 1972 wchodzily: Oremus 1988 4pt i Oremus 1989 6pt > i to za 23000forintów czyli ok 440pln - kupiliśmy zestaw oczywiście a wszystko > to w Vinotece Oremus > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś