Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co zrobić ???

20.07.12, 14:01
    Dostałam wino od szefa chateau cheval blanc 2007, kobiecym zwyczajem zapakowałam do bagażnika i jeszcze bardziej kobiecym zwyczajem - zapomniałam wyjąć. Tak więc leżakowało tam spokojnie ostatnie 3 tygodnie zaliczając te największe upały... (Oczywiście teraz leżakuje już w lodówce) Co zrobić z takim winem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marek Wypić. To chyba oczywiste. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 14:52
        • Gość: tomek Re: Wypić. To chyba oczywiste. IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 19:31
          Brawo, najpierw zagotowałaś a teraz mrozisz, heh wlej do bigosu :D
          • Gość: t Re: Wypić. To chyba oczywiste. IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 00:43
            pozdrów szefa! :)
          • sweetblond25 Re: Wypić. To chyba oczywiste. 23.07.12, 14:23
            Jak rozpoznać, że się zagotowało?
            • Gość: tomek Re: Wypić. To chyba oczywiste. IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 15:23
              hahahaha, Otwórz i posmakuj, będzie dobre :D
      • Gość: krk Re: Co zrobić ??? IP: *.maxnet.biz 23.07.12, 02:24
        wypić colą i lodem
        • hotelarz001 Re: Co zrobić ??? 23.07.12, 15:34
          Moi Drodzy jak rozpoznać, że wino zostało przegrzane:
          Wypukły korek jest oznaką nie prawidłowego przechowywania. W wysokiej temperaturze gazy z butelki wypierają korek, tym samym korek się rozszczelnia i wino "wypływa" z butelki.
          Najpierw przegrzałaś następnie zmroziłaś drastycznie dobre wino, teraz możesz je dać żulom pod sklepem :)
          Pamiętajcie o właściwym przechowywaniu !!
          • sweetblond25 Re: Co zrobić ??? 24.07.12, 11:43
            Zakładając, że nie popęłnię już takiego błędu z leżakowaniem w bagażniku, jak mam przechowywać wino w domu? Na parapecie chyba odpada? ;)
            • irouleguy Re: Co zrobić ??? 24.07.12, 13:47
              Trzymaj z jakimś w miarę ciemnym miejscu o stosunkowo stabilnej temperaturze.
              Dobrym miejscem ( w warunkach domowych ) jest np szuflada w komodzie, czy biurku
              ( zwłaszcza w biurku, bo masz wino pod ręką :) ) albo dno szafy. Kuchni lepiej unikać.

Nota bene, kiedyś dostałem w prezencie ewidentnie przegrzane Chateauneuf du pape.
              ( na etykiecie był ślad po strużce wina ). Schowałem do piwnicy i odkryłem je dopiero po kilku latach. Otworzyłem mocno sceptyczny i ze zdziwieniem stwierdziłem, że zachowało swoje walory smakowe.

Pozdrawiam
              • sweetblond25 Re: Co zrobić ??? 24.07.12, 13:56
                Myślę, że mogłoby mi miejsca braknąć w biurku i komodach jakbym zaczęła upychać w nich wszystkie wina jakie mam. Musiałam zmienić umiejscowienie naczyń w kuchni ale i tam miejsce się wyczerpało ;-)
                I dobrze wiedzieć, że ugotowane wino nie koniecznie muszę wlać do bigosu -byłby to najdroższy bigos jaki ugotowałam ;-))
                • hotelarz001 Re: Co zrobić ??? 24.07.12, 14:43
                  Moi drodzy, wino które ma poleżeć 10 lat w szufladzie to po 3 będzie nadawać się do wylania...
                  Nie wolno bezcześcić wina przechowując je w szufladzie czy w kuchni.
                  Smakowaliście wina tej samej etykiety przegrzanego i prawidłowo przechowywanego ??
                  • sweetblond25 Re: Co zrobić ??? 27.07.12, 14:59
                    Dobrze przechowywane wino miałam okazję degustować, a swojego podgrzanego jeszcze nie otworzyłam, jaka jest różnica?
      • Gość: rarewine Re: Co zrobić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 23:32
        Możesz mi sprzedać, chętnie kupię i przetestuję:) Kontakt na rarewine@interia.pl
        • sweetblond25 Re: Co zrobić ??? 02.08.12, 15:20
          Prezentów się nie sprzedaje ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka