Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino włoskie

21.01.13, 12:09
    Zastanawiam się nad najlepszymi włoskimi winami. Może piliście jakieś, które waszym zdaniem jest wyjątkowe? Próbowałam kiedyś wino, które jest ze szczepu który dojrzewa wcześniej niż inne, niestety nie pamiętam nazwy może ktoś też próbował?
    Obserwuj wątek
      • Gość: albarino Re: Wino włoskie IP: *.jjs.pl 25.01.13, 11:25
        Wyznacznikiem mogą być nagrody przyznawane przez Magazyn Wino
        a ten pod koniec 2012 roku jako najlepsze wino czerwone 2012 roku uznał właśnie wino włoskie
        Amarone della Valpolicella Speri

magazynwino.pl/239_wydarzenia/1267_grand_prix_magazynu_wino_2012.html
        • Gość: fun Re: Wino włoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 13:05
          Hm. Jakimś wyznacznikiem nagrody Magazynu Wino może i są, z tym, że magazyn chyba ocenia tylko te wina, które do oceny ktoś mu dostarczy. Jeśli nie dostarczy - to nikt go nie będzie tam oceniał, a zapewne większość sprzedawców/importerów win do oceny jednak nie dostarcza. Tak naprawdę, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, po prostu wina trzeba pić :), im więcej będziesz pił, tym więcej będziesz czuł i wiedział, innej drogi chyba nie ma. Polecam udać się do sklepu, najlepiej specjalistycznego, chwilę porozmawiać i ... zacząć pić wino. Znajomość tematu przyjdzie z czasem.
      • Gość: jp Re: Wino włoskie IP: *.ip.netia.com.pl 29.01.13, 15:16
        Quintarelli -Alzero fenomenalne
      • 0811podrozniczka Re: Wino włoskie 05.02.13, 08:29
        Myślę że szczep o który Ci chodzi to Primitivo:) Naprawdę wyjątkowe wina, przynajmniej moim zdaniem:)
        Jeżeli chcesz poczytać to zajrzyj na intopassion są dwa ciekawe artykuły o winach. Podsyłam ten o primitivo:) i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
        intopassion.pl/primitivo/
        • aka10 Re: Wino włoskie 13.02.13, 20:01
          www.winespectator.com/display/show?id=top100-2012
      • Gość: ratek Re: Wino włoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 19:41
        polecam "Barolo" od Pietro Marone dystrybutor Cavist/
      • Gość: michel Re: Wino włoskie IP: *.rev.stofanet.dk 25.03.13, 08:51
        "> Ja bardzo lubię Chianti Classico Docg,.............

Kiedys, w restauracji na Starym Miescie zamawialem wino pytajac kelnerki jakie maja. Ona na to, ze Bordeaux. Pytam jakie Bordeaux ? Ona, jak to jakie, Bordeaux !!!. Ja, troche poirytowany. Kochaniutka, w Boreaux jest okolo 8000 winnic.

• syren77ka Re: Wino włoskie 26.03.13, 14:50
        Ciekawa oferta jest tez w kameralnych sklepie z winami w Łomiankach, maja stronę internetowa ale trochę słabą www.dobre-alkohole.pl ale na miejscu naprawdę ciekawy wybór włoskich, podobno maja tez to które Ola Kwasniewska miała na weselu.
        • jeepwdyzlu Re: Wino włoskie 28.03.13, 09:24
          o jejku jeśli Ola piła to musi być boskie!!!
          lecę, lecę aż mi kapcie spadują...

jeep
          PS. Oczywiście nie spadują tylko spadywają
      • radpack Re: Wino włoskie 02.04.13, 16:34
        Z włoskich win strasznie lubię FRAGOLINO najlepsze jest takie kupowane bezpośrednio od winiarza we Włoszech ( w sklepach już nie ma FRAGOLINO z prawdziwych truskawek ). Z tych do dostania w prawie każdym markecie we Włoszech najbardziej smakuje mi Rocca Dei Forti Fragolino. Czasami można je znaleźć w sprzedaży w Polsce. Jak się trafi to spróbujcie naprawde warto.
      • agnieszka6411 Re: Wino włoskie 03.04.13, 09:55
        Jeśli włoskie czerwone to najlepsze jakie piłam to Amarone. Kupiłam tutaj: hermitage-sj.pl/category/46/

Kapitalne wino warte swojej ceny.

Primitivo di Manduria jest również warte uwagi.
      • Gość: rylec Re: Wino włoskie IP: *.adsl.highway.telekom.at 05.04.13, 19:03
        Czy ktos pamieta z jakiego sa szczepu dzieci, ktore wczesniej sie rodza?
        To chyba dobre porownanie

Ryszard Hanuszko
      • Gość: Lament Re: Wino włoskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.13, 14:01
        z włoskiego wina polecam półsłodkie Lambrusco. Czuć w nim ciepło słonecznej italii i włoskiego, lekkiego stylu życia. W ogóle każdy lubiący się w winie powienien przynejmniej raz w życiu spróbować któregoś Lambrusco:)
      • Gość: SpamNiePrzejdzie Płatny spamer. Uwaga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.14, 18:32
        lukaszkruszyna napisał(a):

> Dobre, sprawdzone wina włoskie, z różnych części kraju są dostępne na stronie [...]

Spadaj stąd płatny spamerze. Że też ktoś się daje nabierać na taki kit:

forum.gazeta.pl/forum/w,169615,151583091,151583091,_Wykonam_MArketing_Szeptany.html
        Nie dość że łazisz po forach i za pieniądze wypisujesz brednie o wszystkim co się da, a czego nigdy nie używałeś/kupowałeś:

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=lukaszkruszyna&title=&forum=
        To jeszcze reklamujesz tutaj nielegalny przemyt alkoholu do Polski. Bez akcyzy i z VAT opłaconym we Włoszech.
      • marikabrandmax Re: Wino włoskie 07.01.15, 12:26
        Witam,,,

Zapraszam do siebie.Reprezentujemy importerów typu M&P/Winoteka (mamy ceny hurt na ich produkty:P)Bezpłatna wysyłka już od 300 zł netto na cały kraj ubezpieczonym kurierem.Możliwość negocjacji cen przy większych zamówieniach.Profesjonalne doradztwo przy doborze win i alkoholi.Niemal nieograniczony wybór trunków.Zadzwoń/Napisz.Zapraszam:)

Marika Warszawa
        marika@brandmax.pl
        530203939
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka