massom 13.08.04, 11:37 Mam swojego agenta w Bułgarii i tak sie zastanawiam, czy khan krum robi z CS?? Bo blueridge to i w polsce moszna dostac, wiec zadna frajda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: docg Re: Bułgarskie wina... IP: 212.160.147.* 13.08.04, 12:40 kiedyś na forum zaglądał nasz człowiek w Bułgarii, tzn gość, który tam mieszkał i lubił wino. Pisał, że tam się robi świetne rzeczy, ale są one dostępne tylko na rynku miejscowym. Więc jak masz tam agenta, to kup ile się da. Najwyzej będziesz zimą pił grzańca ;-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
massom Re: Bułgarskie wina... 13.08.04, 13:03 no wlasnie, ale co?? Znam biale z KhanKrum, Domain Boyar (z linią blueridge włącznie) ale może czerwone? Nie mam zaufania za bardzo, bo te biale byly poprawne ale nie rzucaly na kolana (tak jak mnie ostatnio rzucilo pinot Griggio IGT z veneto (chyba - dam cynk jakie to bylo jak dokopie sie do butelki)... Zasadniczo to ja bialych nielubie, poza paroma ktore niezatarte wrazenie na mnie wywarly - Hugel i jego gewurztraminer, wlasnie to IGT i sycylijskie Chardonnay -tez nie pamietam czyje). Odpowiedz Link Zgłoś
docg białe nie 13.08.04, 13:13 no właśnie ten gość twierdził, że na białe bułgarskie nie ma co zwracać uwagi i pić tylko czerwone. Ale niestety nie wiem, jakie. Łatwiej byłoby, gdybyś miał agenta we Włoszech :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
massom Re: białe nie 13.08.04, 13:29 niestety we wloszech nie mam nikogo, zreszta tu bym sobie w miare poradzil. W sumie fajny sklepik odkrylem w Stolycy z winami z przewaga wloch. Na KEN iles tam, prawie na poczatku Ursynowa. A co do czerwonych to moj agent szuka.... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look_ash bulgaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 13:56 jest serwis polski o bulgarii - o ile pamietam bylo tam sporo na temat bulgarskich win - jest tez forum adres (chyba): www.bulgaricus.com Odpowiedz Link Zgłoś
kroplawina Re: Bułgarskie wina... 14.08.04, 16:56 to może coś z innego regionu - Stambolovo, np. Merlot Chateau Aida (aoc) Haskovo, piłam z 1996 - całkiem poprawny w stosunku do niskiej ceny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
massom Re: Bułgarskie wina... 23.08.04, 09:57 a jednak agent kupil pare butelek Traminer Khan Krum od Slav(cośtam - nie pamiętam). Jedna poszła do carbonary, a jedna do środka mnie. I takie oto wrażenia: złocisty kolor, z lekko zielonkawym odcieniem (ale bardzo lekko) przejrzysty, z refleksami, nos owocowy (jabłko, "eteryczność" melona), kwiatowy, lekko miodowy, (może lipa?) ale mało intensywny, smak niestety krótki, owocowy (melon, gruszka, jabłko) alkoholowy (chyba ze 13%), wyważony, widać ze wino niedojrzale (2003). Wino bardzo świerze i rześkie. Idealne wprost na gorące dni. Brakuje mi jednak w nim tramineroskiej tłustości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johanna Re: Bułgarskie wina... IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 23.08.04, 11:04 Znam jedynie Boyar Estate. Bardzo polecam Cabernet Sauvignon Reserve. Cena b. atrakcyjna i jakosc wystarczajaco wysoka, zeby polecic Boyar jako wino dla koneserow. Na ogol poslednie wina podaje do kolacji bo nie sa sie w stanie same wybronic", ale to Cabernet jest wystarczajace dobre, zeby podawac jako "gwozdz programu" Znajomi zachwalaja tez ich Merlot, ale nie moge sie na ten temat wypowiadac bo nie lubie Merlot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re: Bułgarskie wina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 19:02 Najlepsza Kadarka, jaką piłem była z Targoviste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesio8 Re: Bułgarskie wina... IP: *.tele2.pl 01.09.04, 12:50 Jeżeli masz "agenta" w Bułgari, to polecam DAMIANITZ-ę. Wytwórnia wina w rejonie Melnika. Robi też. Melnik 13 (półsłodki - jeżeli ktoś lubi) ale również trochę win z wyższej półki - z beczki, a nawet robione przez winmarkera (ReDark Merlot). Spędziłem ostatnio dwa tygodnie min. na enoturystyce i byłem i degustowałem w DAMANITZY. Podobno ktoś sprowadza ich wina do Polski, ale nie zapisałem kto. Podaję ich stronkę w internecie www.melnikwine.bg, a Pani Tzvetelina Shutova naprawdę sympatyczna. Polecam również Mawruda z rejonu Assenovgrad, ale tylko reserv - warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś