Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    17.05.02, 09:13
    Kupiłem niedawno butelkę wina z Mołdawii - cabernet sauvignon + merlot. Byłem
    przyjemnie zaskoczony. Nie była to żadna rewelacja, ale wino było co najmniej
    poprawne. W minionej epoce Mołdawia słynęła zdaje się z produkcji win słodkich,
    ale słyszałem opinie, że potencjał tego kraju jest bardzo duży i zmarnowany.
    Wino, które piłem, zdaje się potwierdzać to zdanie.

Trunek został wyprodukowany przez Cricova Acorex, która to nazwa pojawia się na
    etykiecie czterokrotnie łącznie z apelacją, a na kontretykiecie (oryginalna
    firmowa po polsku!) pięciokrotnie, wliczając w to adres iinternetowy stron
    firmy. No ale rozumiem, że młoda firma - rok powstania 1994 - stara się
    wypromować. Poniżej sznureczek do ww. etykiety:

www.acorex.net/Pictures/220101153108.jpg

Opisywane wino to Cricova Acorex 1999. Czy ktoś z Szanownych Dyskutantów ma
    jakieś doświadczenia z winami z Mołdawii?

Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: mash Re: Mołdawia IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.05.02, 09:44
        kiedys kupilem moldawski PORT , slodki , gesty (posmak koniaku) bardzo mocny i
        aromatyczy - cena (niepamietam) ale bardzo niska 15 - 16 PLN POLECAM ! Wino to
        bardzo pozytywnie mnie zaskoczylo
        pozdrawiam
        • malyf Re: Mołdawia 03.06.03, 22:05
          Polecam piwnice Mołdowy : Sav lub Chard. Do kupienia w Bomi. Cena 13,10 zł
          Pozdrawiam
          • t.o.m.e.k Re: Mołdawia 05.06.03, 11:29
            U mnie w firmie leżą dwie butelki Cricovy rocznik 1987 (!!!). Prezent od
            potencjalych klientów. Mam nadzieję, że bedzie okazja się do nich dobrać w
            najbliższym czasie. Nie omieszkam oczywiście zdać relacji...
      • limes1 Re: Mołdawia 08.06.03, 12:47
        Zgadzam się, Mołdawia jest u nas niedoceniana. Na czarną godzinę
        chowam "Czarnego mnicha", winko bez niespodzianek, czerwone, niby półsłodkie,
        ale tamtejsze wina raczej nie przystają do ogólnej klasyfikacji. Mnich ma
        charakter półwytrawnego wina; jego plebejski charakter sprawia, że można je
        pić praktycznie do wszystkiego, bez zbędnej pompy i celebry. Z winogron
        odmiany Cabernet, Merlot, Pinot Franc, uprawianych w Hagauz Eri.
        • svetomir Re: Mołdawia 08.06.03, 20:52
          Też pijam czasami mnicha i zgadzam sie z ocena. niczym nie zachwyca, ani nie
          zaskakuje, nie wbija sie w pamięc, ale całkiem przyjemnie sie go pije. No i
          zgadzam sie, ze jest raczej półwytrawny niz półsłodki, mimo nap[isu na etykiecie
      • Gość: zxy Re: Mołdawia IP: 217.8.178.* 16.07.03, 12:30
        A ja polecam wino moldawskie: Roza Kamratu
        Pzdr
        • svetomir Re: Mołdawia 16.07.03, 16:24
          Owzem, róza komratu jest niezła, jeśli kto półsłodkie lubi i chyba najtansza z
          mołdawskich
          • t.o.m.e.k Cricova 1987 zdobyta! 21.07.03, 13:33
            No więc stało się - Pani Prezes odbezpieczyła jedną butelkę Cricovy,
            poczęstowała cały dział i...
            O rrrrrany - aż mi żal bylo pić, bo juz sam bukiet był rewelacyjny. Najpierw
            szlachetny, ciepły winny zapach, potem pojawiają się delikatne akcenty
            truskawkowe, potem zaszumiało iglastym lasem (pewnie mołdawskim), a na końcu
            ostra jak igiełka nuta typowo alkoholowa (no jest tam przecież tego cale 11%,
            nie?). I potem jeszcze raz głęboki wdech - nie truskawki, przecież to bardziej
            w śliwki wchodzi... A ten las, to może jednak jakieś wspomnienia beczki, w
            której winko dojrzewało ostatnich 15 latek?
            Podobne wrażenia smakowe, całość zrównoważona, bez śladów kwasu, bez szorstkich
            garbników ocierających się o język i podniebienie. Wino wytrawne (a jakże!), a
            prześlizgiwało się przez gardło niczym szlachetna oliwa...

A potem opowieści o podziemnych korytarzach Cricovy, w których drzemią butelki
            win z kolekcji Goeringa, z których najstarsza pochodzi z roku 1903... Ach,
            pomarzyć miło... I tylko żal, że człowiek był samochodem, bo jeszcze jeden
            kieliszek na wzmocnienie wrażeń by się przydał...
      • Gość: jakk Re: Mołdawia IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 21:39
        w Mołdawii są dwie główne,konkurującemiędzy sobą,wytwórnie win: Cricova i
        Milesni Mici. Robione przez nie wina są świetne, pod warunkiem, że nie trafi
        się na podróbę (których nawet w Mołdawii nie brakuje). Mają fantastyczne
        piwnice (po kilkadziesiąt kilometrów korytzarzy do zwiedzania połączonego z
        degustacją i zakupami- polecam).Cabernet - świetne. A takiego Pinot jak
        rocznik 1989 z Milesni Mici dawno nie piłem.
        • Gość: panowca Milestii Mici n/txt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.03, 09:56

• Gość: Andy Re: Isabelle? IP: *.acn.pl 16.08.03, 17:20
            Cos takiego dzis skosztowalem,
            Nie jestem znawca win, ale mialem wrazenie ze pachnie "ciemnym zywym winnym
            gronem".Poza tym jest to wino tanie - wiec moze mnie wysmiejecie.Ale mile dla
            mnie bylo!
            • Gość: mo22 Re: Isabelle? IP: 213.25.206.* 22.08.03, 14:37
              Polecam restaurację mołdawską "villa moldova" koło Promenady przy Ostrobramskiej
              Dobre jedzenie i oczywiście zaskakujące wino. Można również kupić "na wynos" po
              bardzo przystępnej cenie.
              polecam!
      • Gość: star Re: Mołdawia IP: czech:* / 192.168.5.* 28.08.03, 09:33
        Czy piliscie cos z www.villamoldova.com.pl ? Warszawiacy pewno tak !?

Po pierwsze 'fantazyjne' opakowanie butelek w celofan (w sklepie spozywczym we
        Wroclawiu), a oprocz tego szczep Pinot Franc - wino z 1997.

Pozdrawiam
        pelen ciekawosci star

ps. I jeszcze ciekawostka z PdP - wino australiajskie ... Witt ... butelkowane
        w slonecznej Italii za jedyne 48zl (tez sklep spozywczy dal sie wpuscic w
        butelke).
      • edziecko_ulcik Re: Mołdawia 01.09.03, 20:18
        a ja polecam wino Lidia..... poziomki i przeróżne owoce :) ahhh super :)

do nabycia np w macro za jedyne ..12 - 14 złotych buteleczka :)
        ulcik
        • Gość: Klarcia Re: Mołdawia IP: *.stacje.agora.pl 05.09.03, 15:08
          polecam sklep w Wawie Grochowska 78 - Wina Mołdawskie. Super. Duży wybór,ceny
          konkurencyjne, można spróbować, a jak sie wiecej kupuje to właściciele zawsze
          jakąś buteleczkę gratis dorzucą.
      • alaguna Re: Mołdawia 07.09.03, 18:56
        Ja polecam Kagor.
        • docg a co to jest? 08.09.03, 12:02
          często słyszę nazwę "Kagor" więc z ciekawości pytam: co to jest Kagor? Ogólna
          nazwa wina jak np. "Sophia", czy też konkretny produkt konkretnej firmy, jak
          np. "Solaia"? A może wino z konkretnego szczepu winogron, jak np. "Sauvignon
          blanc" ??? Będę wdzięczny za wyjaśnienie
          pozdrawiam
          • Gość: candy Re: a co to jest? IP: *.chello.pl 08.09.03, 21:45
            Kagor-z tego co mi wiadomo-to deserowe słodkie wino z południa Mołdawii, z
            odmiany Cabernet Sauvignon.
      • jut_u_tu Re: Mołdawia 29.08.15, 07:30
        Dziś kupiłem wino o nazwie Mołdawska Piwnica Cabernet Sauvignon w Biedronce jest to wino wytwarzane z winorośli szczepu Cabernet Sauvignon uprawianych w południowej części Mołdawii - mikro strefie Etulia, idealnej do produkcji czerwonych win. Posiada piękny czerwony kolor z refleksami rubinu. Smak wykwintny, zharmonizowany o bogatym aromacie. Super tamtego wcześniejszego wina z Mołdawii nie mają bo nie widziałem ale to jest znakomite.Mołdawia słynie z dobrych win,a nawet bardzo dobrych.Firma która to wino produkuje ma taki adres bostavan.mb

• wal2000 Re: Mołdawia 25.02.16, 16:13
        ...zaskakujące wino powyżej średniej, doskonały stosunek cena/jakość , zdecydowanie może konkurować z wieloma winami włoskimi z tego gatunku, a nawet francuskimi . Delikatny zapach, czysta barwa , a przede wszystkim aksamitny , lekko korzenny i mieniący się smak. Piszę o Cabernet Savignon półwytrawnym, czerwonym winie z Mołdawskiej Doliny (nie mylić np z Mołdawską Winnicą lub innymi... !! ). Producent IM Vinaria Bostvan SRL. Kontretykieta w pełni po polsku, nie doklejana.
        Oczywiście są na świecie lepsze :)) , ale czy w tej cenie ? Polecam, ryzyko minimalne , a jakie zaskoczenie ....
      • jagoda253 Re: Mołdawia 06.05.21, 17:43
        Mołdawia słynie z winiarstwa, więc nic dziwnego że zaskoczyło, jest wiele ciekawych odmian z win mołdawskich, polecam poczytaj więcej o nich na vineo.pl/moldawia
      • dobrewina Re: Mołdawia 27.05.21, 15:02
        Tak, chociaż smakowo lepiej pasuje mi chilijskie wino jak Novas Gran Reserva Riesling
        . Jest to wino białe ze szczepu riesling. Jestem miłośnikiem ekologicznej produkcji wina, któe potem leżakuje w beczce. Z uwagi na drewno które jest wykorzystywane w regionie Bio Bio w Chille, nadaje nietuzinkowy smak wina. vinify.pl/vinedos-emiliana-novas-gran-reserva-riesling-2019
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka