joe_stru 14.06.02, 17:10 Krótkie pytanie: Czy ktoś z Was widział w Polsce wino z tego regionu? Ja nigdy - ręczę ,że we Wrocławiu nie do kupienia...pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GiorgioP Re: Priorato IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.06.02, 01:43 No wlasnie... tez bardzo chetnir bym wypil cos z Priorat. Wydaje mi sie, ze pilem Caberneta z tamtad ladnych pare lat temu, a byl to Rene Barbier importowany przez Agros, pewnie wramach jakiegos barteru, bez sensu ekonomicznego. Byl bardzo pyszny. Teraz wszedzie pelno Rene Barbiera, ale nie tego... Calkiem znosne wino (DOC Penedes) w dwoch wersjach, "generic" i reserva, ale nie Priorat. Ciekawe kto to importuje? Moze ktos wie i chociaz kilka kartonow by mozna kupic takiego Priorat'u... Rene ponoc robi jedne z najlepszych w tym regionie. Wprawdzie mam ostatnio okres "Hiszpania - NIE!", ale tego bym chetnie sprobowal. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Re: Priorato IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 15.06.02, 18:09 Wino Barbiera z apelacji Priorat nosi nazwę której nie pamiętam , ale jest paranoicznie drogie , w usa ponad 175 $ , wiec wyobrazasz sobie ile kosztowaloby u nas??? Jednak jak cos zauwazysz to daj znac.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienczyk Re: Priorato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 21:52 Dom Wina zaczyna sprowadzac bodaj najglosniejszego producenta w Priorato - Alvaro Palacios, w tym Ermite, czyli jedno z najbardziej "kultowych" jak sie mowi win katalonskich - M.Bienczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: Priorato IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.06.02, 08:43 Pytanko: Czy wspomniany Dom Wina ma jakas swoja oferte w internecie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienczyk Re: Priorato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 01:06 Gość portalu: GiorgioP napisał(a): > Pytanko: > > Czy wspomniany Dom Wina ma jakas swoja oferte w internecie? > > pozdrawiam Prosze pytac pod noch@poczta.onet.pl (to jest kobieta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: Priorato IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.06.02, 08:56 Ja nie pamietam co to bylo wtedy tego Barbiera. Wiem tylko, ze ekonomicznego sensu sprzedaz tego za uwczesna cene, byla bez sensu... ale bylo to dawno i bezpowrotnie zniknelo. Co do cen w USA, to trzeba czasami ostroznie podchodzic do niektorych cen: sam mam w domu kilka butelek, ktorych za cene amerykanska nigdy bym nie kupil, a tymczasem w Polsce sa o ponad polowe tansze! Wynika to chyba z malej produkcji i niewielkich ilosci (typu 500-1000 skrzynek) imortowanych do USA. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienczyk Re: Priorato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 21:54 Aha, sa tez prioraty (z niszej polki, ale niezle) Muellera (jesli ni eprzekrecam nazwiska) MB Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Priorato 24.06.02, 22:52 Legitim od De Mullera, z Prioratu, rocznik 1998, kosztuje między 50 a 60 zł. Importuje to AN.KA, więc powinno być łatwe do kupienia (zawsze można poprosić właściciela o sprowadzenie, jeśli sklep jest dobry, to powinno się udać). Za kilka dni otworzę, napiszę jak smakowało. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: Priorato IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 00:05 "AN.KA" ...czy to jakis szyfr? Prawde mowiac nie kojarze tego z niczym. Prosze wyjasnij, jesli to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Priorato 25.06.02, 00:45 > "AN.KA" ...czy to jakis szyfr? AN.KA Dystrybucja Sp. z o.o. to firma importująca wina, głównie z Hiszpanii (to właśnie oni sprowadzają wina Rene Barbier, cavy Freixenet i Segura Viudas, czy wina Bodegi Los Llanos z Valdepenas, Rioja Paternina, De Muller i wiele innych), a także z Francji. Większość ich win to dolna i średnia półka (jeśli chodzi o jakość, to raczej jej dolne obszary), ale trochę dobrych win też mają w swojej ofercie. Ich reklamy zdominowały "Świat Win". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: Priorato IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 01:03 Dzieki... niestety, ta lista faktycznie nie brzmi najlepiej((( Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Priorato 31.01.03, 06:37 W ramach odświeżania wątków zagrożonych zniknięciem pozwoliłem sobie przywrócić ten o Prioracie. Czy widział może ktoś z czytelników forum jakieś nowe ciekawe wina z tego regionu? Oczywiście chodzi mi o polskie sklepy, nie o prywatny import. A ponieważ w tym wątku pojawiła się moja wzmianka o reklamach, mam pytanie: czy poznański "Świat Win" jeszcze wychodzi? Nie widziałem żadnego numeru od września. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: Priorato 31.01.03, 07:36 Hej! Ze zdziwieniem stwierdzam ,że od 14.06.2002 nic się w sprawie Priorat nie zmieniło. Nie ma we Wrocławiu i już. A co do samej apelacji. Gdzieś czytałem (H.Johnson 2003?),że ta dość młoda hiszpańska gwiazda zaczyna tracić blask. Podobno , po zachłyśnięciu się nią kilka lat temu , teraz okazuje się ,że wina nie dojrzewają tak dobrze jak się tego spodziewano. Autor tej notki poleca jakąś inną apelacje , nie pamietam teraz , niestety ,jaką. Ktoś zna jakieś szczegóły???pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: Priorato 29.05.03, 23:53 Rotllan Torra Reserva 1997 Priorat: 50% Garnacha, 25% carinena, 25% Cab.Sauv. 2 lata w debie amerykanskim , 2 lata w butelce. Bardzo ciemne wino. Duzo tanin i zarazem delikatne. W ustach owoce lesne i ciemny rum, lekko gorzkawe w finiszu. Jedno z lepszych win jakie ostatni pilem. 80 pln wydaje sie cena bardzo atrakcyjna. Ciekawostka jest to, ze informacje na kontretykiecie podane sa w jez. hiszpanskim i katalonskim. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: Priorato 30.05.03, 08:36 Hej!!! A kto to sprowadza?? Kupuje się u Ciebie wysyłkowo?pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Priorato 01.06.03, 19:05 O Rene Barbier zwiazanym z Clos Mogador ( Priorato ) - www.verema.com/guia/bodegas/closmogador/ a nie zwiazanym z obecnym w Polsce markowanym jego imieniem ( Penedes ) prod. Freixenet - www.renebarbier.com/ W ten weekend powtorzylem sobie '97 Reserve RB - i wrazenie, mimo slabego rocznika, lepsze niz gdy poprzednio - no ale to byla 2 nad ranem w milym towarzystwie po degustacji torunskiej. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Priorato: Les Terrasses 99 10.06.03, 10:11 Les Terrasses 1999 od Alvaro Palacio. Wspaniałe wino, urzekający bukiet i nie mniej przyjemny smak. WS dał temu winu 90 pkt. Absolutnie warte banknotu z Władysławem Jagiełło :-) (no, troszkę reszty zostanie...). Do niedawna dostępne tylko w krakowskim Domu Wina, ma być też w Dyspensie. M44 Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Les Terrasses 99... 10.06.03, 10:13 ... 50% Garnacha tinta, 40% Mazuelo, 10% Cabernet sauvignon Tak z kronikarskiego obowiązku :-) M44 Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Les Terrasses 99... 10.06.03, 10:15 Potwierdzam, że to kawał porządnego wina! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gagapisa Re: Les Terrasses 99... 23.06.03, 10:51 Dolaczam sie do peanow pochwalnych, sa aromat wart jest gory zlota (ewentualnie zlotych). :) Odpowiedz Link Zgłoś