Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

vinoteki w Czechach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:30
    Witam. Mam pytanie, czy ktoś ma rozeznanie w czeskich Vinotekach? Co warto
    kupić? Czy jest duży wybór hiszpańskich win? Czy oprócz Pragi są ciekawe
    miejsca bliżej granicy np. Cieszyn czy Ostrawa? Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomtomclub Re: vinoteki w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:02
        W Czechach warto kupować wina morawskie (i czeskie) - ceny win zachodnich nie są
        chyba jakoś bardzo atrakcyjne. Odwiedziłem kiedyś dużą enotekę w Pradze (między
        Narodni, a pl. Betlejemskim - to w stronę "Zlatego Tigra", gdzie win raczej nie
        serwują ;-)) i ceny przypominały średnią warszawską. A morawskie naprawdę warto,
        bo "dobrze i tanio".
        • Gość: stef Re: vinoteki w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:05
          Dzięki. A apropos morawskich to może jakaś podpowiedź, co jest godne polecenia?
          Czesi mają swoje crianze?
          • Gość: tomtomclub Re: vinoteki w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:22
            Ha, kolega gustuje w czerwieni - tu lepiej wybierac białe: Spalek, Trpelka &
            Oulehla, Sonberk, Zborovsky, Kovac... Polecam Narodni Salon Vin w zamku w
            Valticach - za parę złoty wchodzisz do piwnic i degustujesz dziesiątki win,
            które można na miejscu kupić.
            • michal_jerzy Re: vinoteki w Czechach 15.06.05, 15:36
              kup kwietniowy Magazyn Wino , ktorego tematem przewodnim jest wino z moraw.
              bedzie to chyba najlepsza odpowiedz na twoje pytanie jakie wina czeskie warto
              kupic.

pozdrawiam

michal jerzy
            • Gość: docg Valtice IP: 212.160.147.* 01.09.05, 12:43
              popieram, Valtice to bardzo fajne miejsce, można (warto) zwiedzić zamek, a
              można zwiedzić tylko 3 sklepy z winem znajdujące sie w jego obrębie. Z win
              polecam ryzlink rynski i ryzlink wlassky od mikros-vin, oba w cenie poniżej 200
              koron.
              pozdrawiam
            • mknw Re: vinoteki w Czechach 27.09.05, 17:42

Valtice faktycznie są ładne i Salon Win robi wrażenie. Ale tak naprawdę
              największa frajda to odwiedzanie małych, nieznanych winnic i bezpośredni kontakt
              z winiarzami. W lipcu tego roku miałem okazję uczestniczyć w takiej wycieczce.
              Zrobiliśmy ponad 1000 km po Morawach i kawałku Słowacji. Wszystko zorganizowane
              na własną rekę z wielką pomocą znajomego z Czech, który poustawiał wszystkie
              spotkania i był naszym przewodnikiem i tłumaczem. Bez biegłej znajomości
              czeskiego jednak ciężko załapać wszystkie niuanse :). Jeżeli macie możliwość, to
              polecam wybranie się na taką wyprawę - wrażenia niezapomniane.

Cała wycieczka, wraz ze zdjeciami i opisem winek, jest już opisana na sieci:
              www.klubwina.pl/morawy_2005.shtml
              (dzisiaj są jakieś problemy z dostępem do stronki, ale mam nadzieję, że bardzo
              nie przeszkodzą w odbiorze)
      • Gość: mar Re: vinoteki w Czechach IP: *.novos.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:09
        Witam,
        warto zaglądnąć do Hypernova w Ostrawie. Z wszystkich sklepów tego rodzaju,
        jakie zwiedziłem w Ostrawie, mają tam największy wybór.
        • sstar Re: vinoteki w Czechach 27.07.05, 06:24
          Gość portalu: mar napisał(a):

> Witam,
          > warto zaglądnąć do Hypernova w Ostrawie. Z wszystkich sklepów tego rodzaju,
          > jakie zwiedziłem w Ostrawie, mają tam największy wybór.

no i do Podebradow (w centrum, na Rynku) gdzie nie tylko czeskie ale i
          zagraniczne w bardzo dobrych cenach oraz z przemyslanym asortymentem,

pzdr
          star
          • Gość: Meruńka Re: vinoteki w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 23:18
            Oprócz Valtic, niezły sklep jest w piwnicach pałacu w Buchlovicach. Duży wybór z
            okręgu winiarskiego Znojmo - w Lechovicach (droga nr 53 z Brna do Znojmo).
            Jasne, że na Morawach nalezy kupować wina morawskie (czeskich, z 2 małych
            okręgów winiarskich, nie próbowałam), najlepiej - białe. Z białych godne uwagi
            są Palava (pozdni zber chyba najlepszy, rocznik 2003 - w zeszłym roku w
            Valticach m-c 06. nie do dostania), Veltlinskie zelene (tez 2003). Z czerwonych
            - Rulandskie modre (=Pinot Noir), może też - Svatovavrzineckie.
        • woodpecker_from_mars Re: vinoteki w Czechach 01.09.05, 11:17
          w ogole w ichnich Hypernovach maja fajne stoiska z winkami:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka