Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino w ciąży

29.07.02, 17:32
    Jestem ciekaw opinii praktyków ;-) płci obojga,
    zwłaszcza z zagranicy. Czy w krajach winnych rozsądne
    kobiety w ciąży piją wino, czy też unikają go zupełnie?

Od znajomej pani doktor dowiedziałem się, że w pewnych
    sytuacjach ciążowych wino jest całkiem wskazane
    (oczywiście w niewielkich ilościach):
    * białe - przy skurczach przedwczesnych, które ponoć
    skutecznie wygasza
    * czerwone - przy niedokrwistości <:-)

PS. Poza tym nie mogłem się powstrzymać przed
    wyprodukowaniem postu nr. 1800 na naszym forum :-)
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Wino w ciąży 30.07.02, 10:24
        Widzę, że przymusowy odwyk Ci nie służy, czemu się absolutnie nie dziwię. :o)

Otóż podczas, kiedy moja Pani była w stanie odmiennym, pojechaliśmy na urlop do
        Francji i tam wśród przyjaciół autochtonów spożywaliśmy wino, a jakże! Nasi
        gospodarze należący do tamtejszej służby zdrowia nie wnosili żadnych
        sprzeciwów. Trzeba było, rzecz jasna, zachować pewien umiar, ale to wszystko.
        Nie spotkałem się tam z opinią, że kobieta ciężarna powinna wystrzegać się
        napojów alkoholowych. Odetchnąłeś? ;o)

Pozdrawiam!
      • hania_76 Re: Wino w ciąży 30.07.02, 19:28
        Można na pewno lampkę czerwonego wina wypić raz na dwa - trzy dni. Zdecydowana
        większość kobiet w ciąży cierpi na niedokrwistość, a wino pięknie wspomaga
        produkcję czerwonych krwinek.
        Dla kobiet karmiących wskazane jest bezalkoholowe lub niskoalkoholowe piwo.

Ups, to forum o winie nie o piwie....
        • spol Re: Wino w ciąży 31.07.02, 07:46
          hania_76 napisała:

> Można na pewno lampkę czerwonego wina wypić raz na dwa - trzy dni.

Czyżby odmienny stan aż tak wpływał na długość metabolizowania się alkoholu w
          organiźmie?

Natomiast jeśli chodzi o piwo i jego działanie wspomagające w okresie
          karmienia, to jest to informacja, którą posiadam z tego samego źródła, czyli od
          przedstawicieli francuskiej służby zdrowia. Oficjalnie niewielu lekarzy to
          przyzna, ale tak jest. Tylko czy aby na pewno to właśnie dziecię powinno wyssać
          z mlekiem matki? ;o)

Pozdrawiam!
          • docg Re: Wino w ciąży 31.07.02, 07:55
            ja bym się tam za bardzo opiniami lekarzy nie kierował i myślę, że umiarkowane
            ilości wina ciąży nie zaszkodzą. Raczej może zaszkodzić zdenerwowanie
            powodowane niemożnością wypicia czegokolwiek. Nie mówię oczywiście o znacznych
            ilościach, tylko o lampce do posiłku. Natomiast niepokojące mogą być opinie,
            jakoby alkohol w ciąży mógł powodować u dziecka tendencje do alkoholizmu
            (oczywiście wpóźniej, nie tak od razu ;) Ale to tylko takie tam opinie, chyba
            nie prawdziwe.
            pozdrawiam
            • Gość: Dr.KrisK Re: Wino w ciąży IP: *.eng.fsu.edu 31.07.02, 16:40
              Zaindagowałem u moich włoskich znajomych płci żeńskiej: otóż twierdzą one, że
              należy wystrzegać się wina białego (tak podobno głosi rodzinno-wiejska tradycja
              z Lombardii, bez oczywiście żadnej podbudowy teoretycznej), natomiast spokojnie
              można golić do posiłków wino czerwone.
              Ciekawe - ja bym zawsze sądził, że odwrotnie, ale one twierdzą, że rzecz
              sprawdzona przez pokolenia..
              KrisK
        • Gość: GiorgioP Re: Wino w ciąży IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.07.02, 09:00
          hania_76 napisała:

> Można na pewno lampkę czerwonego wina wypić raz na dwa - trzy dni.
          Zdecydowana
          > większość kobiet w ciąży cierpi na niedokrwistość, a wino pięknie wspomaga
          > produkcję czerwonych krwinek.
          > Dla kobiet karmiących wskazane jest bezalkoholowe lub niskoalkoholowe piwo.
          >
          > Ups, to forum o winie nie o piwie....

Z gory przepraszam, ze nie poddaje sie zasadom "netykiety"!

No ale nie wytrzymam, Shuriken! Pewnie masz zonie dac do picia "Karmi")))
          Zastanawiam sie skad ten stereotyp sie wzial? Reklamy telewizyjne? A moze
          dalszy ciag hasla "cukier krzepi", bo czym niby jest to "bezalkoholowe lub
          niskoalkoholowe" piwo, jak nie cukrem z woda?

Przy okazji powtarzanie takich stereotypow (ktory w tym wypadku wzial sie z
          bledu drukarskiego!) jak ten, ze szpinak ma duzo zelaza w koncu doprowadza do
          nadania im znamion prawdy.
      • shuriken Re: Wino w ciąży 08.08.02, 15:19
        Chciałem podziękować wszystkim za ciekawe informacje i wyrazy sympatii :-)

Tak się składa, że moja piękniejsza połowa w ogóle nie pije alkoholu w ciąży, więc tak
        naprawdę nie ma problemu <:-) Ale zawszeć ciekawie się dowiedzieć, jak to jest na świecie.

PS. Odwyk mi nie służy (a komu służy? ;-), ale jak się wreszcie uda nam przeprowadzić do
        nowego miejsca zamieszkania, to będę miał okazję otwierać częściej zacne butelki - dla gości,
        a więc i ja się "pożywię" <:-)
        • hania_76 Re: Wino w ciąży 08.08.02, 16:21
          shuriken napisał:

> Chciałem podziękować wszystkim za ciekawe informacje i wyrazy sympatii :-)
          >
          > Tak się składa, że moja piękniejsza połowa w ogóle nie pije alkoholu w ciąży,
          w
          > ięc tak
          > naprawdę nie ma problemu <:-) Ale zawszeć ciekawie się dowiedzieć, jak to je
          > st na świecie.

Tak czasem bywa - moja koleżanka, która w stanie przedciążowym uwielbiała
          czerwone wino, będąc w ciąży zmuszała się do wypicia przepisanego przez lekarza
          1 kieliszka na 2 dni (dla wzmożenia produkcji czerwonych krwinek). Mówiła, że w
          ogóle jej nie smakuje i nie może znieść zapachu.
          Pozdrowienia dla "piękniejszej połowy" i dla maleństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka