Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tianina w winie

31.07.02, 11:16
    jak odróżnić wina tianinowe? nie bardzo odpowiada mi ich ciężki, ostry smak.
    skąd mam wiedzieć, czy wino, któe chcę kupić nie jest tianinowe?
    dzięki za rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Michel Re: tianina w winie IP: *.horsens.dk 31.07.02, 11:24
        Taniny

Trzeba znac rodzaj wina tzn. rodzaj winogron
        Taniny nic nie maja wspolego z ciezkoscia lub letkoscia wina
        Z regoly, wina wloskie maja mala zawartosc tanin a wina francuskie i
        hiszpanskie sa bogate w taniny

GiorgioP, czy ogolnikowo, nie wchodzac w szczegoly dobrze wytlumaczylem problem
        po Polsku ?
        • Gość: GiorgioP Re: TANINA w winie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.07.02, 11:32
          )))

To powazny temat. Michel! Jest to bardzo ryzykowne uproszczenie. Absolutnie
          kraj pochodzenia nie ma tu znaczenia. Bez znajomosci konkretnych win, nie da
          sie pomoc koledze Nikicie.

Pewne ogolne zasady mozna by probowac tworzyc, ale od nich tez sie znajda
          wyjatki... Nie podejmuje sie takiego zadania.

pozdrawiam
          • docg Re: TANINA w winie 31.07.02, 13:41
            taniny bywają różne i zmieniają swój charakter wraz z upływem czasu (stają sie
            łagodniejsze). Nie sądzę jednak, aby były odpowiedzialne za ciężki i ostry smak
            wina. W każdym razie, ponieważ taniny pochodzą ze skórek winogron oraz z dębu,
            a więc jest ich najwięcej w winach czerwonych przechowywanych w dębowych
            beczkach, wystarczy unikać takich win, a najlepiej zostać wyłącznie przy
            białych. To będzie jednak duża strata.
            pozdrawiam
            • nikita18 Re: TANINA w winie 31.07.02, 16:55
              dziękuję wam za rady i dobre chęci. niestety lubię tylko wino czerwone,
              wytrawne, a jako "nowicjuszka" w pijaniu tego smakołyku, mam może głupie i
              dziwne pytania.
              dzięki i pozdrawiam
              • Gość: Joe_Stru Re: TANINA w winie IP: *.dial.pl 31.07.02, 18:14
                To też nie do końca tak , ale może sprobuj w taki sposob: W wielu książkach o
                winie są listy win ciężkich , średnich i lekkich. Najbardziej generalnie rzec
                biorąc , wina im cięższe tym bardziej taninowe...w większości przypadków
                powinieneś utrafić , pozdrawiam.
                • spol Re: TANINA w winie 01.08.02, 12:04
                  No a gdyby się posiłkować szczepem, z którego powstało wino? Ja na przykład
                  nigdy nie spotkałem tanicznego wina ze szczepu gamey (np. Beaujolais). A z
                  takiego syrah najczęściej robi się wina ciężkie.
                  • Gość: GiorgioP Re: TANINA w winie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.08.02, 18:33
                    spol napisał:

> No a gdyby się posiłkować szczepem, z którego powstało wino? Ja na przykład
                    > nigdy nie spotkałem tanicznego wina ze szczepu gamey (np. Beaujolais). A z
                    > takiego syrah najczęściej robi się wina ciężkie.

Nawet jako laik "francuski" nie zgodze sie. Wezmy takie Moulin-a-Vent czy
                    Brouilly - te co pilem - mocno garbnikowe, musza lezakowac (nawet 5 lat
                    nie "usuwa" wszystkich taninowych "wycieczek" smakowych).

Tak jak wczesniej napisalem: problem bardzo trudny i bez eksperymentow, droga
                    Nikito, nie obejdzie sie.

GP
                    • spol Re: TANINA w winie 02.08.02, 08:43
                      Widocznie mam obniżony próg wrażliwości na garbniki :o) Częstowano mnie kiedyś
                      winem Marsillac z Owerni. Przy nalewaniu do kieliszka należało uważać, aby
                      żadna kropla nie kapnęła na obrus, istniała bowiem obawa, że wypali w nim
                      dziurę... To pewnie od tego mi się ten próg przesunął ;o)

Pozdrawiam!
              • spol Re: TANINA w winie 01.08.02, 10:31
                nikita18 napisała:

> jako "nowicjuszka" w pijaniu tego smakołyku, mam może głupie i dziwne
                pytania.

Nie ma głupich pytań. Są tylko mniej lub bardziej mądre odpowiedzi! ;o) twoje
                pytanie może być co najwyżej trudne.

Pozdrawiam
                • Gość: nikita18 Re: TANINA w winie IP: 195.136.95.* 01.08.02, 16:18
                  serdeczne dzięki,że jesteście tacy mili
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka