nikita18 31.07.02, 11:16 jak odróżnić wina tianinowe? nie bardzo odpowiada mi ich ciężki, ostry smak. skąd mam wiedzieć, czy wino, któe chcę kupić nie jest tianinowe? dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michel Re: tianina w winie IP: *.horsens.dk 31.07.02, 11:24 Taniny Trzeba znac rodzaj wina tzn. rodzaj winogron Taniny nic nie maja wspolego z ciezkoscia lub letkoscia wina Z regoly, wina wloskie maja mala zawartosc tanin a wina francuskie i hiszpanskie sa bogate w taniny GiorgioP, czy ogolnikowo, nie wchodzac w szczegoly dobrze wytlumaczylem problem po Polsku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: TANINA w winie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.07.02, 11:32 ))) To powazny temat. Michel! Jest to bardzo ryzykowne uproszczenie. Absolutnie kraj pochodzenia nie ma tu znaczenia. Bez znajomosci konkretnych win, nie da sie pomoc koledze Nikicie. Pewne ogolne zasady mozna by probowac tworzyc, ale od nich tez sie znajda wyjatki... Nie podejmuje sie takiego zadania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: TANINA w winie 31.07.02, 13:41 taniny bywają różne i zmieniają swój charakter wraz z upływem czasu (stają sie łagodniejsze). Nie sądzę jednak, aby były odpowiedzialne za ciężki i ostry smak wina. W każdym razie, ponieważ taniny pochodzą ze skórek winogron oraz z dębu, a więc jest ich najwięcej w winach czerwonych przechowywanych w dębowych beczkach, wystarczy unikać takich win, a najlepiej zostać wyłącznie przy białych. To będzie jednak duża strata. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikita18 Re: TANINA w winie 31.07.02, 16:55 dziękuję wam za rady i dobre chęci. niestety lubię tylko wino czerwone, wytrawne, a jako "nowicjuszka" w pijaniu tego smakołyku, mam może głupie i dziwne pytania. dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Re: TANINA w winie IP: *.dial.pl 31.07.02, 18:14 To też nie do końca tak , ale może sprobuj w taki sposob: W wielu książkach o winie są listy win ciężkich , średnich i lekkich. Najbardziej generalnie rzec biorąc , wina im cięższe tym bardziej taninowe...w większości przypadków powinieneś utrafić , pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: TANINA w winie 01.08.02, 12:04 No a gdyby się posiłkować szczepem, z którego powstało wino? Ja na przykład nigdy nie spotkałem tanicznego wina ze szczepu gamey (np. Beaujolais). A z takiego syrah najczęściej robi się wina ciężkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: TANINA w winie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.08.02, 18:33 spol napisał: > No a gdyby się posiłkować szczepem, z którego powstało wino? Ja na przykład > nigdy nie spotkałem tanicznego wina ze szczepu gamey (np. Beaujolais). A z > takiego syrah najczęściej robi się wina ciężkie. Nawet jako laik "francuski" nie zgodze sie. Wezmy takie Moulin-a-Vent czy Brouilly - te co pilem - mocno garbnikowe, musza lezakowac (nawet 5 lat nie "usuwa" wszystkich taninowych "wycieczek" smakowych). Tak jak wczesniej napisalem: problem bardzo trudny i bez eksperymentow, droga Nikito, nie obejdzie sie. GP Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: TANINA w winie 02.08.02, 08:43 Widocznie mam obniżony próg wrażliwości na garbniki :o) Częstowano mnie kiedyś winem Marsillac z Owerni. Przy nalewaniu do kieliszka należało uważać, aby żadna kropla nie kapnęła na obrus, istniała bowiem obawa, że wypali w nim dziurę... To pewnie od tego mi się ten próg przesunął ;o) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: TANINA w winie 01.08.02, 10:31 nikita18 napisała: > jako "nowicjuszka" w pijaniu tego smakołyku, mam może głupie i dziwne pytania. Nie ma głupich pytań. Są tylko mniej lub bardziej mądre odpowiedzi! ;o) twoje pytanie może być co najwyżej trudne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita18 Re: TANINA w winie IP: 195.136.95.* 01.08.02, 16:18 serdeczne dzięki,że jesteście tacy mili Odpowiedz Link Zgłoś