Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odkąsic sznurek...

IP: 212.160.147.* 18.10.02, 13:57
    Tyle tutaj dyskutujemy o cenach wina i obciążeniach celno - podatkowych, a
    dopiero artykuł pana Marka Bieńczyka uświadomił mi, że może jest tak, że ci,
    którzy te opłaty ustalają nie widzą po prostu tego absurdu, bo im jest
    wszystko jedno... może w takim razie wystarczy kogoś uświadomić, że sprawą
    cła i akcyzy należy się zająć, bo obecne rozwiązania są po prostu szkodliwe?
    Jeśli ktoś ma koncepcję, do kogo można skierować monit w tej sprawie, to
    niech da znać.
    Obserwuj wątek
      • walet Re: odkąsic sznurek... 18.10.02, 14:26
        Rodzi mi sie nastepujaca acz nieco karkolomna koncepcja ;

1. wyslac wniosek do ministra Kolodki aby wprowadzic natychmiast zakaz
        mozliwosci zaliczania zakupow wina ( 7 - 22%) w koszty
        Minister powinien pomysl kupic bo nie bedzie powodowac ujemnych skutkow dla
        budzetu , raczej odwrotnie

2. powinno to wywolac pojawienie sie na wszystkich oficjalnych przyjeciach ,
        galach , rautach , obiadach wydawanych na czesc delegacji zagranicznych
        wodki zamiast dotychczas serwowanych win ; mam nadzieje ,ze kucharze czy
        szefowie protokolu znajda sie odpowiednio i dobiora :
        do ryb - Wodka Wyborowa , Polmos Krakow , 2001 (serve chilled)
        do pieczystego : Mysliwska , Polmos Poznan , 2002
        ewentualnie "Starka" , Polmos Zielona Gora , 1986
        do kawy i deseru : Krupnik , Polmos Warszawa , 2000

3. wniosek : jak sobie panowie Prezydent,Premier,ministrowie,poslowie,
        senatorowie zdadza sprawe ,ze teraz to trzeba do sklepu by sobie jakies
        winko kupic no i pojda ... to moze ich szlag trafi !!! i wezma sie
        za skonstruowanie wlasciwych przepisow

Pozdrawiam, marzyciel
        • Gość: Joe_Stru Re: odkąsic sznurek... IP: gil:* / 192.168.0.* 18.10.02, 14:33
          Pomysł jest fajny , ale nie zadziała. Oni wszyscy dużo jeżdżą za granicę , więc
          będą sobie stamtąd zwozić co popadnie. Mają paszporty dyplomatyczne , więc
          przed dostojnikiem pchającym przez przejście na Okęciu paletę bordo celnik
          wypręży się i zasalutuje. Także skucha , myślcie dalej...:)pzdr.
      • Gość: Michel Re: odkąsic sznurek... IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-5.had.worldonline.dk 18.10.02, 14:56
        dane odnosnie VAT i akcyzy na wino w krajach UE dla orjentacji jesli kogos to
        ciekawi

VAT akcyza ca. w euro
        na 1 butelke

Belgia 21% 0,46
        Dania 25% 0,95
        Finlandia 22% 2,35
        Francja 20,6% 0,03
        Grecja 18% 0
        Holandia 17,5% 0,48
        Irlandi 21% 2,87
        Italia 20% 0
        Lexemburg 15% 0
        Portugalia 17% 0
        Hiszpania 16% 0
        Anglia 17,5% 2,14
        Szwecja 25% 2,92
        Niemcy 16% 0
        Austria 20% 0

jak wiadomo w handlu wewnatrz UE nie ma cla

Dunczycy na wino wydaja w ciagu roku ponad 4,5 miljarda koron ca. 2,5 miljarda
        zl
        Statystyczny Dunczyk wypija 29,5 litra wina, 112 litrow piwa i 3,5 litra wodki

W krajach porownywalnych, Dania placuje sie na 9 miejscu pod wzgledem spozycia
        wina

Dane te nie sa kompletne ze wzgledu na olbrzymi handel przygraniczny, ktory nie
        da sie ujac w statystyki - dunczycy kupujacy w Niemczech a Szwedzi kupujacy w
        Danii

PS. ktos pytal - mam wiec w chwili obecnej w prywatnej domowej szafce 31 rodzai
        wina z Fracji, Italii i Hiszpanii. Z Pouillac, Pomerol i Chateauneuf du Pape,
        Cote de Provence-Bandol, Piemonte i Toscana oraz Rioja, Ribera del Duero i
        Carinena -minimum mala kasa z kazdego rodzaju. Apropos ostatniej prowincji
        apelacji hiszpanskiej, warto zwrocic na nia baczna uwage.

Dzis wieczorem chyba wyjmiemy z zona supermarketowe Barolo 1997 Azienda San
        Martino, lezakowane dwa lata w beczkach debowych, chm 5 lat ... powinno smakowac

weekendowe pozdrowienia
        • giorgio_primo Re: odkąsic sznurek... 18.10.02, 17:25
          Chcialbym sie zapytac:

Jaka jest akcyza na wino w Danii? Piszesz o cle i akcyzie, a podajesz VAT.
          Poniewaz wiem, ze w Danii jest podatek akcyzowy od wina, to jestem ciekaw jak
          wysoki? W UE nie ma cla, ale jesli obywatel Danii kupuje wino z Chile albo USA,
          to chyba jest w jego cenie clo? No chociazby z RPA... chyba.

pzdr
        • giorgio_primo Carinena 18.10.02, 17:29
          Moze to jakis zbieg okolicznosci, ale Carinena to winogrono chyba??? Czy ktos
          zna apelacje Carinena?

Takie mlode Barolo bedziesz pil??? Myslalem ze jak sa z 1997 to smakuja
          jak "stara podeszwa"... )))
          • winoman Re: Carinena 18.10.02, 17:43
            giorgio_primo napisał:

> Moze to jakis zbieg okolicznosci, ale Carinena to
            winogrono chyba??? Czy ktos
            > zna apelacje Carinena?

Ja znam :-)) Carinena to apelacja w Hiszpanii, w ktorej
            czerwone wina robi się z Garnachy, z domieszką szczepu
            Carinena. Tak, i szczep i apelacja mają tę samą nazwę!
            Francuska nazwa szczepu to Carignan.

Apelacja Carinena jest nieco na południe od Campo de
            Borja, na południowy zachód od Zaragozy.

Pozdrawiam!
          • Gość: Joe_Stru Re: Carinena IP: gil:* / 192.168.0.* 18.10.02, 17:45
            Jest apelacja carinena , i grono też , to chyba hiszpańska nazwa Carignan.
            Podobnie jest z Montepulciano , jakos tak , w winach z Carinena nie musi być
            gron carignan - carinena. pzdr.
            • Gość: GP Re: Carinena IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 18:14
              Dzieki... ja na Hiszpani sie nie znam)))

GP
              • Gość: observ Re: Carinena IP: *.acn.pl / 10.129.134.* 18.10.02, 19:42
                Jak zwykle mądrusie szukaja zaczepki.
                • Gość: Amsti Te branżowiec IP: proxy / 149.156.22.* 18.10.02, 20:01
                  A gdzie wcięło Twój szacunek do samego siebie?

• Gość: observ Re: "fachman" IP: *.acn.pl / 10.129.134.* 18.10.02, 20:13
                    Za króciutki jesteś aby mnie go pozbawić, ale jak widze te Wasze kolejne
                    zaczepki kończące się zawsze tym samym:że po to jest forum, że to inni
                    odbiegają od tematów (wątków) etc.,to wtedy wydaje mi się że powinniście
                    jeszcze bawić się na osiedlowych trzepakach.
                    • Gość: Amsti Re: 'fachman' IP: proxy / 149.156.22.* 18.10.02, 20:21
                      Gość portalu: observ napisał(a):

> Za króciutki jesteś aby mnie go pozbawić, ale jak widze te Wasze kolejne
                      > zaczepki kończące się zawsze tym samym:że po to jest forum, że to inni
                      > odbiegają od tematów (wątków)

A możesz wskazać 1 swój post na temat? Odpowiedz np. Winomanowi, zapytał się
                      chyba o konkretną rzecz

>etc.,to wtedy wydaje mi się że powinniście
                      > jeszcze bawić się na osiedlowych trzepakach.

A kogo to obchodzi co Tobie się wydaje, poza Tobą samym, skoro i tak nie masz
                      nic do powiedzenia w temaci "Wino"?

• hania_76 Re: 'fachman' 18.10.02, 20:22

> Za króciutki jesteś aby mnie go pozbawić, ale jak widze te Wasze kolejne
                      > zaczepki kończące się zawsze tym samym:że po to jest forum, że to inni
                      > odbiegają od tematów (wątków) etc.,to wtedy wydaje mi się że powinniście
                      > jeszcze bawić się na osiedlowych trzepakach.

Nie musisz sie bawic z nami. Zwlaszcza skoro to uwlacza Twojej godnosci.
                      • Gość: observ Re: 'fachman' IP: *.acn.pl / 10.129.134.* 18.10.02, 20:53
                        Jasne że nie muszę.tutaj akurat mnie nie oswieciłaś.A co do postów:
                        postów nie pisze "observ", czemu myślisz że JA się nie wypowiadam na forum?
                        Teraz to pewnie czekacie jak hieny żebym cokolwiek napisał jako "observ".Nie
                        dam Wam tej satysfakcji tylko będę OBSERVował Wasze pościki i
                        komentował "merytoryczną ich zawartość"...
                        Hani 76 od razu odpowiem że wiem iż nie muszę itd,itp.
                        • hania_76 Re: 'fachman' 18.10.02, 20:56

> Jasne że nie muszę.tutaj akurat mnie nie oswieciłaś.A co do postów:
                          > postów nie pisze "observ", czemu myślisz że JA się nie wypowiadam na forum?
                          > Teraz to pewnie czekacie jak hieny żebym cokolwiek napisał jako "observ".Nie
                          > dam Wam tej satysfakcji tylko będę OBSERVował Wasze pościki i
                          > komentował "merytoryczną ich zawartość"...
                          > Hani 76 od razu odpowiem że wiem iż nie muszę itd,itp.

Na tym forum nikt poza jeszcze jednym forumowiczem i jego klonami nie wypowiada
                          sie w taki sposob jak Ty, wiec nie trudno Was wyroznic. A na innych forach...
                          No coz, jesli to Ty piszesz pod nickiem Verbal, to juz wszystko jest dla mnie
                          jasne...
                          • Gość: Amsti Re: 'fachman' IP: proxy / 149.156.22.* 18.10.02, 21:04
                            hania_76 napisała:

> Na tym forum nikt poza jeszcze jednym forumowiczem i jego klonami nie
                            wypowiada
                            >
                            > sie w taki sposob jak Ty, wiec nie trudno Was wyroznic. A na innych
                            forach...
                            > No coz, jesli to Ty piszesz pod nickiem Verbal, to juz wszystko jest dla
                            mnie
                            > jasne...

Następny pacjent?

• Gość: Amsti Re: 'fachman' IP: proxy / 149.156.22.* 18.10.02, 21:09

> JA

Acha. To tłumaczy wszystko

• hania_76 Dobrze, ze nie MY 18.10.02, 21:11
                            Gość portalu: Amsti napisał(a):

> Gość portalu: observ napisał(a):
                            >
                            > > JA
                            >
                            > Acha. To tłumaczy wszystko
                            >
                            • Gość: Amsti Silne to jego Ego IP: proxy / 149.156.22.* 18.10.02, 21:16
                              Zaraz nam napisze celną ripostę. O prostactwie albo coś równie wznisłego

• Gość: Michel Re: Carinena IP: *.stofanet.dk 18.10.02, 22:28
            giorgio_primo napisał:

> Moze to jakis zbieg okolicznosci, ale Carinena to winogrono chyba??? Czy ktos
            > zna apelacje Carinena?
            >
            > Takie mlode Barolo bedziesz pil??? Myslalem ze jak sa z 1997 to smakuja
            > jak "stara podeszwa"... )))
            >
            >
            • hania_76 Michel, Książę Duński - sam wdzięk! 18.10.02, 22:35
              Gość portalu: Michel napisał(a):

>
              >
              > w samej rzeczy zwady nie szukam ale znow nie rozumiesz co czytasz, o´key w
              > piatkowy wieczor wybaczam, podalem VAT i akcyze a nie cla.

Wspaniałomyślny wobec własnych błędów bywasz!

> niewiem co cie z ta hania_76 i tym tam jak mu tam amsti czy chamsti laczy, bo
              > moze im pieluszki podeslac zeby w spodenki nie nasiusiali, co ?
              >
              > pozdrawiam i zwady nie szukam
              >

Mamy taką komunę, gdzie wszyscy szczęśliwie żyjemy ze wszystkimi, jeśli już
              koniecznie musisz wiedzieć.

PS. NIe podkreślaj tak nachalnie, że zwady nie szukasz, bo brzmi to mało
              wiarygodnie!

PS2. Co z tym światowym prawem cywilno-karnym? Żeby nie zaśmiecać forum, możesz
              mi odpowiedzieć na skrzynkę.
              • miszka44 Re: Michel, Książę Duński - sam wdzięk! 18.10.02, 22:41
                hania_76 napisała:

> Gość portalu: Michel napisał(a):
                >
                > >
                > >
                > > w samej rzeczy zwady nie szukam ale

Ze tez Wam sie chce z tym pajacem gadac. Mialem sie na jego temat nie odzywac,
                ale chyba zbyt czesto reagujecie na jego prostackie zaczepki. Szkoda Waszego
                czasu, tego typa nie zmienicie. Trzeba go traktowac jako zlo konieczne.
                M44
                • Gość: Michel Re: Michel, Książę Duński - sam wdzięk! IP: *.stofanet.dk 18.10.02, 23:02
                  miszka44 napisał:

> hania_76 napisała:
                  >
                  > > Gość portalu: Michel napisał(a):
                  > >
                  > > >
                  > > >
                  > > > w samej rzeczy zwady nie szukam ale
                  >
                  > Ze tez Wam sie chce z tym pajacem gadac. Mialem sie na jego temat nie
                  odzywac,
                  > ale chyba zbyt czesto reagujecie na jego prostackie zaczepki. Szkoda Waszego
                  > czasu, tego typa nie zmienicie. Trzeba go traktowac jako zlo konieczne.
                  > M44

wreszcie sie sypnelo, hania_76 jestes poprostu szwulem, a fe ty niecnoto -
                  tego to juz naprawde nie lubie, pomylies forum i splywaj do swoich
                • amsti M44 19.10.02, 14:26
                  >Trzeba go traktowac jako zlo konieczne.
                  > M44

Ee tam zaraz zło. Popatrz jego twóczość ewoluuje. Najpierw było:

ja jestem grzeczny, ale Giorgio....

Potem:

Ja jestem grzeczny, ale Giorgio, Amsti i Hania_76......

Teraz będzie:

Ja jestem grzeczny, ale Giorgio, Amsti, Hania_76 i Miszka 44.......

W najbliższej przyszłości:

Ja jestem grzeczny, ale Giorgio, Amsti, Hania_76, Miszka 44, Winoman,
                  Shuriken, Staś_75, Joe_Stru, Gaga, DOCG, Walet, Alchemik, Spol, Dziama,
                  itd...... i trzeba będzie specjalnie dla niego powiększyć ramkę tekstową, żeby
                  mu się wszyscy zmieścili.

Poza tym zwróć uwagę, że uczy się prawidłowo odpisywać nazwy z etykietek w
                  sklepie, a to świadczy że coś qma. A to że nie umie dodawać swoich butelek to
                  jakoś da się przeżyć.

Amsterdam
            • amsti Re: Carinena 19.10.02, 15:03

> > w samej rzeczy zwady nie szukam ale znow nie rozumiesz co czytasz, o´key w
              > piatkowy wieczor wybaczam, podalem VAT i akcyze a nie cla. Clo w Danii 12%
              > Barolo ma szczescie, ze dzis nie bedzie "zniszczone" i moze sobie jeszcze
              > troche polezakowac ma szanse smakowac lepiej niz stara zelowka. Mialem
              > niespodziewanych gosci co to win wloskich nie znosza ale w hiszpanskich sie
              > kochaja no i obalilismy trzy butelczyny Rioja Faustino V Reserva, 1995 - tez
              > dobre a goscie byli szczesliwi.
              > troche juz mi sie palce placzo, scuzate ma che cosa amigo, nie udalo ci sie
              z
              > ta Carinena, co ? ale chryja he,he,he
              > a wiesz tak po cichu, na tym chyba mozna lepiej zarobic niz na twoim Barolo
              >
              > niewiem co cie z ta hania_76 i tym tam jak mu tam amsti czy chamsti laczy,
              bo
              > moze im pieluszki podeslac zeby w spodenki nie nasiusiali, co ?
              >
              > pozdrawiam i zwady nie szukam

Eee takie głodne kawałki piszesz. Krótki ten tekst jak na Ciebie i za mało w
              nim wątków sensacyjnych. Ledwie jedno zdanie o gościach.

Patrz jaki kiedyś byłeś dobry:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=44&w=644641&a=776585

Walnij coś w tym stylu. O trudnym dzieciństwie (tylko ustal narodowość
              Rodziców, żeby Ci się nie pomieszło kto był kim), jak się równocześnie
              urodziłeś w Polsce i Danii, o prześladowaniach w Polsce i ucieczce na Zachód z
              żoną, córką (zgubiłeś jeszcze synuuff), jak chodziłeś do szkoły w Polsce i
              Danii, względnie tylko w Polsce lub tylko w Danii, jak Ci się świetnie powodzi
              i jak Ci wredni Rodacy nie dają żyć na forum. Wpleć w to historię degustacji
              znakomitego Pomerol rocznik dowolny bez apelacji smakującego jak whisky ale za
              to bardzo dłuugim ogonem i jak to ma wpływ na rozwój Twojej kultury osobistej
              i umiejętności płacenia kartą Visa. Dodaj jeszcze wspólne przygody z Michelem-
              seniorem (juniorem) w trakcie wakacji w Warszawie na ulicy Topiel i o tym jak
              postawiliście choinkę na długo przed świętami pouczając innych jak ich "chłop
              belgijski goni batem", a "drobny szwabski kapitalista zatrudnia jak
              niewolników" (to cytat z twoich wcześniejszych poematów). To byłoby coś, a Ty
              tu takie słabe teksty piszesz. Nie wstyd Ci? Rozczarowałeś forumowiczów.

A jeszcze jedno. Napisz coś jeszcze jako Artur, Fanny, turysta itp., bo
              zaczyna być nieciekawie jak piszesz tylko pod znanymi xywami.

Prezes Twojego Fanklubu

• Gość: Michel Re: Carinena IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-6.odn.worldonline.dk 19.10.02, 17:00
                amsti napisał:

>
                > > > w samej rzeczy zwady nie szukam ale znow nie rozumiesz co czytasz, o´
                > key w
                > > piatkowy wieczor wybaczam, podalem VAT i akcyze a nie cla. Clo w Danii 12%
                > > Barolo ma szczescie, ze dzis nie bedzie "zniszczone" i moze sobie jeszcze
                > > troche polezakowac ma szanse smakowac lepiej niz stara zelowka. Mialem
                > > niespodziewanych gosci co to win wloskich nie znosza ale w hiszpanskich si
                > e
                > > kochaja no i obalilismy trzy butelczyny Rioja Faustino V Reserva, 1995 - t
                > ez
                > > dobre a goscie byli szczesliwi.
                > > troche juz mi sie palce placzo, scuzate ma che cosa amigo, nie udalo ci si
                > e
                > z
                > > ta Carinena, co ? ale chryja he,he,he
                > > a wiesz tak po cichu, na tym chyba mozna lepiej zarobic niz na twoim Barol
                > o
                > >
                > > niewiem co cie z ta hania_76 i tym tam jak mu tam amsti czy chamsti laczy,
                >
                > bo
                > > moze im pieluszki podeslac zeby w spodenki nie nasiusiali, co ?
                > >
                > > pozdrawiam i zwady nie szukam
                >
                >
                > Eee takie głodne kawałki piszesz. Krótki ten tekst jak na Ciebie i za mało w
                > nim wątków sensacyjnych. Ledwie jedno zdanie o gościach.
                >
                > Patrz jaki kiedyś byłeś dobry:
                >
                > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                f=44&w=644641&a=7
                > 76585"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                f=44&w=6446
                > 41&a=776585</a>
                >
                > Walnij coś w tym stylu. O trudnym dzieciństwie (tylko ustal narodowość
                > Rodziców, żeby Ci się nie pomieszło kto był kim), jak się równocześnie
                > urodziłeś w Polsce i Danii, o prześladowaniach w Polsce i ucieczce na Zachód
                z
                > żoną, córką (zgubiłeś jeszcze synuuff), jak chodziłeś do szkoły w Polsce i
                > Danii, względnie tylko w Polsce lub tylko w Danii, jak Ci się świetnie
                powodzi
                > i jak Ci wredni Rodacy nie dają żyć na forum. Wpleć w to historię degustacji
                > znakomitego Pomerol rocznik dowolny bez apelacji smakującego jak whisky ale
                za
                > to bardzo dłuugim ogonem i jak to ma wpływ na rozwój Twojej kultury osobistej
                > i umiejętności płacenia kartą Visa. Dodaj jeszcze wspólne przygody z Michelem-
                > seniorem (juniorem) w trakcie wakacji w Warszawie na ulicy Topiel i o tym jak
                > postawiliście choinkę na długo przed świętami pouczając innych jak ich "chłop
                > belgijski goni batem", a "drobny szwabski kapitalista zatrudnia jak
                > niewolników" (to cytat z twoich wcześniejszych poematów). To byłoby coś, a Ty
                > tu takie słabe teksty piszesz. Nie wstyd Ci? Rozczarowałeś forumowiczów.
                >
                > A jeszcze jedno. Napisz coś jeszcze jako Artur, Fanny, turysta itp., bo
                > zaczyna być nieciekawie jak piszesz tylko pod znanymi xywami.
                >
                > Prezes Twojego Fanklubu

Mnie to jest zupelnie obojetne co ty tu wyciagasz i mam fajna zabawe ale
                zastanawiam sie jaka ty masz w tym zabawe. Czyzby az ta mocno interesowala cie
                moja osoba a mozna spytac w jakim celu ? O jednym moge cie solidnie zapewnic,
                mimo moich wielu wcielen homoseksualista nie jestem, a wiec w tej materii nic
                ci potym. I czy ty myslisz, ze jest wiecej po za toba, ktorzy chca tracic czas
                i czytac co ja gdzies tam pisalem, watpie. To nie sa tematy na te strony.

Gdybys choc tak przez chwilke byl bardziej spostrzegawszy to bys zauwazyl, ze
                pisze z roznych serwerow a wiec takze z roznych komputerow, a wiec moze stac
                mnie jednak na te wina a nie tylko na patrzenie na etykiety, ty zebraku !!

I, ze zaden szef niczego mi nie musi zabraniac bo jestem szefem samego siebie w
                przeciwienstwie do ciebie, pacholku !!

A co, pali cie ciekawosc kim ja wlasciwie jestem, co ? Ujawnij sie ty psi synu
                to i ja ci powiem kim jestem.

>
                >
                • Gość: Amsti Re: Carinena IP: 209.234.157.* 19.10.02, 18:04
                  No, wreszcie pożądny tekst, a nie jakiś płacz, że ktoś
                  Cię krzywdzi. Czegoś jednak nie rozumiem, czyżby moje
                  dowody szacunku dla Twoje osoby nie były wystarczające?

> Mnie to jest zupelnie obojetne co ty tu wyciagasz i
                  mam fajna zabawe

Nie wątpię. To widać po tych radosnych bluzgach

>ale zastanawiam sie jaka ty masz w tym zabawe.

Przecież napisałem, że jestem krytykiem literackim.

>Czyzby az ta mocno interesowala cie moja osoba a mozna
                  >spytac w jakim celu ?

Twoje ego jest tak niemierzalne, że aż piękne.

>O jednym moge cie solidnie zapewnic,

> mimo moich wielu wcielen homoseksualista nie jestem,

A ktoś gdzieś tak sugerował?

>I czy ty myslisz, ze jest wiecej po za toba, ktorzy
                  chca tracic czas i czytac co ja gdzies tam pisalem,
                  watpie.

Założę się, że sobie kliknąłeś w link

>To nie sa tematy na te strony.

Masz niewątpliwie słuszność. Tylko zgadnij, czy poprawi
                  to Twoją wiarygodność, skoro jesteś w stanie wypisywać
                  dowolne teksty w zależności od nastroju?

>Gdybys choc tak przez chwilke byl bardziej
                  >spostrzegawszy to bys zauwazyl, ze
                  > pisze z roznych serwerow a wiec takze z roznych
                  komputerow,

To szczerze mówiąc o niczym nie świadczy. Możesz pisać
                  z jednego kompa przez różne serwery, ale to zupełnie
                  inna sprawa.

>a wiec moze stac
                  > mnie jednak na te wina a nie tylko na patrzenie na
                  >etykiety,

Nigdzie nie napisałem, że Cię nie stać.

ty zebraku !!

Interesujący wniosek. Długo nad tym myślałeś?

> I, ze zaden szef niczego mi nie musi zabraniac bo
                  jestem szefem samego siebie w przeciwienstwie do
                  ciebie, pacholku !!

Checesz sobie coś udowodnić?

> A co, pali cie ciekawosc kim ja wlasciwie jestem,
                  co ?

Znowu to Twoje ego. Kogo to naprawdę obchodzi?

> Ujawnij sie ty psi synu

zaglądnij czasem np. na polchat do pokoju winomana

> to i ja ci powiem kim jestem.

Wystarczy mi to co już i tak wiem. Możesz spokojnie
                  zrobić sobie kilka chochołów. Reszta i tak jest bez
                  znaczenia.

A teraz przewiduję następujący scenariusz:

1. Płaczliwy tekst do kogośtam, że Cię znów krzywdzą

2. Kolejną porcję bluzgów od Ciebie lub od nikomu nie
                  znanych osobników pojawiających się "przypadkowo" na
                  forum lub czytających od dawna w ukryciu i własnie w
                  tej chwili interweniujących z konieczności ukrócenia
                  tego co się dzieje na forum, nie piszących jednak nic o
                  samym winie.

3. Zeby było na temat, to jakąś historyjkę o winie
                  połączoną z zapewnieniami o dobrej woli i chęci
                  pogodzenia się, ale....

Popraw mnie, jeśli się mylę

• Gość: Michel Re: Carinena IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-5.had.worldonline.dk 19.10.02, 19:16
                    Gość portalu: Amsti napisał(a):

> No, wreszcie pożądny tekst, a nie jakiś płacz, że ktoś
                    > Cię krzywdzi. Czegoś jednak nie rozumiem, czyżby moje
                    > dowody szacunku dla Twoje osoby nie były wystarczające?
                    >
                    >
                    > > Mnie to jest zupelnie obojetne co ty tu wyciagasz i
                    > mam fajna zabawe
                    >
                    > Nie wątpię. To widać po tych radosnych bluzgach
                    >
                    > >ale zastanawiam sie jaka ty masz w tym zabawe.
                    >
                    > Przecież napisałem, że jestem krytykiem literackim.
                    >
                    > >Czyzby az ta mocno interesowala cie moja osoba a mozna
                    > >spytac w jakim celu ?
                    >
                    > Twoje ego jest tak niemierzalne, że aż piękne.
                    >
                    > >O jednym moge cie solidnie zapewnic,
                    >
                    > > mimo moich wielu wcielen homoseksualista nie jestem,
                    >
                    > A ktoś gdzieś tak sugerował?
                    >
                    > >I czy ty myslisz, ze jest wiecej po za toba, ktorzy
                    > chca tracic czas i czytac co ja gdzies tam pisalem,
                    > watpie.
                    >
                    > Założę się, że sobie kliknąłeś w link
                    >
                    > >To nie sa tematy na te strony.
                    >
                    > Masz niewątpliwie słuszność. Tylko zgadnij, czy poprawi
                    > to Twoją wiarygodność, skoro jesteś w stanie wypisywać
                    > dowolne teksty w zależności od nastroju?
                    >
                    > >Gdybys choc tak przez chwilke byl bardziej
                    > >spostrzegawszy to bys zauwazyl, ze
                    > > pisze z roznych serwerow a wiec takze z roznych
                    > komputerow,
                    >
                    > To szczerze mówiąc o niczym nie świadczy. Możesz pisać
                    > z jednego kompa przez różne serwery, ale to zupełnie
                    > inna sprawa.
                    >
                    > >a wiec moze stac
                    > > mnie jednak na te wina a nie tylko na patrzenie na
                    > >etykiety,
                    >
                    > Nigdzie nie napisałem, że Cię nie stać.
                    >
                    > ty zebraku !!
                    >
                    > Interesujący wniosek. Długo nad tym myślałeś?
                    >
                    >
                    > > I, ze zaden szef niczego mi nie musi zabraniac bo
                    > jestem szefem samego siebie w przeciwienstwie do
                    > ciebie, pacholku !!
                    >
                    > Checesz sobie coś udowodnić?
                    >
                    >
                    > > A co, pali cie ciekawosc kim ja wlasciwie jestem,
                    > co ?
                    >
                    > Znowu to Twoje ego. Kogo to naprawdę obchodzi?
                    >
                    > > Ujawnij sie ty psi synu
                    >
                    > zaglądnij czasem np. na polchat do pokoju winomana
                    >
                    > > to i ja ci powiem kim jestem.
                    >
                    > Wystarczy mi to co już i tak wiem. Możesz spokojnie
                    > zrobić sobie kilka chochołów. Reszta i tak jest bez
                    > znaczenia.
                    >
                    > A teraz przewiduję następujący scenariusz:
                    >
                    > 1. Płaczliwy tekst do kogośtam, że Cię znów krzywdzą
                    >
                    > 2. Kolejną porcję bluzgów od Ciebie lub od nikomu nie
                    > znanych osobników pojawiających się "przypadkowo" na
                    > forum lub czytających od dawna w ukryciu i własnie w
                    > tej chwili interweniujących z konieczności ukrócenia
                    > tego co się dzieje na forum, nie piszących jednak nic o
                    > samym winie.
                    >
                    > 3. Zeby było na temat, to jakąś historyjkę o winie
                    > połączoną z zapewnieniami o dobrej woli i chęci
                    > pogodzenia się, ale....
                    >
                    > Popraw mnie, jeśli się mylę

Jak piszesz do mnie to pisz o mnie. Wymiany sie nie boje i jak bedziesz pisal
                    rozsadniej i wyrazisz wole skruchy to moze sie digadamy. A tym czasem mierzi
                    cie to, ze nie mozesz rozgrysc kim ja wlasciwie jestem. Mam wiele wcielen, to
                    juz zdazyles zauwazyc ale jak do tej pory to u ciebie jedyny plus. Moze jestem
                    aktorem, powiedzmy sobie inteligentnym aktorem, ktory potrafi grac wiele rol w
                    zaleznosci od potrzeby ?
                    Napewno jestem kosmopolita, czlowiekiem swiata a wiec Polakiem, Zydem do czego
                    tez zapewno juz doszedles - tylko dlaczego nie piszesz, naczelny zabrania ?
                    Dunczykiem, Niemcem jednym slowem kazdym w zaleznosci od sytuacji.
                    To fajne uczucie, nikt mi nie moze ublizyc bo zaraz wcielam sie w inna postac.
                    Fantastico !!!
                    Kiedys jeden z redakcji na forum GW ostrzegal, ten topiel to skurwiel ale
                    cholernie inteligetny. Myslisz, ze sie obrazilem nie, sprawil mi frajde bo mnie
                    docenil.
                    Wedle starej zasady ekonomicznej: lepsza zla reklama niz zadna !!!!
                    Ty widze tez wreszcie zaczynasz doceniac przeciwnika, ach co ja pieprze jaki ty
                    dla mnie przeciwnik - forumowicz, krytyk literacki, prawnik, amator-przemytnik
                    i co tam jescze, wszystko jedno ale napewno kompletny dyletant w kwestii win.
                    Dlaczego ano proste - jak sie nie zna na temacie samemu to trzeba oponentowi
                    cos przylatac. Tylko, ze ja sie tego nie musze wstydzic, swiadczy to tylko o
                    moich szerokich zainteresowaniach a co za tem idzie o inteligencji. A na winach
                    cos niecos sie znam, powiedzmy jako mocno zaawansowany amotor.
                    Wreszcie pochwaliles to co pisze do giorgia, brawo to juz lepsze niz szukanie
                    na sile brudow. Widzisz wiec, ze mam pojecie o temacie tego forum i nie jestem
                    z powodu frustracji tylko z powodu rzeczywistych zainteresowan, i to jest
                    prawda, dziwne nie ?
                    Jak chcesz szerokiej, ogolnej wiedzy o winie bo inna na tych stronach sie nie
                    zajmuje to do mnie, po detale do giorgia. Ale tylko jak bedziesz grzeczny
                    Ujac to mozemy mniej wiecej tak - ja znam wojta, soltysa a giorgio ta reszte z
                    dolu.
                    Apropos: nie mieszaj winomana, docg, obser i innych w ta smierdzaca sprawe i
                    nie zapominaj, ze narobiles gnoju ktory i innym moze sie nie podobac nie tylko
                    mnie. Moim jedynym bledem jest to, ze mnie "rozszyfrowales" i bede musial na
                    innych forach uzywac innyc nikow i "byc bardziej ostrozny".
                    Male piwo inwencji mi nie brak. Czy nie jest to pojednawcze ?

>
                    >
      • Gość: pesti Re: oto dlaczego w PL jest taka akcyza na wino... IP: *. / *.MA1.srv.t-online.de 18.10.02, 20:57
        ...bowiem cala klasa polityczna, nasi wspaniali ustawodawcy, nie odchamili sie
        jeszcze na tyle, aby delektowac sie winem i pija gorzale. dobre wino dla nich
        to bordo (heh, oczywiscie, ze jest dobre, ale oni chyba innych nie znaja). po
        co im obnizac akcyze na wino, skoro i tak go nie kupuja?

koncze, bo krew mnie zalewa...
        • dawid74 Re: oto dlaczego w PL jest taka akcyza na wino... 18.10.02, 21:52
          he,he,he
          • Gość: Michel Re: oto dlaczego w PL jest taka akcyza na wino... IP: *.stofanet.dk 18.10.02, 23:31
            DOCG sorry ale sam widzisz jak to niewinny temat przeradza sie w paszkwile a to
            z powodu, ze jest tu kilku pomylencow.
            A sprawe mielismy zakonczyc.

• giorgio_primo Topielu!!! Michelu? Dandy? Januszu? 19.10.02, 01:18
              A ja wciaz czekam na podanie mi, jaka jest akcyza w kraju Hamleta...

Moge sie nie doczekac, bo widze ze podatek, clo i akcyza sie pomieszaly... "nie
              wyszlo mi z carinena", ale chyba moge oczekiwac odpowiedzi??? Wszak ucze sie
              cale zycie.

I chyba na pytania z watku "niezaleznego" tez sie doczekam. A moze nie?
              Niewierze ze nie...
              • Gość: Michel Re: Topielu!!! Michelu? Dandy? Januszu? IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-3.odn.worldonline.dk 19.10.02, 15:45
                giorgio_primo napisał:

> A ja wciaz czekam na podanie mi, jaka jest akcyza w kraju Hamleta...
                >
                > Moge sie nie doczekac, bo widze ze podatek, clo i akcyza sie
                pomieszaly... "nie
                >
                > wyszlo mi z carinena", ale chyba moge oczekiwac odpowiedzi??? Wszak ucze sie
                > cale zycie.
                >
                > I chyba na pytania z watku "niezaleznego" tez sie doczekam. A moze nie?
                > Niewierze ze nie...
                >
                >
                • dawid74 Re: amsti 19.10.02, 16:28
                  cytom jo se twoja pisanie i wim ze ty je meska kurwa panie

• amsti Re: amsti 19.10.02, 16:36
                    dawid74 napisał:

> cytom jo se twoja pisanie i wim ze ty je meska kurwa panie
                    >

Najlepiej nie czytaj. Po co masz się denerwować. Ustaw sobie filtr na moje
                    posty. Poprawi Ci to samopoczucie i Twoja kultura osobista nie będzie musiała
                    się wykazywać.

• dawid74 Re: amsti 19.10.02, 18:20
                      jo zem se takowo dumal bo mni wino interesuje
                      ze tu inteligenty
                      ano popats nu icek
                      tu sa same huje

• Gość: giguś Re: amsti IP: *.acn.pl / 10.129.134.* 19.10.02, 22:40
                        Widze że WAM się dostaje od coraz większej liczby forumowiczów....fachmany!
                        • dawid74 Nie 22.10.02, 11:44
                          Gość portalu: giguś napisał(a):

> Widze że WAM się dostaje od coraz większej liczby forumowiczów....fachmany!

to była uprzejma prośba o bana. Spełniona, skoro się tak starał.

• Gość: Michel Re: witz IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-5.had.worldonline.dk 19.10.02, 22:43
                        w jednej z tawern we Francji, kolacje spozywaja dwaj slynni znawcy win
                        rozmawiaja o minionym dniu
                        w pewnym momencie jeden z nich pyta:
                        Michael, kiedy ostatnio nie rozrozniles Bordeaux od Bourgogne ?
                        thja, ostatnio na dzisiejszym lunchu

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka