Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Znowu po weekendzie...

11.03.03, 08:58
    Hej!!!
    3 fajne wina nam się przytrafiły w weekend.
    Najpierw Było Villa di Capezzana Carmignano 1997. Bardzo mocne , esencjonalne
    a przy tym silnie owocowe. Dojrzałe , żrównoważone już , pyszne chianti
    jednym, słowem. Z opisu wynika ,że mialo 20 % caberneta , ale nie był on
    mocno wyczuwalny.
    Po nim piliśmy Chateau Yon - Figeac Saint Emillion Grand Cru 1994. To wino
    miało wszystkie cechy dobrego "prawobankowego" bordo , miękkie , sliwkowe ,
    już dojrzałe. Beczka wyczuwalna , ale nie zabijająca wszystkiego innego - co
    się ostatnio pitym przez nas bordosom czesto zdarza. Miało to wino niestety
    jedną poważną wadę. Było bardzo krótkie - trwało tyle , ile było w ustach ,
    szkoda.
    No i białasek. Nie wytrzymaliśmy i wypiliśmy Chardonnay 2001
    Planeta.Prawdziwy mocarz , 15 % alkoholu. Agresywne takie dosyć. Dziwne , bo
    jak dla mnie , to więcej było w nim benzynowo - kamiennych klimatów
    rieslinga , niż chardonnay. Chociaż trochę brzoskwini i cytrusów też...Robi
    wrażenie. Tylko się zastanawiam, czy ono może jeszcze dojrzeć. Może i trochę
    złagodnieje , ale nie wiem , czy zasadnicze zmiany w nim zajdą. Tym niemniej
    polecam , trzeba spróbować.
    A co tam u Was ciekawego???pzdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Znowu po weekendzie... IP: czech:* / 192.168.5.* 11.03.03, 10:09
        To fajnie ze ktos wypil ta Capezzane - bylem co do niej dobrej mysli po wypiciu
        ich Vin Santo'95 ( non liquoroso !) - po prostu miod w gebie.
        A jak cena i gdzie zakupiona ? W Lodzi jest w Piwnicach Prohibicji i kosztuje
        67 zl. Co do weekendu to zapraszam do przeczytania Wroclaw pije o Jadce M.
        Gessler .

Pozdrawiam
        star
        • joe_stru Re: Znowu po weekendzie... 11.03.03, 10:45
          Ja kupiłem u GP , ale zdaje się trochę drożej. Głowy nie dam , choć majaczy mi
          się 75 złotych. Jakby co GP sprostuje.Za 67 kupuj spokojnie. A tam jest '97 ,
          czy jakiś późniejszy? Podobno '99 jest bardzo dobry (WS 90)
          Na pewno to samo , nazywa Conte Contini Bonacossi (albo coś
          zbliżonego...:))?pzdr.
          • Gość: docg Re: Znowu po weekendzie... IP: 212.160.147.* 11.03.03, 11:27
            joe_stru napisał:

> Ja kupiłem u GP , ale zdaje się trochę drożej. Głowy nie dam , choć majaczy
            > mi się 75 złotych....
            z listy "enoteca tre bicchieri:
            "Carmignano Villa di Capezzana 1997 DOCG, Capezzana, czerwone wytrawne,69 zł"
            ... z czego wynika, że Giorgio daje Ci wyższe ceny (to już drugi raz wyszło!),
            czyżby to były ślady animozji pomiędzy kibicami klubów piłkarskich z Poznania i
            Wrocławia? :-)))))))
            pozdrawiam
            • joe_stru Re: Znowu po weekendzie... 11.03.03, 12:32
              Gość portalu: docg napisał(a):

> joe_stru napisał:
              >
              > > Ja kupiłem u GP , ale zdaje się trochę drożej. Głowy nie dam , choć majacz
              > y
              > > mi się 75 złotych....
              > ***
              > z listy "enoteca tre bicchieri:
              > "Carmignano Villa di Capezzana 1997 DOCG, Capezzana, czerwone wytrawne,69 zł"
              > ... z czego wynika, że Giorgio daje Ci wyższe ceny (to już drugi raz
              wyszło!),
              > czyżby to były ślady animozji pomiędzy kibicami klubów piłkarskich z Poznania
              i
              >
              > Wrocławia? :-)))))))
              > pozdrawiam
              No przecież piszę , że mi się majaczy:)))Ale jakbym widział tę naklejkę ,że
              75...No , było tak , pamiętam z podstawówki "Nie płacz poznański psie , bo w
              drugiej lidze nie jest źle..." A teraz co...Śląsk niedługo będzie u mnie na
              podwórku grał...co do ceny , niech GP podpowie...pzdr.
              • giorgio_primo 69... 11.03.03, 13:28
                Joe mogl widziec cene 75 na jakiejs butelce, ale placil 69 - zreszta on niezna
                zadnych cen bo... no dobra nie napisze, hihi. Mam ich wiecej (znaczy Capezzana
                1997, a poczatkowo kupowalem od importera w innej cenie... Wino bardzo fajne i
                warte ceny. Parawdopodobnie to sa ostatki w kraju, bo importera juz nie ma. W
                zwiazku z czym, nadzieje na 1999 albo 2000 w Polsce mozna sobie "odpuscic".
                Pisał o tym winie MB w Przekroju.
          • Gość: star Re: Znowu po weekendzie... IP: czech:* / 192.168.5.* 11.03.03, 18:22
            jestem teraz we Wroclawiu wiec kupic raczej nie moge - a byl to rocznik 1997 (
            mogl tez kosztowac 69zl a nie 67zl ale na pewno 6x zl) bedac w Lodzi nosilem
            sie z zamiarem, ale nie donioslem ( niestety ) - moze przy nastepnej wizycie ...
      • Gość: gaga Re: Znowu po weekendzie... IP: *.27-151.libero.it 11.03.03, 10:45
        W weekend uroczyscie i urodzinowo wypilismy Brunello di Montalcino 1997,
        Castello Banfi. Musze przyznac, ze bardzo mi to wino podeszlo. Takie okragle i
        miekkie tanniny i jakis owoc (chyba porzeczka) roztarta w palcach. I dlugie.

Pozniej bylo slodziutkie, leciutkie i przyjemnie musujace Moscato Oltrepò
        Pavese, La Versa.
        A dzisiaj jestem juz starsza o rok :-((((

Pozdrawiam,
        Gaga
        • giorgio_primo Hmmm 11.03.03, 14:08
          Znaczy sie, ze przekonalas sie do "toskanczykow"??? ))) Mam nadzieje, ze nie
          smakowal jak burbon! ;-P
        • miszka44 Re: Znowu po weekendzie... 11.03.03, 16:58
          Gość portalu: gaga napisał(a):

> A dzisiaj jestem juz starsza o rok :-((((

Wszystkiego naj-naj-najlepszego :-))))))))
          Jak sie uwolnie z pieluch, to z radoscia wzniose toast za Twoja pomyslnosc
          Uklony
          Pieluchowy44
      • hania_76 Re: Znowu po weekendzie... 11.03.03, 17:52
        W weekend tylko 2 wina, ale za to trafione - Primitivo di Manduria (idealne do
        zestawu serów z prywatnego transportu z Jury) i omawiana tu już pewnie nie raz
        La Segreta od Planety. Wina od siebie bardzo różne choć z podobnych szerokości
        geograficznych. Na razie do piątku pełna abstynencja z przyczyn niezależnych,
        ale po następnym weekendzie będzie co opowiadać! ;-)
        • Gość: karol w. hania - niesamowite ! IP: *.sympatico.ca 14.03.03, 04:46
          czy pilas wlasnie "primitivo de manduria zinfandel" ? z 35 rownoleznika ?
          jesli tak, to niesamowite, bo w kanadzie wlasnie to wino odkrylem. jest
          nieskomplikowane ale ciekawe, zawiesiste jak malo ktory zinfandel z
          kalifornii. nie wiedzialem, ze zinfandel jest uprawiany w europie. u nas
          kosztuje 9 dolarow kan.

miesiac temu bylem w dolinie sonoma na polnoc od san francisco, gdzie
          zwariowany wegier agaton haraszthy posadzil pierwsze zinfandele w roku 1863.
      • Gość: docg Pinot Grigio, Cortenova IP: 212.160.147.* 12.03.03, 08:28
        Pinot Grigio, Cortenova, import prywatny, cena ok 3 - 4 euro. Krótka recenzja:
        nie wszystko złoto, co się świeci. Oczywiście przy tej cenie nie spodziewałem
        się rewelacji, ale pamiętając świetne tanie PG, m. in. od Mezzacorony myślałem,
        że będzie lepiej. Kwaśne, z gorzkim posmakiem, drożdżowe i szczypiące w język.
        Dla porównania otworzyłem austriackiego Servusa (moje oficjalne wino!); w ogóle
        nie było czego porównywać, Pinot poszedł do sosu.
        pozdrawiam
      • sstar Chateau Lazaridi '00 & Sociando-Mallet '01 13.02.05, 23:59
        czyli mecz Grecja Francja, z miedzynarodowym jury
        (Grek i Francuz rzecz jasna no i my w roli rozjemcow:-),
        obydwie mieszanki bordoskie (CS, Merlot, CF):
        Magique Montagne (Drama) od Nicosa Lazaridisa oraz po prostu Haut-Medoc z
        Socaindo_Mallet;
        wynik ogloszony bedzie wkrotce - mozna obstawiac;-)

Pozdrawiam
        star
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka