Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Arrivederci One for All?

14.11.06, 11:20
    Kolega koledze chciał kupić dobre kieliszki na imieniny. Zadzwonił do
    warszawskiej hurtowni Pod Filarami i zapytał o One for All firmy Schott
    Zwiesel. Usłyszał, że kolekcja ta schodzi z rynku dlatego że do tej pory była
    sprzedawana nielegalnie. Bezprawie tłumaczą tym, że produkt został
    zastrzeżony na wyłączność dawno temu przez pewnego holenderskiego
    zamawiającego. Ten ostatni dopiero teraz dopiął swego. W hurtowni już nic nie
    ma, a ostatnie egzemplarze stoją jeszcze na półkach w niektórych sklepach.
    Nie ma i nie będzie. Dziwna historia. Ja trochę żałuję, bo korzystałem i
    sobie chwaliłem. Szkoda.

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wojtek Re: Arrivederci One for All? IP: 80.51.251.* 14.11.06, 11:25
        Mówisz serio ? A co z moim prezentem pod choinkę ?
        • rurale Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 11:41
          Powtarzam za kolegą. Nie podejrzewam go o jednak o jakieś wielkie zmyślenie.
          Pewnie warto samemu się przekonać. Podaje link.

www.podfilarami.pl/
          pozdrawiam
          • giorgio_primo Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 12:09
            Jeśli ktoś poszukuje kieliszka podobnie mocno zmieniającego charakter wina jak
            1-4-all, to polecam niedrogi Schott Zwiesel TopTen 8432/140. Bywał taniej od 1-
            4-all, a lepiej wykonany i jeszcze mocniej podbija zapach.
            • rurale Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 12:29
              Może lepiej napisz, który nie zmienia?

pozdrawiam
              • giorgio_primo Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 12:49
                Był kiedyś już o tym długi i szczegółowy wątek.

Większość kieliszków jakoś tam wpływa na odbiór wina. Tak ma być, ale 1-4-all
                robi z wina karykaturę. Jest dobry jako narzędzie dla handlowca. Jeśli tylko ma
                on do sprzedania wino bez wad to nawet z zupełnie nie pachnącego (i
                bezsmakowego) wina kieliszek ten zrobi coś sprawiającego wrażenie intensywnego.
                Nieźle sprawdza się w warunkach domowych dla lekkich, białych
                win "bezbeczkowych". Natomiast w wypadku ekstarktywniejszych win, 1-4-all
                powoduje męczący efekt podobny do przebywania w perfumerii po sprawdzeniu 10-
                tego zapachu. Wszystkie zaczynają się wydawać wulgarne, proste i bez drugiej
                czy trzeciej warstwy. Takie "walenie pięścią w nos". Poważniejsze Sangiovese w
                tych kieliszkach to najczęściej porażka.

Ja polecam jednak kieliszki trochę bardziej otwarte i "krótsze" . Z rejonów
                cenowych 1-4-all to Diva 8015/1.
                • rurale Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 13:09
                  Diva 8015/1 to jest ten do wody, prawda? Nie mam pewności...

pozdrawiam
                  • giorgio_primo Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 13:46
                    Na nowych opakowaniach ten kieliszek tak jest opisany jak piszesz. Przez wiele
                    lat ten model był opisany jako Bordeaux pokal/Wasser. Bardzo dobry kieliszek.
                • Gość: winersch Re: Arrivederci One for All? IP: *.chello.pl 14.11.06, 13:52
                  Dodałbym do tego, że bardzo analityczny one for all bezlitosnie pokazuje wady
                  wina. Jest poza tym bardzo dobry do win białych. Niestety moje ulubione
                  czerwone bardzo czesto w one for all rozczarowywały i teraz uzywam do
                  czerwonych Top Ten. Znacznie lepiej podkresla owoc i pozwala przymknac oko na
                  drobne niedoskonałosci
                  pozdrawiam
                  • rurale Re: Arrivederci One for All? 14.11.06, 13:57
                    Faktem jest, że ostatnio pity toskan od Giusti e Zanza o mało co mnie nie
                    udusił. To fajne jest przez chwilę, ale potem nuży. Pięścią po nosie to nawet
                    za mało powiedziane. I teraz nie wiem, czy to wina kieliszka, czy to wino takie
                    szczodre było :)

pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka