Gość: Marcin IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 02:32 Gdzie jest dostepny w Polsce Icewine i ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: star Re: Icewine IP: czech:* / 192.168.5.* 20.07.03, 15:04 Np. w Tesco ok. 130zl Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Icewine IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 18:52 Gość portalu: star napisał(a): > Np. w Tesco ok. 130zl > > Pozdrawiam > star Dzieki za odpowiedz jeszcze gdybys mi mogl powiedziec jakiej jest produkcji i jakiej pojemnosci jest butelka bylbym wdzieczny.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Icewine IP: czech:* / 192.168.5.* 20.07.03, 18:54 O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta (pomarancz.) etykieta. Producenta nie wspomne. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Icewine IP: 216.40.249.* 26.07.03, 23:12 Gość portalu: star napisał(a): > O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta (pomarancz.) etykieta. Producenta nie wspomne. Icewine jest sprzedwany w butelkach 0.375 litra > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Icewine 28.07.03, 13:52 Gość portalu: Magda napisał(a): > Gość portalu: star napisał(a): > > > O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta > (pomarancz.) etykieta. Producenta nie wspomne. > > Icewine jest sprzedwany w butelkach 0.375 litra > > > Pozdrawiam > Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Icewine 28.07.03, 13:55 amsti napisał: > > > Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku > Tzn., jesli myslimy o tym samym winie. Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Icewine 18.08.03, 10:56 amsti napisał: > amsti napisał: > > > > > > Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku > > > > Tzn., jesli myslimy o tym samym winie. Hm, to jednak jest butelka 0,375 l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg icewine/eiswein IP: 212.160.147.* 28.07.03, 13:28 Jeśli "Icewine" oznacza wino ze zmrożonych winogron produkowane w Kanadzie lub w USA to obawiam się, że w Polsce jest raczej niedostępne, niemiecki oryginał - eiswein - jest reprezentowany jako - tako. A ja dzisiaj sam zrobię icewine - pół szklanki wina i lodu do pełna :-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: icewine/eiswein IP: *.sympatico.ca 29.07.03, 02:24 Gość portalu: docg napisał(a): > Jeśli "Icewine" oznacza wino ze zmrożonych winogron produkowane w Kanadzie >lub w USA to obawiam się, że w Polsce jest raczej niedostępne, niemiecki >oryginał - eiswein - jest reprezentowany jako - tako. Tak dokladnie o to mi chodzilo jak napisales sam pomysl wina z zmrozonych winogron o ile sie nie myle pochodzi z Niemiec ,a Kanadyjczycy i Amerykanie ich skopiowali nigdy nie pilem niemieckiego eisweina ,ale mysle ze jesli nie przewyzsza smakiem to napewno nie jest gorszy od polnocnoamerykanskiego icewine > A ja dzisiaj sam zrobię icewine - pół szklanki wina i lodu do pełna :-))) > pozdrawiam Ha,ha,ha to nie to samo ale gratuluje poczucia humoru,dzieki za wpis i rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deseo Re: Icewine IP: *.chello.pl 23.08.03, 11:47 miałem eiswein na weselu - kupowałem za niewielką kasę. gdzieś w hurtowni pod krakowiem, chyba w wieliczce... było boskie... wiem, że tanie. panowca zaraz mnie zrypie, że to było gówno, i że sie nie znałem na winach... ale ja wiem swoje.. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca niezalogow ??????????????????????????????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.03, 18:51 Gość portalu: deseo napisał(a): > miałem eiswein na weselu - kupowałem za niewielką kasę. gdzieś w hurtowni pod > krakowiem, chyba w wieliczce... było boskie... > > wiem, że tanie. panowca zaraz mnie zrypie, że to było gówno, i że sie nie > znałem na winach... ale ja wiem swoje.. ;-)) nie bardzo qmam o co chodzi ale może pójdziesz pobiegać, poboksować albo coś w tym stylu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. marcin, marcin IP: *.sympatico.ca 29.08.03, 04:26 kiedys wlozylem duzo wysilku na tym forum aby wyjasnic co to jest kanadyjskie icewine. teraz tylko w punktach: 1. co sie czasami udaje w niemczech, kanadzie dzieje sie co roku - temperatury ponizej -15 stopni przez kilka tygodni, w zimie 2003 roku mroz trzymal az do marca, 2. jakies 30 lat temu dwoch facetow (jeden z pochodzenia niemiec, drugi wloch) zalozylo pierwsza wspolczesna winiarnie kanadyjska w okolicach wodospadu ktory po polsku nazywa sie niagara, po angielsku zas "najagara". jest to niewielki obszar z mikroklimatem niedaleko granicy z usa. piewszy to karl kaiser, drugi donald ziraldo, zalozyciele winiarni inniskillin wines. dlaczego wybrali irlandzka nazwe - nie wiem. 3. dzisiaj jest tam ponad 80 winiarni i tysiace hektarow winnic. icewine to tylko 10% ich produkcji, robia bardzo przyzwoite rieslingi, chardonnay, marechal foch, vidal, cabernet sauvignion i shiraz. ja lubie szczegolnie rieslingi z niagary. 4. biale winogrona (glownie riesling albo vidal) nie sa zbierane we wrzesniu- pazdzierniku, nakrywa sie je plastikowa siatka aby nie wyzeraly ich ptaki i czeka do porzadnych mrozow. 5. woda paruje przez skorke owocow, kurcza sie one i wygladaja okropnie, jak brzydkie rodzynki. wewnatrz rosnie koncentracja naturalnych curkow. w styczniu zwoluje sie robotnikow i przed switem (zanim wstanie slonce) zbiera sie owoce i wyciska przez prase. wychodzi ok. 10% normalnego soku. 6. normalna fermentacja i obrobka, a efekt butelkuje sie w male i eleganckie butelki (375 ml.) i sprzedaje sie za cene 30 - 200 dolarow kanadyjskich. to wino jest niezwykle prestizowe dla japonczykow i chinczykow, wiec pod winnicami widzisz w lecie ich cale autokary. biora po kilka butelek, bowiem u nich w kraju kosztuje taka butelka kilka razy drozej. na polkach masz informacje w angielskim i w japonskim. 7. efektem jest geste, deserowe wino, o niesamowitych aromatach - brzoskwinie, cytrusy, czekolada. 8. jako ze jestem biedny emigrant wiec stac mnie na takie degustacje tylko kilka razy w roku. poniewaz mieszkam 80 km. od tych winnic, wiec zagladmy tam z zona co jakis czas. 9. napisalem do romana mysliwca, polskiego winiarza, ze wydaje mi sie iz polski (jaslo!) klimat tez by sprzyjal produkowaniu takiego icewine. to chyba wszystko. karol w. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: marcin, marcin 29.08.03, 08:52 > 9. napisalem do romana mysliwca, polskiego winiarza, ze wydaje mi sie iz > polski (jaslo!) klimat tez by sprzyjal produkowaniu takiego icewine. Niestety raczej nie, w Polsce zanim przyjdą mrozy mamy deszczowy listopad, grona zostawione na krzewach po prostu pleśnieją (i nie jest to pleśń szlachetna). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. czy ja wiem? IP: *.sympatico.ca 30.08.03, 03:54 tutaj takze jesien moze byc deszczowa, i choc np. w zeszlym roku mrozy i snieg przyszly w koncu listopada i trwaly przez cztery miesiace, bywaly lata gdy az do konca roku bylo szaro i deszczowo. wiec i tutaj jest ten problem plesni, jakos nie slyszalem aby ona przeszkadzala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: czy ja wiem? IP: czech:* / 192.168.5.* 30.08.03, 10:21 Chyba jednak mimmo wszystko w Kanadzie deszczowa jesien jest jednak chlodniejsza co zmienia nieco postac rzeczy - przynajmniej tak to sobie wyobrazam. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesien Re: czy ja wiem? IP: *.proxy.aol.com 11.09.03, 21:12 Icewino,czy masz na mysli zimne wino? a moze to tylko zart? Moge podac tylko jako ciekawostke,ze pilam mocno schlodzone,czerwone,wytrawne wino we...Francji.W Prowensji,w gorace ,letnie wieczory popijano na tarasie lodowate wino,jako napoj orzezwiajacy,tak wytlumaczyl mi kelner, kiedy go o to spytalam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.P. Re: Icewine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.14, 13:59 Kanadyjskie wina lodowe dostępne u importera ETC Polska Sp. z o.o. więcej w na stronie www.smakikanady.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hnal Re: Icewine 06.12.17, 06:22 ETC POLSKA SP. Z O.O. SZCZECIN, CENY OD KILKUDZIESIĘCIU ZŁOTYCH W GÓRĘ, PRZED ŚWIĘTAMIBOŻEGO NARODZENIA 2017 CENY OBNIŻONE NA BUTELKI O POJ. 0,2L Odpowiedz Link Zgłoś