ruskie-pierogi 18.12.07, 09:47 Jakie wino polecicie do wigilijnej kolacji? Karp, ryby, grzyby etc. - bardzo tradycyjne menu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
docg ja będę... 18.12.07, 10:34 ... do wigilijnej kolacji pił wytrawnego mozelskiego rieslinga i myslę że będzie dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: ja będę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:05 docg napisał: > ... do wigilijnej kolacji pił wytrawnego mozelskiego rieslinga > i myslę że będzie dobrze :-) mniej wytrawne mozelskie rieslingi tez swietnie pasuja do roznych mącznych skladnikow (jak kopytka, pierogi etc.) - ostatnio testowałem Reinhold-Haart Piesporter Goldtropfchen Kabinett kupione w Pinot (Łódź) - droższe od bliźniaczego Reuscher-Haart (101win) ale nie dużo lepsze niestety:-( pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: ja będę... (zmiana :-) ) 20.12.07, 08:21 star napisał: > mniej wytrawne mozelskie rieslingi tez swietnie pasuja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: ja będę... (zmiana :-) ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 11:50 ty się zastanów - może się okazać, że 3 w skali alzackiej może być bardziej wytrawna od wytrawnego mozelskiego rieslinga;-) (trzeba by uzgodnić skale - może Oechsle albo ...) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
docg skala alzacka 20.12.07, 15:54 nie zgłębiałem tematu skali alzackiej, na razie znalazłem tylko to: www.harperssearch.com/features/3803/Sweet--sour.ehtml Na kontretykietach win od Marronnieres pojawiła się od niedawna skala słodyczy (wrzucę zdjęcie na fotoforum to sobie obejrzysz), ten Clevner ma "3" (w skali od 1- sec do 9- liquoreux) i wyraźnie czuć w nim RS, chyba w takim stopniu jak w mozelskim halbtrocken Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: skala alzacka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 16:10 widzę, że się dałeś podpuścić i wczułeś się nieco w tajniki skal ... skróŧ RS z czymś mi się kojarzy:-) a halbtrocken z Mozeli nie próbowałem... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: na wigilię IP: *.ptr.terago.ca 19.12.07, 21:42 Jesli to tradycyjna Wigilia to mamy doczynienia z 'konkretnymi i mocnymi' smakami potraw. Z bialych wytrawnych to chyba Chardonnay ale ja bym raczej preferowal np. Pinot Gris. Mozna by tez zaserwowac wina czerwone ale troche za malo danych co bedzie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: na wigilię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:07 dobrze też wypadają tokaje z furminta (nawet tez z supermarketu w wersji półskodkiej;-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: na wigilię IP: *.ptr.terago.ca 19.12.07, 23:40 Oj jak dawno nie pilem Tokaju! Chyba sprawdze co maja. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf-skin Re: na wigilię 20.12.07, 15:01 ja bym polecał sauvignon z nowej zelandii albo z izraela Odpowiedz Link Zgłoś