Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak zacząć prace jako sommelier w Polsce??

IP: 213.192.87.* 10.03.08, 22:53
    Drodzy...
    Jestem nowy na tym forum. Wyglada w miare interesujaco...
    Pisze, bo mam pytanie.
    Wrócilem trzy tygodnie temu z GB, gdzie pracowałem jako asysystent
    managera i asystent sommeliera w restauracji z potencjałem na
    *Michelin (w kuchni Francuz z doskonalym doświadczeniem).
    Teraz szukam swojej szansy w polsce.
    Lista win obejmowała okolo 400 pozycji w tym 30 win serwowanych na
    kieliszki. Myślę, że moge powiedziec co nieco na ich temat.
    Szkoliłem sie u boku (w kolejności) francuskiego, włoskiego,
    niemieckiego i angielskiego głównego sommeliera.
    Obroty miesieczne ze sprzedazy win i innych alkoholi wynosiły ok
    30,000 funtów, wiec ilosci nawet nawet.
    Szkolenia:

“Wine and Spirit Educational Trust Diploma” – Basic Level

“Wine and Spirit Educational Trust Diploma” – Intermediate Level

“Louis Roederer Champagne Educational Course” – Ay, France

“Francesco Planeta“ (Sicily)- Educational Course

Young Chef Young Waiter Competition 2006 – National Final (London)

Dodatkowo uczęszczałem z częstotliwościa około dwutygodniową na
    testowania i prezentacje organizowane przez dostawców.
    W roku 2006 potwierdzilem częsciowo swoje umiejetności z zakresu
    sztuki kulinarno-winiarskiej wygrywając finał Północnej Anglii na
    najlepszego kelnera, awansujac jednoczesnie do finalu narodowego
    rozgrywanego w Londynie (bylo nas sześciu w całej Anglii)- wiedza z
    zakresu szampana, win, serow, serwowania........i tysiac innych
    rzeczy.
    Zastanawiam sie, czy jest moze ktos kto moglby mi pomóc w rozwoju
    mojej pasji. Nie za bardzo wiem co mógłbym zrobic z tymi
    umiejętnosciami w Polsce. Może wy wiecie albo znacie kogoś???
    Chetnie odpowiem na kazde pytanie.
    Zapraszam do dyskusji
    Dodam, ze wina i kuchnia to moja pasja. Z wykształcenia jestem
    biologiem molekularnym...bez praktyki..
    Czekam na wasze glosy...
    Na zdrowie!!!

Obserwuj wątek
      • winoman Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 11.03.08, 00:57
        Proszę wysłać do mnie maila, na adres forumowy, może będę w stanie pomóc.

Pozdrawiam!
        • Gość: murat Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.taper.volia.net 08.06.10, 08:29
          Witam serdecznie!mieszkam w Kijowe Ukraina,pracue w restauracij barmanem,ale interesue mi wino i chcialbym stac somelierem.03.06 2010 pil Corton-bressan i Mersault,bardzo pienkni wina,takrze pil Chateau Haut Brion2003roku,pszepraszam za moj polski jezyk niedawno naczal uczic jezyk polski.czekam
          • Gość: murat Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.taper.volia.net 08.06.10, 08:36
            kogo interesue wino i wszystko o wine serdecznie zapraszam do rozmowy moj e-mail:www.karaev.murat@mail.ru. mieskam w Kijowe Ukraina,uczie sie jezyka polskego.czekam
      • Gość: karolek2 Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 06:49
        Witaj,

Skontaktuj sie z www.winowww.pl
        Moze cos razem wymyslimy, bo wyglada na to, ze jestes pasjonatem z
        Eno / Gastro backroundem.
        Nic nie obiecuje, ale sprobowac zawsze warto
        karolek2
      • cruclasse Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 16.03.08, 00:17
        Szanowny Panie,
        proszę o kontakt mail-em na adres forumowy - mam dla Pana
        propozycję. Pozdrawiam.
      • Gość: karola Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.nott.cable.ntl.com 27.10.08, 15:52
        czesc ...nazywam sie karolina i jestem w takiej samej sytuacji jak
        ty ja jeszcze jestem w anglii ....ale moj problem jest taki jak
        twoj....swracam za rok do polski ale pytanie co
        dalej......doswiadczenie mam bardzo podobne...moze bez tych
        konkursow...bardzo chetnie z toba pogadam osobiscie napisz mi tylko
        z jakiego miasta jestes z polski pozdrawiam,,,,kaola
      • Gość: posluchal Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 22:20
        jezu...nastepny posluchal Tuska i wrocil
        • Gość: daniel.stasiewicz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.aster.pl 26.04.09, 12:04
          Muszę Cię rozczarować ale niestey niczyje namowy nie decydowały o moim powrocie, a jedynie moja świadoma, samodzielna decyzja!!
          • Gość: sergiusz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.unilever.com 29.07.09, 15:03
            dzien dobry,
            szukam polskiego sommeliera lub mowiacego po Polsku na terenie
            Londynu lub okolic. Cel - przeprowadzenie szkolenia dla grupy
            kucharzy z podstawowej znajomosci wina, jego przeznaczenia,
            przechowywania a takze jak dobierac wlasciwie wino do potraw.
            Szkolenie musi byc przygotowane multimedialnie, z konspektem i
            materialem powtorkowym do utrwalenia wiedzy.Istnieje mozliwosc
            zamowienia potrzebnego wina do degustacji.Poziom zadowolenia ze
            szkolenia bedzie podstawa do dalszej wspolpracy w tej dziedzinie.
            kontakt Anglia 07886841907
      • Gość: adam Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 00:10
        no i jak ?

udalo sie ?

gdzie teraz pracujesz ?

a Ty Karolino ?
        • Gość: daniel.stasiewicz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.aster.pl 26.04.09, 12:11
          Panie Adamie,
          Wróciłem do korzeni i pracuję w branży związanej z moimi studiami. Niestey przygoda z UK nie jest łatwa do kontynuowania w Polsce, zarówno finansowo jaki i perspektywistycznie, rozwojowo. A może za słabo szukałem.
          Ale mój kieliszek jest nadal pełny!!! Miałem okzję być ostatnio na kolacji połączonej z testowaniem win z Chile (DeMartino) w winotece La Bodega (Warszawa, ul. Nowy Świat) i muszę powiedzieć, że było bardzo ciekawie i interesująco. Pani Ola Zarzycka na prawdę wie co mówi.
          A tak przy okazji, wiecie może gdzie można się załapać na jakieś testowanie??
      • Gość: Spectator Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.mobile.playmobile.pl 21.04.09, 13:43
        Z takim doświadczeniem to raczej trudno będzie ci znaleść
        zadowalającą posade u nas w kraju. A już napewno nie znajdziesz
        miejsca gdzie zrobił byś nawet połowe tego obrotu. Nie wiem gdzie
        przebywasz ale najlepsze miejsce na kontynuwanie twojej kariery to W-
        wa ale to raczej nic odkrywczego. Szukaj pracy po miejscach w typie
        Bristol albo Sheraton tam podejżewam trafisz w miare podobne
        środowisko pracy i godziwe zarobki.

Fajnie że ludzie z wiedzą tego typu po solidnej praktyce w krajach
        gdzie kultura winna jest wysoko rozwinięta wracają i chcą budować to
        samo w polsce, sam bym Cię zatrudnił gdybym szukał ludzi pod
        warunkiem że jesteś normalny:]

Pozdrawiam
        M.S.
        • Gość: daniel.stasiewicz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.aster.pl 26.04.09, 12:22
          Miło słyszeć takie słowa!!!
          Muszę przyznać, że masz rację. Warszawa daje sporo możliwości.
          Czy jestem normalny?? Cięzko być obiektywnym mówiąc o samym sobie ale raczej jestem na tak!!hehe
          Z racji, że się przebranżowiłem i pracuję pośrednio w moim "wystudiowanym" zawodzie poświęciłem się winnej lekturze i okazjonalnemu buszowaniu po sklepach. Ale cieszę się, że można usłyszeć czasami słowa, w których jak najbardziej spotyka sie zrozumienie dla tak niedocenianej sztuki w Polsce.
          Pozdrawiam
          • madzik78_pl Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 10.05.09, 23:21
            witam, podobnie jak Pan mamprzygode z winami... pracuje od paru
            miesiecy w jednej z wielu ''michelinowej'' restauracji u znanego
            Szefa kuchni, jak narazie jestem commis somelierem...ale mysle o
            dalszym rozwoju... mam takie pytanie gdzie zglosic sie konkretnie na
            egzamin aby zrobic basic level?????? u mnie w pracy organizuja to
            rzadko ostatnio a mi czas ucieka....moze moglby mi pan pomoc?????co
            prawda z tym angielskim mam jeszcze troszke problemow,ale lubie to
            co robie i chcialabym juz zrobic krok do przodu.... moze ma Pan
            jakies ciekawe materialy o winach lub moglby mi Pan polecic jakies
            ksiazki, mam juz tego sporo ale zawsze za malo....
            czekam na odpowiedz...
            pozdrawiam magda
            • Gość: daniel.stasiewicz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.europe.ppdi.com 11.05.09, 12:10
              Witam serdecznie!!A pochwalisz sie w jakiej restauracji i u kogo?? I
              jakie miasto oczywiście!!
              Jeżeli chodzi o kurs basic to na prawdę jest on basic. Trochę teori,
              część praktyczna i egzamin na koniec.Ja to szkolenie odbyłem właśnie
              w miejcu, w którym pracowałem. Sommelier tam pracujący ma
              uprawniwnienia do szkolenia i przeprowadzania egzaminu. Myślę, że
              mógłbym Cię z nim skontaktować. Inną opcją jest odwiedzenie
              strony "Wine and Spirit Educational Trust". Powinnaś tam znaleźć
              potrzebne info.
              Co do książek to rzeczywiście jest ich wiele, sam nie mam chyba
              ulubionej. Warto zawsze powertować kilka w obrębie jednego tematu i
              wtedy zebrać to razem.
              Gdybyś miała więcej pytań pisz na priv. Chętnie odpowiem na pytania.
              Pozdrawiam
              PS fajna robota co??:))))

• vinomaniak Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 15.07.09, 10:22
                Witam!!
                Poszukuje rowniez wskazowek co do poszukiwania pracy w branzy
                winiarskiej w Polsce .Pracowalam w USA w lux restauracji "Azul"
                hotelu Mandari Oriental Miami przez 2 lata na pozycji front
                server.Na International Florida University ukonczylam Restaurant
                Management Certificate. Tam tez ukonczyla zaawansowany kurs wiedzy o
                winie dla profesjonalistow.Ponadto mam na koncie:
                *Wstepny kurs sommelierski(Introductory Sommelier Course) – Court of
                Master Sommeliers USA(2007)
                *certyfikat zaawansowanej wiedzy o winie-Advanced Certificate in
                Wines and Spirits, Wine & Spirit Education Trust, London (2008)
                * w tym roku zaczelam dyplom na WSET-Diploma in Wine and Spirits at
                Wine & Education Trust, Londyn.
                Od roku mieszkam w Holandii (Amsterdam) i tutaj probuje swoich
                sil.Niestety nie jest to latwe ze wzgledu na jezyk.Poza tym rynek
                jest ostro "nasycony" a przecietny Holender liczy kazdy cent.Chce
                wrocic do Polski pod koniec tego roku.Wiem,ze branza winiarska
                powoli ale preznie rozwija sie w Polsce.
                Ciekawam jak Tobie Daniel sie udalo? Jakies rady.
                Na zdrowie!Cheers!Proost!
                A
                • Gość: Tomasz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:27
                  Pięknie Panowie mam oferte dla was w sklepie z winem w Trójmieście .
                  Jesteście w miarę przygotwani do zawodu zapraszam. 1500 zł na ręke
                  jak się sprawdzicie 200 zł premii . Kolega który wrócił z WB
                  naprawde referencje super , napewno byś się sprawdził .
                  • Gość: jeepwdyzlu tomasz jest złośliwy IP: 213.136.237.* 15.07.09, 14:29
                    ale jedno jest pewne:
                    w Polsce nie ma takich jak w GB restauracji, nie ma klienteli
                    gotowej do płacenia 100 funtów za kolację i minimum 30 za butelkę,
                    nie ma takich jak w GB sklepów z winami...
                    krótko mówiąc ludzie z wysokim poziomem wyszkolenia mogą
                    a.pracowac poniżej swoich mozliwości w jednej z 10 knajp w warszawie
                    i krakowie
                    b.otworzyć własny biznes, do czego gorąco zachęcam..
                    W Polsce brakuje barów winnych, ciągle za mało knajp ze średniej
                    półki z ciekawymi winami, jest tez miejsce na sklepy, zwłaszcza,
                    jesli ma się dobre włąsne kontakty za granicą..
                    Brakuje równiez kursów dla wiomaniaków, ale równiez dla
                    gastronomików...
                    jest duzo miejsca dla ludzi z głową i wiedzą!!!!
                    pozdrawiam
                    jeep
                  • izka_77 Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 17.07.09, 20:56
                    Polak to potrafi zazdrościć!
                    • al9 oj izka 20.07.09, 10:33
                      raz - musisz sie nauczyc wklejac linki
                      dwa - polecam Ci zainwestowanie w stronę po angielsku..
                      w Posce 7% ludzi deklaruje znajomość francuskiego, 50% angielskiego..
                      sama się odcinasz od rynku

pozdro
                      al
                • daniel.stasiewicz Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 21.07.09, 20:52
                  Pozwalam sobie: www.mandarinoriental.com/miami/dining/azul/

Ciekaw jestem jak wyglądała ta mieszanka szefa kuchni na talerzu. Brzmi smacznie baaardzo:)))Taka różnorodność potraw daje chyba jeszcze większą szansę na poeksperymentowanie z winem. Nie znalazłem linku do listy:(

Pytałaś jak wygląda sytuacja u mnie...czytam, popijam ze znajomymi, czasami jakas degustacja, czysto hobbystycznie. Brakuje mi czasu na czynne zaangażowanie się w dodatkowe zajęcia "pozalekcyjne". Choć bardzo mi tego brakuje:( Rzuciłem się w wir korporacyjnej pracy.

Niektórzy w tym wątku zabijają optymizm proponując pracę w sklepie za 1500 plus bonus: wszystko i tak zależy od tego co Ciebie będzie satysfakcjonować i czy będziesz potrafiła za to wyżyć. Z drugiej strony nie znajdziesz chyba w Polce miejsca, w którym mogłabyś dalej się rozwijać. Rzeczywistość nie jest chyba taka landrynkowa ale to tak jak ze wszystkim. Chyba najważniejsze żeby spotkać właściwych ludzi we właściwym miejscu i czasie.
                  Zazroszczę Ci trochę tego dyplomu WSET. Ja dotarłem do poziomu advanced (certificate). Miło wspominam, zwłaszcza ćwiczenia praktyczne.

Może napisz co Ty byś chciała robić, jak siebie widzidz??

Pozdrawiam
                  D.
                  • vinomaniak Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 24.07.09, 22:50
                    czesc daniel!!
                    Faktycznie mieszanka na talerzu z restauracji Azul jest wystrzlowa-
                    szczegolnie (moje ulubione!): A Study in Tuna i Maroccian
                    Lamb..hmmmm palce lizac.Pieknie z tym surowym/pikantnym tunczykiem
                    komponuje sie Gewrurztraminer lub Gavi di Gavi.
                    Dla mnie przede wszystkim wazne jest zdobycie wiedzy bardziej
                    praktycznej,organizacja kursow winiarskich, sprzedaz lub praca w
                    restauracji. Glownie chodzi mi o poznanie rynku w Polsce. Na razie
                    szukam.
                    Dyplom na WSET super sprawa.Trzeba na prawde duzo sie uczyc. Samemu
                    duzo degustowac, porownywac no i czytac.
                    Trzymaj sie pozdrawiam
                    A
      • izka_77 Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 17.07.09, 21:00
        ja mogę zaprosić kilka km ode mnie do Uniwersytetu Wina ;)
        www.universite-du-vin.com/pozdrawiam
      • Gość: Emil Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.cable.ubr14.hawk.blueyonder.co.uk 21.07.09, 11:13
        Witam .
        Jak my wszyscy tu jestem maniakiem sztuki winiarskiej , po licznych podrozach po swiecie chce dac sobie szanse w Polsce czyli jednym slowem wracam :) . Podobnie jak ty szkolilem sie u boku francuskiego i angielskiego sommeliera . Moja przygoda z winami zaczela sie oczywiscie we Francji(Po powrocie z Stanow Zjednoczonych mialem juz jakies doswiadczenie bo tam pracowalem jako kelner) gdzie zaczalem pracowac w jednej z tysiaca winnic na polodniu , we wrzesniu zbieranie winogron czyli ciezkawo ale potem juz sama przyjemnosc praca w winnicy i restauracji jako kelner a potem jako comi sommelier . Teraz jak wielu z nas pracuje w GB tu moja kariera potoczyla sie troszke prezniej skonczylem Wine and Spirit Educational Trust Diploma” – Basic Level
        Wine and Spirit Educational Trust Diploma Intermediate Level , kurs z degustacji z firma francuska . Pracowalem w restauracji posiadajacej 2 gwiazdki michelin ( gdzie w calej UK jest tylko 16 takich restauracji ). Pracowalem jeszcze w restauracji o zdrowej zywnosci ( Organic restaurant ) jako asystent glownego sommeliera . Tak jak mowilem wracam do Polski mianowicie do Warszawy czy sa jakies szanse na prace jako sommelier lub zaczynajac nawet jako kelner prosze o pomoc . Dodam ze znam plynnie 3 jezyki ( francuski,angielski i rosyjski ) niewiem czy to przydatne ale ... :)
        Pozdrawiam Emil . Santé .

• vinomaniak Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 24.07.09, 22:58
          Francuski jak najbardziej!!!
          • mi_ya Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? 28.07.09, 02:57
            Witam serdecznie,
            Jestem nowa na tym forum i mam kilka pytan do stalych bywalcow:)
            Obecnie zamieszkuje wyspe Sherlocka Holmesa jednakze mam w plnach wrócić na
            ojczysta ziemie, a jak wszyscy tu obecni jestem pasjonatka win oraz calej
            gastronomicznej strony tego biznesu.
            Pracuje w UK jako Assistant Managera w Corney&Barrow Wine Bar(top wine bars w
            centralnym Londonie). Ukonczylam Wines and Spirits Education Trust Level 1
            Foundation oraz Level 2 Intermediate a w najblizszych tygodniach rozpoczynam
            Advance. Oprocz tego uczeszczalam w treningach: Formal in – house Management
            Courses (2008 – 2009)
            Who Am I and how I fit in?
            How do I fit into the bigger picture?
            Am I your Boss or your friend?
            Creating a Climate of Customer Service Excellence
            Running an Effective Appraisal
            Marketing,
            ktore przyniosly mi ogromna wiedze z zakresu zarzadzania jednostka (personal
            development plans) jak rowniez wieksza grupa pracownikow.
            Do czego jednak zmierzam.., czy ktokolwiek moglby mi podpowiedziec gdzie
            ewentualnie warto sie zwrocic aby rozwijac wiedze winiarska w polaczeniu z
            managerska u nas w kraju?
            Czy istnieja restauracje - winiarnie gotowe zainwestowac w kogos z duzym bagazem
            doswiadczen?
            A moze znajdzie sie ktos kto zechcialby otworzyc nowej ery wine bar w Polsce?
            Czekam na odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
            Mxx

• Gość: jeep Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: 213.136.237.* 28.07.09, 12:43
              otwieranie wine baru - jesli w Krakowie, Wrocławiu, Szczecinie,
              Trójmieście czy Warszawie - jak najbardziej...
              Własny biznes - tak - absolutnie
              Co do dalszego kształcenia - bez żartów. W Polsce NIE da się.. Nie
              ma szkół, nie ma wiedzy, nie ma Klientów, ni ma rynku...
              U nas wiedzy winiarskiej nie pogłębisz, biznesowej... no moze
              finasowej na poziomie MBA - choc poziom tego kształcenia jest mocno
              dyskusyjny...
              Wracaj, otwieraj biznes i nas zapraszaj :-))
              powodzenia
              jeep
      • Gość: Axelle Ventura Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.chello.pl 07.01.10, 22:48
        Według mnie najlepszy jest program " Zostań dobrym sommelierem" organizowany
        przez VINCOL - Le vin cooperation de local producteurs. Umożliwił mi on zdobycie
        szczegółowej wiedzy o winach. Bardzo pomocne są spotkania z ekspertami oraz
        wizyty w lokalnych winiarniach zrzeszonych w organizacji. Szczegóły na temat
        szkoleń znajdziesz na www.vincol.fr. Po tym szkoleniu bez problemu znalazłam
        pracę w jednej z najlepszych restauracji w Poznaniu! Naprawdę warto z niego
        skorzystać.
        • Gość: Gregor Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 01:42
          Gość portalu: Axelle Ventura napisał(a):

> Po tym szkoleniu bez problemu znalazłam
          > pracę w jednej z najlepszych restauracji w Poznaniu!

A która to? Dla mnie najlepsza w Poznaniu to Mexican na Św. Marcinie, a dla Ciebie która?
      • Gość: Joanna Re: jak zacząć prace jako sommelier w Polsce?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 22:38
        Drodzy...
        Jestem nowy na tym forum. Wygląda w miarę interesująco...
        Pisze, bo mam pytanie.
        @ lata temu skończyłam Wyższą Szkołę Hotelarstwa i gastronomi ze specjalizacją
        dopasowywaniem win do potraw jestem magistrem w tej dziedzinie i wielkim
        pasjonatem. zukuję pracy w tym kierunku. Jeżeli wiecie coś na temat takiej pracy
        proszę o kontakt
        • Gość: zukuzuku Zukuj dalej, Pani Magister. Nie znajdziesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:40
          ...skoro głupia tak jesteś że szukasz na takim forum.
          • Gość: ? Re: Zukuj dalej, Pani Magister. Nie znajdziesz... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.04.10, 08:19
            to co można powiedzieć o tobie po takim poście?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka