Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

akcesoria do wina

05.01.09, 00:19
    moi drodzy,

jestem nowy, więc mam nadzieję, że moja wiadomość z tego powodu nie zostanie potraktowana milczeniem.

ostatnimi czasy zaczął mi doskwierać brak różnych akcesoriów winiarskich, może dla bardziej zaawansowanych użytkowników, lub przynajmniej takich, którym mogą przeszkadzać pewnie niuanse.

no więc google.pl... i?

miernota. brak dobrych szczotek do czyszczenia karafek czy kieliszków, brak płynów do czyszczenia, stojaków do suszenia, gadżetów (np. ciekawe t-shirty dla maniaków) czy też kawałka dobrej polsko lub obco języcznej literatury.

możecie polecić coś sensownego, kompleksowego, dobrej jakości?

będę wdzięczny za pomoc. napiszcie też o swoich potrzebach, ciekawi mnie to, czy jestem osamotniony w moich potrzebach;)

z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam,

Maciaswine

---

life is too short to drink bad wines;]
    Obserwuj wątek
      • villany66 Re: akcesoria do wina 06.01.09, 14:53
        jestem wrogiem przerostu formy nad treści, więc wytarczą trzy pierwsze rzeczy
        ... reszta wg uznania :
        - dobre kieliszki - to najważniejsza inwestycja / może schott diva ? powinny
        wystarczyc na kilka lat - myć bez "środków" - tylko woda !
        - dobra karafka do dekantacji, którą trzeba dobrze wypłukać po ... i bez
        "środków", tylko woda ! ... typ kaczki najlepszy / uniwersalny
        - klasyczny trybuszon / korkociąg sommelierski
        - ewentualne wlewki, niekapki - to aby kobita nie buczała, że obrus do prania
        ciągle :)
        - rapid ice ( schładzacz do butelek ) jak jedziemy na piknik ...
        - screwpull/ obcinarka do koszulek dla wygodnych i/ lub niecierpliwych
        - z książek polecam wszystko co wyszło spod pióra Hugh Johnsona

ale najważniejsze jest DOBRE WINO i KIELISZKI !!! :)
      • spol Re: akcesoria do wina 06.01.09, 16:13
        Można sobie, z pewnym trudem rzecz jasna, skompletować elegancki snobistyczny
        zestaw gadżetów do obsługi wina, który kosztuje niemało i świetnie wygląda.
        Jeśli zależy Ci jedynie na efekcie i dobrym samopoczuciu podkreślonym stosownymi
        utensyliami, to nie czytaj dalej.

Osobom pragnącym np. wyczyścić karafkę z osadu, a nie posiadającym odpowiedniego
        wyciora (nie mam pewności czy taki istnieje szczególnie w przypadku karafek o
        bardzo szerokim dnie i bardzo wąskiej i długiej szyjce) polecam mój sprawdzony
        sposób, czyli kaszę jęczmienną. Należy ją wsypać do karafki, zalać wodą i ew.
        odrobiną jakiegoś łatwo spłukującego się detergentu i wykonując koliste ruchy
        karafką spowodować, aby zawartość wirowała wewnątrz. Efekt gwarantowany. Do tego
        celu najlepsza jest chyba właśnie kasza jęczmienna, jako że posiada dość ostre
        krawędzie, a w przeciwieństwie do piasku czy żwiru nie rysuje szkła.

Pozdrawiam!
        • maciaswine Re: akcesoria do wina 06.01.09, 16:28
          spol - postanowiłem doczytać do końca, bo ja nie z tych. rozumiem, że mogłem być
          źle zrozumiany.

anyway dzięki za poradę, wrócę do domu i zamierzam przetestować patent z
          czyszczeniem karafki.

mi generalnie nie chodziło o gadżety dla snobów, ale ogólnie o akcesoria do
          wina, które charakteryzują się dobrą relacją ceny do jakości oraz
          dostępnością!!! to przede wszystkim. wiele przedmiotów można kupić na
          wineenthusiast.com, ale w Polsce jest bida. chodziło mi dalej o to, że nie ma
          dobrych sklepów specjalistycznych (w realu lub on-line) gdzie można się
          zapatrzeć w tego typu akcesoria.

domowe sposoby są zawsze miło widziane;) tym bardziej jeśli są skuteczne, w
          sumie to lepiej wydać trochę pieniędzy na dobrą butelkę niż złoty trybuszon;)

ale jak to jest? można gdzieś dostać takie akcesoria czy też nie ma takiego miejsca.

dzięki za Wasz punkt widzenia!
          poproszę o więcej opinii...

i fakt... Hugh Johnson jest mistrzem!
      • maciaswine Re: akcesoria do wina 07.01.09, 13:32
        właśnie o to mi chodziło.

oczywiście nikt tu, na forum nie na potrzeb z akcesoriami do wina,
        ale nowy wątek który powstał właśnie traktuje o Nez du Vin czyli
        zestawie zapachów i od razu pojawia się informacja, że nie wiadomo
        gdzie to dostać itd.

czyli jednak nie jestem sam!

maciaswine
    Inne wątki na temat: