Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina od S.Zasady

IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 17:25
    Witam,
    mam pytanie co sadzicie o ofercie S.Zasady ( www.wina.restauracje.pl )?
    Przeszukalem forum i znalazlem tylko dwa watki dotyczace win z ich oferty:
    - Docg chwali wino Vina Ardanza 1996 z La Rioja Alta
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4850638&a=8434459
    co prawda tego wina nie ma w ofercie ale sa inne tego produceta wiec sie
    skusze na ktores, moze podpowiecie na ktore?
    - Gaga poleca Montepulciano d'Abruzzo Riparosso 2001 z Illuminati
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4327770&a=4494579
    to wino jest w ofercie w dobrej IMO cenie 36pln (w superiore.de 5,99eur)

Niestety inne wina ani winiarnie nie sa opisane na forum, wiec jezeli ktos cos
    pil albo slyszal to prosze o opinie.
    Trzeba zamowic za 200pln netto (244pln brutto) zeby nie placic za
    transport(36,60pln), w moim wypadku przeklada sie to na 5 win (nie chce placic
    wiecej niz 50pln {srednio] za wino bo mnie nie stac).
    A moze wina z tej oferty sa do kupienia w Warszawie lub okolicach?

pozdrawiam

NieMy

Obserwuj wątek
      • joe_stru Re: Wina od S.Zasady 07.11.03, 17:47
        To www nie działa teraz , ale z tego co pamiętam Zasada sprowadza chilijskie
        Torreon de Paredes. Tylko o nich mogę coś powiedzieć , bo sporo ich piłem.
        To jest chilijski średniak - można bez bólu wypić CS , ale niewiele więcej.
        Dość fajny jest CS reserva '99. Raczej nie są to wina na tyle interesujące ,
        aby zawracać sobie głowę zamawianiem itp. Zależy wszystko też od cen.
        Wspomniana reserva w NRD kosztuje ok. 8-9 euro. Nie sądzę , żeby u zasady
        taniej:))
        • giorgio_primo Re: Wina od S.Zasady 07.11.03, 17:53
          Joe!

Teraz jest tam dużo więcej win. W tym kika "mocnych" Włochów. Natomiast ciekwae
          jest to, że jedno z win - Rinascimento od Dievole (Toscana) - WB gorąco poleca
          w Kuchni, a wszystkie znane mi źródła obcojęzyczne raczej "opluwają" to wino.
          Nie wiem o co chodzi...

Jest tam ciekawe Montepulciano d'Abruzzo - Zanna od Dino Iluminati.
          • saltimbocca Re: Wina od S.Zasady 11.06.05, 11:34
            wczoraj miałem wielką przyjemność pić "Zannę" Dino Illuminatiego. Rewelacja.
            Mam jednak pytanie. O ile wino wydaje się bardzo aksamitne, eleganckie, czuć
            owoce leśne i śliwkowe powidła, to było jakby za dużo beczki. Nie dziwne, bo
            wino przeleżało w nich 30 miesięcy, ale czy to nie jest pewien minus dla wina?
            Przyznam, że nie wiem jak to jest z tą beczką. Kwestia smaku, czy jest jednak
            jakieś kryterium obiektywne, że powinno jej być "w sam raz"?...
            Pozdrawiam
            P.S. Czy ktoś pił Montepulciano d'Abruzzo Riserva "Pieluni"? Czy warto dać
            sporo ponad 100 zł za to wino? I jeszcze jedno pytanie zrodzone z postu
            powyżej: pił ktoś Rinascimento od Dievole (Toscana). Jezszce raz pozdrawiam
            • Gość: winersch To juz nie od Zasady IP: *.chello.pl 11.06.05, 11:46
              Potwierdzam to co napisałeś, jeśli chodzi o wino, równiez co do beczki. Uważam,
              że stosowanie jej z umiarem, tak by zapewniła oddychanie, niezbędne utlenienie
              i strukturę, a nie zwalała z nóg nadmiarem wanilii jest wielką sztuką. I nie
              czas tu odgrywa rolę (tzn powyżej roku aromaty prawie nie przechodzą, mamy
              tylko utlenianie) ale przede wszystkim udział % nowej beczki, jaki zastosował
              winiarz.
              Kryterium to Twój smak choć sa wina, które maniera beczki niszczy zupełnie. Tak
              się dzieje ostatnio niestety z wieloma winami z apelacji Condrieu, gdzie wiele
              delikatnych, kruchych, aromatycznych viognier zaczyna smakować jak
              kalifornijskie chardonnay, zgroza.
              Nawiasem mówiąc Illuminati to już chyba nie Zasada tylko wina.pl
              pozdrawiam
              winersch GTB
            • giorgio_primo Re: Wina od S.Zasady 11.06.05, 12:27
              saltimbocca napisał:

> wczoraj miałem wielką przyjemność pić "Zannę" Dino Illuminatiego. Rewelacja.
              > Mam jednak pytanie. O ile wino wydaje się bardzo aksamitne, eleganckie, czuć
              > owoce leśne i śliwkowe powidła, to było jakby za dużo beczki. Nie dziwne, bo
              > wino przeleżało w nich 30 miesięcy, ale czy to nie jest pewien minus dla wina?

Jeszcze blisko dwa lata temu ta "beczka" przeszkadzała mi mniej, lub rocznik
              wtedy pity odpowiadał mi bardziej. Obecnie dość wulgarna "beczka" mi
              przeszkadza, a wypadku tego wina także dość chropowate garbniki. Mam pewne
              podejrzenia, że wino się mocno poprawi za kilka lat, choć pewnie straci
              kwasowość co może nie będzie aż takie super... kto to wie? ;-)

> Przyznam, że nie wiem jak to jest z tą beczką. Kwestia smaku, czy jest jednak
              > jakieś kryterium obiektywne, że powinno jej być "w sam raz"?...

Myślę, że to kwestia indywidualna. Wolę obecnie wina z dobrze
              zintegrowaną "beczką" lub bez niej, a wyznacznikiem "przegięcia" jest gorzka
              końcówka pochodząca z drewna, która w końcówce kryje całkowicie aromaty
              pochodzące z winogron.

> Pozdrawiam
              > P.S. Czy ktoś pił Montepulciano d'Abruzzo Riserva "Pieluni"? Czy warto dać
              > sporo ponad 100 zł za to wino?

Nie piłem. Znając styl Illuminati, myślę że możesz spodziewać się duuużo
              beczki. Jeśli to Ci przeszkadza, to weź to pod uwagę.

> I jeszcze jedno pytanie zrodzone z postu
              > powyżej: pił ktoś Rinascimento od Dievole (Toscana). Jezszce raz pozdrawiam

Tak. Kilkakrotnie. Dla mnie to porażka poważna. Być może nie mój styl, ale nie
              mogę się w nim doszukać niczego interesującego dla mnie.
        • Gość: NieMy Re: Wina od S.Zasady IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 17:56
          joe_stru napisał:

> To www nie działa teraz

Dziala, dziala, tylko link zle podalem, juz sie poprawiam i przepraszam

www.wina.restauracje.com

NieMy
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Wina od S.Zasady 14.11.03, 20:56
            Gość portalu: NieMy napisał(a):

> joe_stru napisał:
            >
            > > To www nie działa teraz
            >
            > Dziala, dziala, tylko link zle podalem, juz sie poprawiam i przepraszam
            >
            > www.wina.restauracje.com

no to się poprawiłeś. Zaiste. A wystarczy kursor -> enterem do kolejnej linii
            przetransponować- zanim post się wyekspedjuje. Ja mam 72 lata i też to
            potrafię, mimo, że piję relatywnie za dużo wina / na jedn. czasu
            • kochamwino Re: Wina od S.Zasady 15.11.03, 03:15
              p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> Gość portalu: NieMy napisał(a):
              >
              > > joe_stru napisał:
              > >
              > > > To www nie działa teraz
              > >
              > > Dziala, dziala, tylko link zle podalem, juz sie poprawiam i przepraszam
              > >
              > > www.wina.restauracje.com
              >
              >
              >
              > no to się poprawiłeś. Zaiste. A wystarczy kursor -> enterem do kolejnej lini
              > i
              > przetransponować- zanim post się wyekspedjuje. Ja mam 72 lata i też to
              > potrafię, mimo, że piję relatywnie za dużo wina / na jedn. czasu

Bardzo cieszymy sie z nowego forumowicza! Wiek w winie i dla wina nie ma
              znaczenia a tym bardziej dla zwyklego homo sapiens w kropli czasu i
              przestrzeni. Wino jest ponad czasowe i nie ma znaczenia kto , gdzie i dlaczego
              Je pija. Wazne aby kazdy ...nawet 72-latek w winie zaznal przyjemnosc.
              A co do sedna Pana posta to zapraszam na forum:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34PZDR

TT
            • kochamwino Re: Wina od S.Zasady 15.11.03, 03:24

> Gość portalu: NieMy napisał(a):
              >
              > > joe_stru napisał:
              > >
              > > > To www nie działa teraz
              > >
              > > Dziala, dziala, tylko link zle podalem, juz sie poprawiam i przepraszam
              > >
              > > www.wina.restauracje.com
              >
              >
              >
              > i
              > przetransponować- zanim post się wyekspedjuje. Ja mam 72 lata i też to
              > potrafię, mimo, że piję relatywnie za dużo wina / na jedn. czasu

Bardzo cieszymy sie z nowego forumowicza! Wiek w winie i dla wina nie ma
              znaczenia a tym bardziej dla zwyklego homo sapiens w kropli czasu i
              przestrzeni. Wino jest ponad czasowe i nie ma znaczenia kto , gdzie i dlaczego
              Je pija. Wazne aby kazdy ...nawet 72-latek w winie zaznal przyjemnosc.
              A co do sedna Pana posta to zapraszam na forum:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34
            • Gość: NieMy Re: Wina od S.Zasady IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 15.11.03, 10:51
              > i
              > przetransponować- zanim post się wyekspedjuje.

Nie bardzo kapuje o co Ci chodzi, u mnie poprawiony link dziala elegancko, choc
              trzeba go sobie samemu przekopiowac, ale to nawet dla 72 latki nie powinno byc
              problemem.

pozdrawiam

NieMy
      • Gość: Rural Re: Wina od S.Zasady IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 10:02
        Czy poza sprzedażš w internecie, wina od byłego rajdowca sš dostępne w
        normalnej sprzedaży?
        • amsti Re: Wina od S.Zasady 14.11.03, 14:16
          > Czy poza sprzedażš w internecie, wina od byłego rajdowca sš dostępne w
          > normalnej sprzedaży?

Pisze na ich stronie, że mają salon na Armii Krajowej, czyli tam gdzie jest
          salon Mercedesa (wychodzi, że idziesz napić się wina, żeby łatwiej łyknąć cenę
          Merca :) Albo kupujesz strucla i dostajesz butelkę Gran Reservy gratis). Tak
          na poważnie to podjadę i zobaczę jak to wygląda
      • Gość: holita Re: Wina od S.Zasady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:38
        O rany! "Wypadlam z wina" na ponad miesiac, a tu prosze, taka wiadomosc! La
        Rioja Alta to jeden z ABSOLUTNIE NAJLEPSZYCH producentow z Rioja (baaaaaaardzo
        tradycyjny, a w kazdym razie tak postrzegany). Chyba sie wybiore do salonu
        Zasady, zeby sprawdzic osobiscie czy te wina maja (i za ile?...)
        Szkoda, ze nie ma Vina Ardanza (tak polecanego przez Docg - notanbene dolaczam
        sie do opinii kolegi!), no ale Gran Reserva 904 to naprawde COS, tylko, ze
        pewnie kosztuje fortune (w Hiszpanii z tego co pamietam co najmniej 30 Euro).
        Ale V.Alberdi i V.Arana tez sa przyzwoite. Gran Reservy 890 pewnie w Polsce nie
        zobaczymy (w Hiszpanii rok temu ponad 50 Euro), ale...
        I tylko jeden szkopul dla mnie: juz nie bede mogla mowic, ze najlepsza Rioja w
        Polsce to Muga (do tej pory nie miala konkurencji). Bede musiala
        sie "ocenzurowac" i przyznac, ze wreszcie pojawil sie godny uwagi rywal... :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka