Gość: Paweł G. IP: 91.198.179.* 16.02.09, 13:01 Pojawiły się nowe wina portugalskie w Biedronce z cyklu "Z portugalskich winnic". Co o nich sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: peyotl Re: wina portugalskie w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.09, 23:26 Jestem rozdarty, bo postanowiłem rozwód wziąć z owadem, a tu znów tyle pokus, nawet Casa Santos Lima, więc nie tylko same fabryki i negocjanci. Zobaczymy, może wykonam come back. Na razie podziwiam broszurkę, naprawdę na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wina portugalskie w Biedronce 17.02.09, 03:06 Gość portalu: peyotl napisał(a): > Jestem rozdarty, bo postanowiłem rozwód wziąć z owadem, a tu znów > tyle pokus, nawet Casa Santos Lima, więc nie tylko same fabryki i > negocjanci. Zobaczymy, może wykonam come back. Na razie podziwiam > broszurkę, naprawdę na poziomie. Peyotl jesteśmy z Tobą, znaczy chyba jestem sam;-) Też się wybiorę do Biedronki jak tylko zawitam do Sk-wic:-) Tam też jak Ty mam sklep naprzeciwko domu mamy... Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: wina portugalskie w Biedronce 17.02.09, 09:54 Czyżby znowu coś ciekawego 'rzucili'? Może nowy rocznik Terras da Feira? Trzeba będzie zajrzeć i uzupełnić zapasy na zimę (a zima ponoć długa przed nami)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: wina portugalskie w Biedronce IP: 195.136.148.* 17.02.09, 19:53 Ja tam się z Biedronka nie rozstawałem, bo to - w mojej ocenie - nr 1 w Polsce w kategorii pijalnych win w bardzo przyzwoitych cenach. Zatem pierwszy zakupy i pierwsze łyki nowych win: - Gadiva Douro Tinto 2005 (19 zł) - początkowo dyskretny aromat, po kilku minutach nieśmiało wyłania się przyjemny czerwony owoc, stawiam na jagodę i jerzynę. W smaku mocno wytrawne, dobrze zrównoważone, delikatnie wyczuwalna beczka, kolor ciemny z ładnym połyskiem. - Vale do Rico Homem 2007 (Vinho Regional Alentejano - 14 zł) - aromat wyraźniejszy, bardziej korzenny aniżeli owocowy, mocno wytrawne, trochę jakby rozwodnione, wrażenie ściągania na podniebieniu, barwa jasniejsza od poprzedniego... To tyle... Ogólnie wrażenie pozytywne. Zamierzam degustować je dziś jeszcze przez jakis czas (napowietrzaja się). Jak stanieja o kilka złotych (co w przypadku Biedronki jest wielce prawdopodobne), zakup w celach zapasotwórczych obowiązkowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: wina portugalskie w Biedronce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 01:35 Jakbyś miał jakieś fotki etykiet, to może zechciałbyś je wrzucić na sstarwines.pl, w końcu to biedronkowe zagłębie? Bez etykiet też jak chcesz możesz dopisać ew. coś dobierzemy:-) Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi Por 18.02.09, 13:23 Właśnie zajrzałem do Biedronki a tam niespodzianka :) Nie czytałem tych postów wcześniej, więc kompletnym przypadkiem uradowała mnie nowa oferta "owada" ;) Wino D.Fuas Reserva 2001! za 12,99?? Czy to możliwe? I do tego zdobywca złotego medalu na International Wine Challenge 2006?? Etykieta bardzo elegancka. Opisówka na kontretykiecie bez konkretów. Wziąłem i kupiłem. Otworzyłem i oddycha. Zakupiłem też Garrafeira 2004 Praca Velha. Jako najdroższe z win w ofercie - za 23,99 :) Butelka i etykieta wygląda na wino za 60zł. Czasem się zastanawiam, czy Biedronka nie kłamie na etykietach. Jak spróbuje tych win, zrobię zdjęcia i umieszczę na stronie sstara. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 Re: D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi 18.02.09, 13:59 Spróbowałem tego wina i żałuję że przed zakupem nie poczytałem opisów na sstarwines :/ Czyli to za 12,99 kosztowało 8zł? i miało złoty medal na IWC?? To jakiś przekręt. A nie mówiąc już o Praca Velha, gdzie ten sam rocznik był przeceniony gdyż zdażały się stare butelki, a tu znowu podwyżka do 23,99... Ciekawe to wszystko. Mimo wszystko pozostaje mi się cieszyć, że nie wydałem 100zł za te wina tylko 40. Ale co tam, zawsze kolejne enologiczne doświadczenie :) Ps. Do żołądków było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi IP: 195.136.148.* 18.02.09, 18:34 D.Fuas Reserva 2001 (warte grzechu) i Praca Velha są z poprzedniego rzutu. Chyba jeszcze cos jest z poprzedniego, Tercius zdaje się... Ale większość to nowe wina. Znając życie (biedronkowe) wszystkie wina za jakiś czas pewnie stanieją. Może rzeczywiście warto poczekać tych kilka tygodni. Ja w każdym razie dziś kupiłem czerwone 4UVAS 2007 za niecałe 10 zł oraz białe Terras de Estremoz 2007 - 17 zł (napisali, że fermentowało w dębowych beczkach). Jak coś zapodam na podniebienie to może napiszę. Póki co kończe wczorajsze... Zyskały, a juz na pewno Gadiva (bardziej sie otworzyło aromatycznie i czuc przyjemne, lekkie garbniki). Sstar, sorry ale nie mam czasu żeby u Ciebie dodawac opisy. Jesli uważasz, że do czegos sie one nadają skopiuj je i wrzuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi IP: 195.136.148.* 18.02.09, 18:44 Aha, można obejrzec fotki Gadivy oraz Vale do Rico Homem i pobrać je pod poniższymi linkami www.kapitalizm.republika.pl/vale.jpg www.kapitalizm.republika.pl/gadiva.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 19:58 Mówisz i masz:-) www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=6521 www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=6518 Może kiedyś znajdziesz jednak trochę czasu aby coś wrzucić... Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl 4Uvas - Casa Santos Lima IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 00:30 Za tę cenę - 10 zł - bardzo przyzwoite wino, czerwone wytrawne. www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=6526 Odpowiedz Link Zgłoś
dave_gahan Re: 4Uvas - Casa Santos Lima 20.02.09, 10:08 Potwierdzam, jak za 10 zeta dla mnie bomba. Nie wiem jak tam będzie z białym. Czy ktoś próbował już tego Meteusa? Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: 4Uvas - Casa Santos Lima 20.02.09, 11:27 dave_gahan napisał: > Potwierdzam, jak za 10 zeta dla mnie bomba. Nie wiem jak tam będzie > z białym. Czy ktoś próbował już tego Meteusa? tak! fechtmeisterowi się nie za bardzo spodobał, tym razem zacytuję, ze sstarwines.pl: Wziąłem za to takie różowe we frankońskiej butelce. Okazało się nawet zdatne do wypicia, alkohol jednak trochę za mocno wyczuwalny (a tylko 11 voltów). Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Re: 4Uvas - Casa Santos Lima IP: 91.198.179.* 25.02.09, 16:41 Miałem okazję skosztować białe 4Uvas. Wino do wypicia, ale bez uniesień. Dla mnie za mało świeżości i kwasowości - typowe białe wino z południa. Raz na jakiś czas do niewyszukanej kolacji może być. Było jednak lepsze od jakiegoś hiszpańskiego beczkowego Chardonnay, którym raczylismy się wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww1959 Re: D.Fuas Reserva - Vinho Regional Beiras - Cavi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 19:35 wino to zdobyło nie tylko złoty medal ale także Trophy.Kosztuje w Wielkiej Brytanii 5.50 funtów.Podaje opis"lovely black cherry,and ripe,spicy fruit alongside.Vibrant fresh and alive.Soft silky tannins.Wondeful wine! Odpowiedz Link Zgłoś
soodoku Re: wina portugalskie w Biedronce- półwytrawne (?) 26.02.09, 23:41 A jest jakies dobre portugalskie PÓŁWYTRAWNE w Biedronce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: wina portugalskie w Biedronce- półwytrawne (? IP: *.ski.vectranet.pl 27.02.09, 09:41 wg mnie Quitana (nie wiem czy jeszcze jest?): www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=3542 pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
dave_gahan Gazela 27.02.09, 20:03 Wieczór z winem i filmem skończy się na wieczorze z.... filmem. To chyba mój najgorszy zakup w historii. W zapachu jak woda żywiec cytrynowa. I to chyba wszystko co można powiedzieć dobrego. Taaaa... posłuchaj kobiety.. "weźmy to taka fajna butelka.." :) w smaku, choć nie wiem czy słowo smak tu pasuje to zwykły ocet. Tragedia. Tak jak byłem zachwycony stonką po winie 4U to teraz spaliłbym do gołej ziemi. Taki shit za 15 zł... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żal Dziwię się wam. Nigdy, ale to nigdy nie trafiłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 15:55 na dobre wino w żadnym, ale to w żadnym supermarkecie. Choć podobno się zdarzają. To tak jakby zapytać czy te jabole w Biedronce są dobre. Idźcie do dobrego sklepu z winami za 28 są naprawdę znakomite wina. Wina z supermarketu są nie tylko złe jakościowo - tanie spady z winnic, ale źle transportowane. Odpowiedz Link Zgłoś
dave_gahan Re: Dziwię się wam. Nigdy, ale to nigdy nie trafi 28.02.09, 17:57 Fajnie, że Cię stać na kupowanie wina za 28zł. Niestety mnie nie. Dlatego szukam jakiejś alternatywy. I jakoś mi to nie przeszkadza, a wyżej opisane wino było pierwszym, które się nie sprawdziło. Nie sztuka kupić dobrego wina w sklepie winiarskim, choć pewnie z tym tez różnie bywa. Sztuką jest kupić tanie, a dobre wino. Przeglądając różne wątki na tym forum wiem, że nie jestem sam w swojej teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Dziwię się wam. Nigdy, ale to nigdy nie trafi IP: *.chello.pl 28.02.09, 19:57 To jest pusta ogólnikowa gadanina, nie poparta argumentami. Oczywiście, że można znaleźć świetne wina w supermarketach. Wiele zostało zrecenzowanych choćby na sstarwines albo w Magazynie Wino i na innych winnych blogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dziwię się wam. Nigdy, ale to nigdy nie trafi IP: 195.136.148.* 28.02.09, 22:25 Do "Gościa"... Wsłuchaj sie troche w te portugalskie wina z Biedronki. Odnoszę wrażenie, że żadnego nie piłeś, chyba z żadnego supermarketu. Zreszta przyznajesz to nie wprost, twierdząc, że dobre wina w supermarketach "ponoć są"... Ja tez wolę sklepy specjalistyczne i wiem, jakie wina w nich są i w jakich cenach. Ale cały urok mojego winomaństwa polega własnie na tym, żeby szukać pereł w miejscach dla wielu dość dziwacznych, w których teoretycznie nie powinno ich być... Piłem w zyciu wina w róznych cenach, od kilku do kilkuset złotych. I nadal pijam... Ale nie jest dla mnie żadną ujmą picie wina za 19 zł z Biedronki, zwłaszcza takiego jak GADIVA, szczególnie gdy troche pooddycha. Gorąco pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl białe 4U IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.09, 19:24 4U (Quatro Uvas) z Casa Santos Lima okazało sie przyzwoite, w stylu vinho verde, bez fajerwerków, ale do ryby jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiu Re: Gazela IP: *.aster.pl 01.03.09, 22:11 Kolego dave_gahan, widocznie ogólnie nie lubisz Vinho Verde, które właśnie ma taki styl: cytrynowy nos i wysoka kwasowość. To, co teraz mają w Biedronce: Gazela to bardzo znane Vinho Verde (gdzie indziej też dostępne, tylko za dużo większe pieniądze), które powiedziałbym jest jak na te wina mniej kwasowe. Zależy kto co lubi. Mi akurat bardzo ono odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
norbicz Re: wina portugalskie w Biedronce 04.03.09, 18:44 Zakupiłem Terras da Feira, niestety poległem przy nim...myślałem, że wyciągne jeszcze jakieś pozytywne akcenty z tego wina ale za każdym łykiem czułem porażkę. W zapachu doszukiwałem się tych wspaniałych dojrzałych owoców, wącham i nic...skarpeta. W smaku podobnie, brak mu jakiejkolwiek koncentracji, w ustach rozwodnione. Całkowite zaprzeczenie szczepowi (Baga), z którego zostało zrobione. Kolejna kwestia rocznika - 2003, może to spowodowało, że to wino jest takie a nie inne. Może powinno się je pic zdecydowanie młode, może wtedy posiadałoby większe walory,może brak tych 6 miesięcy beczki jak w innych winach z tej półki. Kolejną kwestią jest cena, wino do codziennego użytku za 9,99PLN, jeszcze dla kogoś kto zaczyna pic wina, w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: wina portugalskie w Biedronce IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.03.09, 18:58 Musisz pamiętać że wina portugalskie na ogół nie są nazbyt owocwe. Dziwne, że piszesz że to Baga bo my próbowaliśmy Terras da Feira: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=2942 i w tej mieszance z Dao Bagi akurat nie namierzyliśmy... Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
soodoku Monte de serra 05.03.09, 00:12 Kupiłam Monte de serra, białe, półwytrawne za 9 zł. Niezłe. Nadaje sie na imprezy w wiekszym gronie, na ktorych kazdy pije co ma lub co jest. Do degustacji samemu raczej nie. Moze dlatego że wolę ciut słodsze. Po lekkim dosłodzeniu smakuje jak szampan (bez bąbelków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbicz Re: wina portugalskie w Biedronce IP: *.aster.pl 05.03.09, 09:40 Niestety sstar, moje nie było rezerwą i jest o dziwo DOC Bairrada. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wina portugalskie w Biedronce 05.03.09, 10:45 Gość portalu: norbicz napisał(a): > > Niestety sstar, moje nie było rezerwą i jest o dziwo DOC Bairrada. to może dopiszesz je na sstarwines.pl? Menu->Dodaj wino... pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: wina portugalskie w Biedronce 05.03.09, 12:05 sstar napisał: > > Niestety sstar, moje nie było rezerwą i jest o dziwo DOC Bairrada. > to może dopiszesz je na sstarwines.pl? albo na www.mojewino.pl - niestety trzeba się zalogować, ale inaczej sens oceniania win (z punktu widzenia realizowanego przez mojewino.pl pomysłu) jest niewielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: wina portugalskie w Biedronce IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.03.09, 15:16 dzięki! tak się prezentuje po małej korekcie: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=6596 jakbys mial jeszcze jakies wino z biedronki, to smialo wrzucaj:-) pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
norbicz Re: wina portugalskie w Biedronce 05.03.09, 14:36 Niestety mwi poddałem się przy rejestracji ale jeśli chcesz możesz wykorzystać moją opinię na temat Terry. Real Forte - kolejny zakup, niestety albo mam spaczony smak albo przepalone kubki smakowe. Za te 8,99PLN można kupić karton i śmiało serwować je schłodzone podczas lata jako różowe. Odpowiedz Link Zgłoś