Gość: ja IP: 194.181.196.* 13.01.09, 13:10 Ciekawe co na to zwolennicy aborcji? Pewnie powiedzą, że to tylko płód i że niepotrzebna była cała ta akcja z ratowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megasceptyk Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 13:19 A co te dwie zupełnie różne rzeczy mają ze sobą wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalla Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko mog... IP: 212.160.148.* 13.01.09, 13:20 nie ma religii muzułmańskiej!!!!!!!!!!! jest islam a wyznajacy islam to muzułmanie!!!!!!! matko co za niedouki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uk lalla to "Niedouk" IP: *.upc-j.chello.nl 13.01.09, 15:03 wiesz droga lallu ze religia muzulmanska to islam, a nie wiesz ze nie ma slowa polskiego "niedouk" jest za to NIEUK. Przykladem NIEUKA jestes TY! Gość portalu: lalla napisał(a): > nie ma religii muzułmańskiej!!!!!!!!!!! > jest islam a wyznajacy islam to muzułmanie!!!!!!! > matko co za niedouki Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: lalla to "Niedouk" 19.01.09, 16:04 gonzo44 napisał: > A o neologizmach słyszałeś? A jest jeszcze "Licentia poetica". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:21 Zwolennicy aborcji powiedzą, żeś głupi... Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 13:30 Gość portalu: anielka napisał(a): > Zwolennicy aborcji powiedzą, żeś głupi... Zwolennicy aborcji nic nie powiedzą bo takich nie ma. Są zwolennicy prawa do aborcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubat Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.klc.vectranet.pl 13.01.09, 13:44 Gość portalu: anielka napisał(a): > Zwolennicy aborcji powiedzą, żeś głupi... Zajmij się anielciu sobą, a nie innymi, bo najmądrzejsza to ty nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 13:58 Niecały kilogram... Właśnie napełniałam cukierniczkę, taka mnie głupia refleksja naszła, że to dzieciątko waży mniej niż torebka cukru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karakuła Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.chello.pl 13.01.09, 14:07 To i tak dużo, w końcu torebka cukru jest dość ciężka, jak na dłuższe trzymanie w jednej dłoni. Medycyna potrafi dziś tyle, że najmniejszy ocalony płód miał 300 g, więc można powiedzieć, że szczęściem w nieszczęściu tego dziecka było to, iż jego matka tak późno dostała wylewu, gorzej, że zmarła. Odpowiedz Link Zgłoś
robin_otzi Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 14:34 cisną mi się do głowy mocne epitety ale się powstrzymam!!! skoro przeżyło to raczej dziecko a nie płód !!! chociaż osobiście nienawidzę tego wyrażenia kojarzy mi się z ochłapem mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karakuła Nie popłacz się przypadkiem IP: *.chello.pl 13.01.09, 16:04 Jeśli dla ciebie nazewnictwo to wielki problem to może być nawet zamiast "płód" albo "człowiek" określenie: jaśnie szanowny najrozumniejszy ssak ziemski. Widzę, że wywodzisz się z tych, co to nie łapią sensu, a czepiają się słów. Dla takich jak ty, dupa to megawulgaryzm, a scena erotyczna w filmie pretendującym do nagrony w Cannes to wystarczający powód, żeby go zdyskwalifikować, a reżysera i aktorów ukamienować albo spalić na stosie. W necie jest informacja, że najmniejsze urodzone dziecko (dla mnie to mimo wszystko na początku był płód) ważyło 244 g. Płód. Dzieckiem zaś się stał, kiedy zaczął samodzielnie oddychać i osiągnął minimalną wagę, bo jednak ustalony standard to 600-800 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:00 25 tygodniowa ciąża to już trzeci trymestr. Aborcję przeprowadza się w pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 14:13 Bardziej by mnie interesowało jak na takie sprawy patrzy Kościół. W końcu to drastyczne ingerowanie w cud narodzin, wolę boską itp. Chyba nawet bardziej drastyczne niż in vitro, no bo kto to widział, by nieboszczycy dzieci rodzili? Nienaturalne... Może trzeba było pozwolić dziecku umrzeć, jak Bóg chciał? Bo czy taki poród z martwego człowieka nie odbiera dziecku podstawowej ludzkiej godności? :P A serio, to wielkie brawa dla lekarzy. Mam nadzieję, że dzieciak wyjdzie z tego zdrowy i będzie się dobrze rozwijał (ten fragment o podawaniu masy sterydów by przyspieszyć rozwój płuc brzmiał trochę przerażająco). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.dsl.bell.ca 13.01.09, 16:05 Tez mi podawali sterydy i byly to 2 zastrzyki w odstepie 24 godzin.Wiec nie wiem po co ta panika w tekscie z wielka iloscia sterydow.I tez jakos tak w 25 tygodniu ciazy w razie gdzyby dzieciak zaczal sie pchac nieprzepisowo na swiat.Wiec z tymi sterydami to norlaka, ale pismak musial dorzucic troche dramatyzmu do swojego tekstu. Poza tym lekarze stwierdzili zgon mozgu, a nie ze pacjent zmarl.Obumarcie mozgu nie przekresla sprawy.TAka osobe mozna przytrzymac przy zyciu jeszcze jakis czas podlaczajac ja do roznych apatarur. Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 16:43 > Wiec nie wiem po co ta panika w tekscie z wielka iloscia sterydow. Bo może jej wstrzyknęli tych sterydów dużo więcej? W końcu lekarze mogli sobie pozwolić na wszystko, jak długo dziecko by to zniosło. Po trupach do celu. Dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoofka Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:23 najpierw się doedukuj do którego tygodnia ciąży aborcja jest wykonywana, później naucz się odróżniać płód od zarodka, a na końcu napisz coś z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 14:43 a Ty się najpierw wyedukuj jak jest wykonywana aborcja albo jak była wykonywana kiedyś. co nie znaczy że nie wróci. ze 20 lat temu w bloku sowieckim bodajże człowiekiem był ten kto po urodzeniu wziął pierwszy oddech. więc aborcje przeprowadzano tak ze dziecko się rodziło, zasłaniano mu usta i np. do wiadra z wodą zeby się utopiło. oczywiście nie twierdzę że było to legalne i nagminne ale się zdarzało w publicznych szpitalach. zwolenników prawa do aborcji uważam za egoistycznych idiotów. lada moment stanie to co było opisane w jednej książce chyba Lema albo Dicka o świecie w którym aborcja była dozwolona do 12 roku życia. czyli dopóki sie nie skończyło 12 lat rodzina mogła legalnie zgładzić swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 14:53 Bo najlatwiej jest obrzucac ludzi o innych pogladach niz Twoje epitetami. Lepiej sie poczulas, nazywajac innych egoistycznymi idiotami? Plus na jakiej podstawie uwazasz, ze jestem idiotka? Twoje wywody o "aborcji" do 12 roku zycia sa conajmniej smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.eranet.pl 13.01.09, 15:52 Brednie pani "wyedukowana". Ty nie piszesz o aborcji tylko o morderstwie noworodka, robionym w taki sposób, żeby pokazać, że dziecko urodziło się martwe (niepowietrzne płuca). Po drugie powoływanie się na pisarza SF i to takiego ponurego jakim jest Dick (bo nie Lema) to już naprawdę żarty. Proponuje tak samo ubolewać nad prawdziwością Impostora, Minority Report albo Pamięci Absolutnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet dlaczego on nie przyjął jej wiary??? Bo by go IP: *.salwator.com.pl 13.01.09, 14:44 ukamieniowali! Ot, religia miłości - islam... Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth No jak to??!! 13.01.09, 15:08 Przecież to nienaturalne! Dlaczego KRK jeszcze głośno nie protestuje?! Przecież to jest niezgodne z naturą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nordic Re: No jak to??!! IP: *.rtr.bait.pl 13.01.09, 16:09 KRK nie protestuje przeciwko samemu in vitro, ale sposobowi, w jaki się to odbywa, a mianowicie produkcji wielu zarodków, spośród których wybiera się jeden, a resztę uśmierca. Właśnie temu uśmiercaniu sprzeciwia się Kościół, nie samej metodzie. In vitro byłoby prawdopodobnie zaakceptowane nawet przez KRK, gdyby powstawał jeden zarodek, a nie ileśtam, które są zabijane. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: No jak to??!! 13.01.09, 16:15 Gość portalu: nordic napisał(a): > In vitro byłoby prawdopodobnie zaakceptowane nawet przez KRK, > gdyby powstawał jeden zarodek, a nie ileśtam, które są zabijane. >Proste? Nie proste. Zwykła nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: No jak to??!! 13.01.09, 16:55 > Właśnie temu uśmiercaniu sprzeciwia się Kościół, nie > samej metodzie. Taaaak, jasne. "Jak zaznaczył kardynał Dziwisz, metoda in vitro sprzeciwia się również godności ludzkiej, zarówno rodziców, jak i poczętego dziecka, ponieważ dziecko zostaje powołane do życia poza aktem małżeńskim jako znakiem wzajemnej miłości. " Mówiąc jasno: musi być małżeństwo, musi być pochwa, a w tej pochwie penis. W ramach aktu małżeńskiego. A ludzie poczęci in vitro posiadają mniej godności ludzkiej. Ich rodzice również. Dobrze, że Dziwisz nie zapędził się dalej i nie wysnuł np. wniosku, że ludzie poczęci in vitro nie mają duszy... To, że do in vitro potrzeba ileś tam jajeczek i plemników nim w końcu się uda to osobny problem. Nawet przy 100% skuteczności procedury (jedno jajeczko, jeden plemnik, jedno dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: No jak to??!! IP: *.eranet.pl 13.01.09, 17:40 Do tego wszystkiego warto pamiętać, zanim zaczniemy słuchać naszych najlepszej klasy specjalistów od zapładniania czyli różnej maści księży, że natura eliminuje ok. 1/2 - 1/3 zarodków, które obumierają w pierwszych dwóch tyg. ciąży, a kobiety nawet nie wiedzą o ciąży. Cóż, w porównaniu z naturą in vitro jest bardzo wydajne. Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: No jak to??!! 13.01.09, 18:32 Ale widzisz, gdy natura eliminuje zarodki, to jest to wola Boża. Bóg chciał zabić te "dzieci". Tak nas stworzył. Pewnie dzięki temu ma tam na górze świeże dostawy małych aniołków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: No jak to??!! IP: *.eranet.pl 13.01.09, 22:16 Nie, no jasne :-))) Ale tak mi przyszło do głowy, że skoro "wola Boża" determinuje jakoś nasze życie, to może właśnie zgodnie z ową wolą pojawili się lekarze, którzy nauczyli się leczyć nasze choroby, i którzy nauczyli się jak pomagać ludziom, którzy chcą mieć dzieci. Bo jeśli in vitro uznamy za niezgodne z "wolą Bożą", to jest nim także leczenie i ratowanie życia przez lekarzy, transplantacje itp. Gdyby tego nie było umieralibyśmy pewnie koło trzydziestki/czterdziestki, większość dzieci nie dożywałaby wieku dorosłego itd. A tu mamy problem z zarodkami, z którymi normalnie natura obchodzi sie bez przesadnych sentymentów. Wiem, ze to pokrętne, ale zawsze mi przychodzi to głowy gdy słyszę te patetyczne dywagacje na temat zapłodnienia pozaustrojowego, wygłaszane przez ludzi, którzy nawet słowa "godność", "miłość" nie potrafią normalnie powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hoppke Re: No jak to??!! 14.01.09, 11:29 > Bo jeśli in vitro uznamy za niezgodne > z "wolą Bożą", to jest nim także leczenie i ratowanie życia przez lekarzy, > transplantacje itp. Dokładnie tak samo uważam! Jeśli "sztuczna pomoc" przy tworzeniu dzieci jest zła, to tak samo zła musi być "sztuczna pomoc" we wszystkich innych przypadkach. Ale takie wybiórcze podejście jest typowe dla współczesnego Kościoła. No bo przecież nie zrezygnują z lekarstw i operacji, nie zabronią używania inkubatorów, respiratorów czy robienia dializ. Nie zabronią leczenia nowotworów. Ba, nawet odsysania tłuszczu nie zwalczają. A argument z in vitro "odbierającym godność" uważam za niezgodny z podstawą wiary w boskie pochodzenie Jezusa. No bo jak zarodek Jezusa pojawił się w ciele człowieka? Chyba nikt w Kościele nie sugeruje, że Bóg włożył w Marię swojego penisa, albo że Maria nie była w ciąży?! Skoro dla Jezusa (Boga, jakby nie było!) takie aseksualne poczęcie było wystarczająco dobre, to jakim prawem katolicy śmią teraz twierdzić, że bez stosunku nie ma godnego poczęcia? Oj, daleko Kościół odszedł od nauk Chrystusa i mocno w pychę obrósł. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: No jak to??!! 19.01.09, 16:07 hoppke napisał: > Ale widzisz, gdy natura eliminuje zarodki, to jest to wola Boża. Bóg chciał > zabić te "dzieci". > > Tak nas stworzył. Pewnie dzięki temu ma tam na górze świeże dostawy małych anio > łków. Jakich aniołków! Przecież te dzieci nie są ochrzczone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poganin Re: No jak to??!! IP: *.rcb.vectranet.pl 13.01.09, 17:05 zarodek to nie człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
merlinka99 Re: No jak to??!! 14.01.09, 10:33 No właśnie! Od jakiego momentu zarodek staje sie płodem, a płód człowiekiem? Podobno dopiero wtedy, kiedy wejdzie w niego DUSZA. A ona - jak mówią duchowni różnych wyznań - wchodzi dopiero jak płód jest już całkowicie ukształtowany, czyli po 10-tym tygodniu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annija Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko mog... IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 15:30 a ja jak urodziłam synka w 27tygodniu ciąży,i ważył trochę więcej niz kilogram, to lekarze nawet go nie włozyli do inkubatora, tylko powiedzieli że i tak nie przeżyje :( i tak się stało po trzech godzinach od porodu mój Aniołek zmarł :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjugytfd Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.zetosa.krakow.pl 13.01.09, 18:40 bo to były ch...e a nie lekarze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuska Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko mog... IP: 94.254.189.* 13.01.09, 15:36 to sa dopiero lekarze ktorzy dokonuja cudow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnogrod Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 15:43 KRK nie grzmi bo ratowania zycia jest najwazniejsze, chyba ze urodzenie dziecka spowodowalaby smierc matki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: 89.206.146.* 13.01.09, 17:07 Ale jak matka decyduje sie umrzec w zamian za urodzenie dziecka, to natychmiast zostaje kanonizowana... Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.chello.pl 13.01.09, 22:28 Każdy ma prawo dysponować swoim życiem wedle swej woli. Poświęcenie to piękny gest. Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m 13.01.09, 23:48 Chyba żartujesz. Samobójstwo jest be ( a to dysponowanie swoim życiem, prawda?), decyzja o eutanazji jest be. Niby jak tak naprawdę dysponujesz swoim życiem? Gość portalu: kibuc napisał(a): > Każdy ma prawo dysponować swoim życiem wedle swej woli. Poświęcenie to piękny g > est. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diop Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko mog.. IP: *.euromark.pl 13.01.09, 16:28 To przez islam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghfdhgf Re: Podtrzymywali funkcje organizmu, by dziecko m IP: *.zetosa.krakow.pl 13.01.09, 18:41 Co ? Wylew do mózgu ? chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Medycyna robi postępy i już niedługo IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 09:18 będzie można zapładniać martwe kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś