Dodaj do ulubionych

Skalne Miasto w Czechach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 12:35
Czy ktoś był w Skalnym Mieście w Czechach - Teplice. Jak z kwaterami, gdzie
jest najlepsza baza wypadowa i ile czasu by je obejść i okolice??
Z góry dziękuję za jakiekolwiek info.
Obserwuj wątek
    • Gość: wal Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.icpnet.pl 12.03.04, 21:40
      Potrzeba kilka godzin, wycieczka na jeden dzien.
      "Prawdziwe" skalne miasta są w Czeskim Raju, tam potrzeba kilka dni.
      • Gość: Ethlinn Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.cbgnet.pl 13.03.04, 15:44
        My zrobiliśmy sobie jednodniową wycieczke rowerową do Skalnego Miasta.
        Wyjechaliśmy z Wałbrzycha, w Skalnym Mieście byliśmy kilka godzin. Wracaliśmy w
        strugach lodowatego deszczu;-)))
        • Gość: Fidel Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.visp.energis.pl 19.03.04, 22:50
          W zasadzie są dwa skalne miasta obok siebie.Adrspaskie Skaly i Teplickie.Co
          prawda są połączone i żeby je zwiedzić jednego dnia trzeba się sprężac.My
          mieliśmy bazę wypadową w Radkowie.Po drodze warto zliczyć Skalny labirynt Ostas.
    • Gość: makav Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 23:42
      tramp.travel.pl/publikacja.php?p=id89strona1
      • Gość: mira Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.03.04, 10:14
        Warto przejśc Z Metuji do Ardszpachu przez rezerwat i zwiedzić jedno i drugie
        miasto skalne. Mnie sie to udalo w ciągu jednego dnia z dojazdem z Wrocławia.
    • Gość: Paweł Z. Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.04, 16:01
      Oba skalne miasta można w sumie obejść w ciągu jednego dnia, chyba że Ci się
      nie śpieszy. Właściwie są tam bowiem dwa skalne miasta: w Telicach nad Metuji i
      w Adrszpachu. Na każde warto poświęcić 3-4 godziny.
      W Czechach jest mnóstwo pensjonatów i hoteli, z łatwością znajdziesz coś w
      Internecie. Kilka hoteli jest przy samym wejściu do skalnych miast w Teplicach.
    • Gość: Paweł Z. Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.04, 16:04
      Właściwie są tam dwa skalne miasta: w Teplicach i w Adrszpachu. Miejscowości te
      są od siebie oddalone o kilkanaście kilometrów. Na każde z tych miast warto
      poświęcić 3-4 godziny, więc w zasadzie całość można zwiedzić w ciągu jednego
      dnia. Jeśli chodzi o noclegi, to w Teplicach jest dużo pensjonatów i hoteli.
      Namiary do nich z łatwością znajdziesz w Internecie.
    • Gość: pazdzioch Re: Skalne Miasto w Czechach IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.03.04, 21:55
      Witam.Z Waszych wypowiedzi wynika że Teplice można zaliczyć w jeden
      dzień,wyjazd z Wrocławia.Fajnie,tylko gdzie we Wrocławiu można zamieszkać dwa
      trzy dni za ~50zł.dziennie od osoby?
      Pozdr.
      • Gość: Paweł Z. Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.03.04, 12:35
        W takiej cenie to znajdzie się kilka miejsc.
        "Inter" Hotel
        54-239 Wrocław, ul. Wejherowska 2
        tel. (071) 350-10-20 fax. (071) 350-10-21
        "Relax" Hotel
        54-215 Wrocław, ul. Bystrzycka 22
        tel. (071) 351-08-27 fax. (071) 351-08-27
        "U Szermierzy" Noclegi
        50-450 Wrocław, ul. Krasińskiego 30b
        tel. (071) 343-49-89 fax. (071) 343-49-89
        Wrocławskie Przedsiębiorstwo Usług Hotelarskich Sp. z o.o.
        53-679 Wrocław, ul. Trzemeska 10
        tel. (071) 355-94-46 fax. (071) 355-38-23
        • Gość: pazdzioch Re: Skalne Miasto w Czechach IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.03.04, 19:22
          Dzięki.Pozornie baza turystyczna sie rozwija ale nie dla przeciętnego Polaka.
          Kwota/jak dla mnie/50zł.za nocleg jest do przyjęcia,niestety w tej cenie jest
          niewiele miejsc poza sezonem turystycznym gdzie można je trfić.Jak człowiek
          jedzie 400 - 500km.a potem cały dzień szuka noclegu - przyjemność żadna!
          Jeszcze raz dziękuje.
          Pozdr.
          • Gość: Paweł Z. Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.03.04, 22:24
            Ja jestem na tyle bogaty, że nie przeraża mnie np. pokój za 300 złotych na
            dobę. Ale po co przepłacać? Jednak z drugiej strony poniżej pewnego poziomu po
            prostu nie warto schodzić. 50 złotych od osoby za dobę to - jak dla mnie -
            najniższy możliwy pułap cenowy. Najgorsze są kwatery prywatne i małe
            pensjonaty - w sumie nigdy nie wiadomo, czy gospodarz Ciebie po prostu nie
            wyrzuci, jak mu się coś nie spodoba. Można sobie o takich przypadkach poczytać
            na forach, mi też się kiedyś zdarzyło. W takim kraju żyjemy.
            Jeśli mimo wszystko postanowisz zanocować w Czechach, to tam też jest niezła
            baza noclegowa, a jedzenie tańsze niż w Polsce. Z tym, że znając Czechy, raczej
            nie nocowałbym w Teplicach nad Metuji, bo to straszna dziura, ale np. w
            Nachodzie. Dojazd z Nachodu do Teplic nad Metuji trwa 40 min, można po drodze
            zwiedzić polskie skalne miasta w Górach Stołowych (Błędne Skały, Szczeliniec),
            w samym Nachodzie jest nieźle zachowany zamek, można pojechać też do
            pobliskiego Novego Mesta nad Metuji, gdzie jest jeszcze ładniejszy zamek,
            wybrać się na wycieczkę w Góry Orlickie, a przy wyjeździe zrobić zakupy w
            wielkim hipermarkecie sieci Hypernova, który jest na samej granicy w Kudowie
            Zdroju. Będąc w Nachodzie nocowałem w takim hotelu:
            web.quick.cz/hotpraha/Polecam.
            • Gość: Paweł Z. Re: Skalne Miasto w Czechach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.03.04, 22:35
              Jeszcze raz zapuszczam linka, bo mi się skleił z "Polecam":
              web.quick.cz/hotpraha/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka