Dodaj do ulubionych

słowacja latem?

IP: *.mofnet.gov.pl 06.04.04, 15:14
Czy ktoś zna jakieś ciekawe miejsce na Słowacji gdzie można spędzić urlop(np.
maj, czerwiec) z rodzinką(2+1). Interesują mnie miejsca gdzie można:
-spacerować
-jeździć rowerem(wypożyczonym)
-pływać itp.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informację
robert
Obserwuj wątek
    • Gość: duszan1@post.sk Re: słowacja latem? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 20:41
      www.slovenskyraj.sk także po polsku. Miłego wypoczynku.
    • orchidea27 Re: słowacja latem? 21.04.04, 10:10
      LIPTOV, jako jeden z najpiękniejszych zakątków Słowacji i drugi najbardziej
      odwiedzany region jest atrakcyjnym miejscem do spędzenia urlopu.
      Region oferuje wspaniałe warunki dla turystyki, turystyki rowerowej dla
      zaawansowanych i mniej wymagających. Posiada warunki do uprawiania alpinizmu,
      górskie tereny są idealnym miejscem do uprawiania sportów wyczynowych np.
      lotniarstwo , rafting albo kolarstwo górskie.
      Znajduje się tu duża ilość jaskiń nazywanych często Liptowskim krasem.
      Udostępnione dla turystów są Demanovska Jaskyna Slobody oraz Demanovská Ladova
      Jaskyna a w Dolinie Janskiej Jaskinia Zaskocie - o długości 5034 m, w której
      znajduje się przepaść głęboka 45 m - najgłębsza na Słowacji.
      Zbiornik Liptovska Mara jest pod względem pojemności wody największym jeziorem
      na Słowacji. Na północnej stronie znajduje się wspaniały Aquapart Tatralandia (
      www.tatralandia.sk ), a niedaleko znajduje się Autocamping Liptovski
      Trnovec.
      Noclegów można też poszukać na stronie www.liptov.sk
    • mielin Re: słowacja latem? 23.04.04, 14:34
      Polecam Słowację WŁAŚNIE latem! To kraj wymarzony do pieszych lub rowerowych
      wycieczek i całej szeroko pojmoweanej turystyki.
      Nr. 1 to Slovenski Raj (Słowacki Raj), kilkanaście pieszych wspaniałych tras
      np. część nad malowinczym przełomem Hornagu (slak niebieski)na klamrach i
      łańcuchach ponad kipielą, niezliczone drabinki i mostki na trasie żółtej -
      Velki Sokol,
      Nr. 2 slaki w Tatrach Wysokich, mniej tłumów niz w Polsce, a wiecej!!! do
      przejscia,
      Nr. 3 jaskinie w Słowackim Krasie - cudowne kolory i formy nacieków, i kilka w
      Tatrach Niżnych okolice Liptowskiego Mikulasza,
      Nr. 4 wspaniale zachowane zabytkowe miasteczka ze starówkami, wiele już
      odnowionych i przepieknych np. w samym Popradzie (dobra baza wypadowa) jest aż
      5 starówek (3 z nich widziałam suuper)
      Itd itd
      Ps. Do tego mili ludzie, którzy często rozumieją po polsku i chcą gadać, lubią
      Polaków, no i ceny wciąż nizsze niż u nas, a zwłaszcza w Zakopanym.
      Polecam i pozdrawiam serdecznie M.
      • Gość: milk Re: słowacja latem? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 23.04.04, 23:56
        A Kieżmark? Czy tam jest fajnie? Planuje właśnie tam zarezerwować noclegi.
        • mielin Re: słowacja latem? 27.04.04, 16:36
          Kieżmarok jest bardzo ładnym miasteczkiem, ze ślicznie odnowioną starówką -
          rynkiem, z ratuszem na wieży którego zegar wygrywa w pełnych godzinach cudowne
          melodie, aż nie mogliśmy się opanować i nagraliśmy jedną taką na telefon:))
          Jest tam tez jeden niesamowity!!! kościół ni to meczet w śmiesznych jaskrawych
          kolorach, oraz o ile dobrze pamiętam jakiś zamek lub warownia na końcu rynku.
          Ale byłam tam przejazdem, pamietam tylko pyszne śniadanko w jednej z knajpek na
          ryneczku.
          Jednak na bazę wypadową trochę gorzej położony od Popradu, chyba że chce sie
          wszędzie jeździć samochodem, a i życie nocne wydaje mi się musi być uboższe niż
          w Popradzie, bo przecież to małe miasteczko. Ale mimo to bardzo ładne.
          Pozdrawiam M.
          • Gość: milk Re: słowacja latem? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.04.04, 19:40
            Wielkie dzięki za odpowiedz, zmarwił mnie trochę ten brak "życia nocnego".
            A noclegi lepiej w Popradzie? myślałam, że to za duże miasto na wakacje...
            może ktoś jeszcze był w Kieżmarku i coś doradzi, podpowie; lubię wnikliwie
            przygotowywać się do wyjazdu
            • Gość: bah7 Re: Słowacja latem!... IP: *.port.gdansk.pl 28.04.04, 08:51
              To jest bardzo "politycznie niepoprawne" i niewiele przewodników o tym pisze,
              ale im dalej na wschód SK i im mniejsze miasteczko, tym większy procent
              ludności cygańskiej, szczególnie nocą na ulicach, np. w Kieżmarku
              (Keżmarok)...
              Ale w dzień - dla mnie Keżmarok - jest super, np. fajna jest stalowa klatka na
              rynku (oczywiście dla niewiernych żon)... ;-)

www.kezmarok.net/index2.php?id=g_vecer_kk&ln=pl

Bardzo miło wspominam pobyty w sympatycznym Popradzie i noclegi w urokliwej
              dzielnicy Spiśska Sobota:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=4805212&a=4824119

Pzdr.

bah7
    • mielin Re: słowacja latem? 28.04.04, 09:45
      No właśnie, nocelgi przy rynku w Popradzkiej Spisskiej Sobocie muszą być
      fantastyczne. Ale chyba nawet taniej można zanocować (nawet od 15 zł w górę) w
      dzielnicy z domkami jednorodzinnymi między torami kolejowymi (właściwie tuż
      za, po przejściu przez rzeczkę, patrząc na północ tj. w stronę Tatr) a Spisską
      Sobotą (jest bardzo spokojna, urocza i troszkę jakby senna).
      Co do życia nocnego w Popradzie, to przy głównym rynku! jest kilka klubów
      młodzieżowych nocnych, wiele !!! restauracji i pubów, a wszystko to w super
      atmosferze "dużego- małego" miasteczka. Bo Poprad zachował urok właśnie taki
      malomiasteczkowy, patrz rynek, i to właśnie jest super, z klimatem...
      Serdecznie polecam - Mielin.
      • Gość: milk Re: słowacja latem? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.04.04, 17:09
        np. fajna jest stalowa klatka na
        rynku (oczywiście dla niewiernych żon)... ;-) - no to chyba jednak zrezygnuję z
        Kieżmarku ;-(...jadę z mężem...
        a już myślałam, że wybrałam najlepsze dla siebie miejsce w
        Słowacji...zabiliście mi ćwieka, w takim razie zacznę szukać noclegów w
        Popradzie; może jakieś konkretne namiary??? (bardziej odpowiada mi pensjonat
        niż chata)
        dziękuję za rady i proszę o dalsze wskazówki
        • Gość: bah7 Re: Słowacja latem! Errata... IP: 213.192.80.* 29.04.04, 07:33
          Odetchnij spokojnie... :D
          Będziesz mogła jednak troszkę bardziej bezkarnie sobie pofiglować... -
          nastąpiła pomyłka w moich nocnych wspomnieniach - żelazna "klatka hańby" oraz
          rozległa dzielnica cygańskich ruder to ozdoby Levoćy - miasteczka nieopodal
          Keżmarok'u...

www.muzeum.bochnia.pl/kontakty/lewocza.htm

A w dzielnicy Spiśska Sobota w Popradzie, przy pięknie odrestaurowanym ryneczku
          są min 3 pesjonaty...:

www.spsobota.szm.sk/

www.penzion-atrium.sk/home_pl.htm

Liczę na Twoją relację po powrocie... ;-)

Pzdr.

bah7
          • Gość: milk Re: Słowacja latem! Errata... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.05.04, 22:59
            proszę o jeszcze jedną radę dotyczącą Popradu, czy dzielnica Velka jest gorsza
            do nocowania od Spiskiej Soboty czy nie; nie mogę się zdecydować na konkretny
            pensjonat (wybrałam po jednym w każdej z tych dzielnic)
            bardzo z góry dziękuję!)
            • Gość: bah7 Re: Słowacja latem! Poprad... IP: *.portgdansk.pl 04.05.04, 13:24
              Nocować można tu i tu, ale zabytkowe domki, ryneczek itd. w zacisznej,
              historycznej, rozgrzanej słońcem Spiśskiej Sobocie pamiętam i tam wracam
              zawsze... Vel'ka jest dla mnie dzielnicą o wiele bardziej zwyczajną...

A nocowałem w sympatycznym, wygodnym pensjonacie "Sv. Juraj" z
              uroczą "pivnicą":

www.poprad-info.sk/sk/ubytovanie/juraj.html

Pozdrawiam

bah7
              • Gość: milk Re: Słowacja latem! Poprad... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.05.04, 17:25
                i znowu jestem w kropce, zamówiłam już pensjonat:
                www.ujonatana.sk ze względu na ogród, winiarnię itp., ale może jeszcze zmienię
                w takim razie
                dzięki za wszystkie dobre rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka