Dodaj do ulubionych

Pytanie do znawcow Paryza

IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.04, 14:52
Chce zamowic przez Internet hotel w Paryzu.Znalazlem taki oto hotel,ktory
ewentualnie wezme.Prosilbym tych,ktorzy znaja miasto o ocene hotelu,albo
chociaz dzielnicy,w ktorej on sie znajduje:
Hotel Atlantas Frochet
9 Rue Frochot
Hotel zanduje sie podobno b.blisko stacji metra Pigalle.
Warto?
Dziekuje z gory za Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: koralka Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 16:07
      Osobiscie hotelu nie znam, za to dzielnica jest raczej ciekawa, szczegolnie dla
      mezczyzn!
      • Gość: Marek A. Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.04, 16:51
        Dzieki za Twoja odpowiedz,ale prosze o sensowne wypowiedzi.Jade do Paryza
        zwiedzic to miasto, i interesuje mnie raczej cos innego.
    • Gość: Leszek Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.06.04, 20:38
      Helow

Ta ulica lezy prz samym place Pigalle i bd. Clichy, do stacji metra jest moze
      100m. Jest to dziwne miejsce, bo na poludnie od tego bulwaru jest nieciekawie,
      (tam gdzie jest hotel) a na polnoc jest eleganka dzielnica Montmartre., ale z
      uwagi na bardzo bliskie polozenie stacji metra mozna smialo zaryzykowac.

Kolega w poscie wyzej zasugerowal, ze jest to dzielnica "rozrywkowa" ale to
      jest tylko obiegowa opinia o pigallu, nie ma tam paniem stojacych na ulicy itp.
      prawdziwe "zagłebie" jest w innym miejscu,, przy bd. Clichy sa tylko tandetne
      sexhopy, muzeum seksu, lokale z tanczacymi paniami
      reasumijac , bardzo dobra baza wypadowa, po Montmartre mozna wloczyc sie
      calymi nocami, jest bardzo bezpiecznie. Na placu pigalle jest raczej
      bezpiecznie, bo to jest bardzo ruchliwa ulica,
      • Gość: koralka Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 22:16
        Marek nie chcialam cie obrazic, w zeszlym roku nocowalam niedaleko w hotelu i
        pochodzilam podzielnicy, poznymi wieczorami tez i jeszcze zyje. Fakt, ze tych
        sexshopow tam jest raczej duzo i w niektorych dziewczeta siedza za szybami,
        wiec jest na co popatrzec. Hotele w tym kacie moga byc , a nie musza o
        podejrzanej reputacji, tzn; hôtel de passe
        • Gość: Marek A. Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 11:44
          Leszek i Koralka - dziekuje Wam!
    • Gość: Syrena Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.mennica.com.pl 21.06.04, 13:39
      Stacja metra Pigalle jest to centrum Paryża (Paryż to wielkie miasto). Plac
      Pigalle mimo, ze ma sławę raczej miejsca wiadomego jest w pobliżu bazyliki
      Sacre Caure. Niedaleko jest wszędzie jak się ma w pobliżu metro.
      Pozdrawiam Syrena
      • Gość: Marek A. Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 14:52
        Poprzez ta nieciekawa slawe zdecydowalismy sie jednak na inna dzielnice i
        zamowilem hotel Alesia Montparnasse,84 rue Raymond Losserand.
        Dzieki jeszcze raz za wszystkie informacje.
        • Gość: Syrena Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.mennica.com.pl 21.06.04, 15:07
          Ale ten adres to i tak w bliskim pobliżu Placu Pigalle i Placu Clichy.
          Pozdrawiam
          Syrena
          • Gość: koralka Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 18:16
            syrena myli sie, ten hotel jest w 14 dzielnicy, akurat nie znam miejsca, a
            pigalle w 9-tej Ogolnie, jezeli hotel ma swoja strone internetowa, jest
            porzadny, a twoj trzy gwiazdkowy raczej luksus. Ja na pigalaku mieszkalam w
            hotelu Notre Dame de Lorette, na ulicy o tej samej nazwie, b. dobry hotel
            Ciekawostka lorette, slowo oznaczalo ongis kobieta lekkich obyczajow!
            Przyjemnego pobytu w Paryzu
        • Gość: Sławek Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.wiz.com.pl 23.06.04, 17:45
          Myślę, Marek, że dobra zmiana. ja tam nie uważam okolic Pigalla za fajne, bo
          generalnie moim zdaniem im bardziej na pólnoc tym paryż bardziej dziki i
          brudny - chyba że ktoś to lubi. Montparnasse jest zdecydowanie niezłym
          miejscem - mieszkałem jakiś czas słuzbowo w P i moi znajomi Francuzi
          rekomendowali mi własnie te lokalizację z uwagi na w miarę wygodne połaczenia z
          ciekawymi miejscami w mieście i cywilizowane otoczenie. Ja tam uwazam, ze
          fajnei jest zrobic sobie wycieczke na Clichy/Pigalle (choć tam moim zdaniem nie
          warto) i potem wrócic do domku w cichej okolicy. Chociaz czy bedzie cicho to
          nie wiem, bo w poblizu masz ruchliwą Av. du maine (przy której własnie
          mieszkałem, ale bliżej wieży Montparnasse). Co do hotelu, to przygotuj się, że
          może byc różnie i że stąd, przez Internet, niewielki masz wpływ na to, jak
          będzie. Generalnie moje zdanie o hotelach paryskich jest złe - brudno, ciasno,
          kiepska obsługa, do tego drogo. Sprawdziłę juz wiele hoteli i hotelików i wierz
          mi, że praktycznie wszystko zależy od szczęscia. nawet sami Paryżanie nie są tu
          w stanie nic doradzić. Miasto ma turystów na okrągło, stąd olewanie klientów,
          bo ci i tak się zjawią, czasem wręcz będa błagac o wolny kąt (okres wystaw,
          targów, fete de la musique, itp). Także moja rada jest taka - nastaw się
          pozytywnie i nie zrażaj się od razu brudem czy chamstwem. Jak cie to spotka,
          przymknij oczy i nie trac nerwów na kłótnie, bo to niewiele da. Skup sie na
          tym, co ciakwe i piekne, a znajdzie sie tego w P sporo.

Życzę miłych wspomnień z P, a gdyby jakies pytania - pytaj.

pzdr
          S
          • Gość: Marek A. Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.04, 09:45
            Dzieki i od razu pytanie:bede z zona w Paryzu od piatku (rano)do poniedzialku
            wieczorem.Przylot i odlot P.-Orly.Czy oplaca sie bardziej kupic tygodniowke na
            komunikacje miejska(podobno jest cos takiego,trzeba tylko miec zdjecie) czy
            plik biletow jednorazowych? Czy takie tygodniowki kupuje sie w automatach?
            Jezeli tygodniowka: jest ona wazna na wszystkie srodki komunikacji miejskiej?
            Czy z lotnisk dojezdza do centrum jakis bus? Moze warto wziasc z lotniska do
            hotelu taxi, czy tez raczej wystrzegac sie taryfiarzy?
            • Gość: Madzia Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: 213.17.227.* 24.06.04, 10:54
              Hejka, dołącze się do dyskusji: co do biletów to jezeli lubisz spacerować, to
              kup karnet 10 biletów za 10 EUR (1 bilet 1,30EUR). My z mężem jedynie z
              Montparnassu pojechaliśmy na La Defense metrem i z powrotem, a reszte miasta na
              piechotę. Za każdym rogiem jest coś wartego obejżenia - więc szkoda schodzić do
              metra co stacje. Zaplanujcie sobie tak każdy dzień, aby wszystko obejżeć, co
              jest obok siebie, np: plac Bastyli, pl de Voges, spacer nad Sekwaną, ratusz
              Paryża, Katedra Notre Dam, dzielnica Łacińska, ogród Luxemburski, ... itd.
              Wtedy zobaczcie ile dokładnie bedzieci potrzebowali biletów i podejmiesz
              decyzje. Miłego spacerowania po Paryżu
              • Gość: sławek Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.wiz.com.pl 24.06.04, 12:40
                Rzeczywiście opcja z carnet de tickets jest opłacalna, poza tym kontrolujesz
                wydatki - jak potrzebne nowe bilety ==> dokupujesz. natomiast tzw Carte Orange
                czyli tygodniówka/miesięczny ma sens o tyle, że jest faktycznie ważan na
                wszystkie środki transportu i jeśli się zmęczycie łażeniem czy po prostu
                zechcecie sobie pojecvhać autobusem i popatrzeć na P przez szybę, to zawsze
                jest taka możliwość. Co do cen to nie pamiętam, ale myslę, że aktualne dane
                powinieneś znaleźc na stronie paryskiego transportu publicznego
                oto link www.ratp.fr/ParisVisite/Eng/Pla_q/f_pla.htm

znajdziesz tam mapki i wszystko, co potrzebne

bilety i carte orange możesz kupić praktycznie na każdej stacji albo w okienku
                albo z automatu - do carte orange potrzebne zdjęcie więc jeśli nie chcesz
                płacić dodatkowo za fotkę z automatu (na wiekszych stacjach) to weźcie z Polski

w metrze biletu uzywasz do otwarcia bramki przy wejściu i (czasem) przy
                wyjściu, w autobusie wchodzisz przednimi drzwiami i pokazujesz kierowcy carte
                albo kasujesz bilet

co do dojazdu z lotniska to polecam jednak metro czy RER (szybka kolejka
                miejska) - na pewno będzie taniej niz taksówką; nie lądowałem nigdy na Orly
                natomiast z CDG taxi do centrum to ok.40-50 €, a bilet 7,60 € od osoby.
                Oczywiście jeśli możesz sobie pozowlić na taxi, to polecam - wygodnie
                (mercedesy, passaty, peugeoty 406), bezpiecznie, nigdy nie miałem żadnych
                problemów. Metro jest jednak trochę uciążliwe, choć w weekend nie powinno być
                tłoku.

Jak zwykle wszystko sprowadza się do kasy ;)
                • Gość: sławek Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.wiz.com.pl 24.06.04, 12:41
                  aha i jeszcze jedno - bilet i karta obowiązuje na wszystko ale tylko w ramach
                  danej strefy; im więcej stref - tym drożej, ale Wam powinna wystarczyc strefa
                  podstawowa czyli (chyba) zone centrale ==> szczególty znajdziesz w linku
    • Gość: NETRUNNER Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.zibi.pl / 81.210.81.* 24.06.04, 14:37
      Bylem tydzien w zeszlym roku we wrzesniu w Paryzu i oto wnioski
      - przy pigalle jest w maire normalnie. moze nei dla dzieci, ale spokojnie da
      sie przezyc. szczegolnie wlasnie jak sie kierujesz na montmarte
      - hotel jak jest maly i min. 2 gwiazkowy to powinien spelnic oczekiwania.
      - dobrze ze blisko metro bo tam albo trzeba zabrac swoj skuter, albo metro
      - i co do rezerwacji to katorga :-(
      mielismy wstepnie cos zarezerwowwane, ale tylko mailowo. Bo normalna rezerwacja
      to platnosc karta kredytowa, ktora nie kazdy ma. Mailowo ciezko sie dogadac, bo
      oczywiscie kazdy tam mowi tylko po francusku. Niestety hotel okazal sie zajety
      i przenocowalismy tam tylko 1 noc, rezerwacja taka ze nam napisali mailem to
      maja gdzies. A tak sa zadufani w sobie ze po jednej nocy odechcialo nam sie. W
      koncu po prawie calodniowym poszukiwaniu wyladowalismy w premiere class, czyli
      1 gwiazdka przy lotnisku. Tylko tam wolne miejsca. Pod tym wzgledem (dostepnosc
      hoteli) Paryz wspominam bardzo zle.
      • Gość: słąwek Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.wiz.com.pl 24.06.04, 18:16
        potwierdzam - z serwisem w Paryżu jest źle; jako że bywam tam często (niestety
        służbowo) to do chamowatości juz przywykłem, podobnie jak moi francuscy
        znajomi; powód ==> tylu klientów, że i tak przyjda nowi i podobnie jak
        NETRUNNER będa szczesliwi, że znajda przynajmniej 1 gwiazdkę, po drugie bardzo
        rozudowany socjal, związki zawodowe i te sprawy, co daje poczucie bezkarności
        (mówiąc krótko, nie tak łatwo szefowi wywalic na pysk,a i szef często w d... z
        powodów jw); no i wreszcie pamietajcie, że to jest miasto, w którym tłum wyległ
        na ulicę by przejąc władzę i zaszlachtować króla, miasto rewolucji :)

nie chcę nikomu obrzydzać paryża, bo już wystarczająco naobrzydzałem żonie
        jakieś 2-3 lata temu, gdy pierwszy się raz zetknąłem z tym wszystkim - teraz
        przywykłem i moja dobra rada jest taka, żeby nie nastawiać sie na nie wiadomo
        co w zakresie kultury, jakości obsługi itp; naprawdę u nas jest z tym o niebo
        lepiej... większośc rozczarowań i złych wspomnień bierze się stąd, że ktoś
        nastawiał sie na francuski chic i bon ton a spotkało go aroganckie chamstwo;
        dlatego też nastawcie się że nie będzie lekko i po prostu bądźcie ponad to (to
        metoda znajomych paryżan)... ot, genius loci - podobnie jak sa ludzie którzy
        jeżdżą na Krym albo do Bułgarii, bo ciepłe morze, a nie bo wspaniałe luksusowe
        hotele i superkultura... Paryż ma swoje chamowate oblicze recepcjonisty w
        brudnym hoteliku, kierowcy autobusu, który ma cię w d... i nie poczeka na
        przystanku, kasjerek, sprzątaczek, które robią ci łaskę, że są itd itd itd....
        no ale ma też Rive Gauche, bd Saint Germain, rue St Honore, kluby i w ogóle
        chce być CAPITALE DU MONDE

a zatem odwagi i na podbój świata :)
        • Gość: Marek A. Re: Pytanie do znawcow Paryza IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.04, 18:55
          Dziekuje wszystkim za rady .Po powrocie z Paryza zamelduje sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka