jedza11 20.07.04, 11:39 Witam ! Szukam wszyskich praktycznych informacji zawiązanych z Portugalią tzn. -czy warto???? -Z jakiego biura najlepiej jechać -w jaki region,miejscowość -ceny Pozdrawiam MarcinJ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Portugalia ?????? 21.07.04, 07:54 Warto. Polecam Costa de Prata ( Srebrne Wybrzeże ),które jest regionem środkowej Portugalii zwanym Lisboa e Vale do Tejo. My byliśmy na obrzeżach miasteczka Caldas da Rainha. Zaledwie kilka kilometrów dzieliło nas od prześlicznego Obidos, miasteczka wyjętego z czasów średniowiecza.Blisko, bo w odległości około 100 km leżą takie miejscowości jak: Tomar, Alcobaca, Leiria, Sintra, Batalha, Nazere i Fatima. Do Lizbony też niedaleko. Warty obejrzenia jest też najdalej wysunięte miejsce na zachodzie lądowej części Europy, czyli Przylądek Cabo da Roca. Patrząc w dół ze stromego klifu można dostać zawrotu głowy, a widok rozbijających się o ostre skały fal i przewalającej się w dole kipieli przyprawia o gęsią skórkę. Biura niestety nie mogę ci polecić. My jechaliśmy samochodem a apartament wynajęliśmy przez Interhome. Jeżeli chodzi o ceny w Potrugalii to porównywalne z cenami w Hiszpanii. Tanie wina. Polecam szczególnie zakup pysznego porto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Portugalia ?????? IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 13:09 Bylam w zeszlym roku, polecam Algavre, miasto Carvoeiro. Lecialam z biura niemieckiego Olimar, specjalizuja sie w podrozach do Portugalii, i maja najlepsze hotele i osrodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Portugalia ?????? IP: 195.47.239.* 21.07.04, 16:48 również polecam, Algavre... trzeba się jednak liczyć ze sporym wydatkiem bo jest dość drogo. byłam z Neckermana i byłam bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojito Portugalia bez biura. IP: 81.193.150.* 21.07.04, 18:42 Lec bez biura. Po cholere Tobie biuro? Ladny kraj. Niedrogi. W dwa tygodnie obejrzysz caly. Pozdrowienia bezbiurowe, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Portugalia bez biura. - do Mojito 22.07.04, 10:06 Gość portalu: mojito napisał(a): > Lec bez biura. Po cholere Tobie biuro? > Ladny kraj. Niedrogi. W dwa tygodnie obejrzysz caly. > Pozdrowienia bezbiurowe, > mojito. Popieram. Bede w Portugalii ok. 16 dni we wrzesniu. czy te 2 tygodnie serio wystarcza do zobaczenia najciekawszych miejsc na polnoc od Lizbony?? mam zamiar zaczac od Evory przez Lizbone a nastepnie przemieszczac sie na polnoc (Sintra, Tomar, Fatima, Coimbra, Porto, Braga, Park Peneda - Geres plus zapewne cos zupelnie spontanicznie). Jest szansa, ze uda mi sie to wszystko w miare spokojnie zobaczyc czy czasu jednak za malo? Bede podrozowac na wlasna reke - czesciowo zapewne transport publiczny, czesciowo autostop. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojito Portugalia fajny kraj... IP: 62.249.9.* 22.07.04, 10:30 Bom dia Amiga, absolutnie zobaczysz wszystko (prawie :)))) w tym czasie. Wystarczy. Bedzie sie Tobie podobalo. Mili i zyczliwi ludzie. Dobra infrastruktura turystyczna. Na kazda kieszen. Owoce, ryby i porto, porto, porto... Pozdrowionka i boa viagem, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Portugalia fajny kraj... 22.07.04, 11:07 Gość portalu: mojito napisał(a): > Bom dia Amiga, > absolutnie zobaczysz wszystko (prawie :)))) w tym czasie. > Wystarczy. Bedzie sie Tobie podobalo. Mili i zyczliwi ludzie. > Dobra infrastruktura turystyczna. Na kazda kieszen. > Owoce, ryby i porto, porto, porto... > Pozdrowionka i boa viagem, > mojito. dzieki. nie moge sie juz doczekac, zwlaszcza tego porto...:)) czy mozesz polecic mi jakies mile miejsce na wybrzezu np. na Costa de Prata lu wyzej na polnoc, na gora 2 dni odpoczynku po trudach zwiedzania? cos klimatycznego, niezbyt zatloczonego jesli chodzi o zadnych rozrywki turystow?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojito Re: Portugalia fajny kraj... IP: 62.249.9.* 22.07.04, 15:10 Boa tarde Amiga, polecilbym Peniche. Urokliwe miejsce. Ok. 100 km od Lizbony. Wyzej znam Praia de Mira. Malutkie i senne. Akurat na dwa dni. Ale celuj w Peniche. Warto. Ladna plaza i ciekawe miejsce. Blizej Lizbony mozesz rozwazyc Cascais (ok. 30 km). Latwy dojazd z Lizbony. Tez ciekawe miejsce. Slonecznie pozdrawiam, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
schwinn1 Re: Portugalia fajny kraj... 22.07.04, 21:23 hej.. skoro jest wątek portugalii o pozwole sobie zadac rowniez pytania na jej temat: 1-jaka pogoda w pazdzierniku?.. nie za zimno?.. mozna sie spokojnie wykąpać nie będąc morsem? 2-jak najtaniej doleciec?.. wykluczam dojazd samochodem ktorego nie posiadam jak i pociągami i autobusami (za dlugo).. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Portugalia fajny kraj... 23.07.04, 08:10 schwinn1 napisała: > hej.. > skoro jest wątek portugalii o pozwole sobie zadac rowniez pytania na jej temat: > 1-jaka pogoda w pazdzierniku?.. nie za zimno?.. mozna sie spokojnie wykąpać nie > > będąc morsem? > 2-jak najtaniej doleciec?.. wykluczam dojazd samochodem ktorego nie posiadam > jak i pociągami i autobusami (za dlugo).. Jesli chodzi o dojazd, sama sporo sie orientowalam przed podjeciem decyzji o wyjezdzie do Porugalii. Podejrzewam, ze najtaniej byloby leciec z Londynu do Faro lub Lizbony, bo mozna kupic bilet okazyjnie nawet za 20 funtow! Z Berlina lata Germania Express za 99 euro w jedna strone (cena stala), wiec bilet Berlin - Lizbona w dwie strony to wydatek 198 euro. Ja lece do Madrytu i stamtad ruszam w podroz. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Portugalia fajny kraj... 23.07.04, 08:11 dzieki, zapisuje, zapamietuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Peniche 23.07.04, 08:13 tanger_soto napisała: > dzieki, zapisuje, zapamietuje. to powyzej to do Mojito Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 zgadzam się 23.07.04, 17:23 tanger_soto napisała: > Gość portalu: mojito napisał(a): > > > Lec bez biura. Po cholere Tobie biuro? > > Ladny kraj. Niedrogi. W dwa tygodnie obejrzysz caly. > > Pozdrowienia bezbiurowe, > > mojito. > > Popieram. > Bede w Portugalii ok. 16 dni we wrzesniu. czy te 2 tygodnie serio wystarcza do > zobaczenia najciekawszych miejsc na polnoc od Lizbony?? mam zamiar zaczac od > Evory przez Lizbone a nastepnie przemieszczac sie na polnoc (Sintra, Tomar, > Fatima, Coimbra, Porto, Braga, Park Peneda - Geres plus zapewne cos zupelnie > spontanicznie). Jest szansa, ze uda mi sie to wszystko w miare spokojnie > zobaczyc czy czasu jednak za malo? Bede podrozowac na wlasna reke - czesciowo > zapewne transport publiczny, czesciowo autostop. > Pozdr poniżej napisałam,że Portugalię najlepiej zwiedza się na własną rękę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Portugalia ?????? 23.07.04, 17:23 jedza11 napisał: > Witam ! > Szukam wszyskich praktycznych informacji zawiązanych z Portugalią tzn. > -czy warto???? > -Z jakiego biura najlepiej jechać > -w jaki region,miejscowość > -ceny > Pozdrawiam > MarcinJ > > warto, warto i jeszcze raz warto. Najlepiej samemu, wtedy zwiedzisz, co chcesz. Ceny, według mnie dość wysokie, ale na pewno da się coś zorganizować tańszego. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś