Dodaj do ulubionych

Berlin Tegel - dojazd

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 06:17
Kochani,
jak z Ostbahnhof dostać się na lotnisko Tegel?
I drugie pytanie: czy w okolicach samego lotniska można zostawić samochód na
jakies dwa tygodnie nie narażając się jego brak po powrocie tudziez wysoką
opłatę parkingową?
Pozdrawiam
Hania
Obserwuj wątek
    • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 06:25
      W temacie pozostawienia auta w grę wchodzi również okolica w/w dworca
      HAnia
    • loiterer Re: Berlin Tegel - dojazd 19.05.05, 08:46
      A mozesz sprecyzowac to pierwsze pytanie? Z Ostbahnhof na Tegel chcesz sie
      dostac srodkami komunikacji miejskiej i wziac auto pod pache, zeby je pod
      lotniskiem zostawic czy jedziesz z Polski tymze autem i chcesz sie dostac na Tegel?

Z autem masz 2 wyjscia:
      1. parkujesz na parkingu na lotnisku
      (+) - masz pewnosc, ze auto bedzie tam stalo (moze) niezniszczone po Twoim
      powrocie z urlopu
      (-) - luksus kosztuje. Tydzien parkowania 95-125E, trugi tydzien od 60E.
      www.berlin-airport.de/PubDeutsch/PubTegel/PubWegweiserTXL/PubParkgebuehrenTXL/index.html
      2. na ulicy gdzies przed lotniskiem i dojezdzasz do lotniska
      (+) - za friko
      (-) - niepewnie.

-----------------------------
      Niemcy turystycznie
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172
      • Gość: Grażka Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.mech.pg.gda.pl 19.05.05, 11:46
        Trzecie wyjście (moim zdaniem najlepsze) to park, sleep & fly, tzn. przyjechać
        dzień wcześniej, przespać się w hotelu Novotel za 107 euro i na dwa tygodnie
        zostawić samochód na strzeżonym parkingu tegoż hotelu.
        • Gość: frequent flyer Re: Berlin Tegel - dojazd IP: 80.241.130.* 19.05.05, 14:33
          też tak myślę
          www.am-flughafen.com/
      • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:34
        Ponieważ rozpatruję podróż PKP to interesuje mnie możliwość przejazdu na Tegel
        komunikacją miejską ( z Ostbahnhof ).
        Hania
        • Gość: pidżej Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.acn.waw.pl 19.05.05, 22:22
          wejdź na stronę Tegla i poszukaj o dojazdach (np. ground transportation w
          wersji ang.)
          • Gość: pidżej Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.acn.waw.pl 19.05.05, 22:24
            www.berlin-airport.de/PubEnglish/PubTegel/PubWegweiserTXL/PubBusBahnTXL/index.html
    • Gość: lolo Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.05.05, 13:49
      zajrzyj na strone www.tuitam.pl
      kompetentni
      pozdr
    • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 06:50
      Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie:
      jakie dodkatkowe dokumenty sa potrzebne Polakom prowadzącym samochód w
      Niemczech? Międzynarodowe prawo jazdy? Dodatkowe ubezpieczenie?
      Hania
      • konfliktowa Zapominasz... 20.05.05, 06:56
        ...zaczac nastepne pytanie od dziekuje.
        Czy to takie trudne?
      • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:21
        Dziękuje Wam bardzo, Loiterer, Grażka, Flyer, Pidżej, Lolo, oraz wszystkim
        innym, którzy zechcą mi udzielić konstruktywnych rad :)
        Pozdrawiam
        Hania
        • loiterer Re: Berlin Tegel - dojazd 20.05.05, 18:58
          To ja postuluje o konstruktywne pytanie :-)
          Skad bedziesz jechac z Polski? Ze Szczecina czy z Rzeszowa? Bo to przy
          planowaniu podrozy koleja dosc istotna sprawa.

Aby moc Ci zaproponowac jakis rozsadny przejazd koleja musze znac:
          - miasto wyjazdu
          - dzien tygodnia
          - ilosc osob

Czy Twoj bilet lotniczy juz jest kupiony czy jedziesz "na zywiol" do Berlina?

L.

Niemcy turystycznie
          • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:14
            Startuję z Wrocławia.
            I szczerze powiedziawszy, po porównaniu kosztu gazu i ceny biletu kolejowego
            ( nawet biorąc pod uwage promocje ), zdaję się na swoje wysłuzone autko,
            zwłaszcza, że - jak podaje strona msz - Niemcy honorują polskie prawo jazdy i
            nie wymagają Zielonej Karty.
            Teraz tylko pozostaje mi zakupić mapę Berlina i znaleźć jakieś miejsce
            parkingowe - nie chcę zostawić samochodu na ulicy, bo mogłabym się zdziwić po
            powrocie :), ale nie usmiecha mi się również wizja niebotycznych opłat.
            Podobno na obrzeżach miasta sa zlokalizowane darmowe parkingi...
            A bileciki mamy już w kieszeni :)
            Serdecznie pozdrawiam
            Hania
            • loiterer Re: Berlin Tegel - dojazd 20.05.05, 20:30
              Jesli wiec juz zdecydowalas, to nawet nie szukam polaczenia.
              O parking zapytaj na tym forum:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12488
              A w Niemczech uwazaj jaki gaz kupujesz. Mozesz sobie silnik "zajechac".

O bilet pytalam dlatego, bo mogla(bys) dokupic do niej opcje: pociag, ale jak
              masz juz bilet to ...

Milego urlopu,
              Loiterer

Niemcy turystycznie
              • Gość: mainecoon Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:32
                Ślicznie dziękuję
                Hania
                • Gość: Paco29 Re: Berlin Tegel - dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 02:38
                  Juz chyba pozamiatane, ale:
                  - z Ostbahnhof dojezdzasz jakimkolwiek S-Bahnem do Alexander Platz, tam sie
                  przesiadasz na autobus "TXL", ktory w ok. pol godzinki zawiozlby Cie na
                  lotnisko
                  - Niemcy sa raczej bezpiecznym krajem pod katem zostawiania samochodu: w
                  zeszlym roku zostawilismy na ulicy we Frankfurcie samochod na 4 tygodnie (w
                  dzielnicy arabskiej/tureckiej) i grzecznie na nas czekal po powrocie
                  - system mamy zawsze taki: sprawdzamy połączenia z lotniskiem w danym mieście i
                  samochód zostawiamy w jakiejs mieszkalnej dzielnicy niedaleko S-Bahna/U-
                  Bahna/autobusu prowadzacego na lotnisko

Tyle ode mnie,
                  Milego wyjazdu,
                  Paco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka