Gość: xxxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:49 Proszę o komantarze: Szwajcaria na wakacje, czy też inne miejsca? Dziękuję za pomoc i do zobaczenia w trasie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nocnylot Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 06.06.05, 12:28 Bardzo dobry kierunek. Ale stosunkowo drogi! Zreszta zalezy co Cie interesuje! nl Odpowiedz Link Zgłoś
kuchcik77 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 10.06.05, 13:48 Jak kochasz gory i mas ztam znajomych ( ja mialem) albo z tysiac frankow na 2tygiodnie to polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 10.06.05, 14:23 Szwajcaria jest piękna i jak sie chce, to mozna tam pobyć za niewielkie pieniądze. Np. nocleg wykupiony w Eurocampie w mobilhoumie dla 6 osób po 27 sierpnia to wydatek 26-51 euro, czyli w najgorszym wariancie wychodzi po niecałe 9 euro od osoby. W namiocie nocleg dla 5 osób po 27 sierpnia to koszt 22 euro. Naprawdę warto pobyć choć tydzień w pięknej Dolinie Lauterbrunnen. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 10.06.05, 21:51 sadze ze kiedy bede miala 90 lat to bede do szwajcarii na wakacje jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 11:17 obawiam się ze nie dożyjesz tego wieku i tyle pięknych widoków cię ominie Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 11.06.05, 13:45 Gość portalu: maja napisał(a): > obawiam się ze nie dożyjesz tego wieku i tyle pięknych widoków cię ominie postaram sie ciebie rozczarowac i mimo wszystko dozyc, szwajcarie znam wiec wiem co mowie a co do pieknych widokow to jest tyle pieknych widokow na calym swiecie, trzeba tylko umiec wybierac ktore jako pierwsze warto zobaczyc.... ps wspaniale sformuowalas swoj wpis, zazwyczaj nie zyczy sie ludziom rychlej smierci ale wiesz przeciez ze to co sie wysyla to sie dostaje, nieprawdaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje IP: *.toya.net.pl 18.06.05, 04:23 dziękuję za docenienie mojego dpowcipu i inteligencji. i raczej nie przypuszczam, zebyś mnie rozczarowała bo mało ludzi dożywa 90 lat. mam tylko prośbę o podanie adresu tych piękniejszych od szwajcarskich widoków bo jak przypuszczam wszystko jest tylko w sferze twoich marzen podobnie jak dożycie do dziewiecdziesiatki Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 18.06.05, 07:54 Gość portalu: maja napisał(a): > dziękuję za docenienie mojego dpowcipu i inteligencji. i raczej nie > przypuszczam, zebyś mnie rozczarowała bo mało ludzi dożywa 90 lat. mam tylko > prośbę o podanie adresu tych piękniejszych od szwajcarskich widoków bo jak > przypuszczam wszystko jest tylko w sferze twoich marzen podobnie jak dożycie do > > dziewiecdziesiatki podobnie jak twoje mrzenia o tym ze moglabys byc dowcipna i inteligentna wychyl nos z obory a potem porozmawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje IP: *.toya.net.pl 19.06.05, 08:25 > podobnie jak twoje mrzenia o tym ze moglabys byc dowcipna i inteligentna > wychyl nos z obory a potem porozmawiamy hihihi po twojej wypowiedzi widać wyraznie kto spedza swoje życie w oborze. życzę dożycia dziewięcdziesiątki i podziwiania nie tylko ścian obory Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 15.06.05, 12:04 Byłam w Szwajcarii w podróży poślubnej dwa lata temu, bo akurat tak się złożyło, że mieliśmy darmowe lokum w Vispie (niedaleko Zermattu). Czas dzieliliśmy pomiędzy zwiedzanie i łażenie po górach (na zmianę, żeby zakwasy nie dawały się tak we znaki:0) - było naprawdę świetnie. Niestety, mimo darmowych noclegów wakacje wyszły nam drogo - akurat mieliśmy kasę i wybraliśmy dość kosztowny wariant, który jednakże pozwolił nam maksymalnie wykorzystać czas. Przede wszystkim pojechaliśmy samochodem, żeby móc zwiedzić także dalsze okolice. Dzięki temu objechaliśmy jez.Genewskie, zrobiliśmy dwudniowy wypad pod Mont Blanc a w drodze powrotnej widzieliśmy zamek Neuschwanstein. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 15.06.05, 15:00 dalczego drogo ? wydaje sie, ze noclegi sa najwiekszym obciazeniem budzetu w Szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 16.06.05, 17:50 Ja na szczescie mieszkam 60 km od granicy Szwajcarskiej i w sensownych gorkach (Berner Oberland) jestem w ciagu 2h. Pisze "szczescie", bo ceny noclegow w hotelach sa dosc wygorowane. Jesli jestes na to przygotowany, to polecam - piekne widoki (wbrew temu, co twierdza niektorzy, nadal piekne, nawet jesli sie juz przedtem co nieco widzialo). Klimaty rodem z Milki: zielone laki, lodowce, krystalicznie czyste jeziora i krowki :) Jak dla mnie - urzekajace miejsce na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 08:30 tralalumpek 10.06.2005 21:51 + odpowiedz sadze ze kiedy bede miala 90 lat to bede do szwajcarii na wakacje jezdzic a co, masz az tak dlugo zakaz wjazdu do Szwajcarii ? **************** wspaniale miejsce na wypoczynkowo-aktywne wakacje, tak zima jak i latem i wcale nie jest drozej niz w krajach sasiednich np. Anzére- Wallis, tydzien na cztery osoby, dwu-pokojowe mieszkanie, ca. 45 mkw cena ca. 460 euro, w najdrozszym okresie letnim 16/07 - 13/08 16 euro na dzien pobytu / osoba Francja - Valmorel - Savoye, tydzien na 4-5 osob, dwu-pokojowe mieszkanie, ca. 30 mkw cena ca. 594 euro, w najdrozszym okresie letnim 6/08 - 13/08 a wiec z ta drozyzna to zwykly mit Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 08:43 sorry, zabrzmi glupio ale ceny mi sa obojetne kiedy bede miala 90 lat to wynajme sobie pokoj w zielonych alpach i oplace szwajcara zeby stal pod oknem i dzwonil na szyi zawieszonym dzwonkiem fioletowej krowy milki nic wiecej do szczescia nie bedzie mi potrzebne :) a teraz pozwole sobie ogladac reszte swiata, faszystowska, krajobrozowo ladna ale sa ciekawsze miejsca, szwajcarie moge sobie zatem zostawic na pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 09:52 nie odpowiedzialas na moje pytanie zadam wiec dodatkowe, > faszystowska, a co Ty masz do powiedzenia na ten temat, znasz moze z autopsi, doswiadczylas czegos zlego ? to mocne oskarzenie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 10:18 do szwajcarii mam "koci skok" a zatem czasem wpadne, na weekend na kawe ze faszystowska, twierdze na podstawie obserwacji ludzi, wypowiedzi, stosunku do obcokrajowcow, stosunku do turystow, przepisow prawnych w tym kraju itp itd ..... na jakie pytanie nie odpowiedzialam? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 11:37 ciekawe, nigdy nie odczulem "faszystowskiego stosunku" do turysty nie tylko w Szwajcarii ale w Austrii czy w Niemczech, gdzie tego "mozna by sie szybciej spodziewac" mozesz opisac, czym sie on ma przejawiac ? Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje ... super 17.06.05, 14:29 Ja tez mam ze Szwajcarii b. mile wspomnienia :-) Miejscowosci turystyczne sa strasznie komercyjne, ale ludzie w porzadku (o ile da sie ich zrozumiec, hehe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 07:48 tralalumpek, no i co z tym podaniem "faszystowskich przykladow" ze Szwajcarii, wymien kilka, moga sie nam przydac z innej beczki: mieszkasz o "koci skok" od Szwajcarii a do Kopenhagi jezdzisz przez Ystad, to chyba jakos nie po drodze ? prawda byla jak sie slepy iskal Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 08:59 vojager29 napisała: > tralalumpek, no i co z tym podaniem "faszystowskich przykladow" ze Szwajcarii, > wymien kilka, moga sie nam przydac > ***pozwol ze taki typ zaczepek pomine, nie bede udowadniac rzeczy oczywistych > z innej beczki: mieszkasz o "koci skok" od Szwajcarii a do Kopenhagi jezdzisz > przez Ystad, to chyba jakos nie po drodze ? > > prawda byla jak sie slepy iskal ***tak, ja iskajaca sie slepa jezdze do ystad przez kopenhage, potrafisz podyskutowac bez glupich uwag? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 10:02 o´key juz dobrze, bez glupich uwag, wiec czekam na jakies wyraznie oznaki "szwajcarskiego faszyzmu", ktore ewentualnie moga byc przestroga dla nas Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 10:26 skoro napisales ze bez glupich uwag to poczytaj sobie moj wpis o szawjcarach pare linijek wyzej, nie napisalam tez nigdzie o "nas polakach", szwajcarzy sa tacy jacy sa dla wszystkich obcych prosze, mozemy podyskutowac ale nie znosze slepej upierdliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 10:43 chyba juz ci niedaleko do tej "90" dziewczyno, chce przykladu "szwajcarskiego faszyzmu", egal do kogo, moze byc i do nas Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 11:55 no to moze po kolei ... - o mezczyznach rozmawiajacych z kobietami w ten sposob jak ty ze mna w tej chwili (i w innych postach rowniez) mam bardzo negatywne zdanie, najprosciej rzecz ujmujac sa dla mnie malo warci - poczytaj np cos na temat przepisow, prawa dotyczacego obcokrajowcow w szwajcarii zanim zaczniesz mi ublizac na forum - znalazles sobie chlopca do bicia w mojej osobie na ekranie? moze porozmawiajmy w jakich krajach byles, w jakich krajach zyles i co o nich wiesz zaczepki twoje sa moze dla ciebie i twojego poziomu wesole a dla mnie tylko nie na poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 12:53 > - poczytaj np cos na temat przepisow, prawa dotyczacego obcokrajowcow w > szwajcarii zanim zaczniesz mi ublizac na forum Ale skoro wiesz, to podziel sie to wiedza, ja np. nie ma teraz czasu przedzierac sie przez szwajcarskie strony internetowe, a chetnie sie dowiem. Bywam czesto w Szawjcarii i zawsze jest fajnie i milo. Znam kilka osob mieszkajacych w Szwajcarii (m.in. Wloszke i dwoch Niemcow) i sa bardzo zadowoleni, szawjcarskie prawo nie nastreczalo im jak dotad zadnych trudnosci. Tak wiec z mila checia poczytam, jesli zechcesz podzielic sie z nami swoim doswiadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 13:20 ja o to tylko caly czas prosze o nic wiecej, o podzielenie sie z nami "zlymi, faszystowskimi doswiadczeniami" czy to zbyt wiele ? ps. tralalumpek, wskaz w ktorym miejscu ci ublizylem bo nie moge odnalezc ? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 13:23 - o mezczyznach rozmawiajacych z kobietami w ten sposob jak ty ze mna w tej chwili (i w innych postach rowniez) mam bardzo negatywne zdanie, najprosciej rzecz ujmujac sa dla mnie malo warci i to ma byc ta "faszystowska Szwajcaria" ? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 13:35 > moze porozmawiajmy w jakich krajach byles, w jakich krajach zyles i co o nich > wiesz Moja droga, vojager nie musi udawadniać w jakich krajach był, bo jego wypowiedzi dotyczące miejsc ( pomijając czase jego drobne złośliwości ) są rzeczowe i można z nich wiele skorzystac. Niestety nie można powiedzieć tego o wypowiadanych przez ciebie opiniach. > zaczepki twoje sa moze dla ciebie i twojego poziomu wesole a dla mnie tylko > nie na poziomie Wszystko zależy od tego, z jakiego poziomu kto patrzy. Jak na mnie to mam już za stare kości, aby dorównać do twojego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 14:26 jestem uparty i jeszcze raz prosze o przyklady "faszyzmu i faszystowskich przepisow" we Szwajcarii a jestem uparty, bo lubie Szwajcarie, znam jezyk niemiecki, z ktorym mam do czynienia na co dzien i uwazam taki zarzut, rzucony publicznie za mocno krzywdzacy, to trzeba udowodnic Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: halo mila tralalumpek 20.06.05, 17:02 Nie chce wnikać podobnie jak Ty aaseretko w meritum tego sporu ale co do wypowiedzi vojagera to mam bardzo często wątpliwości, czy pisze o miejscach w których był naprawdę. Wręcz jestem pewien, że często pisze o miejscach, których na oczy nie widział. Co do przydatności i rzeczowości jego wypowiedzi tez mam odrębne zdanie. Mogę na życzenie przytoczyć kilka takich kwiatków. To tylko tak, żebyś nie wpadła w zachwyt, bo trzeba zachować obiektywizm. Ja akurat w Szwajcarii nigdy nie byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: mialem ci nie odpowiadac ale ....... 21.06.05, 07:53 tak krociutko i lagodnie > Wręcz jestem pewien, że często > pisze o miejscach, których na oczy nie widział. wrecz mylisz sie jak zawsze, nigdy nie pisze o miejscach w ktorych nie bylem i jeszcze jedno: jestes jednak dziwnym typem, znowu zaczynasz drake a ja mam taki dobry, letni humor, braciszek z miotu wypowiada sie w podobnym stylu, najwyrazniej brak wam rozrywki, wyjedzcie na wczasy jesli mamusia pozwoli i da pieniezki, szerokiej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: mialem ci nie odpowiadac ale ....... 21.06.05, 11:22 Sam widzisz, jak rzeczowo piszesz. No chyba, że tego nie zauważasz. Rzeczowość tego postu nich będzie potwierdzeniem Twojej "rzeczowości". Na szczęście w wybrałeś, jak sam zaznaczasz wersje łagodną. Ciekaw jestem jak wyglądała by wersja hard. Choć mój post nie był skierowany do Ciebie i wcale nic chciałem Tobie dokuczyć, ale skoro się odezwałeś, do czego miałeś oczywiście prawo, to wyjaśniam, że nie można tak jak to zrobiła aseretka, dzielić adwersarzy na tych co czegoś nie muszą i na tych co muszą, bo.... Liczyć się może tylko rzeczowoś wypowiedzi i argumenty, których w zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 21.06.05, 00:10 Od kilku lat jeżdzę do Szwajcarii, ale i tak do konca jej nie poznalam. Urzekł mnie szczególnie Oberland. Szwajcaria jest pięka. I jeszcze tam mam tyle rzeczy do zobaczenia. O moich wspomnieniach ze Szwajcarii możesz przeczytac wchodzac na www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=315 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 21.06.05, 10:59 orchidea27 napisała: > Od kilku lat jeżdzę do Szwajcarii, ale i tak do konca jej nie poznalam. nie martw sie, nie jestes osamotniona ale w czasie tych wielu pobytow, napewno nie odczulas jakiegos "faszystowskiwego" zachowania wsrod tubylcow stosunek miejscowych do obcych i to wszedzie, najczesciej zalezy od zachowania sie obcych, czyli od nas samych Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 21.06.05, 11:37 vojager29 napisała: > orchidea27 napisała: > > > Od kilku lat jeżdzę do Szwajcarii, ale i tak do konca jej nie poznalam. > > nie martw sie, nie jestes osamotniona ale w czasie tych wielu pobytow, napewno > nie odczulas jakiegos "faszystowskiwego" zachowania wsrod tubylcow > stosunek miejscowych do obcych i to wszedzie, najczesciej zalezy od zachowania > sie obcych, czyli od nas samych buuuuu, kap łezki kap.... rozczuliłam się > stosunek miejscowych do obcych i to wszedzie, najczesciej zalezy od zachowania > sie obcych, czyli od nas samych ojej jakie wspaniałe zdanie, poparte .... no właśnie czym ono może być poparte...podparte może, podparte klapą konia dorożkarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina [...] IP: *.aster.pl 25.06.05, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 25.06.05, 14:24 Nie byłam w Szwajcarii ,więc nie zabieram głosu w temacie wątku. Zajrzałam tu ,żeby dowiedzieć się czegoś ciekawgo o tym pieknym kraju. Niestety przyjemność czytania zepsuła mi Tralalumpek /swoją drogą , co za trafny nick/. Nina , podpisuję się pod tym , co napisałaś o w/w. Też uważam ,że wypowiedzi tego typu i na tym poziomie ,jaki reprezentuje T.,powinny być usuwane. Psują one atmosferę i poziom forum ,niczemu też nie służą. No , a teraz czekam na "soczyste" epitety naszej Lumpki. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 26.06.05, 22:44 Czy tylko przy odpowiedziach T. masz takie odczucia?? Ja nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka25 Re: halo ennka 27.06.05, 10:07 ortodox napisał: > Czy tylko przy odpowiedziach T. masz takie odczucia?? > Ja nie tylko. tu masz odpowiedz tralalumpek, to ta sama osoba wszystko jedno jak sie podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 27.06.05, 09:28 Ja, w przeciwienstwie do Ciebie, nie pretenduje do roli guru od Szwajcarow, nie udaje, ze cos wiem i nie daje zadnych rad, jak powiedzialam, zajrzalam tu, zeby poczytac wrazanie innych osob o Szwajcarii. W swoim poscie zreszta jasno napisalam, ze tresc watku komentuje jednym zdaniem, za to Twoje wypowiedzi zasluguja na dluzszy komentarz. Kogo to obchodzi, ze interesujesz sie polityka i niby wiesz wiecej, skoro ta wiedza, jak widac, jest zbyt cenna, zeby sie nia podzielic na forum? Nadal wstawiasz glodne kawalki majace wprawic czytelnikow w zachwyt chyba, jak Ty wiele wiesz, i jaka Ty madra jestes, bez podawania chocby jednego pojedynczego przykladu na powtwierdzenie swoich tez. Albo jestes klamczuchem, albo jestes niedorozwinieta, skoro nie widzisz, CO powinnas napisac, zeby sie tu na cos przydac. Bez pozdrowien, i bez odbioru. Baw sie w mentora beze mnie, szkoda czasu na czytanie Twoich wypocin, dam Ci te satysfakcje (to jest satysfakcja dla takich gegaczy ja Ty) ostatniego zdania, jak mowila kiedys mama: ustap, badz madrzejsza, co tez czynie. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Co sądzicie o Szwajcarii-do tralalumpki 27.06.05, 09:50 Proponuje żebyś powiesiła sobie sama ten dzwonek na szyi, aby ostrzegał innych przed twoją głupotą. Wypisujesz bzdety o faszyzmie, szowiniźmie i fioletowych krowach, a poza zielonymi łąkami nie potrafisz wymienić miejsc, które w Szwajcarii ci się nie podobają. Podejrzewam ze nigdy tam nie byłaś chociaż masz do niej koci skok. A może barani? Jeżeli na polityce znasz się podobnie jak na turystyce to nieprzymierzając znasz się jak świnia na gwiazdach. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
sierra_morena Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 27.06.05, 11:06 hej hej ;)) wlasnie wybieram sie do Szwajcarii na wakacje - chce bryknac na tydzien w Alpy, pochodzic sobie z plecakiem (ale bez rakow czy czekana) i w zwiazku z tym mam pare pytan do osob ktore tam juz wedrowaly. Znalazlam trase ktora nazywa sie Hintere Gasse bodajze i jest podzielona wlasnie na 7 dni. Niestety nic nie pisza o noclegach - czy po drodze sa jakies schroniska czy trzeba by zabrac namiot (czego robic nie chce - wole nocowac w schroniskach). A jesli jest to trasa z namiotami, to odpada i wtedy czekam na propozycje jakichs innych niezbyt trudnych szlakow. I moze wiecie czy warto wykupic legitymacje w jakims ichniejszym klubie alpejskim - zeby miec np. znizke w schroniskach. I jeszcze jedno pytanko - czy mapy tu w Polsce sa jakos do zdobycia, czy nastawiac sie na zakup na miejscu? Aha - jaki dojazd polecacie z Zurichu w Alpy (czy lepiej szukac polaczen kolejowych, czy autobusowych?), i jeszcze jedno - czy jedzenie zabierac do plecaka, czy w schroniskach mozna sie zaopatrzyc w prowiant? bede super wdzieczna za wszystkie rady i pomocne info, pozdrawiam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 27.06.05, 16:56 Sierra_MOrena przekaze Twoje pytanie do mojego znajomego, ktory mieszka w Szwajcarii, moze cos Ci doradzi, bo widze, ze nikt nie spieszy z odpowiedza, choc zupelnie nie wiem dlaczego, bo przeciez mamy tu taaaakich specow od Szwajcarii. Dam znac, jak cos dla Ciebie znajde. pozdrawiam Nina sierra_morena napisała: > hej hej ;)) > wlasnie wybieram sie do Szwajcarii na wakacje - chce bryknac na tydzien w Alpy, > > pochodzic sobie z plecakiem (ale bez rakow czy czekana) i w zwiazku z tym mam > pare pytan do osob ktore tam juz wedrowaly. Znalazlam trase ktora nazywa sie > Hintere Gasse bodajze i jest podzielona wlasnie na 7 dni. Niestety nic nie > pisza o noclegach - czy po drodze sa jakies schroniska czy trzeba by zabrac > namiot (czego robic nie chce - wole nocowac w schroniskach). A jesli jest to > trasa z namiotami, to odpada i wtedy czekam na propozycje jakichs innych > niezbyt trudnych szlakow. I moze wiecie czy warto wykupic legitymacje w jakims > ichniejszym klubie alpejskim - zeby miec np. znizke w schroniskach. I jeszcze > jedno pytanko - czy mapy tu w Polsce sa jakos do zdobycia, czy nastawiac sie na > > zakup na miejscu? Aha - jaki dojazd polecacie z Zurichu w Alpy (czy lepiej > szukac polaczen kolejowych, czy autobusowych?), i jeszcze jedno - czy jedzenie > zabierac do plecaka, czy w schroniskach mozna sie zaopatrzyc w prowiant? > bede super wdzieczna za wszystkie rady i pomocne info, > pozdrawiam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje IP: *.meganet.pl 28.06.05, 01:03 www.fruga.net/ www.mojaszwajcaria.pl/ www.szwajcaria.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka25 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 28.06.05, 13:59 w tym watku tralalumpek, ortodox, cleo_1 to ta sama osoba, nie bierzcie jej na serio bo to jakis frustrat/ka Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 28.06.05, 16:02 Obserwatorka, cos slabo obserwujesz:) Nie zauwazyla(e)s, ze ja i Lumek to nieomal smiertelni wrogowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 29.06.05, 00:07 To się nazywa paranoja prześladowcza, vojager! w dodatku naszpikowana hipokryzją! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka25 Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 29.06.05, 08:38 wlasnie o to mi chodzilo, potwierdzasz tylko to co napisalam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox No to czas na leki ! 29.06.05, 09:44 A to coś nowego panie vojager, pierwszy raz od dłuższego czasu się ze mną zgadzasz. To już spory sukces. Teraz tylko dobre leki i może twój stan się poprawi, za jakiś czas oczywiście nie mam złudzeń, że od zaraz. Na razie jednak zmień ten spalony nick. Swoją drogą ciekawe, jak teraz będziesz się nazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka25 [...] 29.06.05, 10:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: No to czas na leki ortodox 29.06.05, 10:33 obserwatorka25 napisała: > ciekawe dlaczego tak wiercisz sie na dupie, gdybys nie byl ta zwieloktrotniona > osoba za, ktora cie tu uwazam zachowalbys sie inaczej, spokojnie i bez nerw > tylko przylapany na goracym uczynku przestepca wpada w panike > > mysle, ze wszyscy tu bywajacy beda teraz wiedziec z kim maja do czynienia > podgladnelam ile masz wpisow, zachecil mnie do tego ortodox stwierdzeniem ze masz rozdwojona jazn rzeczywiswcie, twoje wpisy egzystuja od tego postu/tematu a wydawaloby sie ze na tym forum pisza dorosli, wykszatceni ludzie metody ponizej wszelkiej krytyki, gosciu ty nawet nie wiesz co to honor nie wspominajac o tym ze go nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joker Re: No to czas na leki ortodox IP: 212.51.203.* 29.06.05, 13:08 buhahaha tralalumpek już się w tym wszystkim pogubił. ja też nie wiem who is who ale jednego jest dla mnie pewne ze obserwatorka25 i tralalumpek to jedna i ta sama. nie trzeba być polonistą żeby to stwierdzić na podstawie składni, gramatyki, interpunkcji. studiując wpisy naszej doświadczonej podróżniczki nauczylem sie już podążania za jej tokiem rozumowania. wpisany przez bystrą obserwatorkę komentarz "w tym watku tralalumpek, ortodox, cleo_1 to ta sama osoba, nie bierzcie jej na serio bo to jakis frustrat/ka" oznacza ze sugeruje ona tralalumpce nie przejmowanie sie wszelkimi komentarzami ponieważ ortodox i cleo_1 to ta sama osoba. równiez soczysto-pachnące komenatrze bystrej obserwatorki "jest tez takie powiedzenie: ruszone gowno smierdzi" pokrywają sie z chociazby takimi stwierdzeniami tralumpki jak "nie zabraniam ci moich wpisow komentowac a czy brednie czy nie - relatywne czasem sie do podeszwy jakies ... przyczepi, trudno, moze sie z czasem zapach zuzyje a moze wytrze na bruku... ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=184&w=21561453&a=21751680 ) czy też "o ! cos preztylepione do mojego buta sie odezwalo.... i od razu zapach sie w pokoju zmienil...." ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=14606299&a=15709037 ) wyrażnie lubi kobita ten zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek [...] 29.06.05, 13:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: No to czas na leki ortodox IP: *.ac.at. / 212.88.182.* 29.06.05, 18:45 Gratuluje Ci trafnosci spostrzezen. Jak widzisz nad pieknym modrym Dunajem glupota znalazla tez swoje ucielesnienie. Ostatnio opuscilem sie w czytaniu postow pani lumpowej ( z pewnoscia napisala wiele interesujacych a przede wszystkim nowatorskich rzeczy o tym miescie) a tu widze, ze nie jestem jedynym na ktorym " wylewa" swoja milosc do blizniego. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: No to czas na leki ortodox 29.06.05, 23:16 Gość portalu: L. napisał(a): > Gratuluje Ci trafnosci spostrzezen. Jak widzisz nad pieknym modrym Dunajem > glupota znalazla tez swoje ucielesnienie. ***tak, masz racje, ucielisnila sie i przybrala meska postac Ostatnio opuscilem sie w czytaniu > postow pani lumpowej ( z pewnoscia napisala wiele interesujacych a przede > wszystkim nowatorskich rzeczy o tym miescie) a tu widze, ze nie jestem jedynym > na ktorym " wylewa" swoja milosc do blizniego. > Pozdrowienia. > L. ****fantastyczna uwaga, coz za soczysta , bezinteresowna , typowo polska zawzietosc a moze jakies "kompleksiontka" np polskiego gasterbeitera z renwegu ... Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: No to czas na leki ortodox 29.06.05, 18:59 Joker:) usmialam sie, masz ciety dowcip, w przeciwienstwie do Lumpa:) Wlasna interpretacja zasad interpunkcji dokonana przez Lumpa faktycznie wprowadzila mnie w blad co do wypowiedzi. Ja rowniez sie gubie w tym bogatym "who is who", czuje sie troche jak w bajce o Brombie i innych, gdzie nikt nie wiedzial, kto jest kim:)))) Jedno wiem - ja jestem ja i nie jestem Toba, ani Lumpem:) O czym chyba nie ma sensu przekonywac wielu imion Lumpa. serdecznosci (jeszcze kiedys tu wpadne, zeby zobaczyc, jak sie watek rozwija - a rozwija sie calkiem fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sierra_morena Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 29.06.05, 10:23 bardzo bardzo dziekuje za sronki - fajne sa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joker Re: Dajcie spokój IP: 212.51.203.* 28.06.05, 12:30 you right orchidea27. dajmy już spokój tralalumpce bo jeszcze się kobita obrazi i kto będzie nam dostarczał tak cennych informacji turystycznych jak te, że:* # do szwajcarii powinno się jeździć tylko po ukończeniu 90 lat # na duńskich mostach nie wolno zatrzymywać samochodów # na borholmie można odpoczywać bez granic # nie powinno się polecać nikomu leżaka nr 3576 w 1398 rzędzie na plaży w lignano # w wiedniu jest jeden most płatny w sensie winietki a nie specjalnej opłaty # karta kredytowa nie nadaje się do bankomatu # warto sobie czasem obejrzeć gazometry # po przekroczeniu granicy szw-nor jest piękny kamping wpuszczające korzenie # dobrze jest wybrać się na bal noworoczny do wiedeńskiej opery z rysiem lugnerem # za(dupia)kręty na słowacji są dla masochistów # są autobusy (linia bratys-wied) ale nie wiadomo ile kosztuje bilet # płacenie za punch między 3,50 a 5,50 euro jest chore # nie wiadomo jak się nazywają w danii lody ale w "reszcie ska" nazywaja sie Soft Ice # zwiedzanie krajów europejskich na rowerze to brak myślenia, szacunku dla swojego zdrowia, brak respektu do siebie i innych użytkowników dróg # do szwajcarii nie można wjeżdzać bez nalepki pl mimo że ma się białe tablice rejestracyjne # paddinton leży fantastycznie # na islandię można dolecieć samolotem albo dopłynąć promem # w islandii pola są niczyją własnością zaś drogi nie są cyt piekielne ponad to któż nas prostaczków poinstruuje o tym: # jak wyglądają zwiędłe orchidee # że trzeba wystawiać nos poza własną oborę # jak wygląda klapa konia dorożkarskiego # że nie wolno szukać kampingów tokiem myslenia leniwca # za 5 euro to sknerus nawet nie wypije z tralamumpkiem kawy ale kamizelka odblaskowa w austrii kosztuje od 2 do 5 euro # zapach gówna na podeszwie może się zużyć albo wytrzeć na bruku # co do przyjemności spotkania należy się wcześniej zaszczepić przeciw wściekliźnie # dyskutować najlepiej pod polskim kościołem # że bilet strefowy zawsze w polsce istniał # nieświadomość może być rozbrajająco soczysta # zapach się w pokoju u tralalumpka zmienia gdy coś się jej przyczepi do buta # „ że sztuka jest pewne rzeczy ktora same wchodzą w oko, zwielokrotnione, w roznych postaciach oznaczen....trudno je nie zauwazyc” – niestety tej instrukcji nie potrafię rozgryźć i ustanawiam nagrodę w postaci uścisku ręki prezesa temu, kto potrafi to rozszyfrować * wszystkie informacje i instrukcje są jak najbardziej autentyczne i pochodzą ze wspaniałych postów tralalumpki Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 teraz wszystko jasne 28.06.05, 16:00 Boze Przejaswietszy:) Gdybym wiedziala, ze zaczynam z niepoczytalna, dalabym spokoj od razu. Czemu nikt mnie nie oswiecil? Teraz wszystko (wypowiedzi Lumki) stalo sie jasne! Ona inaczej, niz bez sensu, nie na temat i od rzeczy - po prostu nie potrafi!:) Joker i tak nas posadzi, ze jestesmy jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lucja28 Czy jeszcze pamietacie? 07.11.05, 17:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=31595789 cytaty z mody: dziekuje za oswiecenie. naprawde nie rozumiem co jest w istocie ukrywajacej sie pod nickiem tralalumpek takiego, ze wszyscy podchodza do niej tak emocjonalnie... bo jest jak ta kwoka z wiersza Brzechwy ? Proszę pana, pewna kwoka Traktowała świat z wysoka I mówiła z przekonaniem: "Grunt to dobre wychowanie!" Zaprosiła raz więc gości, By nauczyć ich grzeczności. Pierwszy osioł wszedł, lecz przy tym W progu garnek stłukł kopytem. Kwoka wielki krzyk podniosła: "Widział kto takiego osła?!" Przyszła krowa. Tuż za progiem Zbiła szybę lewym rogiem. Kwoka gniewna i surowa Zawołała: "A to krowa!" Przyszła świnia prosto z błota. Kwoka złości się i miota: "Co też pani tu wyczynia? Tak nabłocić! A to świnia!" Przyszedł baran. Chciał na grzędzie Siąść cichutko w drugim rzędzie, Grzęda pękła. Kwoka wściekła Coś o łbie baranim rzekła I dodała: "Próżne słowa, Takich nikt już nie wychowa, Trudno... Wszyscy się wynoście!" No i poszli sobie goście. Czy ta kwoka, proszę pana, Była dobrze wychowana? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 28.06.05, 21:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=15976430&a=15976430 Odpowiedz Link Zgłoś
agazaka Re: Co sądzicie o Szwajcarii na wakacje 12.11.05, 20:43 Zdecydowanie polecam Szwajcarie. Noclegi nie sa wcale takie drogie. Ja korzystalam z apartamentow wakacyjnych i tydzien wynajmu nie kosztowal fortuny. Jedzenie i komunikacja do najtanszych nie nalezaly, ale mimo wszystko warto zwiedzic ten kraj. Kraj jest relatywnie maly wiec mozna sobie troche poskakac po roznych miejscach nie tracac duzo czasu na podroze. Mi zdecydowanie przypadl do gustu Bernese Oberland i na pewno wroce tam przy okazji. Troche zdjec na zachete - community.webshots.com/album/51773011qxDcNt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikarus280 szwajcaria-kempingi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.06, 23:15 znacie jakies fajne i niedrogie kempingi?? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: szwajcaria-kempingi 01.02.06, 06:37 Fajny tak: www.camping-jungfrau.ch/willko_e.htm Jest on podobno jednym z najpiękniej położonych campingów w Europie. Znajduje się w dziewiczej dolinie, nieopodal wodospadów Trummelbah. Zresztą cała okolica jest tu piękna. Czy jednak camping jest tani oceń sam: www.camping-jungfrau.ch/preise_e.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: szwajcaria-kempingi 01.02.06, 11:14 wyszlo mi minimum 55 euro/dzien na dwie osoby, pensjonat kosztuje tyle samo czyli zadna oszczednosc a raczej sprawa widzenia lub raczej lezenia Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: szwajcaria-kempingi 02.02.06, 07:01 Jak ty to wyliczyłeś ? Bo mnie wychodzi 8,90 *2 = 17,80, namiot nawet jeśli 15, 00 CHF + samochód 3,5 razem 36,3 CHF. Aktualny kurs franka szwajcarskiego to 2,45 zł. Czyli w zaokragleniu to 90 zł. Kurs euro 3,80, czyli wychodzi mi na dwie osoby około 24 euro. Czy to jest jednak drogo, czy tanio pozostawiłam już ocenie informowanej osoby. Na tym samym campingu, jeśli zajrzałes na podaną przeze mnie stronę cena za noc B&B kosztuje 34 CHF od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś