Dodaj do ulubionych

PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:55
Właśnie wróciłem z Portugalii - 7 dni objazd autem i 7 dni w hotelu.
Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem.
Pozdro. Było cudownie,zwłaszcza Lizbona i Fado do póżnej nocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: neshama Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 19.09.05, 00:25
      ...mam zamiar wyskoczyc na dwa dni do Porto , co ciekawego mozesz powiedziec o
      samym miescie ? jak z baza hotelowa ? Rezerwowac hotel przed wyjazdem czy nie
      bedzie z tym problemu na miejscu ?
      • Gość: Zbynio Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:29
        Przykro mi ale nie byłem w Porto.Z Coimbry jechaliśmy już na południe przez
        Lizbonę.Myślę jednak że z hotelami nie będzie problemu.Nie wiem jak u Ciebie z
        kasą,ale przykłądowo pokój 2 osobowy w 3* to ok. 100 euro.
        Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
        • Gość: neshama Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 19.09.05, 10:43
          ....z kasa u mnie w normie z glowa tez .
          co do hoteli- na stronie ryanair'a moge oplacic hotel wiec jedna noc w Porto w
          pokoju jednoosobowym ( bo lece sam) hotel RESIDENCIAL DAVILINA na Av. da
          Republica 3* to 22.5 pound czyli okolo 32 euro .
          Wiec uwazam ze to najlepsze rozwiazanie ale chyba troche sie spoznilem bo
          bilety poszy ostro do gory wiec chyba polece do Finlandii na 2 dni
      • ulaanbaatar Porto 05.03.06, 11:15
        Porto jest rewelacyjnym miastem na kilka dni. Polecam:
        - piwnice porto do ziwedzania nad rzeką Duoro / jest ich około 8, wycieczka
        jest gratis + odlotowa degustacja /;
        - wycieczka po Starówce i zdjęcia z mostu Eiffla ;
        - spacer wzdłuż wybrzeża antlatyckiego Porto, gdzie toczy się spokojne życie
        mieszkańców i przejazd zabytkowym tramwajem wzdłuż wybrzeża ;
        - spacer po deptakach miasta, gdzie czas zatrzymał się wiele lat temu.
        Można trafić na okazje cenowe w Internecie jesli chodzi o hotele (40-70 euro za
        dbl), natomiast wszędzie jest pełno pensjonatów do 30 euro za dbl
    • Gość: psik Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.05, 20:24
      gdzie byliscie tym autokarem?
      Jakie biuro i jakie ceny?

Jaka tam jest pogoda w grudniu,w końcu grudnia?

• Gość: zbynio Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:47
        Jechaliśmy autem od Faro przez Evorę, Tomar, Leirę, Fatimę, Coimbrę, Nazare,
        Lizbonę, Setubal, Sagres do Albufeiry.
        Impreza z TUI (dosyć droga) ale warto,
        Portugalia stosunkowo droga, raczej nie dla oszczędnych.
        Co do pogody w grudniu to nie odpowiem bo nie wiem.
        Pozdro.
        • bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 26.09.05, 21:16
          A co takiego drogiego jest w Portugalii?
          • Gość: cool Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 27.09.05, 20:12
            ...pewnie sledzie bo do morza daleko........
        • invicta1 Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 13:02
          w grudniu jakieś kilkanaście stopni powyżej zera
          w Portugali sa ceny jak w polsce tylko, że zamiast zł na końcu jest €-taka różnica
          • Gość: pidżej Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: 80.241.130.* 28.09.05, 19:03
            invicta1 napisała:

> w grudniu jakieś kilkanaście stopni powyżej zera
            > w Portugali sa ceny jak w polsce tylko, że zamiast zł na końcu jest €-tak
            > a różnica

no i tak też myślałem jadąc tam 2 grudnia kilka lat temu. akurat był wspaniały
            azorski (czyli też portugalski) wyż, i rzeczywiście od godz.14 do 15 było
            kilkanaście stopni powyżej zera. w nocy zaś było zero, albo kilka poniżej, co w
            połączeniu ze ścianami grubymi na pół cegły i oknami z pojedynczymi szybami i
            szparami na palec gwarantowało nieprzespane z zimna noce w porto, amarante i
            sintrze. wreszcie w lizbonie uznałem że a nuff is a nuff (co za dużo to
            niezdrowo) i nocowałem w cieplutkim Ibisie o szczelnych oknach. a następnego
            dnia przed południem w fontannie przez Hieronimitami dalej była centymetrowa
            tafla lodu.
            nikomu nie polecam portugalii w grudniu jeśli chce wygrzać stare kości. z
            drugiej strony, można to potraktować jako helioterapię (światłolecznictwo).
            • ulaanbaatar Styczeń w Lizbonie i Porto 05.03.06, 11:21
              W Porto były straszne mgły, ale temperatura w dzień była w granicach +5-7
              stopni. Fakt nie polecam pensjonatów i zwykłych hotelików o tej porze roku w
              POrto, bo w nocy może być zimnawo.
              W Lizbonie zawsze jest cieplej. Temperatura do +10 stopni, w nocy około 0, a le
              przeważnie +2 stopnie. Nie było zimno ani w hotelu , ani w pensjonacie / w
              takich warunkach i o tej porze roku nie radzę brac pokój z prysznicem w
              środku...
          • bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 21:10
            To znaczy, że: Benzyna 95 kosztuje 4.38 euro, piwo w markecie 2 euro,
            tanie wino 10-20 euro, makaron 500g 2-3 euro ... mam wymieniać dalej?
            Dawno nie czytałem takich bzdur.
            • zmaza.nocna Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 21:34
              bynek napisał:

" Dawno nie czytałem takich bzdur."

Malo widocznie czytasz :))).
              • bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 29.09.05, 12:54
                Rzekłbym raczej, że staram się czytać co innego.
            • Gość: Misiek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.itpp.pl 08.10.05, 10:33
              Portugalia jest cuudna, choc oczywiscie drozsza od Polski, jak wszystkie kraje
              strefy euro. Nocleg w przyzwoitym hoteliku 3 gwiazdkowym nie w centrum to okolo
              70 Euro, chociaz taniej tez mozna bylo znalezc, ale zalezalo nam na lazience w
              pokoju.
              Wypozyczylismy samochod i najpierw tydzien jezdzilismy po okolicach Lizbony (do
              Algarve tez dojechalismy, ale to jednak troche daleko), a potem tydzien w
              okolicach Porto. Wrzesien - pogoda w kratke, ale dosc cieplo. Choc do morza
              wejsc sie absolutnie nie dalo.
              Samo Porto jest takie sobie - chociaz to bylo juz 3 lata temu i wlasnie trwal
              ogromny remont starowki za pieniadze Unii Europejskiej; mysle, ze dzis jest juz
              pieknie odnowiona. Warto pojsc na degustacje porto do jednej z piwnic
              producentow i zobaczyc kosciol franciszkanow (w odwrotnej kolejnosci ;-).
              Lizbona jest fantastyczna; do tego Sintra i okolice (Monasteiro dos Capuchos,
              np.) - tylko tam mozna spedzic tydzien. po drodze z Lizbony do Porto zamek
              templariuszy w Tomar - ogromny jak Malbork, ale w zupelnie innym stylu,
              kamienny, rzezbiony, monunmentalny i piekny.
              A w okolicach Porto polecam przejazdzke samochodem po winnicach w dolinie
              Douro - jedne z najpiekniejszych widokow, jakie w zyciu widzialam. Polecam tez -
              w tamtych okolicach - starowke w Guiamares (tak, stamtad pochodzi zespol,
              ktory ostatnio rozgromil Wisle Krakow ;-)) oraz wedrowke po Parque National de
              Peneda de Geres (gory...).
              Generalnie - przepiekny kraj; taki, do ktorego chce sie wrocic.
              Pozdrawiam
              Misiek
              • znaniec1 Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 27.11.05, 21:18
                zamiarzam w lipcu pojechac do portugali, chcemy wynająć dom w jakims ciekawym
                miejscu i stamtad ruszac na obajzdowe wyprawy.
                prosze mi polecic jakis region, musi byc blisko wody i miast, beda z nami male
                dzieci serdeczne dzieki
              • bessar Re: portugalia - wróciłem ,odpowiem na pytania. 26.02.06, 11:01
                witaj Misku,
                a czy mozesz mi polecic jakies miejsce w Agarve - jakis przyjemny hotel/
                pensjonat przy pieknych, najlepiej troche dzikich :,plazach?
                pozdrawiam
      • ulaanbaatar Zma w Portugalii 05.03.06, 11:17
        Na wybrzezu wieje, ale temperatura nie spada poniżej +5.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka