Gość: zbynio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:55 Właśnie wróciłem z Portugalii - 7 dni objazd autem i 7 dni w hotelu. Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem. Pozdro. Było cudownie,zwłaszcza Lizbona i Fado do póżnej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: neshama Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 19.09.05, 00:25 ...mam zamiar wyskoczyc na dwa dni do Porto , co ciekawego mozesz powiedziec o samym miescie ? jak z baza hotelowa ? Rezerwowac hotel przed wyjazdem czy nie bedzie z tym problemu na miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbynio Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:29 Przykro mi ale nie byłem w Porto.Z Coimbry jechaliśmy już na południe przez Lizbonę.Myślę jednak że z hotelami nie będzie problemu.Nie wiem jak u Ciebie z kasą,ale przykłądowo pokój 2 osobowy w 3* to ok. 100 euro. Pozdrawiam i życzę miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neshama Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 19.09.05, 10:43 ....z kasa u mnie w normie z glowa tez . co do hoteli- na stronie ryanair'a moge oplacic hotel wiec jedna noc w Porto w pokoju jednoosobowym ( bo lece sam) hotel RESIDENCIAL DAVILINA na Av. da Republica 3* to 22.5 pound czyli okolo 32 euro . Wiec uwazam ze to najlepsze rozwiazanie ale chyba troche sie spoznilem bo bilety poszy ostro do gory wiec chyba polece do Finlandii na 2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
ulaanbaatar Porto 05.03.06, 11:15 Porto jest rewelacyjnym miastem na kilka dni. Polecam: - piwnice porto do ziwedzania nad rzeką Duoro / jest ich około 8, wycieczka jest gratis + odlotowa degustacja /; - wycieczka po Starówce i zdjęcia z mostu Eiffla ; - spacer wzdłuż wybrzeża antlatyckiego Porto, gdzie toczy się spokojne życie mieszkańców i przejazd zabytkowym tramwajem wzdłuż wybrzeża ; - spacer po deptakach miasta, gdzie czas zatrzymał się wiele lat temu. Można trafić na okazje cenowe w Internecie jesli chodzi o hotele (40-70 euro za dbl), natomiast wszędzie jest pełno pensjonatów do 30 euro za dbl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.05, 20:24 gdzie byliscie tym autokarem? Jakie biuro i jakie ceny? Jaka tam jest pogoda w grudniu,w końcu grudnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:47 Jechaliśmy autem od Faro przez Evorę, Tomar, Leirę, Fatimę, Coimbrę, Nazare, Lizbonę, Setubal, Sagres do Albufeiry. Impreza z TUI (dosyć droga) ale warto, Portugalia stosunkowo droga, raczej nie dla oszczędnych. Co do pogody w grudniu to nie odpowiem bo nie wiem. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 26.09.05, 21:16 A co takiego drogiego jest w Portugalii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cool Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 27.09.05, 20:12 ...pewnie sledzie bo do morza daleko........ Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 13:02 w grudniu jakieś kilkanaście stopni powyżej zera w Portugali sa ceny jak w polsce tylko, że zamiast zł na końcu jest €-taka różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: 80.241.130.* 28.09.05, 19:03 invicta1 napisała: > w grudniu jakieś kilkanaście stopni powyżej zera > w Portugali sa ceny jak w polsce tylko, że zamiast zł na końcu jest €-tak > a różnica no i tak też myślałem jadąc tam 2 grudnia kilka lat temu. akurat był wspaniały azorski (czyli też portugalski) wyż, i rzeczywiście od godz.14 do 15 było kilkanaście stopni powyżej zera. w nocy zaś było zero, albo kilka poniżej, co w połączeniu ze ścianami grubymi na pół cegły i oknami z pojedynczymi szybami i szparami na palec gwarantowało nieprzespane z zimna noce w porto, amarante i sintrze. wreszcie w lizbonie uznałem że a nuff is a nuff (co za dużo to niezdrowo) i nocowałem w cieplutkim Ibisie o szczelnych oknach. a następnego dnia przed południem w fontannie przez Hieronimitami dalej była centymetrowa tafla lodu. nikomu nie polecam portugalii w grudniu jeśli chce wygrzać stare kości. z drugiej strony, można to potraktować jako helioterapię (światłolecznictwo). Odpowiedz Link Zgłoś
ulaanbaatar Styczeń w Lizbonie i Porto 05.03.06, 11:21 W Porto były straszne mgły, ale temperatura w dzień była w granicach +5-7 stopni. Fakt nie polecam pensjonatów i zwykłych hotelików o tej porze roku w POrto, bo w nocy może być zimnawo. W Lizbonie zawsze jest cieplej. Temperatura do +10 stopni, w nocy około 0, a le przeważnie +2 stopnie. Nie było zimno ani w hotelu , ani w pensjonacie / w takich warunkach i o tej porze roku nie radzę brac pokój z prysznicem w środku... Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 21:10 To znaczy, że: Benzyna 95 kosztuje 4.38 euro, piwo w markecie 2 euro, tanie wino 10-20 euro, makaron 500g 2-3 euro ... mam wymieniać dalej? Dawno nie czytałem takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
zmaza.nocna Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 28.09.05, 21:34 bynek napisał: " Dawno nie czytałem takich bzdur." Malo widocznie czytasz :))). Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 29.09.05, 12:54 Rzekłbym raczej, że staram się czytać co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. IP: *.itpp.pl 08.10.05, 10:33 Portugalia jest cuudna, choc oczywiscie drozsza od Polski, jak wszystkie kraje strefy euro. Nocleg w przyzwoitym hoteliku 3 gwiazdkowym nie w centrum to okolo 70 Euro, chociaz taniej tez mozna bylo znalezc, ale zalezalo nam na lazience w pokoju. Wypozyczylismy samochod i najpierw tydzien jezdzilismy po okolicach Lizbony (do Algarve tez dojechalismy, ale to jednak troche daleko), a potem tydzien w okolicach Porto. Wrzesien - pogoda w kratke, ale dosc cieplo. Choc do morza wejsc sie absolutnie nie dalo. Samo Porto jest takie sobie - chociaz to bylo juz 3 lata temu i wlasnie trwal ogromny remont starowki za pieniadze Unii Europejskiej; mysle, ze dzis jest juz pieknie odnowiona. Warto pojsc na degustacje porto do jednej z piwnic producentow i zobaczyc kosciol franciszkanow (w odwrotnej kolejnosci ;-). Lizbona jest fantastyczna; do tego Sintra i okolice (Monasteiro dos Capuchos, np.) - tylko tam mozna spedzic tydzien. po drodze z Lizbony do Porto zamek templariuszy w Tomar - ogromny jak Malbork, ale w zupelnie innym stylu, kamienny, rzezbiony, monunmentalny i piekny. A w okolicach Porto polecam przejazdzke samochodem po winnicach w dolinie Douro - jedne z najpiekniejszych widokow, jakie w zyciu widzialam. Polecam tez - w tamtych okolicach - starowke w Guiamares (tak, stamtad pochodzi zespol, ktory ostatnio rozgromil Wisle Krakow ;-)) oraz wedrowke po Parque National de Peneda de Geres (gory...). Generalnie - przepiekny kraj; taki, do ktorego chce sie wrocic. Pozdrawiam Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
znaniec1 Re: PORTUGALIA - wróciłem ,odpowiem na pytania. 27.11.05, 21:18 zamiarzam w lipcu pojechac do portugali, chcemy wynająć dom w jakims ciekawym miejscu i stamtad ruszac na obajzdowe wyprawy. prosze mi polecic jakis region, musi byc blisko wody i miast, beda z nami male dzieci serdeczne dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
bessar Re: portugalia - wróciłem ,odpowiem na pytania. 26.02.06, 11:01 witaj Misku, a czy mozesz mi polecic jakies miejsce w Agarve - jakis przyjemny hotel/ pensjonat przy pieknych, najlepiej troche dzikich :,plazach? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulaanbaatar Zma w Portugalii 05.03.06, 11:17 Na wybrzezu wieje, ale temperatura nie spada poniżej +5. Odpowiedz Link Zgłoś