Gość: Agnes IP: *.mikolow.net 02.01.06, 10:02 witajcie!serdecznie prosze o wskazówki na temt poruszania się po londyńskim metrze.waszeuwagi jako doświdczonych turytsów :)dziękuję,pozdrawiam wszytskimw 2006r życzę udanych podrózy! Agnes Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumire Re: LONDYN-metro 02.01.06, 10:24 Proste jak słońce - zgubić się nie można, bo jest świetnie oznaczone. Jedynie w godzinach szczytu może być ekstremalnym doświadczeniem, ale poza tym bardzo wygodnie się podróżuje. Na stacjach można sobie mapkę wziąć. Nie kupuj jednorazowych biletów, tylko Travelcard. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 10:43 Potwierdzam, travel card bardzo ułatwia życie, za 1 i 2 strefę kosztuje 4,80 GBP (po 9:00 do północy, sporo na ten temat było na forum Europa). W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zawsze bardzo pomocni są pracownicy ochrony a nawet policja, którą spotkasz na każdej stacji. Fakt, że w godzinach szczytu bywa baaardzo ciasno ;) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 11:26 Metro jest najlepszym srodkiem lokomocji w Londynie ... wszędzie dają plan metra - trzeba miec jeszcze jeden -taki turystyczny albo z naniesionymi liniami autobusowymi i nie zginiesz .... Corrina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 11:42 Ależ czerwone piętrusy będą, tylko nie Routemastery, te takie stare, filmowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 12:06 >>wszędzie dają plan metra - trzeba miec jeszcze jeden -taki turystyczny >>albo z naniesionymi liniami autobusowymi i nie zginiesz .... Tam, gdzie kupowałam kartę (Tourist Info Point na Victoria) dawali też większą mapkę z liniami autobusowymi. Mapki samych linii metra są w ogromnych ilościach na każdej stacji metra. >>Corrina Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 13:16 Tak oto Agnes już wszystko wiesz o londyńskim metrze ... tyle tylko , że nie szukaj napisu M a tylko U .... nie obrażaj sie przypadkiem to tylko taki żarcik aczkolwiek prawdziwy .. pzdr dla ciebie Agnes i innych ... deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 13:22 O, i proszę, co mi się znalazło - en.wikipedia.org/wiki/London_tube Poza tym trzymaj się prawej strony :) no i oczywiście mind the gap... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 14:16 U jak Underground ale jakbyć kogoś chciała zapytać o najbliższą stację, to pytaj o Tube ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: LONDYN-metro IP: *.devs.futuro.pl 02.01.06, 14:29 Summire o metrze wszystko juz wiadomo ale napisz dokładnie jak z tymi pietrusami .... w końcu bedą na ulicach czy nie .... bo mi serce krwawi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 14:37 Deo, z tego, co zrozumiałam, to nie będzie tylko tych starych, do których można było wskakiwać i wyskakiwać w trakcie jazdy. Ogólnie piętrowe autobusy zostają ! :) Zresztą, one jeżdżą (w różnych kolorach, np, o ile pamiętasz , w Manchesterze - niebieskie) ogólnie w całej Anglii więc bez obaw- w Londku także :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 14:44 Oj rety, będą :) vide mój post wyżej. Na emeryturę odchodzą tylko te najstarsze, a po Londku i całych wyspach jeździ mnóstwo piętrowych autobusów. Tak czy inaczej, ja chyba 2 razy autobusem w Londynie jechałam, a bywam tam często od lat; nigdy nie wybieram tego środka transportu z własnej woli. Jakoś wolę to metro ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 22:53 No to troche mnie pocieszyłyście ... metro metrem a autobusy autobusami .... kiedyś to sie w nich paliło i odgaszało o podłogę i konduktor sprzedawal bilety ... ale bez przesadyzmu ..... niech no tylko zostaną bo jak za rok albo dwa wybiore sie ponownie do Londynu to by mi było przykro bez nich .... A Liverpool wszędzie pełno tych piętrusów a i w Chester tez były i tworzą one -autobusy i jeszcze taksówki specyficzny klimat angielskiej ulicy - niepowtarzalny !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiwi Re: LONDYN-metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:07 Jeśli ktoś ma czas, to czemu nie, autobusy piętrowe świetna sprawa, można dużo zobaczyć, coś nam się może spodobać - mozna wysiąść. Metro jest oczywiście najszybsze, ale nic nie zobaczysz, a i przypadkowo nie wysiądziesz na niezaplanowanej stacji. Moje wrażenia co do komunikacji w Londynie pozytywne, aczkolwiek bardziej co do organizacji (bardzo rozbudowane metro, tyle linii, robi wrażenie), natomiast nie podoba mi się podział na strefy, bilet dzienny na wszystkie strefy metra (4.80Ł) w ich rozumieniu to bilet obowiązujący do godz 04:30, ta cena "promocyjna" 4.80Ł obowiązuje tylko jak kupisz ten bilet jakoś po godzinie 09:00. W autobusach chyba nie ma takich podziałów na strefy, bilet tygodniowy kosztuje ok 15 funtów z tego co pamiętam. Przyznam jednak, że Londyn mi się bardzo spodobał, spodziewałem się, że zrobi na mnie mniejsze wrażenie, tylko jeden minus - za dużo Polaków wszędzie. Nie to żebym coś miał do rodaków, ale jakoś tak zagranicą czuć się jak u siebie... (Polacy pracują tam wszędzie, w barach, na lotniskach, hotelach itd). Jednak różnych mieszanek narodowościowych tam cała masa, mnóstwo Hindusów (ładne kobiety), niestety przez to są tam ludzie dość podzieleni i raczej bawią się w swoich kręgach narodowościowych. Piłka nożna na najwyższym poziomie, cudem udało mi się kupić bilety na mecz Chelsea - Bolton po super promocyjnej cenie 60Ł w kasie stadionu (u koników ceny 100% wyższe, a to w większości przypadkach na kilka dni przed meczem jedyna droga nabycia biletu), pomyśleć, że u nas kibice Legii stanowczo zaprotestowali jak klub podniósł ceny biletów z 15pln na 20pln, protest był tak wielki i twardy, że przez kilka tygodni stołeczny klub grał przy pustych trybunach.... Ahh, co ja w ogóle będę porównywał nasz kraj, szkoda czasu i nerwów, miałem tylko swoje trzy grosze o komunikacji wrzucić :) Odpowiedz Link Zgłoś