Dodaj do ulubionych

LONDYN-metro

IP: *.mikolow.net 02.01.06, 10:02
witajcie!serdecznie prosze o wskazówki na temt poruszania się po londyńskim
metrze.waszeuwagi jako doświdczonych turytsów :)dziękuję,pozdrawiam
wszytskimw 2006r życzę udanych podrózy!

Agnes
Obserwuj wątek
    • sumire Re: LONDYN-metro 02.01.06, 10:24
      Proste jak słońce - zgubić się nie można, bo jest świetnie oznaczone. Jedynie w
      godzinach szczytu może być ekstremalnym doświadczeniem, ale poza tym bardzo
      wygodnie się podróżuje. Na stacjach można sobie mapkę wziąć. Nie kupuj
      jednorazowych biletów, tylko Travelcard.
      • corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 10:43
        Potwierdzam, travel card bardzo ułatwia życie, za 1 i 2 strefę kosztuje 4,80
        GBP (po 9:00 do północy, sporo na ten temat było na forum Europa). W razie
        jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zawsze bardzo pomocni są pracownicy ochrony
        a nawet policja, którą spotkasz na każdej stacji.
        Fakt, że w godzinach szczytu bywa baaardzo ciasno ;)

pzdr
        Kasia
        • deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 11:26
          Metro jest najlepszym srodkiem lokomocji w Londynie ...
          wszędzie dają plan metra - trzeba miec jeszcze jeden -taki turystyczny
          albo z naniesionymi liniami autobusowymi i nie zginiesz ....

Corrina
          • Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 11:42
            Ależ czerwone piętrusy będą, tylko nie Routemastery, te takie stare, filmowe ;)
          • corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 12:06
            >>wszędzie dają plan metra - trzeba miec jeszcze jeden -taki turystyczny
            >>albo z naniesionymi liniami autobusowymi i nie zginiesz ....

Tam, gdzie kupowałam kartę (Tourist Info Point na Victoria) dawali też większą
            mapkę z liniami autobusowymi. Mapki samych linii metra są w ogromnych ilościach
            na każdej stacji metra.

>>Corrina
            • deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 13:16
              Tak oto Agnes już wszystko wiesz o londyńskim metrze ... tyle tylko
              , że nie szukaj napisu M a tylko U ....
              nie obrażaj sie przypadkiem to tylko taki żarcik aczkolwiek prawdziwy ..
              pzdr dla ciebie Agnes i innych ...
              deo
              • Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 13:22
                O, i proszę, co mi się znalazło - en.wikipedia.org/wiki/London_tube

Poza tym trzymaj się prawej strony :) no i oczywiście mind the gap...
              • corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 14:16
                U jak Underground ale jakbyć kogoś chciała zapytać o najbliższą stację, to
                pytaj o Tube ;)
                • Gość: deo Re: LONDYN-metro IP: *.devs.futuro.pl 02.01.06, 14:29
                  Summire o metrze wszystko juz wiadomo ale napisz dokładnie jak z
                  tymi pietrusami .... w końcu bedą na ulicach czy nie ....

bo mi serce krwawi !!!
                  • corrina_f1 Re: LONDYN-metro 02.01.06, 14:37
                    Deo, z tego, co zrozumiałam, to nie będzie tylko tych starych, do których można
                    było wskakiwać i wyskakiwać w trakcie jazdy. Ogólnie piętrowe autobusy
                    zostają ! :) Zresztą, one jeżdżą (w różnych kolorach, np, o ile pamiętasz , w
                    Manchesterze - niebieskie) ogólnie w całej Anglii więc bez obaw- w Londku
                    także :))
                  • Gość: sumire Re: LONDYN-metro IP: 213.17.128.* 02.01.06, 14:44
                    Oj rety, będą :) vide mój post wyżej. Na emeryturę odchodzą tylko te
                    najstarsze, a po Londku i całych wyspach jeździ mnóstwo piętrowych autobusów.
                    Tak czy inaczej, ja chyba 2 razy autobusem w Londynie jechałam, a bywam tam
                    często od lat; nigdy nie wybieram tego środka transportu z własnej woli. Jakoś
                    wolę to metro ;))
                    • deoand Re: LONDYN-metro 02.01.06, 22:53
                      No to troche mnie pocieszyłyście ... metro metrem a autobusy
                      autobusami .... kiedyś to sie w nich paliło i odgaszało o podłogę i
                      konduktor sprzedawal bilety ...
                      ale bez przesadyzmu ..... niech no tylko zostaną bo jak za rok albo
                      dwa wybiore sie ponownie do Londynu to by mi było przykro bez
                      nich ....

A Liverpool wszędzie pełno tych piętrusów a i w Chester tez były

i tworzą one -autobusy i jeszcze taksówki specyficzny klimat
                      angielskiej ulicy - niepowtarzalny !!!!
                      • Gość: Stiwi Re: LONDYN-metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:07
                        Jeśli ktoś ma czas, to czemu nie, autobusy piętrowe świetna sprawa, można dużo
                        zobaczyć, coś nam się może spodobać - mozna wysiąść. Metro jest oczywiście
                        najszybsze, ale nic nie zobaczysz, a i przypadkowo nie wysiądziesz na
                        niezaplanowanej stacji.

Moje wrażenia co do komunikacji w Londynie pozytywne, aczkolwiek bardziej co do
                        organizacji (bardzo rozbudowane metro, tyle linii, robi wrażenie), natomiast
                        nie podoba mi się podział na strefy, bilet dzienny na wszystkie strefy metra
                        (4.80Ł) w ich rozumieniu to bilet obowiązujący do godz 04:30, ta
                        cena "promocyjna" 4.80Ł obowiązuje tylko jak kupisz ten bilet jakoś po godzinie
                        09:00. W autobusach chyba nie ma takich podziałów na strefy, bilet tygodniowy
                        kosztuje ok 15 funtów z tego co pamiętam.

Przyznam jednak, że Londyn mi się bardzo spodobał, spodziewałem się, że zrobi
                        na mnie mniejsze wrażenie, tylko jeden minus - za dużo Polaków wszędzie. Nie to
                        żebym coś miał do rodaków, ale jakoś tak zagranicą czuć się jak u siebie...
                        (Polacy pracują tam wszędzie, w barach, na lotniskach, hotelach itd). Jednak
                        różnych mieszanek narodowościowych tam cała masa, mnóstwo Hindusów (ładne
                        kobiety), niestety przez to są tam ludzie dość podzieleni i raczej bawią się w
                        swoich kręgach narodowościowych.

Piłka nożna na najwyższym poziomie, cudem udało mi się kupić bilety na mecz
                        Chelsea - Bolton po super promocyjnej cenie 60Ł w kasie stadionu (u koników
                        ceny 100% wyższe, a to w większości przypadkach na kilka dni przed meczem
                        jedyna droga nabycia biletu), pomyśleć, że u nas kibice Legii stanowczo
                        zaprotestowali jak klub podniósł ceny biletów z 15pln na 20pln, protest był tak
                        wielki i twardy, że przez kilka tygodni stołeczny klub grał przy pustych
                        trybunach....

Ahh, co ja w ogóle będę porównywał nasz kraj, szkoda czasu i nerwów, miałem
                        tylko swoje trzy grosze o komunikacji wrzucić :)
    • mysleze LONDYN-metro nawet dla niewidomych 03.01.06, 22:13
      Jak w temacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka