IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:56
bedac w Hamburgu zamierzam wybrać się na wycieczkę do duńskiego Esbjerg. Czy
warto, jak wygląda droga? nie w sensie jakości tylko widokowo oczywiście, czy
jedzie się wybrzeżem Morza Pólnocnego czy tylko na mapie to tak wyglada? co
można zobaczyć ciekawego w samym Esbjerg? i ile mniej więcej pojadę tam z
Hamburga?
Obserwuj wątek
    • Gość: lamia68 Re: Esbjerg IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 21:14
      Dlaczego do esbjerg ? dania jest przecież taka piekna gdzi indziej, jest to
      spore miato, duzy port, nic nie ma tam ciekawego.
      • Gość: jimy do lamia68 Re: Esbjerg IP: *.azpexim.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:53
        do esbjerg bo z hamburga na wypad do Danii mam tylko jeden dzień, a to chyba
        najbliżej, chciałbym do odense, ale boje się, że to zajmie mi zbyt wiele czasu
        na samą podróż. chyba , ze się mylę to bardzo proszę wyprowadź mnie z błędu
    • bah77 Re: Esbjerg... 23.05.06, 00:01
      Domyślam się, że w Esbjerg chcesz zrobić sobie fotkę ze słynnymi 4
      rzeźbami "Mennesker ved Havet":

tiny.pl/gkk1

Ale w/g mnie, ładniejsze widoki to chyba zaczynają się trochę dalej na północ -
      na mierzeji Holmsland Klit:

www.douchy.net/html/holmsland_klit.html

Warto dojechać do prawdziwego Cudu Natury - 40 m, brązowych klifów Bovjerg:

www.renates-heimtierbedarf.de/rh04/Urlaub/danmark/Bovbjerg.htm

bah77
      • marusia811 Re: Esbjerg... 23.05.06, 07:22
        zaskoczyłeś mnie kompletnie, bah77
        to ty i Danie znasz ?
        nigdy o tym nie wspominałeś
        już myślałam, że Twoja znajomość Skandynawii ograniczała się tylko do
        Szwecji !!!
        proponuję Ci, abyś wrócił do Twojej ukochanej Francji i przestał dawać porady
        odnośnie czegoś o czym nie masz zielonego pojęcia, jeśli chcesz być
        respektowany
    • marusia811 Re: Esbjerg 23.05.06, 08:06
      też tego nie rozumiem chyba, że masz jakiś osobisty powód

pytanko do bah77, wygląda mi na to, że się dobrze wyznajesz w regionie, co tam
      jest takiego ciekawego na Holmsland Klit i wogóle w tamtym regionie, możesz to
      nam bliżej opisać ?
      jakie są tam plaże i gdzie są najbardziej atrakcyjne tzn. te lubiane przez
      duńczyków ?
      to mało znany rejon Europy, przynajmniej dla nas Polaków, chętnie poczytamy o
      Twoich wrażeniach wizualnych jak i tych bardziej przyziemnych np. o cenach,
      możliwościach noclegowych, zaopatrzeniu, transporcie
      czekam z napięciem na relacje

• Gość: lamia68 Re: Esbjerg IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.05.06, 10:29
        Jako regularna bywalczyni na urlopach w Danii zawsze korzystalam z biura
        niemieckiego www.sonneundstrand.de wynajmujacego domy letnie.
        Znam kraj, polecam szczególnie zachodnią Jutlandię i wyspę Bornholm. Chetnie
        odpowiem na pytania.
    • Gość: dk1 Re: Esbjerg IP: *.versanet.de 25.05.06, 10:55
      Wydaje mi sie ze w Esbjerg nie ma nic ciekawego,to tylko port z wieloma
      fabrykami. Z Hamburga mozna jechac autostrada bezposrednio do Esbjerg lub
      drogami krajowymi przez Ribe (na skróty) potrwa to moze 3-4 godz.
      Z drugiej strony do Odense nie jest wiele dalej jak do Esbjerg.
      A w Odense napewno mozna wiecej zobaczyc.
      • marusia811 Re: Esbjerg 26.05.06, 07:11
        Gość: lamia68 25.05.06, 10:29 + odpowiedz

Jako regularna bywalczyni na urlopach w Danii zawsze korzystalam z biura
        niemieckiego www.sonneundstrand.de wynajmujacego domy letnie.
        Znam kraj, polecam szczególnie zachodnią Jutlandię i wyspę Bornholm. Chetnie
        odpowiem na pytania.

jak dobrze znasz ten kraj ?
        na ile się orientuję większość, która jedzie do Danii, nie szuka w tym kraju
        historycznych zabytków, typu Italia !!!
        może więc ty mi odpowiesz, gdzie są plaże szczególnie lubiane przez duńczyków,
        bo akurat to mnie w tym kraju najbardziej interesuje, jakie są tam warunki do
        kąpieli, czy można pływać łódką/łodzią bez specjalnego zezwolenia, czy można
        łowić ryby bez karty, jakie są możliwości noclegowe jeśli nie ma się
        rezerwacji, czy można rozłożyć namiot gdzie się chce ?
        co polecasz do zwiedzenia tzn. będąc już na Jutlandii co powinno się zobaczyć
        pomimo wypoczynkowego nastawienia ?
        błagam, nie podawj linków czy nazw przewodników ale wspomnienia i przeżycia z
        własnych podróży !!!

• marusia811 Re: Esbjerg, zapomniałam zapytać .... 26.05.06, 23:32
          o praktyczne informacje:
          czy można jeździć samochodem po leśnych dróżkach ?
          co mam robić jak wysiądzie mi auto ?
          jaka jest duńska kuchnia, czy zjadliwa dla Polaków i co warto tam posmakowć ?
          słyszałam, że są plaże gdzie samochodem można dojechać do samej wody, gdzie tak
          jest ?
          podobno można zobaczyć coś niesamowitego, mianowicie wodę płynącą w dwu
          kierunkach, gdzie to jest ?
          podobno można obserwować foki wylegujące się na brzegu, gdzie to jest ?
          podobno można znaleźć na duńskich plażach bursztyn, gdzie są te miejsca ?

pytań miałabym jeszcze wiele ale te mnie zadowolą

pozdrowienia

• arius5 Re: Esbjerg, zapomniałam zapytać .... 27.05.06, 22:10
            moze odpowiem na kilka pytan, ale nie na wszystkie:
            Nie mozna rozbijac namiotow, gdzie sie chce, ale mozesz spytac o pozwolenie
            wlasciciela prywatnego gruntu i tam sie rozlozyc.
            Trzeba wykupic karte wedkarska: 90 kr za tydzien, 30 kr za 1 dzien. Mozna lowic
            bezplatnie na panstwowych akwenach, na prywatnych trzeba zaplacic, bywa to ok
            120 kr dziennie.
            Link do plaz: www.cofman.com/danmark/aktiviteter/strande/ przeciez nie
            wiem, dokad chcesz jechac.
            Skagen - tak nazywa sie miejsce na polnocy Jutlandii gdzie mozna obserwowac
            zderzajace sie fale ze wschodu i zachodu.
            Foki mozna zobaczyc gdzies na plazach wyspy Fanø w rejonie Nordby:
            www.fanoeturistbureau.dk/picture.asp?show=sael.jpg&subid=14&menuid=2&medid=23&la=da
            Sa tam tez piekne plaze, wiec moze to i dobre miejsce na wczasy.
            Kuchnia dunska jest ok, szczegolnie dobrze robia wolowine z grilla lub zeberka
            barbeqi.
    • arius5 Re: Esbjerg 27.05.06, 21:29
      Widoki i piekne miasto zobacz sobie w Sønderborg przy niemieckiej granicy
      A dalej jedz do Aarhus lub Odense, chociaz Aarhus jest wieksze i ciekawsze, jest
      tez wiecej rzeczy do obejrzenia a nie jest duzo dalej.
      • marusia811 Re: Esbjerg 28.05.06, 08:16
        po pierwsze:
        prosiłam o nie podawanie linków bo te sama mogę znaleźć tylko o osobiste relacje
        po drugie:
        pytanie było dość wyraźnie postawione: "gdzie są plaże szczególnie lubiane
        przez duńczyków," - jeśli ktoś zna kraj to taki szczegół mu nie ujdzie, mowa
        była o zachodniej Jutlandii a podany przez ciebie link nie odpowiada na moje
        pytanie

arius5, dzięki za trudzenie się w szukaniu po internecie aby podać te linki, to
        było zbyteczne bo na internecie sama dobrze się wyznaje, mnie chodzi o opis
        przeżyć osobistych, o kraj widziany oczyma "znawcy kraju"
        "znam dobrze ten kraj" rozumiem jako coć dość dosłownego, "znam dobrze"
        oznacza, że nie potrzebuję linków do opisania informacji, ja to poprostu ZNAM

piszesz: "szczegolnie dobrze robia wolowine z grilla lub zeberka barbeqi." -
        możesz to bliżej opisać tzn. na czym ta szczególność ma polegać i co to takiego
        jest "zeberka barbeqi"
        jeśli już jesteśmy przy kuchni, to zapytam jeszcze o jedno - co duńczycy lubią
        szczególnie, co można zaliczyć do "charakterystycznej kuchni duńskiej", coś co
        turysta powinien posmakować a trudno jest o to gdzie indziej ?
        ostateczenie dobre żeberka jada się także i w Polsce, z wołowiną gorzej i to
        może być interesujące !!!

pozdrawiam i błagam jeszcze raz, nie podawajcie linków, jeśli znacie odpowiedzi
        i wogóle Danię to proszę z autopsji, nie pytałam o hotele

• arius5 Re: Esbjerg 28.05.06, 18:08
          Skoro pytasz sie, gdzie mozna zobaczyc foki, to chyba znaczy, ze jednak nie
          potrafilas tego znalezc na internecie, poza tym nie podalas, ze to ma byc
          zachodnia Jutlandia.
          Chcialem pomoc w miare mozliwosci, ale doprawdy nie mam ochoty uzerac sie z
          pyskatym babskiem.
          • marusia811 Re: Esbjerg 28.05.06, 22:50
            wychodząc z założenia, że lamia, arius i jeszcze kilka innych to ta sama osoba,
            odpowiem ci krótko:
            nie jestem pyskata, pytam "znawce kraju" ale ja o zupie a ty o dupie, sorry

więc jeszcze raz: gdzie znajdują się plaże szczególnie lubiane przez duńczyków
            na zachodniej Jutlandi - lubię bywać w miejscach znanych "jeśli mnie nie
            zobaczą będę ja widziała"
            co do fok: owszem bywają na plażach Fane i na innych ale jak podaje internet,
            szczególnie ulobione przez nie miejsce jest inne, jako "znawca kraju"
            powinieneś je znać bo wedle tegoż informatora to naprawdą spora atrakcja,
            dlaczego podskakujesz jak dziecko złapane na drobnym kłamstewku !!!

• arius5 Re: Esbjerg 02.06.06, 21:18
              Plaze ulubione przez Dunczykow znajduja sie w Grecji, Hiszpanii i chyba na Majorce.
              Na zachodniej Jutlandii ( zwroc uwage na pisownie ) nie ma w ogole plaz, to
              bezludne i niedostepne okolice, zatem nie masz sie tam po co wybierac, bo o ile
              pamietam, nie ma nawet porzadnych drog dojazdowych, jedyna mozliwosc dostarcia
              do Esbjerga to okres upalow pomiedzy 12-20 lipca.
              Foki faktycznie sa nie tylko na Fanø ( zwroc uwage na pisownie ), ale mozna je
              spotkac na plazach wokol Aarhus, pod mostem Lille Belt oraz w portach
              poludniowej Fioni.
              To tyle na razie.
              • marusia811 Re: Esbjerg 03.06.06, 07:36
                błysnełeś wspaniałą pisownią cytuję: "jedyna mozliwosc dostarcia" oraz
                wyjątkową znajomością Danii

faktycznie szkoda czasu na takiego cymbała

żegnam

• arius5 Re: Esbjerg 04.06.06, 15:18
                  Juz sie obraziles ?
                  Szkoda, moze moglbys tu robic za klauna, no ale do tego potrzeba kogos, kto
                  mysli mozgiem a nie fiutem, byle wiejski przyglup nie nadaje sie, wiec moze
                  jednak lepiej, ze znalazles sobie zajecie na rogu ulicy.
                • joker37 Re: Esbjerg 06.06.06, 23:52
                  kolega maruś811 jak to hermafrodyta, czyli ni chłop ni kobita, jak zwykle
                  wykazuje się brakiem logiki i konsekwencji. raz zaprasza baha77 na piekne plaże
                  skandynawskie
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&wv.x=2&a=39281404
                  a za chwilę zabrania mu jakichkolwiek wypowiedzi na temat skandynawii
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&wv.x=2&a=41498857
                  ale nie masz racji arius5 - za klauna to mógłby on robić, bo do tego wystarczy
                  głupota. natomiast za błazna na miarę stańczyka to już nie, bo do tego już
                  trzeba trochę pomyślunku i finezji, na to zas naszego kolegę marusia już nie
                  stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka