patekku1 31.07.06, 07:09 Służę świeżymi informacjami :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zappa Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 02.08.06, 17:23 Czesc, ja sie wybieram dopiero 25 sierpnia. Bede wdzieczny za kilka informacji: 1. ile zapłacę za prostą kolację dla 2 osob w knajpie np. w Budvie 2. Jakich miejsc nie wolno mi nie odwiedzić :) 3. Czy polecisz jakies knajpki/miejscowe przysmaki? 4. czy to prawda, że w niemal kazdej miejscowsci policja poluje na kierowcow? Na razie tyle, ale pewnie jeszcze zapytam, DZIEKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry IP: *.chello.pl 02.08.06, 17:28 odp. 2 Kotor- koniecznie, osobiscie polecam Durmitor, Lovcen, Ostrog. odp.3 plejskavica, cevapi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zappa Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 03.08.06, 17:16 Dzieki, Moze ktoś jeszcze dorzuci coś o podobno niepowtarzalnej Czarnogórze... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry 04.08.06, 07:44 Jedę co CG 19 sierpnia, mam kilka pytań dot. podróży: - jakie są bieżące ceny winietek na autostrady na Węgrzech? - ile kosztuje autostrada od granicy węgierskiej do Belgradu (o ile nią jechałaś)? - czy w Serbii można płacić bez problemu kartą na stacjach benzynowych? podobno w głębi Serbii stacje są rzadko rozmieszczone, gdzie najlepiej zakupić paliwo za Belgradem? Odpowiedz Link Zgłoś
patekku1 Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry 04.08.06, 11:12 Co do Węgier, to ceny winietki naprawdę nie pamiętam... Ale winietka to "matrica" i szukaj ich na stacjach Shella - my mieliśmy problem z ich znalezieniem na innych stacjach. Za przejazd autostradą do Belgradu zapłacisz dwa razy po 6 euro. Są dwa płatne odcinki. W Serbii płaciliśmy kartami MasterCard i Visa, ale w Czarnogórze nie przyjmowali Visy, tylko Mastercard. Stacji jest sporo, ale zdarzały sie odcinki, gdzie były rzadziej "rozrzucone". Więc lepiej jeździć z pełnym bakiem, żeby się niepotrzebnie nie denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
patekku1 Re: Wróciłam z Węgier i Czarnogóry 04.08.06, 11:03 Witam! 1. za zwykły obiad dla 2 osób zwykle płaciliśmy od 10 do 15 euro - zależy od miejsca. Najtaniej było w Bośni :) 2. Kotoru, Sv. Stefana, Perastu, Budvy i Starego Baru. I możesz sobie fundnąć rejsik stateczkiem po jeziorze Szkoderskim, miła sprawa. Ulcinj też jest ciekawy. Monastyr Ostrog ważny, ale dość daleko. Podgorica, Bar i Cetinje - tylko w wypadku wyjątkowej nudy ;) 3. z jedzeniem u nas jest nietęgo, bo mąż jest bardzo klasyczny w smakach ;) więc wiele ci nie powiem... Ja zajadałam się sałatką szopską - dobry mają ser, lepszy niż w Bułgarii (w ten upał idealne), klasyczne bałkańskie cevapcici i pljeskavica z ajvarem, smaczne, ale bez sensacji. Ludzie zajadają się tam owocami morza, ale ja nie wybiegłam poza pyszne grillowane ryby i zupy rybne. W Budvie i Kotorze jest knajpek bez liku, więc na pewno coś znajdziecie. Dobre miejscowe wino - Vranac (albo podobnie :)) 4. nas złapała raz - w Mostarze w Bośni, za jazdę pod prąd, bo przy wyjeździe z parkingu nie było znaków. Daliśmy mu 7 euro, bez mandatu i po sprawie. Jest wiele policji na drogach, naprawdę się od nich roi, ale jak będziesz jechał zgodnie z przepisami, to nie powinno być problemu. Myśmy przynajmniej ich nie mieli. Zapraszam na bloga (link poniżej) - tam bedziesz mógł obejrzeć nasze fotki z wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś