Gość: misia303 IP: *.net 01.09.03, 14:50 Czy ktoś mógłby doradzić!!! Dolina Verdon - czy warto tam pojechać, jaka trasa - samochodowa czy piesza (jakie obuwie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aneta Re: Dolina Verdon IP: 157.25.31.* 02.09.03, 11:55 jak rozumiem - pytasz o kanion Verdon, który znajduje się w południowej Francji? Trasa samochodem wiedzie "szczytem" kanionu, jest kilka miejsc, w których możesz się zatrzymać i pooglądać kanion, zrobić zdjęcia. Można się wybrać na wycieczkę pieszą, ale raczej polecane są wycieczki z przewodnikiem. Nie szłam pieszo ze względu na upały (czerwiec:)), ale piesza wycieczka wymaga dobrych butów, raczej górskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: uwazaj misia 303 02.09.03, 13:51 juz raz ci odpowiadalem, skasowalas temat i znowu to samo (moze ktos inny) masz ochote sprawadzac wiedze bywalcow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadia Re: Dolina Verdon IP: *.rambler.bydgoszcz.pl 02.09.03, 21:30 Wczoraj wróciłam z Lazurowego Wybrzeża byłam docelowo przy Frejus na campingu i między innymi pojechaliśmy również na Grand Canion du Verdon . Szczerz polecam bo jest to chyba wyjątek w Europie i nie zapomniane widoki , fakt ze objechaliśmy kanion samochodem co dało około 200 km z Frejus ale warto było . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia303 Re: Dolina Verdon IP: *.net 03.09.03, 07:46 Dziękuję za informacje, które na pewno nie służą sprawdzaniu wiedzy bywalców, tylko zasięgnięciu informacji o tym pięknym zakatku Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: Dolina Verdon 04.09.03, 08:30 Gość portalu: misia303 napisał(a): > Dziękuję za informacje, które na pewno nie służą sprawdzaniu wiedzy bywalców, > tylko zasięgnięciu informacji o tym pięknym zakatku Francji. jesli sie nie myle piszesz z niemiec a tam jest tyle informacji na ten temat, jak ktos napisal tu na tym forum, travel biura sa na kazdym rogu !!!!! to jedno a drugie, pytalas o to samo kilka razy i stad moje "podejzenie o sprawdzanie wiedzy rodakow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia303 Re: Dolina Verdon IP: *.net 04.09.03, 14:14 Nie piszę z Niemiec, bo mieszkam w Polsce i wybieram się na urlop do Francji. Ale i tak dziękuję Ci za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: Dolina Verdon IP: *.farmacja.amg.gda.pl 11.09.03, 13:16 Chyba nie powinienes tam jechac, jesli zadajesz takie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia303 Re: Dolina Verdon IP: *.net 07.10.03, 08:38 Byłam, widziałam i wszystkim szczerze polecam. Widoki cudne, a jazda samochodem sama przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: Dolina Verdon IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 07.10.03, 10:06 Notatka z 1999 r.: "Całodniowa wyprawa nad przełomy Verdony, droga kręta, cały czas w górach, wokół stromego, miejscami przerażająco przepaścistego wąwozu, którego dnem płynie Verdon o wodzie tak nieprawdopodobnie niebieskiej, że formułuję podejrzenie, że dosypują do niej ultramaryny. Miejscami rzeka znika pod ziemią i znowu wypływa, wreszcie wpada do jeziora wypełnionego roztworem wspomnianej "farbki". Brzegi wąwozu warstwowane, warstwy skalne różnej grubości, poziome, skośne, zakrzywione, sfalowane, pionowe, nierównomiernie zerodowane. Zasadniczo skały białe, na nich rdzawe plamy. Jednym słowem (przełom Dunajca)²³. Duży ruch, ale żadnych ograniczeń typu zakaz zatrzymywania się i ograniczeń szybkości, za to pełno małych i większych zatoczek i parkingów, platform i balkonów widokowych." A w Prowansji koniecznie jeszcze: Mt. Ventoux, Orange (rzymski teatr), Pont du Gard i Aigues Mortes (itp). Odpowiedz Link Zgłoś