Gość: dorlau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:22 Czy ktos byl na tej wycieczce z Rainbow Tours? Chcialabym dowiedziec sie jakie sa opinie i czy warto wybrac sie latem na taka objazdówke. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysek2007 Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein 18.01.09, 15:33 Witam! Byłam w zeszłym roku na tej wycieczce. Wróciłam baaaardzo zadowolona. Trafiłam na fajną grupę ludzi i super pilota. Dodatkowo w programie mieliśmy wizytę w gardzieli(kanion) rzeki Fier i rejs statkiem w Annency. Pilot świetnie organizował czas i pokazywał momentami sporo więcej niż jest w programie (chociażby wspomniane wyżej wycieczki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorlau Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:13 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Zamówilam juz ta wycieczke w grudniu. Teraz wiem, ze dobrze wybralam. Mam pytanie czy trzeba miec wiecej pieniedzy na zwiedzanie niz podano w katalogu? Jak zwiedzaliscie dodatkowo to czy bylo to platne? Czy jest czas na obiad i ile mniej wicej kosztuje? Dziekuje za kazda informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysek2007 Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein 22.01.09, 20:18 Niestety nie pamiętam dokładnie ponoszonych kosztów, ale postaram się przynajmniej tak poglądowo to określić. Troszkę wyższy był koszt wyjazdu na Jungfraujoch (chyba ok. 160 CHF), wstęp do zamku Chillon 10 CHF, wjazd kolejką na Aquille di midi - ok. 30 € , wejście do gardzieli rzeki Fier - ok. 4-5 €, rejs statkiem po jeziorze w Annency - ok. 20 CHF. Myślę, że można poszukać w internecie orientacyjnych cen na poszczególne atrakcje w, ponieważ mogłam podać totalnie inne ceny. Co do atrakcji dodatkowych ceny podałam powyżej. W moim przypadku wyszło tak, że coś było taniej, coś drożej i jeszcze zostało na te dodatkowe rzeczy. Co do obiadów - zawsze jest robiona jakaś przerwa (ale to jest późne popołudnie). Lepiej mieć coś do przekąszenia, chociaż czasu na jedzenie zbytnio nie ma. W biurze panie mówiły, żeby mieć na obiad ok. 15€ I faktycznie tyle by wychodziło (specjały szwajcarskie - raclette, fondue zaczynają się od ok. 15-20€). I tak w większości przypadków żywiliśmy się w McDonaldzie :/ bo było mało czasu i taniej. Na prawdziwy szwajcarski posiłek trzeba mieć wolne ze 2h - szkoda czasu na siedzenie w restauracji jak można coś tam jeszcze zobaczyć. Inna sprawa, że właśnie na te kwestie mieliśmy max 1h (i to wtedy i tak było super). Ogólnie tempo baaardzo szybkie (byłam pierwszy raz na takiej zorganizowanej objazdowej wycieczce). Dużo zależy zapewne na pilota i kierowców. Jeżeli chodzi o kwestię pamiątek i tego typu gadżetów - najfajniejsze sklepy były w Interlaken. Przewodnik mówił, żeby się wstrzymać z takimi zakupami do ostatniego dnia, kiedy to byliśmy w Lucernie. W tym mieście można się zaopatrzyć w czekolady i sery. Natomiast jakieś inne gadżety to właśnie w Interlaken, większy wybór, mniejsze ceny, mniej ludzi. W Lucernie królowała chińszczyzna i totalny badziew za niezbyt małe pieniądze. Przepraszam za chaos, ale jest tego troszkę i nie wiem co jeszcze mogłabym napisać. W razie czego proszę pisać na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorlau Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:42 Dziekuje bardzo za wyczerpujce informacje. To w zupelnosci mi wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 23:10 Byłam w sierpniu i potwierdzam,było świetnie.Faktycznie pilot,który wykazuje się inwencją potrafi z tej wycieczki uczynić niezapomnianą przygodę.U nas był to Michał,wielkie dzięki mu za to,na pewno warto pojechać,ja z pewnością jeszcze raz powtórzę taką trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein IP: *.kujawsko-pomorska.policja.gov.pl 17.09.09, 14:34 to wrecz przeciwnie niz ja. Pilotka fatalna. Czas zle zorganizowany. Malo oprowadzala po miescie i malo opowiadala. Tylko minimum zawarte w programie. O godz. 14-stej bylismy zakwaterowni w hotelu w Zurychu. Popoludnie czas wolny. Samodzielny wyjazd do miasta jak ktos sie odwazył(tramwajem).Nic z siebie nie dawala. Pierwszy raz cos takiego mi sie zdarzyalo a juz troche wyjezdzalam co prawda nie z tym biurem. Na Mont Blanc wogole nie wjedzala. Jestem rozczarowana tym podejciem pilotki. Nie polecam ze wzgledu na brak organizacji i minimum inwencji ze strony pilota. Okolice przepiekne i warto je napewno zobaczyc ale nie z ta pilotka z biura Ranbow Tours. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_gda Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein 04.04.10, 16:52 Może ktoś jeszcze mógłby podzielić się wrażeniami z tej wycieczki? Ile czasu trwa zwiedzanie poszczególnych miast, a ile pozostaje czasu wolnego? Czy program był w pełni zrealizowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alutka Re: Szwajcaria-Sabaudia-Lichtenstein IP: 195.149.64.* 23.08.10, 12:41 byłam na tej wycieczce na początku lipca - to b.dobra pora na wyjazd do Szwajcarii- pogoda cały tydzień super, i na obu szczytach również wspaniała widoczność ( Jungfraujoch i Aquille di Midi). Wycieczka super! naszym pilotem był Michał W.- bardzo chwalony pilot Rainbow- swoim grupom w Szwajcarii oprócz tego co w programie, pokazuje zawsze dużo więcej: my mieliśmy z dodatkowych atrakcji Michała: Wodospad na Renie w Neuhausen, sredniowieczne miasteczko Stein Am rhein- przesliczne!, Bebniące wodospady Trummelbachfalle- nieopodal Interlaken, gardziel rzeki Fier (przepiękny wąwóz), oraz rejs statkiem po jeziorze Annecy. A więc sporo tego- trzeba więc przeznaczyc wiecej pieniążków niż podaje Biuro- ja wykupiłam wszystkie atrakcje, więc musiałam korzystac z bankomatu w Zurichu! lepiej mieć ze soba kartę na wszelki wypadek! Ale jak traficie na innego pilota niż Michał, to zapewne nie będzie żadnych dodatkowych atrakcji, więc starczy tyle ile podaje Rainbow. Co do wycieczki: Szwajcaria przepiękna, absolutnie warta każdego wydanego franka. Pociągi, kolejki górskie bardzo drogie ( wjazd na Jungfraujoch ok 150CHF!!!), wjazd na Aquille di Midi skąd Mount Blanc można nieomalże dotknąć- to koszt EUR 55. Wg mnie jednak te wjazdy na te szczyty alpejskie, to całe clou wycieczki do Szwajcarii- więc jeśłi ktoś miałby zrezygnować, to po co jechać do Szwajcarii? Wycieczka bardzo udana, hotel w Zurichu super, ten drugi w Genewie znacznie gorszy, no ale nie na siedzenie w hotelu to przyjechałam! Ogólnie bardzo polecam ich wycieczki. Kolejna z Rainbow planuję do Rosji: Sankt Petersburg + Łotwa + Estonia! Odpowiedz Link Zgłoś