basia87 05.06.05, 15:57 Dla mnie narazie php to czarna magia, nic z niego nie rozumiem a muszę się nauczyć tworzyć skrypty. A jak Wy nauczyliście się php? Lepiej jest czytac kursy czy oglądać gotowe skrypty? Ja osobiście z kursów nic nie wynoszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateuszchol Re: nauka php 05.06.05, 20:29 Od początku nauki pisz skrypty, testuj, pisz, testuj, dopisuj, testuj... Zacznij od najprostszych: <? echo "Buyakasha! Me is da Ali, da best rappa from east cost to west cost, aiiii"; ?> Oczywiscie zakładam, że HTMLa już w miarę znasz, bo bez tego do php nie ma się co zabierać. Jeżeli masz jakieś strony w HTMLu, to możesz ich kod wrzucić pomiędzy "" w powyższym przykładzie. I już masz skrypcik php. Może nie za bardzo dynamiczny, ale zawsze. Poza tym - postaraj się o gotowe realizacje i przeanalizuj, postaraj się je przerabiać, rozbudowywać. Ja tak się właśnie uczyłem (i cały czas się uczę). Po napotkaniu każdego nowego, nieznanego polecenia najlepiej sprawdzić je na stronie: www.php.net Enjoy! php to naprawdę przednia zabawa. Odpowiedz Link
mtq Re: nauka php 06.06.05, 15:40 Możesz też - tak ja zrobiłem - nabyć dowolną drogą jakąś książkę nt PHP. Zwykle takie książki nie są podręcznikiem, ale dobrze wprowadzają w tematykę danego języka, zasady w nim obowiązujące itp. Potem wchodzisz w manuala online i szukasz odpowiednich funkcji, rozszerzasz wiedzę itd. Poszukaj np. na www.helion.pl takich książek, porównaj oceny czytelników i idź poczytaj w księgarni albo kup :-) Odpowiedz Link
torrencik Re: nauka php 07.06.05, 18:52 A masz DARMOWY serwer,który OBSŁUGUJE PHP ??? Bez tego to dupa blada ze stronami w PHP :) . Odpowiedz Link
mateuszchol Re: nauka php 08.06.05, 02:26 Żeby potrenować można sobie ściągnąć krasnala www.krasnal.tk I już masz darmowy serwer z PHP + MySQL na własnym komputerze. Do celów edukacyjnych REWELACJA! Odpowiedz Link
torrencik Re: nauka php 08.06.05, 07:54 mateuszchol napisał: > Żeby potrenować można sobie ściągnąć krasnala > www.krasnal.tk > I już masz darmowy serwer z PHP + MySQL na własnym komputerze. Do celów > edukacyjnych REWELACJA! > NIE przeczę,że jak z nudów już nie wie się co robić na tym komputerze to można uczyć się PHP (lub kilka innych rzeczy). Ale sytuacja "> I już masz darmowy serwer z PHP + MySQL na własnym komputerze" zakrawa na kpiny :( Dla KOGO ten serwerek ??? Chyba NIE DLA OGÓŁU użytkowników. Jedynie...dla własnego użytku - bez podawania adresu komukolwiek ! Przy normalnym połączeniu do internetu (nawet najszybsze CHELLO lub NEOSTRADA) PRZEPUSTOWOŚĆ wysyłania JEST MIERNA ! Wystarczy kilkanaście osób i już nie ma mowy o przeglądaniu stron z takiego serwerka :( Samą naukę PHP i owszem - POPIERAM,ale co dalej ??? Chyba nie dla WŁASNEGO użytku. . Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: nauka php 08.06.05, 13:50 Przeciez niewielu ludzi udoistepnia strony ze swojego domowego kompa, a jak ktos stawia sobie w domu serwer to sie zaintresuje co najszybciej chodzi. Sam korzystam z Krasnala i nie narzekam sporo stron juz na nim przetestowałem i później tez chodziły bez zarzutu na wirtualnym. A jesli ktos zaczyna przygode z php to przy krasnalu nie bedzie mial zadnych problemow z konfiguracja niczego. Odpowiedz Link
mateuszchol Re: nauka php 08.06.05, 14:50 może nie zauważyłeś, ale ten wątek jest o nauce PHP, a nie "gdzie mogę znaleźć darmowy serwer z PHP". Odpowiedz Link