Dodaj do ulubionych

Kolej na Pyrzowice

13.11.08, 23:07
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,5927218,Kolej_do_Pyrzowic__Czyzby_przez_Zaglebie_.html
Koleją do Pyrzowic przez Sosnowiec, Zawiercie i Łazy, zamiast przez Bytom i
Chorzów. Absurd? Wcale nie! Grupa internautów i miłośników lotnictwa
rozpoczęła akcję "Kolej na Pyrzowice", popierającą ten pomysł. Niebawem
petycja w tej sprawie ma trafić na biurko marszałka województwa [...]
Obserwuj wątek
    • usarmy Re: Kolej na Pyrzowice 14.11.08, 04:43
      www.pasazer.com/knp/prasa.php?nr=9
      popierajcie!!! super pomysl!!!

JA JESTEM ZA "OBA RECAMI" SIE PODPISUJE!!!

www.pasazer.com/knp/poparli-nas.php
      • jedzoslaw Re: Kolej na Pyrzowice 14.11.08, 07:34
        Ale jakie to ma szanse? Wyobrażacie sobie, żeby mieszkańcy Śląska robili wielki
        łuk i jechali naokoło do Pyrzowic? Już lepiej zostawić istniejące połączenie
        przez Chorzów, a alternatywnie do niego otworzyć starą linię PKP z Zawiercia do
        Tarnowskich Gór przez Porębę- ona mogłaby obsługiwać podróżnych z Zagłębia do
        Pyrzowic.
        • le_szek Re: Kolej na Pyrzowice 14.11.08, 20:33
          Jakie istniejące połączenie przez Chorzów?
          • jedzoslaw Re: Kolej na Pyrzowice 15.11.08, 07:32
            Mam na myśli to, że jeśli ma być połączenie przez Chorzów i Bytom to raczej ta
            trasa będzie forsowana. Pyrzowice mają ten feler, że są zbyt daleko od stolicy
            województwa, wszystkie zatem wysiłki zmierzają do tego, by tę odległość
            zminimalizować. Połączenie z Zawierciem przedłużyłoby tylko czas dojazdu na
            lotnisko. Jeśli chcemy połączenia Zawiercia z Pyrzowicami to żaden problem, tory
            już są, ale niech to nie będzie jedyna dla Śląska trasa dojazdu na lotnisko.
            • le_szek Re: Kolej na Pyrzowice 15.11.08, 12:02
              Się domyślałem, ale czepiałem się określenia istniejące ;p
              Osobiście też uważam, że powinien być dojazd od dwóch stron, ale łatwiejszy do
              zrobienia, szybszy i tańszy jest dojazd przez Porębę i Siewierz (bo sorry, ale
              gros pociągów i tak by omijało by Zawiercie), więc od niego powinni zacząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka