Dodaj do ulubionych

kursy pilota i rezydenta

IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 18:59
Chcę zrobić uprawnienia pilota wycieczek zagranicznych i/lub rezydenta. Biuro
turystyczne Triada ogłasza nabór na taki kurs, chcą 900 zł za szkolenie. Czy
ktoś wie, czy to kolejne naciąganie ludzi, gdy spada ilość chętnych na
wycieczki i biuro w ten sposób reperuje swój budżet, czy to poważne
przedsięwzięcie i uzyskuje się uprawnienia państwowe, honorowane przez
wszystkie biura podróży. Proszę odpowiedzcie, bo nie wiem co robić.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: kursy pilota i rezydenta IP: 217.29.140.* 14.02.02, 20:23
      Zapewne chodzi ci o to czy ten kurs zakonczy sie otrzymaniem licencji wymaganej
      obecnie wg nowej ustawy o turystyce, wiec powinnas wiedziec, ze taka licencje
      moze wystawic tylko specjalna komisja przy wojewodzie po skonczeniu
      specjalistycznego kursu i zdaniu specjalistycznego (a raczej glupiego i nikomu
      do niczego niepotrzebnego egzaminu), wszystko to po uiszczeniu odpowiedniej
      sumy.
      Triada tak jak inne biura moze jedynie zrobic szkolenie zgodnie z jej
      wewnetrznymi wymogami i procedurami.
      Pozwodzenia
      • Gość: mika Re: kursy pilota i rezydenta IP: *.chomiczowka.net.pl 16.02.02, 18:35
        Ja rówmiez jestem zainteresowana tego typu kursem, więc zasięgnęłam języka u
        osoby "siedzącej" w turystyce. Zdecydowanie odradziła mi Triadę (m.in. powody
        jak w poprzednim poście, jak również to, że pracę po takim kursie możesz
        znaleźć jedynie w ich biurze, ale pamiętaj chętnych na wyjazd po ich kursie są
        setki, gorzej z zatrudnieniem) Ja szukam kursu profesjonalnego, po którym mam
        szansę znaleźć ciekawą pracę. Polecono mi kursy w Furnelu, w przyszłum tygodniu
        wybieram sie do nich po info.
    • Gość: @@@ Kursy róbcie w szkołach o profilu turystycznym np IP: *.icpnet.pl 17.02.02, 20:59
      AWF,lub w zrzeszeniu Pilotów wycieczek.Egzamin nie jest łatwy(w Poznaniu)
      Bierzcie tez pod uwage że nie każdy ma predyspozycje na pilota.
      Jest duza rotacja w zatrudnieniu.Ludzie sobie nie radzą,a takich biura podróży
      nie potrzebują.Triada nie zagwarantuje Ci zatrudnienia,a na egzaminach patrzą
      gdzie kończyłaś kurs.Powodzenia.
    • Gość: D. Re: kursy pilota i rezydenta IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 22:33
      A najlepiej idz do Urzędu Wojewódzkiego i zapytaj kto ma zgode na prowadzenie
      takiego kursu, a potem do Polskiej Izby Turystyki albo innej loklaknej Izby
      Turystyki i zapytaj o opinie. Jedno jest pewnie : to ma byc 120 godzin zajec w
      lawkach, plus 3 dni wycieczek szkoleniowych, a potem egzamin w komisji
      wojewodzkiej. oczywiscie za dodatkowa opłatą, ale to takie zasady w całej
      POlsce. No i przede wszystkim UPRAWNIENIA nazywają się: pilot wycieczek, nie ma
      juz w nazwie: zagranicznych, a juz absurdem jest ze ktos mowi ze robi kurs na
      rezydenta. po porstuy pilot moze wykonywac prace jako rezydent, czyli byc gdzis
      dluzej, ale do tego to juz potrzeba troche doswiadczenia w rpacy, no i dobrej
      znajomosci kraju docelowego i jezyka miejscowego:-)) Jak masz więcej pytań -
      chętnie odpowiem przy okazji:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka