bystryy 13.06.10, 09:56 Co wybrać? Czy Majorka taka piękna jak ją piszą? A może jakieś inne miejsce w Hiszpanii? Jeśli do Tunezji to gdzie? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anq26 Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 13:19 Nie da się porównać tych dwóch miejsc...to jak czarne i białe. Zupełnie inne. Oba miejsca piękne i warte odwiedzenia. Tyle, że Hiszpania 2x droższa od Tunezji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scenic Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.10, 13:26 No niestety, za cywilizację, higienę, i infrastrukturę się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
akodz Re: Tunezja czy Majorka? 21.06.10, 12:01 Gość portalu: scenic napisał(a): > No niestety, za cywilizację, higienę, i infrastrukturę się płaci. Nie tyle za cywilizację, co za "przywilej" płacenia w walucie Euro... W czasach pesety różnice cenowe pomiędzy krajami arabskimi a Hiszpanią (poza może Ibizą, ale to szczególny przypadek) nie były aż tak drastyczne. Co do wyboru pomiędzy Tunezją i Majorką jako miejscami wakacyjnego wypoczynku, to w tym drugim przypadku masz więcej ciekawych miejsc do zwiedzania, z kolei w Tunezji możesz liczyć na przystępniejsze ceny. W ostatecznym rozrachunku każdy wybierze, co dla niego istotniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bystryy Re: Tunezja czy Majorka? 15.06.10, 19:33 Czekam na opinie :) A co do Tunezji to jakie są tam fajne miesca godne polecenia, gdzie najlepiej sie zatrzymać? Lepiej Egipt czy Tunezja? Znajomi byli miesiac temu w Egipcie i sporo sie nasluchalem dlatego wolalbym chyba Tunezje aczkolwiek jeszcze nie wybralem.W planach mam jeszcze Turcję(też opinie mile widziane:) ) ale jakoś tak mnie ciągnie na tą Majorkę...z drugiej strony Afryka to inny kontynent... Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaab Re: Tunezja czy Majorka? 16.06.10, 10:12 Tunezja dla pięknych piaszczystych plaż, w Egipcie będzie gorąco. Może Turcja byłaby najlepszym rozwiązaniem - i fajne hotele i piękne widoki, szczególnie w okolicach Wybrzeża Egejskiego. Wszystko zależy od budżetu jaki masz przeznaczony na wyjazd. Może tutaj znajdziesz coś interesującego:www.qtravel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.chello.pl 15.06.10, 19:49 Byłam na Majorce rok temu i powiem Ci, że nigdzie nie widziałam brudniejszej plaży niż w El Arenal (niedaleko stolicy wyspy), więc jeśli już wybierzesz Majorkę to raczej inne miejscowości, słyszałam że Cala d'Or to śliczne miejsce, i w ogóle miasteczka w małych zatoczkach. El Arenal i Playa de Palma odradzam, oprócz syfu mnóstwo pijanych rozkrzyczanych nastolatków, dzicz po prostu, no chyba że jedziesz tam się napić. Trochę zwiedzaliśmy na Majorce ale wczesniej byłam w Chorwacji, Grecji i Bułgarii i w zasadzie nie widziałam na Majorce nic co by mi zaparło dech w piersiach. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tunezja czy Majorka? 18.06.10, 13:58 Majorka jest fajna, zabytków za bardzo nie ma, krajobrazy fajne, zatoczki, góry itp. Mnóstwo pijanych Anglików. Oni tam jeżdżą pić od lat. Tunezja też ciekawa, pustynia, El Jem itp. Plaże fajne, można pojechać. Turcja bardzo ciekawa, mnóstwo zabytków, wiele miejsc do wyboru ( byłem 5 razy). Można na Costa Del Sol i zwiedzić Rondę, Alhambrę, Gibraltar itp. Wiele jest ciekawych miejsc. Sycylia też jest super, zabytki, jedzenie, widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
akodz Re: Tunezja czy Majorka? 21.06.10, 12:08 voyager747 napisał: > Majorka jest fajna, zabytków za bardzo nie ma, krajobrazy fajne, zatoczki, góry > itp. Na Majorce brakowało ci zabytków do zwiedzania :-)?! W samej Palmie dwutygodniowego urlopu by ci nie starczyło, by wszystko zobaczyć... Gdyby to jeszcze jakiś amator plażowania napisał, to jeszcze bym zrozumiał, ale po tobie takiej opinii nie spodziewałem się. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tunezja czy Majorka? 23.06.10, 19:07 No wiesz w porównaniu z np. Turcją,czy Sycylią to tam nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
akodz Re: Tunezja czy Majorka? 24.06.10, 23:59 voyager747 napisał: > No wiesz w porównaniu z np. Turcją,czy Sycylią to tam nic nie ma. Ciężko małą w sumie wyspę porównywać z takim krajem jak Turcja, a i Sycylia jest od Majorki sporo większa. Spójrz na to z innej strony - w ciągu standardowych dwóch tygodni urlopu i tak całej Turcji nie zobaczysz. Całej Sycylii też nie. Majorkę przynajmniej z grubsza da się w tym czasie poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tunezja czy Majorka? 25.06.10, 00:36 Da się, ale wiesz nie można nawet porównać chociażby Efezu, Aspendos,Priene, Perge, Didymy do np. zabytków Majorki. Dlatego w Turcji byłem już 5 razy, a na Majorce dopiero raz. Ja standardowo jeżdżę na tydzień i zwiedzam po kawałku. Niedawno byliśmy na Maderze, tam wcale nie ma zabytków, ale krajobrazy super. Podobnie widzę Majorkę. Majorka ma też swoje fajne strony, można pojechać. Kiedyś jeszcze pojadę drugi raz. Nawet teraz szukałem, ale słabe godziny lotów były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalewska A gdzie już byłeś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.10, 15:51 Byłeś wcześniej w jakimkolwiek kraju arabskim? A gdziekolwiek w Hiszpanii? Wiesz,według mnie, pytasz czy lepiej kupić motorynkę czy samochód? Chcesz wypocząć, pozwiedzać czy poimprezować? Chcesz być w towarzystwie europejczyków często nawalonych czy będzie Cię bawiło, że wszystcy cmokają na Twoją kobietę i jesteś zwierzyną do wydojenia (kraje arabskie). Jak jedziesz pierwszy raz to nie przeżywaj tak tego! Jedziesz i już! następne wakacje pojedziesz gdzie indziej i potem znów gdzie indziej... Caly świat przed tobą i wierz mi jak będziesz jeździł to będziesz na pewno z wielu rzeczy niezadowolony. Nie będzie Ci się podobało to czy owo w każdym kraju. Ale możesz też nigdzie nie jechać. Moja rada - na początek jedź do Grecji - Kreta , Rodos. Ceny przystępne, Europa, dużo zabytków i poimprezować można.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 19.06.10, 15:47 Bylam w zeszlym roku na Majorce i jest wedlug mnie zdecydowanie PRZEREKLAMOWANA i strasznie droga. Bylam w El Arenalu i bylo tam mnostwo pijanych Niemcow i Angoli (oni traktuja majorke jak swoj 2 land). Tunzeja jest fajna bylam raz i jest tanio. W Egipcie tez bylam ale nie polecam-klatwa faraona i ich straszna nachlnosc. Teraz w srode 23.06.2010 lece do Turcji po raz 3. Nie jest tam idealnie ale ze wszytkich karjow w jakich bylam a bylam tez w Grecji i Hiszpanii kontynetalnej tam jedynie chce wracac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.bialystok.vectranet.pl 21.06.10, 11:03 Jeszcze pół roku temu nie posądzałabym siebie o takie wskazanie - otóż Tunezja. W Tunezji byłam w tym roku w kwietniu na tygodniowym wypadzie z kumpelą. Pojechałyśmy do Tunezji bo nie bardzo było gdzie o tej porze roku, a Egipt to nie moja bajka. Zaliczyłyśmy Saharę, Tunis i troche leżakowania bo przez 6 dni się dużo nie zwojuje. Mam bardzo pozytywne odczucia i powiem że Tunezja totalnie zaskoczyła mnie na plus. Byłyśmy w Hammamet Jasmin - Iberostar Chich Khan. Z Majorki wróciłam dwa dni temu i jestem mocno rozczarowana, może też dlatego że miałam wygórowane oczekiwania wcześniej sporo czytając o wyspie. Owszem jest ładnie, teren jest uporządkowany i zadbany ale ja nie czułam kompletnie klimatu np. takiego który znam z wysp greckich. Hoteli nawet nie próbuję porównywac bo nie to jest najważniaejsze, ale 4* w Tunezji to był pałac w porównaniu z 3.5* na Majorce. Plusem Majorki jest możliwośc samodzielnego z zwiedzania autem. Podsumowując - Tunezja, ale generalnie to wyspy greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
bystryy Re: Tunezja czy Majorka? 21.06.10, 12:45 Akurat w Grecji bylem rok temu na Krecie a teraz wolałbym gdzie indziej. Z tego co widzę Majorka chyba troszkę przereklamowana... A które rejony warto w Turcji zwiedzić? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tunezja czy Majorka? 21.06.10, 19:38 Jeśli chcesz zwiedzać, to fajne są okolice np. Kusadasi. Stamtąd jest bardzo blisko do Efezu, Miletu, Didimy, Priene. Do Pammukale jest też bliżej niż z Riwiery. Można też np. mieszkać w Side, tam zwiedzać Perge, Aspendos, Side, też fajne. Jest jeszcze Bodrum, Marmaris wiele innych. Jeśli chcesz, to zerknij tu: kolumber.pl/g/26238-Turcja albo tu: kolumber.pl/g/139508-Turcja,%20Kusadasi%202010 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxxxxxxxxx Re: Tunezja czy Majorka? IP: 194.114.62.* 21.06.10, 13:20 Witam. Razem z rodziną byłam 2 razy w Tunezji, raz w Egipcie i raz na Majorce. Jest mi strasznie trudno polecić któryś z tych krajów. Każdy był inny i na swój sposób cudowny... Tuneja ma swój klimat, byliśmy w Hammamet Yasmine więc długa, choć nie zawsze czysta plaża, zwiedziliśmy Tunis i wybraliśmy się na wycieczkę na Saharę. Jest co wpominać. Nie podobało mi się jedynie nagabywanie na tagu... ale taka arabska natura... Egipt jest wspaniałym miejscem na wypoczynek, wspaniałe rafy, wiecznie świecące słońce i klimat w którym da sie "oddychać"(byłam w czerwcu...)Wspominam Egipt bardzo dobrze, uśmiechnięci kelnerzy, świetne wieczory przy shishy i nastrojowej muzyce - blask księżyca, niesamowite... Majorka to już zupełne inne magiczne miejsce, mam lęk wysokości, więc pewne rejony nie były dla mnie dobre, co nie znaczy że nie były piękne (formentor np.) Byliśmy w Can Picafort, dluga piaszczysta plaża, ... przepiękne góry, zatoczki, i ten kolor morza - jakiego nie widziałam w Tunezji i Egipcie... Każda wyprawa była w porównywalnej cenie, w Tunezji i Egipcie było ALL, na Moajorce za HB. Jeśli chodzi o pozostałe ceny towarów to zdecydowanie Majorka jest najdroższa...(chociaż same wczasy kosztowały ok 1000 zł od osoby to pozostałymi wydatkami dobiliśmy do ceny wczasów Egipskich) Ja wybrałabym Majorkę, ale nie w sezonie... potem Egipt i Tunezja. W Turcji nie byłam, ale znajomi mówili, że w sezonie na Rivierze jest bardzo parno... Pozdrawiam i życzę wspaniałych wczasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Tunezja czy Majorka? IP: 212.160.99.* 23.06.10, 08:56 Wspominaliście tu o wyspach greckich. Dołączam się do ich sympatyków! Z miejsc które zwiedziłam (Chorwacja, Bułgaria, Majorka, Grecja) to właśnie na wyspach greckich czuje się najlepiej: sympatyczni ludzie, pyszne jedzenie, muzyka, piękne plaże, niepowtarzalna atmosfera. Na razie odwiedziłam Skiathos i Zakynthos i planuję wybrać się na Korfu :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tunezja czy Majorka? 23.06.10, 09:34 Ale autor był w Grecji i teraz nie chce tam jechać. My byliśmy 2 razy na Krecie, raz na Rodos i Raz na Korfu, wszędzie było fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wycieczkowiczka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 15:10 Jeżeli chodzi o ceny pobytu na Majorce to można znaleźć coś tańszego i coś droższego na przykład w tym tygodniu w Orbisie można wykupić oferty last minute wylot 25.06 do Palma Mazas**, 2 posiłki za 1346 zł www.orbistravel.pl/wczasy,ES-PMI,ID-ESPPALMAZ albo Torre Azul ***, all Inclusive za 1792 zł www.orbistravel.pl/wczasy,ES-PMI,ID-ESPTORAZ Myślę, że jak ktoś chce to zawsze znajdzie jakąś odpowiednią dla siebie ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anq26 Re: Tunezja czy Majorka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 13:01 Wiesz co, jak ktoś lubi podróżować to w końcu będzie i w Turcji i w Tunezji i w Egipcie i na Majorce:) Najlepiej więc wybrać to co opłaca się cenowo i terminowo. Latem w Egipcie jest masakrycznie gorąco, lepiej zostawić go sobie na inną porę roku. Majorka jest dla Polaka strasznie droga i bardziej opłaca się lecieć samemu na własną rękę niż z biurem. Turcja absolutnie idealna na wakacje, ale trzeba się liczyć z tym, że każdy region jest inny. To tak jak u nas Zakopane i Świnoujście. Inna architektura, infrastruktura, przyroda, kuchnia regionalna, mentalność mieszkańców...No i różnie można trafić. W kwestii Turcji trzeba się mocniej zagłębić w klimaty miasteczek itp., żeby nie wybrać na pobyt złego miejsca i się zniechęcić. Natomiast Tunezja to raj dla leniucha:) Piękne plaże, szerokie, drobno piaszczyste, smaczna kuchnia i bardzo urozmaicona. Dużo miejsc do zobaczenia...ale też arabska mentalność, nieco niższa higiena niż w Europie i zupełny orient dla kogoś kto nie miał wcześniej styczności z Afryką. Dobra baza poznawcza na przyszłość dla dalszych wycieczek w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś